Entrevista

Jon Iñarritu

Fundador d'Aralar i senador per EH Bildu

“Més enllà de la nefasta decisió de reprimir un referèndum es van cometre nombroses irregularitats”

Fundador d’Aralar, diputat al Congrés i, actualment, senador per EH Bildu, s’ha convertit en un dels millors aliats del nostre país

REPRESSIÓ DE L’1-O
“La meva lectura és que la violència exercida a aquella hora i en uns llocs molt determinats perseguia atemorir la població i reduir la participació”
URKULLU
“És veritat que el lehendakari ha demanat la llibertat dels presos i els ha visitat, però al meu entendre hauria d’haver estat molt més actiu i contundent”
PARADOXA
“L’Estat ha respost al moviment cívic i pacífic dels catalans amb les mateixes mesures repressores que a Euskal Herria en un context de violències”
MODEL
“A Euskal Herria tenim molt a aprendre del que han fet els catalans de manera totalment cívica i pacífica”

Jon Iñarritu (Leioa, 1979) és un dels sena­dors més actius. I, si repas­sem el seu compte de Twit­ter, les pre­gun­tes que for­mula o l’agenda, també ens ado­nem que aquest repre­sen­tant d’EH Bildu s’ha con­ver­tit en un dels millors ali­ats del procés inde­pen­den­tista. Durant els dar­rers anys, ha denun­ciat amb fer­mesa les cla­ve­gue­res de l’Estat, les mani­o­bres con­tra Cata­lu­nya i la repressió del pri­mer d’octu­bre.

Per què aquest interès per Cata­lu­nya? És per sim­pa­tia o bé sen­zi­lla­ment perquè el tema català és molt pre­sent en els debats del Senat?
És una suma de diver­sos fac­tors. En pri­mer lloc, hi ha una sim­pa­tia i una soli­da­ri­tat des de la nos­tra for­mació, EH Bildu, amb el sobi­ra­nisme català, fet que no és nou. A més a més, es dona la cir­cumstància que estic al Senat, on ha pres més pro­ta­go­nisme la repressió con­tra Cata­lu­nya, que s’ha cer­ti­fi­cat amb l’apli­cació de l’arti­cle 155. En aquell moment ja vaig adver­tir que hi havia un pro­blema polític que havia de ser resolt per aquesta via i no per la repres­siva i vaig denun­ciar la nar­ra­tiva que a Cata­lu­nya hi hagués hagut violència o una rebel·lió. Al mateix temps, també soc mem­bre de la comissió d’Inte­rior, que s’ha cen­trat en temes com ara la repressió de l’1 d’octu­bre i altres fets ante­ri­ors. Tot ple­gat m’ha por­tat pot­ser a tenir més pro­ta­go­nisme. Però també vol­dria rei­vin­di­car la tasca que estan fent dia a dia els sena­dors del PDe­CAT o ERC en con­tra de la repressió de l’Estat.
Hi ha molts pocs sena­dors que tin­guin tanta reper­cussió pública com vostè. Què ho fa? És un pro­blema de la mateixa ins­ti­tució o per la dinàmica de molts sena­dors?
És veri­tat que el Senat ha tin­gut molt poc ressò mediàtic. En trac­tar-se d’una cam­bra de segona lec­tura i amb una clara majo­ria del Par­tit Popu­lar ja se sap les deci­si­ons que es pren­dran, a diferència del que passa al Congrés, on hi ha més joc polític. Això va can­viar el dia del debat del 155, quan va haver-hi cen­te­nars de peri­o­dis­tes acre­di­tats. Per altra banda, també és veri­tat que hi ha alguns par­tits, com ara el PP, que ho han con­ver­tit en un cemen­tiri d’ele­fants, per dir-ho d’alguna manera. Hi envien polítics que havien tin­gut un paper des­ta­cat temps enrere en l’àmbit de comu­ni­tats autònomes, espe­ci­al­ment. A vega­des em pre­gun­ten per què ser­veix el Senat. Doncs perquè hi hagi un par­tit, com el PP, que amb només un 33% de vots en les dar­re­res elec­ci­ons tin­gui un 66% de repre­sen­tació al Senat. El PP podria haver apli­cat el 155 sol sense neces­si­tat de cap altre par­tit. La con­clusió és que el Senat es va fer perquè la dreta, per una qüestió de repar­ti­ment, dis­posés per­ma­nent­ment d’una majo­ria absolta per blo­que­jar-ho tot.
Vostè està en la comissió d’Inte­rior. Encara avui hi ha infor­mació sobre l’apa­rell repres­siu con­tra el referèndum de l’1 d’octu­bre que no s’ha donat a conèixer?
Jo per­so­nal­ment, però també molts altres sena­dors i dipu­tats, hem inten­tat esbri­nar què va suc­ceir aquell dia i els ante­ri­ors; i en pri­mer lloc hem de denun­ciar la manca de trans­parència que va tenir l’ante­rior exe­cu­tiu i l’actual. Jo he dema­nat ins­truc­ci­ons, ordres, imat­ges o orga­ni­gra­mes i no se m’han faci­li­tat dient que s’està en un procés judi­cial, quan sí que han apa­re­gut, a con­veniència, en alguns mit­jans de comu­ni­cació. A mi em sem­bla excel·lent que els peri­o­dis­tes puguin fer la seva tasca, però també se’ns hau­ria de faci­li­tar a nosal­tres allò que dema­nem perquè és la nos­tra funció. En pri­mer lloc, doncs, hi ha ocul­tació. I, en segon lloc, no cal ser un expert en política inte­rior, més enllà de l’absur­di­tat i de la nefasta decisió de repri­mir un referèndum (és la pri­mera vegada en la història que es fa), per ado­nar-se que es van come­tre nom­bro­ses irre­gu­la­ri­tats, ordres defec­tu­o­ses i des­pro­porció poli­cial. Tots els que vam ser allí ho vam poder com­pro­var, per molt que ara es vul­gui tapar amb notícies fal­ses o altres recur­sos. Jo crec que els jut­jats tenen l’obli­gació d’acla­rir el que va pas­sar i els par­la­men­ta­ris, també; i el govern actual té l’obli­gació de pro­por­ci­o­nar-nos la infor­mació que l’ante­rior no va voler faci­li­tar-nos.
A parer seu, al govern del PP, el tema se li va esca­par de la mà o es va trac­tar d’una repressió per­fec­ta­ment cal­cu­lada?
En això hi ha opi­ni­ons de tot tipus. La meva lec­tura és que no és un pro­blema que se li escapés de la mà, sinó que la violència exer­cida a aque­lla hora del matí i en uns llocs i uns col·legis deter­mi­nats en què hi havia més mit­jans de comu­ni­cació o en què havien d’anar a votar per­so­nes sig­ni­fi­ca­ti­ves, cer­cava l’objec­tiu d’ate­mo­rir la població i evi­tar que anés a votar. És molt sig­ni­fi­ca­tiu que la major repressió es donés a pri­mera hora del matí.
En tot cas, no van valo­rar gaire la imatge inter­na­ci­o­nal que es podia donar...
És veri­tat que això va dete­ri­o­rar la seva imatge i es van con­ver­tir en allò que jo ano­meno la “Tur­quia occi­den­tal”, però estic con­vençut que en alguns sec­tors de població devia gene­rar pànic i por. Et con­fesso que si els meus pares hagues­sin vol­gut anar a votar jo els hau­ria dit que no, els hau­ria dema­nat que es que­des­sin a casa. També és veri­tat que la repressió va mobi­lit­zar alguns ciu­ta­dans i els va fer anar a votar, però la soci­e­tat cata­lana és molt cívica i tran­quil·la i estic con­vençut que aque­lla imatge de violència li devia espan­tar. L’Estat volia que no s’arribés a un mínim de par­ti­ci­pació del 50% i un vot favo­ra­ble del 55; sobre­tot perquè ja hi ha estàndards inter­na­ci­o­nals, com ara a Mon­te­ne­gro, que fixen aquests límits per ser reco­ne­gut. Si repas­sem l’heme­ro­teca dels dies ante­ri­ors a l’1 d’octu­bre, podem com­pro­var que hi havia enques­tes de dia­ris digi­tals com ara El Dia­rio.es i El Español que situ­a­ven la par­ti­ci­pació més enllà del 55% i que el posi­tiu també seria supe­rior. Per tant, des del meu punt de vista, això no va ser un caos, sinó que la violència poli­cial estava per­fec­ta­ment cal­cu­lada. Una per­sona tan influ­ent com l’exmi­nis­tre Alfredo Pérez Rubal­caba va dir que Espa­nya hau­ria de pagar un preu però que, aquest preu, calia pagar-lo. Des del meu punt de vista el preu a què es refe­ria era la imatge exte­rior d’Espa­nya.
Vostè era al Senat quan es va apro­var l’apli­cació de l’arti­cle 155. Com va viure aquell moment?
Aquell dia em vaig sen­tir pro­fun­da­ment trist per la injustícia i al mateix temps vaig rati­fi­car la idea que l’Estat no té una solució en ter­mes democràtics a les cri­sis ter­ri­to­ri­als que ha d’afron­tar. Els sena­dors van aca­bar aplau­dint i vic­to­re­jant aque­lla mesura que ells deien que era a favor del poble de Cata­lu­nya quan la immensa majo­ria hi estava en con­tra. En la meva inter­venció, els vaig dir que es trac­tava d’una mesura supre­ma­cista i colo­ni­a­lista i que si cre­ien que era tan bona per als cata­lans que la por­tes­sin al Par­la­ment i la sot­me­tes­sin a votació allà. A part de tot això, nom­bro­sos cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes han adver­tit que l’arti­cle 155 no per­me­tia ces­sar tot un govern ni con­vo­car elec­ci­ons al Par­la­ment. De totes mane­res, també crec que hi havia un càlcul polític en la con­vo­catòria d’elec­ci­ons, però els va sor­tir mala­ment la jugada.
Mal­grat tot, el lehen­dakari va arri­bar a dir que si Cata­lu­nya hagués obeït no s’hau­ria apli­cat el 155. Com valora el paper que ha jugat Iñigo Urku­llu en tot el procés?
Algun dia ens ho haurà d’acla­rir. Jo crec que en un pri­mer moment ell va actuar de bona fe inten­tant fer de mit­jan­cer, però també crec que des de sec­tors de l’Estat hi va haver gent que el va enga­nyar i el va uti­lit­zar per anar con­tra el poble català. Aque­lles decla­ra­ci­ons no són les més afor­tu­na­des, perquè estava res­pon­sa­bi­lit­zant les vícti­mes de la repressió. Segons sem­bla, hi havia la pro­posta de no apli­car el 155 si es con­vo­ca­ven elec­ci­ons, però quan es van dema­nar garan­ties no es van donar. I després hi havia una segona lec­tura, que s’apli­ca­ria el 155 però que seria lleu. Per tant, es va enga­nyar la medi­ació. L’Estat, des de tots els esta­ments, des del cap de l’Estat fins a la judi­ca­tura, volia un càstig exem­plar a les auto­ri­tats i a la soci­e­tat cata­lana.
Més enllà d’aquell epi­sodi, ha tro­bat a fal­tar alguna gestió del govern basc?
Des de bon començament he dit que, igual com va fer el lehen­dakari Agirre quan va acom­pa­nyar el govern català a l’exili i va pro­nun­ciar aque­lla frase que ara es repe­teix tant (“Nosal­tres sem­pre amb Cata­lu­nya”), jo hau­ria espe­rat que el lehen­dakari hagués anat a Brus­sel·les o a Berlín a tro­bar-se amb Car­les Puig­de­mont i que hagués estat molt més con­tun­dent en les seves decla­ra­ci­ons. És veri­tat que ha dema­nat la lli­ber­tat dels pre­sos i que ha visi­tat Oriol Jun­que­ras, però hau­ria d’haver estat molt més actiu i con­tun­dent. En una pre­gunta al Senat, el minis­tre de l’Inte­rior, Juan Igna­cio Zoido, va adver­tir que el 155 es podia apli­car a tots. I això és clara­ment un avís a nave­gants del qual Urku­llu hau­ria de pren­dre nota.
I a què es deu aquesta acti­tud d’Urku­llu, al seu enten­dre?
El PNB és un par­tit molt ampli, però és evi­dent que el lehen­dakari no com­par­teix les deci­si­ons que s’han pres a Cata­lu­nya, però també cal dir que ha estat molt tebi a l’hora de cri­ti­car i denun­ciar les mesu­res repres­so­res que ha impul­sat l’Estat con­tra la soci­e­tat cata­lana en gene­ral.
Durant molts anys, hi havia una certa bas­qui­tis entre els inde­pen­den­tis­tes cata­lans. Ara, però, la situ­ació és més aviat a la inversa? Dit d’una altra manera, hi ha una cata­la­ni­tis a Euskal Her­ria?
Sí, això és obvi. Si pas­se­gem per qual­se­vol poble d’Euskal Her­ria des de fa set anys veiem més este­la­des que no pas ikurriñas; i això no és nou. A Cata­lu­nya s’ha demos­trat que fora d’un con­text de violència és pos­si­ble por­tar a terme una aposta política democràtica i legítima que ha acon­se­guit fer tron­to­llar les estruc­tu­res de l’Estat; i això és una gran victòria del poble català. Però la para­doxa és que l’Estat ha res­post a aquest movi­ment cívic i pacífic amb les matei­xes mesu­res repres­so­res que va fer ser­vir a Euskal Her­ria en un con­text de violències. L’Estat ha demos­trat la inca­pa­ci­tat de res­pon­dre a aquest repte de manera democràtica. A Euskal Her­ria tenim molt a apren­dre del que han fet els cata­lans. A més a més, hi vol­dria afe­gir que seria molt millor que bas­cos i cata­lans anéssim al mateix ritme. L’Estat està inten­tant el “divide et impera” de Juli Cèsar i en con­tra d’això cal apli­car “la unió fa la força”. Aixà aju­da­ria a cer­car una solució al con­flicte ter­ri­to­rial i fins i tot pen­sant en aquells sec­tors, que no són pocs, que aspi­ren a demo­cra­tit­zar l’Estat.
Però no li sem­bla que anar al mateix ritme és molt com­pli­cat tenint en compte que ens tro­bem en dos moments molt dife­rents?
Això és veri­tat. Nosal­tres estem en una fase de post­con­flicte, post­violència, i que­den encara molts temes per resol­dre des del punt de vista peni­ten­ci­ari i reco­nei­xe­ment de totes les vícti­mes. Però la crisi ter­ri­to­rial no és nova, es troba en l’ADN d’Espa­nya i crec que hauríem de bus­car un acord, encara que fos de mínims.
I on s’hau­rien de situar aquests mínims?
Jo l’altre dia vaig dir al PSOE que no ente­nia el dis­curs que només es pot par­lar de tot dins la Cons­ti­tució. Rubio Llo­rente defen­sava que no es podien posar obs­ta­cles a un referèndum en un deter­mi­nat ter­ri­tori i que calia tro­bar-hi una sor­tida. Quan el PSOE pensa que n’hi ha prou a dir que polítics que es tro­ben a la presó no van come­tre rebel·lió, sinó sedició i mal­ver­sació (amb la qual cosa es poden pas­sar deu anys a la presó), és que no ha entès res. Igual­ment com no han entès res quan pro­po­sen votar un Esta­tut. No pots posar límits. És com si s’hagués per­dut el que ha pas­sat a Cata­lu­nya en els dar­rers deu anys. Tor­nant a la seva pre­gunta, el mínim comú deno­mi­na­dor entre Cata­lu­nya i Euskal Her­ria es podria situar per­fec­ta­ment en la defensa del dret a deci­dir.
Ja sé que sem­pre diu que ve a apren­dre i no a ense­nyar a Cata­lu­nya. Però, creu que s’ha comès algun error des de Cata­lu­nya, ni que sigui de mesu­rar mala­ment la força de l’adver­sari?
Segu­ra­ment s’han comès errors. Pot­ser el més sig­ni­fi­ca­tiu és no haver cal­cu­lat el nivell de repressió que estava dis­po­sat a exer­cir l’Estat. Ara mateix pre­o­cupa veure com aquest Estat hagi pogut acon­se­guir dei­xar la soci­e­tat cata­lana en estat de xoc i divi­dida a par­tir d’una estratègia de repressió sis­temàtica dels seus líders. Al meu enten­dre, sem­pre que el sobi­ra­nisme acon­se­gueixi man­te­nir el seu comú deno­mi­na­dor, se seguirà avançant en el procés. I això ho dic des d’un ter­ri­tori, Euskal Her­ria, en què no s’ha acon­se­guit arri­bar a aquest comú deno­mi­na­dor. Per això sem­pre dic que vinc a apren­dre, més que no pas a donar con­sells.
En el cas català, estem par­lant de pre­sos polítics a qui s’acusa de con­vo­car un referèndum i que fa més d’un any que estan en presó pre­ven­tiva. Com es ges­ti­ona aquesta rea­li­tat sense per­dre l’objec­tiu d’avançar cap a la República?
Això ho va teo­rit­zar el senyor Cebrián fa dos anys al diari El Mundo: va dir que el procés català s’aca­ba­ria ràpid si s’apli­cava el 155 i s’empre­so­na­ven els líders inde­pen­den­tis­tes, perquè ales­ho­res el debat ja no seria sobre inde­pendència, sí o no, sinó recu­pe­ració de l’auto­no­mia i alli­be­ra­ment dels pre­sos. La res­posta d’això és inten­tar man­te­nir una estratègia de resol­dre el con­flicte polític i, al mateix temps, crear un front anti­re­pres­siu molt més ampli. L’Estat, òbvi­a­ment, s’estima més el debat sobre els pre­sos i la recu­pe­ració de l’auto­no­mia.
No li sem­bla increïble que sobre els pre­sos polítics cata­lans puguin recaure penes més grans per con­vo­car un referèndum que no pas si ho hagues­sin fet d’actes de ter­ro­risme?
Per això dic que no accepto l’argu­ment que no hi va haver rebel·lió però sí sedició o mal­ver­sació. Ja sé que una vegada judi­ci­a­lit­zes un procés és molt com­pli­cat sor­tir-ne, però cal donar una solució política al pro­blema.
Com es resol aquesta situ­ació? Podem con­fiar en un canvi polític a Espa­nya o la solució ha de venir d’un altre cos­tat, com ara la pressió inter­na­ci­o­nal o la via uni­la­te­ral?
La soci­e­tat cata­lana ha donat un exem­ple de mobi­lit­zació i civisme que no s’havia vist mai a Europa. L’1 d’octu­bre és un exem­ple que pas­sarà als annals de la història i que s’estu­diarà a les uni­ver­si­tats com a exem­ple de mobi­lit­zació política i civisme. Les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees no han actuat de la manera que s’espe­rava, però sí que hi ha hagut mobi­lit­za­ci­ons de per­so­nes i enti­tats a Europa. Cal con­ti­nuar pres­si­o­nant a Europa i en l’àmbit espa­nyol; i, òbvi­a­ment, plan­tant cara en la bata­lla judi­cial. En aquest sen­tit, l’Estat ja sap que serà con­dem­nat per la justícia euro­pea però, com que sap que aquesta via és lenta, juga amb el fac­tor temps per ven­jar-se i que hi hagi una pena durant tots aquests anys.

PERE BOSCH

pbosch@​lrp.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.