Universitats

50 anys d’una universitat referent

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) celebra el seu 50è aniversari amb diferents activitats programades que tenen lloc des de l’inici d’aquest curs i que s’allargaran fins al mes de desembre

Mal­grat la situ­ació excep­ci­o­nal que estem vivint i com­plint la nor­ma­tiva vigent, la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya està immersa en els actes de cele­bració del seu cin­quantè ani­ver­sari. Molts exes­tu­di­ants deuen recor­dar per­fec­ta­ment l’11 de març de l’any 1971, data en què es va cons­ti­tuir la uni­ver­si­tat amb el suport de diver­ses esco­les tècni­ques de Cata­lu­nya. Ini­ci­al­ment situ­a­des a Bar­ce­lona i Ter­rassa, la uni­ver­si­tat va anar afe­gint seus fins a con­so­li­dar-se tal com és actu­al­ment: un nucli de conei­xe­ment amb divuit cen­tres docents, 206 grups de recerca, gai­rebé 30.000 estu­di­ants, 3.317 per­so­nes de per­so­nal docent i inves­ti­ga­dor i 2.052 tre­ba­lla­dors de per­so­nal d’admi­nis­tració i ser­veis. L’any 1984, la Uni­ver­si­tat va can­viar de nom i va pas­sar a dir-se Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya, tenint en compte la seva implan­tació ter­ri­to­rial, que és un dels seus trets dife­ren­ci­als. En aquests moments, té presència a través dels seus cam­pus en set loca­li­tats de Cata­lu­nya: Bar­ce­lona, Cas­tell­de­fels, Man­resa, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Ter­rassa i Vila­nova i la Geltrú; i impar­teix 64 graus uni­ver­si­ta­ris, 75 màsters uni­ver­si­ta­ris i 45 pro­gra­mes de doc­to­rat, així com 45 pro­gra­mes de for­mació per­ma­nent. La trans­ferència de conei­xe­ment és un dels epi­cen­tres de l’acti­vi­tat de la UPC, que el 2019 va ingres­sar 58 mili­ons d’euros per pro­jec­tes d’R+D+I i trans­ferència tec­nològica. A més de ser una uni­ver­si­tat cap­da­van­tera en docència i recerca, i trans­ferència de tec­no­lo­gia, i de des­pun­tar en els prin­ci­pals rànquings inter­na­ci­o­nals, un altre dels indi­ca­dors des­ta­cats és que el 93% dels gra­du­ats per la UPC tre­ba­llen.  “Sen­tim molt d’orgull d’haver for­mat part del progrés que ha expe­ri­men­tat la nos­tra soci­e­tat durant els dar­rers cin­quanta anys”, exposa Fran­cesc Tor­res, rec­tor de la UPC, que afe­geix mirant al futur: “En aquests cin­quanta anys, la UPC ha esde­vin­gut la uni­ver­si­tat tec­nològica de referència a Cata­lu­nya. Però volem anar més enllà. Hem de mirar cap al futur man­te­nint aquest espe­rit de res­pon­sa­bi­li­tat i impli­cació amb la nos­tra soci­e­tat. Amb aquest objec­tiu volem cele­brar el nos­tre mig segle d’història fixant com a eix temàtic els dis­set objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment glo­bal de les Naci­ons Uni­des, una agenda per al 2030 cen­trada en el crei­xe­ment econòmic, la inclusió social i la pro­tecció del medi ambi­ent.”

Tan­ma­teix, cal remar­car que el cen­tre docent més antic i pri­mera peça del que més enda­vant seria la UPC va ser la Facul­tat de Nàutica de Bar­ce­lona, que es va crear l’any 1769 com l’Escola de Nàutica de Bar­ce­lona. En aquell moment, va ser nome­nat pri­mer direc­tor del cen­tre Sini­bald de Mas, un home de mar nas­cut a Tor­re­dem­barra l’any 1736 que havia començat a nave­gar als 14 anys. Un altre any històric des­ta­cat va ser el 1968, quan es va fun­dar l’Ins­ti­tut Politècnic Supe­rior com a resul­tat de l’agru­pació de les esco­les tècni­ques esta­tals d’Arqui­tec­tura i d’Engi­nye­ria pre­e­xis­tents a Bar­ce­lona i que havien estat fun­da­des a mit­jans del segle XIX. L’any 1970, es va apro­var la llei gene­ral d’edu­cació i de finançament de la reforma edu­ca­tiva, que abas­tava tot el sis­tema edu­ca­tiu, des de l’ense­nya­ment bàsic fins a l’uni­ver­si­tari i que va ator­gar un cert grau d’auto­no­mia uni­ver­sitària i la capa­ci­tat de deter­mi­nar els pro­ce­di­ments de con­trol i de veri­fi­cació de conei­xe­ments, el sis­tema d’ense­nya­ment i el règim de docència i recerca. La llei pre­veia també la incor­po­ració a l’estruc­tura uni­ver­sitària de les esco­les uni­ver­sitàries d’Engi­nye­ria Tècnica i d’Arqui­tec­tura Tècnica. Durant la dècada dels setanta i vui­tanta del segle pas­sat, es van anar incor­po­rant la resta de cen­tres que for­men l’actual UPC, amb moments molt emblemàtics com la visita d’Albert Ein­stein, les pri­me­res clas­ses d’engi­nye­ria indus­trial i d’informàtica, la cre­ació de l’Asso­ci­ació d’Amics de la UPC o la com­me­mo­ració del 25è ani­ver­sari de la uni­ver­si­tat a l’estació de França de Bar­ce­lona. Altres moments des­ta­cats també van tenir lloc el 2001, quan es va inau­gu­rar el Parc Tec­nològic de Bar­ce­lona, o el 2009, any en què es va col·locar la pri­mera pedra del Cam­pus Dia­go­nal Besòs, la facul­tat dedi­cada a la docència i a la recerca en el camp de l’engi­nye­ria indus­trial. El 2013 sobre­surt espe­ci­al­ment per ser l’any en què la UPC va arri­bar al pla­neta Mart. El vehi­cle robòtic Curi­o­sity, que incor­po­rava els xips dels sen­sors de vent dis­se­nyats a la facul­tat, va enviar a la Terra senyals des de l’estació mete­o­rològica. I el 2016 està mar­cat per l’Hori­zon 2020: la UPC es va situar líder a Cata­lu­nya en nom­bre de pro­jec­tes euro­peus finançats per aquest pro­grama. Aquell mateix any es va inau­gu­rar el Cam­pus Dia­go­nal-Besòs de la UPC, es va ini­ciar l’acti­vi­tat de la nova Escola d’Engi­nye­ria de Bar­ce­lona Est i es va posar en marxa l’Escola Supe­rior d’Engi­nye­ries Indus­tri­als, Aero­es­pa­cial i Audi­o­vi­sual de Ter­rassa.

Actes de cele­bració

Les cele­bra­ci­ons del 50è ani­ver­sari inclo­uen tot un seguit d’actes ins­ti­tu­ci­o­nals, acadèmics i lúdics adreçats a la comu­ni­tat uni­ver­sitària (PDI, PAS, estu­di­ants i alum­nes) i que gira­ran al vol­tant dels dis­set Objec­tius de Desen­vo­lu­pa­ment Sos­te­ni­ble (ODS) de les Naci­ons Uni­des per al 2030, cen­trats en el crei­xe­ment econòmic, la inclusió social i la pro­tecció del medi ambi­ent. Les acti­vi­tats pro­gra­ma­des a la UPC inclo­uen jor­na­des, tallers, fòrums de debat, expo­si­ci­ons, cami­na­des, con­ferències i actu­a­ci­ons musi­cals que tenen lloc des de l’inici d’aquest curs acadèmic i que s’allar­ga­ran fins al desem­bre d’aquest any.

expo­si­ci­ons des­ta­ca­des

Des­per­tem joves talents: 75 anys és una de les expo­si­ci­ons dins la Memòria Digi­tal de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya que s’ofe­reix per cele­brar l’efemèride. Es tracta d’una com­me­mo­ració del 75è ani­ver­sari de l’Escola Politècnica Supe­rior d’Engi­nye­ria de Man­resa que recull setanta-cinc imat­ges que mos­tren l’evo­lució de l’escola, des dels seus ini­cis com a Escu­ela de Capa­ta­ces Facul­ta­ti­vos de Minas fins a l’actual Escola Politècnica Supe­rior d’Engi­nye­ria de Man­resa. La UPC des de l’aire: cam­pus i implan­tació en el ter­ri­tori és una altra pro­posta. En aquesta expo­sició d’imat­ges aèries es podran veure els dife­rents cam­pus de la UPC (nou cam­pus dis­tribuïts en sis ciu­tats) i apre­ciar el seu procés de crei­xe­ment i trans­for­mació al llarg dels anys. I si el que es vol és recórrer els 250 anys d’història de la Facul­tat de Nàutica de Bar­ce­lona en el seu 250è ani­ver­sari (1769-2019) es pot visi­tar la mos­tra La bibli­o­teca fa història: 250 anys de l’FNB.

L’ACTUAL UPC

La Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya - Bar­ce­lo­na­Tech (UPC) és una ins­ti­tució pública de recerca i d’edu­cació supe­rior en els àmbits de l’engi­nye­ria, l’arqui­tec­tura, les ciències i la tec­no­lo­gia, i és una de les uni­ver­si­tats politècni­ques líders d’Europa. Titula cada any més de 6.000 estu­di­ants de grau i màster i més de 500 doc­tors. És una de les uni­ver­si­tats amb l’índex més alt d’inserció labo­ral entre els seus titu­lats: un 93% tre­ba­lla i un 76% troba feina en menys de tres mesos. La UPC està ben posi­ci­o­nada en els prin­ci­pals rànquings inter­na­ci­o­nals (upc.​edu).

UN VIATGE EN EL TEMPS

El web del cinquantenari (50.upc.edu) permet fer un viatge a través d’aquest mig segle de la Universitat Politècnica de Catalunya a partir d’una cronologia que repassa els fets més destacats, a més d’informar de tots els actes i activitats que es fan per a la celebració i de ser una plataforma oberta amb la voluntat de fer partícip tota la comunitat universitària. Una col·lecció de fotografies històriques completa aquest recorregut, amb instantànies que recullen moments emblemàtics dels centres que ara formen part de la UPC, com per exemple la visita d’Albert Einstein, les primeres classes d’enginyeria industrial i d’informàtica, la creació de l’Associació d’Amics de la UPC o la commemoració del 25è aniversari de la universitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor