Sense - La República

Acord per conservar els ecosistemes de Sebes, Flix i Riba-roja

L’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA), la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i el Grup de Natura Freixe (GNF) han sig­nat un pro­to­col de col·labo­ració per a esta­blir el marc gene­ral per a la rea­lit­zació d’actu­a­ci­ons en l’àmbit de la custòdia flu­vial ori­en­ta­des a la con­ser­vació i millora ambi­en­tal dels eco­sis­te­mes flu­vi­als i de ribera de la reserva natu­ral de Sebes i els mean­dres de Flix i Riba-roja.

L’acord és per a un període de qua­tre anys, pror­ro­ga­bles a qua­tre anys addi­ci­o­nals, i pre­veu actu­a­ci­ons con­jun­tes d’anàlisi i moni­to­rit­zació de la qua­li­tat d’aquests eco­sis­te­mes i de sen­si­bi­lit­zació, par­ti­ci­pació i volun­ta­riat per a la con­ser­vació d’aquests eco­sis­te­mes flu­vi­als pri­o­ri­ta­ris per a la seva funció com a refugi de fauna i cor­re­dor ecològic i pels seus valors pai­satgístics i geo­mor­fològics, així com per a les espècies vege­tals i de fauna que hi són pre­sents.

La Reserva Natu­ral de Sebes i mean­dre de Flix és un espai natu­ral que es troba pro­te­git i se situa en zona de domini públic hidràulic del riu Ebre, així com les seves zones de ser­vi­tud i poli­cia, estant part dels seus ter­renys en fin­ques de pro­pi­e­tat pri­vada. Aquest àmbit forma part d’un sis­tema de dues zones humi­des dife­rents (Sebes i els mean­dres de Riba-roja i Flix) que com­pre­nen les ribe­res del riu Ebre entre Riba-roja d’Ebre i Flix i des­taca per la seva extensió, pel bon estat de con­ser­vació de les comu­ni­tats vege­tals i l’ele­vada diver­si­tat de la fauna asso­ci­ada. L’espai con­serva una bona mos­tra de la vege­tació de ribera i d’aigua­moll del curs baix del riu Ebre, amb uni­tats molt ben repre­sen­ta­des. De fet, es tro­ben més de 150 espècies vege­tals pròpies de la vege­tació hidrofítica, helofítica i de bosc de ribera.

L’espai del mean­dre de Flix es troba aigües avall de l’embas­sa­ment de la població i s’estén al llarg dels gai­rebé 5 quilòmetres d’aquesta estreta corba que forma l’Ebre. La part decla­rada com a reserva inclou una antiga illa flu­vial situ­ada sota el Cas­tell de Flix i bona part dels mar­ges i trams de riu. A causa de la regu­lació del cabal, fun­ci­ona la major part de l’any gai­rebé com un mean­dre aban­do­nat, amb poca pro­fun­di­tat d’aigua i poc cabal cir­cu­lant. Les parts, que han tre­ba­llat en el desen­vo­lu­pa­ment d’aquest pro­to­col durant cinc anys, con­sen­su­a­ran el Pro­grama d’acció i col·labo­ra­ran per garan­tir la con­vivència har­mo­ni­osa dels dife­rents usu­a­ris del riu.

El Grup de Natura Freixe (GNF) pre­sen­tarà pro­pos­tes de millora per a mini­mit­zar els impac­tes ambi­en­tals per a la fauna aquàtica, així com pro­pos­tes de millora de l’eco­sis­tema flu­vial en el seu con­junt i durà a terme el segui­ment i man­te­ni­ment de les actu­a­ci­ons de res­tau­ració que s’acor­din.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor