Universitats

50 anys d’una universitat referent

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) celebra el seu 50è aniversari amb diferents activitats programades que tenen lloc des de l’inici d’aquest curs i que s’allargaran fins al mes de desembre

Malgrat la situació excepcional que estem vivint i complint la normativa vigent, la Universitat Politècnica de Catalunya està immersa en els actes de celebració del seu cinquantè aniversari. Molts exestudiants deuen recordar perfectament l’11 de març de l’any 1971, data en què es va constituir la universitat amb el suport de diverses escoles tècniques de Catalunya. Inicialment situades a Barcelona i Terrassa, la universitat va anar afegint seus fins a consolidar-se tal com és actualment: un nucli de coneixement amb divuit centres docents, 206 grups de recerca, gairebé 30.000 estudiants, 3.317 persones de personal docent i investigador i 2.052 treballadors de personal d’administració i serveis. L’any 1984, la Universitat va canviar de nom i va passar a dir-se Universitat Politècnica de Catalunya, tenint en compte la seva implantació territorial, que és un dels seus trets diferencials. En aquests moments, té presència a través dels seus campus en set localitats de Catalunya: Barcelona, Castelldefels, Manresa, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Vilanova i la Geltrú; i imparteix 64 graus universitaris, 75 màsters universitaris i 45 programes de doctorat, així com 45 programes de formació permanent. La transferència de coneixement és un dels epicentres de l’activitat de la UPC, que el 2019 va ingressar 58 milions d’euros per projectes d’R+D+I i transferència tecnològica. A més de ser una universitat capdavantera en docència i recerca, i transferència de tecnologia, i de despuntar en els principals rànquings internacionals, un altre dels indicadors destacats és que el 93% dels graduats per la UPC treballen.  “Sentim molt d’orgull d’haver format part del progrés que ha experimentat la nostra societat durant els darrers cinquanta anys”, exposa Francesc Torres, rector de la UPC, que afegeix mirant al futur: “En aquests cinquanta anys, la UPC ha esdevingut la universitat tecnològica de referència a Catalunya. Però volem anar més enllà. Hem de mirar cap al futur mantenint aquest esperit de responsabilitat i implicació amb la nostra societat. Amb aquest objectiu volem celebrar el nostre mig segle d’història fixant com a eix temàtic els disset objectius de desenvolupament global de les Nacions Unides, una agenda per al 2030 centrada en el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient.”

Tanmateix, cal remarcar que el centre docent més antic i primera peça del que més endavant seria la UPC va ser la Facultat de Nàutica de Barcelona, que es va crear l’any 1769 com l’Escola de Nàutica de Barcelona. En aquell moment, va ser nomenat primer director del centre Sinibald de Mas, un home de mar nascut a Torredembarra l’any 1736 que havia començat a navegar als 14 anys. Un altre any històric destacat va ser el 1968, quan es va fundar l’Institut Politècnic Superior com a resultat de l’agrupació de les escoles tècniques estatals d’Arquitectura i d’Enginyeria preexistents a Barcelona i que havien estat fundades a mitjans del segle XIX. L’any 1970, es va aprovar la llei general d’educació i de finançament de la reforma educativa, que abastava tot el sistema educatiu, des de l’ensenyament bàsic fins a l’universitari i que va atorgar un cert grau d’autonomia universitària i la capacitat de determinar els procediments de control i de verificació de coneixements, el sistema d’ensenyament i el règim de docència i recerca. La llei preveia també la incorporació a l’estructura universitària de les escoles universitàries d’Enginyeria Tècnica i d’Arquitectura Tècnica. Durant la dècada dels setanta i vuitanta del segle passat, es van anar incorporant la resta de centres que formen l’actual UPC, amb moments molt emblemàtics com la visita d’Albert Einstein, les primeres classes d’enginyeria industrial i d’informàtica, la creació de l’Associació d’Amics de la UPC o la commemoració del 25è aniversari de la universitat a l’estació de França de Barcelona. Altres moments destacats també van tenir lloc el 2001, quan es va inaugurar el Parc Tecnològic de Barcelona, o el 2009, any en què es va col·locar la primera pedra del Campus Diagonal Besòs, la facultat dedicada a la docència i a la recerca en el camp de l’enginyeria industrial. El 2013 sobresurt especialment per ser l’any en què la UPC va arribar al planeta Mart. El vehicle robòtic Curiosity, que incorporava els xips dels sensors de vent dissenyats a la facultat, va enviar a la Terra senyals des de l’estació meteorològica. I el 2016 està marcat per l’Horizon 2020: la UPC es va situar líder a Catalunya en nombre de projectes europeus finançats per aquest programa. Aquell mateix any es va inaugurar el Campus Diagonal-Besòs de la UPC, es va iniciar l’activitat de la nova Escola d’Enginyeria de Barcelona Est i es va posar en marxa l’Escola Superior d’Enginyeries Industrials, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa.

Actes de celebració

Les celebracions del 50è aniversari inclouen tot un seguit d’actes institucionals, acadèmics i lúdics adreçats a la comunitat universitària (PDI, PAS, estudiants i alumnes) i que giraran al voltant dels disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides per al 2030, centrats en el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient. Les activitats programades a la UPC inclouen jornades, tallers, fòrums de debat, exposicions, caminades, conferències i actuacions musicals que tenen lloc des de l’inici d’aquest curs acadèmic i que s’allargaran fins al desembre d’aquest any.

exposicions destacades

Despertem joves talents: 75 anys és una de les exposicions dins la Memòria Digital de la Universitat Politècnica de Catalunya que s’ofereix per celebrar l’efemèride. Es tracta d’una commemoració del 75è aniversari de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa que recull setanta-cinc imatges que mostren l’evolució de l’escola, des dels seus inicis com a Escuela de Capataces Facultativos de Minas fins a l’actual Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa. La UPC des de l’aire: campus i implantació en el territori és una altra proposta. En aquesta exposició d’imatges aèries es podran veure els diferents campus de la UPC (nou campus distribuïts en sis ciutats) i apreciar el seu procés de creixement i transformació al llarg dels anys. I si el que es vol és recórrer els 250 anys d’història de la Facultat de Nàutica de Barcelona en el seu 250è aniversari (1769-2019) es pot visitar la mostra La biblioteca fa història: 250 anys de l’FNB.

L’ACTUAL UPC

La Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) és una institució pública de recerca i d’educació superior en els àmbits de l’enginyeria, l’arquitectura, les ciències i la tecnologia, i és una de les universitats politècniques líders d’Europa. Titula cada any més de 6.000 estudiants de grau i màster i més de 500 doctors. És una de les universitats amb l’índex més alt d’inserció laboral entre els seus titulats: un 93% treballa i un 76% troba feina en menys de tres mesos. La UPC està ben posicionada en els principals rànquings internacionals (upc.edu).

UN VIATGE EN EL TEMPS

El web del cinquantenari (50.upc.edu) permet fer un viatge a través d’aquest mig segle de la Universitat Politècnica de Catalunya a partir d’una cronologia que repassa els fets més destacats, a més d’informar de tots els actes i activitats que es fan per a la celebració i de ser una plataforma oberta amb la voluntat de fer partícip tota la comunitat universitària. Una col·lecció de fotografies històriques completa aquest recorregut, amb instantànies que recullen moments emblemàtics dels centres que ara formen part de la UPC, com per exemple la visita d’Albert Einstein, les primeres classes d’enginyeria industrial i d’informàtica, la creació de l’Associació d’Amics de la UPC o la commemoració del 25è aniversari de la universitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital de El Punt Avui

Per
només
48€

l'any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció