Entrevista

MON TUR

Advocada col·laborativa, mediadora familiar i mentora, autora de ‘Divorcis amb amor’

“Un divorci amb amor requereix intel·ligència emocional”

El divorci no és un fracàs, és el tancament d’una etapa en què, segur, hi ha hagut moments molt feliços L’advocada Mon Tur planteja: “Divorcia’t amb amor”

RELACIONS ADULTES
“Per molta ràbia que em faci la parella del meu exmarit, està amb els meus fills i jo els prioritzo, i faig un cafè amb ella i li dic que és fantàstica, perquè els està cuidant”
SI HI HA FILLS
“Tens una relació amb la teva exparella perquè hi ha fills. És inexorable. Un cop ens n’adonem, ve com ho farem per reconstruir la relació postdivorci”

Mon Tur és advo­cada col·labo­ra­tiva, medi­a­dora i men­tora (coach). És autora de Divor­cis amb amor. Com enca­rar amb consciència una rup­tura de pare­lla (Rosa dels Vents, 2022). El seu tre­ball s’emmarca en una manera de fer que vol ser més ama­ble i humana que la que es prac­tica en els tri­bu­nals. Al cap i a la fi, del jutge només es pot espe­rar que apli­qui la lega­li­tat, un con­cepte ben dife­rent del de justícia. Entre el jut­jat i l’acord amistós, és reco­ma­na­ble l’acord. Si es tenen fills, els qui van ser pare­lla s’hau­ran de seguir rela­ci­o­nant, els vin­gui de gust o no. La manera com ho ges­ti­o­nin serà la pedra angu­lar de l’edi­fici de la relació futura. Si els mem­bres de la ja expa­re­lla s’han tirat els plats pel cap durant la rup­tura, és més fàcil que vis­quin en una guerra freda eterna. Si han fet el procés amb res­pon­sa­bi­li­tat, con­ti­nu­a­ran tenint una família, tot i que s’acabi la pare­lla.

Divor­ciar-se amb amor és pos­si­ble? Vostè fa un agraïment per haver pogut fer el seu propi divorci amb amor.
Sí, cert. A les dedi­catòries dono les gràcies al meu exma­rit, perquè ho vam fer amb amor, i con­ti­nua sent així. Això no vol dir que no sigui com­pli­cat, que no hi hagi dolor, però nosal­tres sem­pre hem tin­gut la capa­ci­tat de situar-nos per damunt de tot això i hem anat junts, ens hem vist i ens hem esti­mat com a família quan ha cal­gut.
Per arri­bar a fer un divorci amb amor, en què les parts puguin comu­ni­car-se, res­pec­tar-se, s’ha de ser una pare­lla que ja ho feia abans?
No pots tenir expec­ta­ti­ves més enllà del que ha estat la relació de pare­lla habi­tu­al­ment. Una pare­lla que mai no s’ha comu­ni­cat gaire, després tam­poc que­da­ran per sopar i expli­car-s’ho tot. Sí que és cert que per fer-ho amb amor cal un esforç per res­pon­sa­bi­li­tat. Hi ha una relació.
Si es tenen fills és evi­dent.
Tens una relació amb la teva expa­re­lla perquè hi ha fills. És ine­xo­ra­ble. Un cop ens ado­nem d’això, ve la com­ple­xi­tat de com ho farem per recons­truir la relació post­di­vorci, i de manera que sigui bene­fi­ci­osa per als nos­tres fills i per a nosal­tres. Divor­cis amb amor és una crida a la res­pon­sa­bi­li­tat, però també a la salut men­tal, a viure millor. L’alter­na­tiva a això és un mal­son.
Costa dia­lo­gar, però.
Tenim molt poca cul­tura del diàleg. Estic tre­ba­llant en un altre lli­bre pre­ci­sa­ment sobre com dis­cu­tir en pare­lla. És una cul­tura que no tenim, sí. Venen pare­lles a veure’ns al des­patx i ens diuen: “No ens ente­nem en aquest punt. Per què no ens aju­deu a arri­bar a un acord?” I s’asse­uen amb el pro­fes­si­o­nal de la gestió de con­flic­tes i prac­ti­quen un tipus de comu­ni­cació que comu­nica, man­te­nen un diàleg que expressa.
“Ja li ho diré amb un mis­satge.” De vega­des, ens rela­ci­o­nem així amb l’expa­re­lla.
I la situ­ació s’enreda.
Fins i tot pot ser que no es con­tes­tin els mis­sat­ges. No hi ha comu­ni­cació.
La no-comu­ni­cació és impos­si­ble. El silenci és comu­ni­cació i ja ens està dient alguna cosa.
Silenci, igno­rar... La majo­ria de divor­cis que conec no s’han fet amb aquest amor de què parla. Sí que solen ser intel·ligents per arri­bar a ente­ses en bene­fici de tot­hom.
Un divorci amb amor, tal com jo ho plan­tejo, reque­reix intel·ligència emo­ci­o­nal. Quan parlo de fer-nos res­pon­sa­bles, parlo d’intel·ligència emo­ci­o­nal. És a dir, sàpigues quina mot­xi­lla por­tes, allò que t’enfada, allò que et posa trista i ges­ti­ona-ho; no t’haurà agra­dat gens que t’hagi estat infi­del, per exem­ple, però ara has de trac­tar altres qüesti­ons. Agafa això que sents i posa-ho en una altra banda, aparta-ho per poder par­lar dels teus fills. Això és gestió emo­ci­o­nal. S’ha de ser intel·ligent emo­ci­o­nal­ment. És res­pon­sa­bi­li­tat res­pecte als fills i per por­tar les reg­nes de la teva vida i no ser com una fulla que va d’aquí cap allà, segons per on et por­tin les emo­ci­ons.
Les estadísti­ques diuen que la major part de divor­cis no aca­ben en con­tenciós.
Les xifres del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial par­len de sepa­ra­ci­ons amis­to­ses i sepa­ra­ci­ons con­ten­ci­o­ses. Les amis­to­ses repre­sen­ten entre el 70% i el 80% dels casos. Amis­tosa, però, no vol dir feta amb amor, amb res­pon­sa­bi­li­tat. Vol dir que no han aca­bat als tri­bu­nals, sinó que han arri­bat a un acord. Jo pro­poso fer un pas més.
Recor­dem-ho: si hi ha fills, no s’hi val a dir “s’ha aca­bat, adeu, no et vull veure més”.
No es poden dir fins mai més. No siguem anal­fa­bets emo­ci­o­nal­ment! Hem de tenir en compte com ens sen­tim, què ens pas­sarà i ges­ti­o­nar-ho. Amb les pare­lles a què aju­dem, tre­ba­llem així. Fem medi­ació, que es par­lin, i s’arriba a acords. També cal dir que, quan ve una pare­lla que ja ha pas­sat pels tri­bu­nals, costa aju­dar-los. S’han esbron­cat i són com plats tren­cats que és difícil tor­nar a recom­pon­dre. En el cas de les pare­lles que ho han fet bé des del començament, es pre­serva una relació mínima­ment digna que després per­met que les coses fun­ci­o­nin bé.
Tren­car una relació és pas­sar per mol­tes emo­ci­ons. Hi ha un dol. S’ha de par­lar de qüesti­ons pràcti­ques pre­ci­sa­ment en aquest con­text de sofri­ment?
Exacte! D’aquí la importància de la men­to­ria i de l’acom­pa­nya­ment. Les per­so­nes neces­si­ten saber quant paga­ran de l’escola i qui es que­darà el pis. Estàs dol­gut, però els acords s’han d’asso­lir, si no és que es té una situ­ació econòmica molt còmoda. La majo­ria, però, té la neces­si­tat d’acor­dar. I sí, ho han de fer en el pit­jor moment, quan menys ganes tenen de veure l’altra per­sona. D’altra banda, la meva experiència és que aquest procés no es pot retar­dar, perquè sem­pre és pit­jor. M’he tro­bat pare­lles que em diuen: “Fa qua­tre anys que ens vam sepa­rar, però no vam fer papers, mai no ens hem asse­gut a par­lar i ara jo tinc una altra pare­lla i encara estem vin­cu­lats, amb la hipo­teca, amb...” Qua­tre anys després, no és el mateix. En el moment de la rup­tura, encara for­mes part d’una uni­tat. Després, estàs lluny d’aque­lla per­sona. És com­plex. La reco­ma­nació pro­fes­si­o­nal és que, mal­grat que sigui dolorós, s’ha d’arri­bar a acords quan toca.
És men­tora, però gai­rebé sem­bla­ria que fa teràpia. És així?
Vaig fer un màster en acom­pa­nya­ment a la Facul­tat de Psi­co­lo­gia, però no soc psicòloga. El men­tor tre­ba­lla sobre allò que està pas­sant, sobre allò en què la per­sona té capa­ci­tat d’inci­dir. No és com anar al psicòleg, a sanar. Jo tre­ba­llo amb gent que s’està divor­ci­ant i està pas­sant un mal moment, i els acom­pa­nyo en això. Fa trenta anys que em dedico als divor­cis. Ara, si tenen un tras­torn de la per­so­na­li­tat o un trauma, han d’anar al psicòleg.
Des de l’apro­vació de la llei del divorci, hi ha hagut molta evo­lució. Fa trenta anys, es deien fra­ses com ara: “els matri­mo­nis d’ara no aguan­ten res”, i altres per­les. Sem­bla un dret con­so­li­dat. Però sabem que els drets es poden per­dre.
El divorci va cos­tar molt d’acon­se­guir. Va ser una rei­vin­di­cació del movi­ment femi­nista i, en gene­ral, dels pro­gres­sis­tes en el con­text de la Tran­sició. Ho donem per fet, i hi ha qui fins i tot hi treu importància. Ima­gina’t si ens ho pren­gues­sin!
Ha sal­vat mol­tes vides. Ho expressa en el lli­bre. Abans del divorci, per a mol­tes dones no hi havia esca­patòria.
Les dones m’expli­ca­ven que el marit t’apa­llis­sava i la Guàrdia Civil et feia tor­nar a casa. T’ho pots ima­gi­nar això, ara?
Malau­ra­da­ment, no es pot donar res per asso­lit.
Com que som una soci­e­tat opu­lenta i pri­vi­le­gi­ada, de vega­des, es menys­te­nen els pri­vi­le­gis. Per això en el lli­bre volia dir-ho: atenció, que no tot­hom del pla­neta que vol sor­tir de deter­mi­na­des situ­a­ci­ons té aquest dret. És un dret que hem de rei­vin­di­car, que dic que hem d’exer­cir amb amor, sí, però...
Hi va haver mol­tes pro­tes­tes, mani­fes­ta­ci­ons, per exi­gir que s’abolís el delicte d’adul­teri, per exi­gir el divorci. I d’això, en rea­li­tat, tam­poc fa tant. Tor­nem a la dico­to­mia: via con­ten­ci­osa, via amis­tosa. En els tri­bu­nals, tro­ba­rem lega­li­tat, no justícia. Hau­ria de ser l’última opció?
Sem­pre! Tam­poc vull dir que mai no s’hagi d’anar als tri­bu­nals, perquè hi ha casos en què no s’acon­se­guei­xen acords. Dit això, sí, és una injustícia que hi hagi hagut una infi­de­li­tat i que et tro­bis que vivies amb dos sous i ara t’has que­dat amb un. Tot això és injust, sí, però què vols que hi faci el tri­bu­nal? Res. La gent espera una altra cosa, però no s’hi pot fer res. Per això parlo sem­pre de res­pon­sa­bi­li­tats: assu­meix què passa en la teva vida i pren deci­si­ons que t’aju­din a fer que sigui tan bona com sigui pos­si­ble.
Aquests pro­ces­sos amb amor de què parla els pot fer la pare­lla sola? Neces­si­ten acom­pa­nya­ment?
És una situ­ació com­pli­cada, no hi hem de treure la difi­cul­tat que té. Hi afe­geixo que soc advo­cada i hi ha com­ple­xi­tat legal per resol­dre hipo­te­ques, pro­pi­e­tats, custòdies... Hi ha pare­lles que tenen la capa­ci­tat de fer-ho tot sols. Em venen a veure i m’expli­quen què han deci­dit, els fem la part legal i ja està. A la majo­ria, però, el que els passa és que poden tenir una bara­lla des­co­mu­nal a la cuina de casa per un tema que, després, asse­guts aquí al des­patx amb mi, poden resol­dre. Aquest ele­ment de la ter­cera per­sona neu­tral i que dona un espai de con­versa amb estruc­tura és balsàmic. No soc ningú per dir que no hi ha per­so­nes amb la capa­ci­tat de fer-ho soles, però, quan tenim un con­flicte, costa ges­ti­o­nar-ho sense suport d’algú.
Cada vegada hi ha més pro­fes­si­o­nals de la gestió alter­na­tiva de con­flic­tes. És impor­tant saber-ho. Si per a la pare­lla, o els qui dei­xen de ser pare­lla, el millor és fer el procés amis­to­sa­ment, per als fills és evi­dent que també. Com els afecta?
Ara, s’està dient –ja hi comença a haver estu­dis en aquest sen­tit– que els fills de pares sepa­rats poden tenir millor ren­di­ment acadèmic, perquè els pares divor­ci­ats, com que tenen el temps com­par­tit, solen dedi­car-los una atenció de qua­li­tat. No se sol expli­car, perquè es pre­fe­reix dir que els fills de pares sepa­rats tots tenen un trauma, i no és així. El que sí que és clar, i ja ho han des­crit els psicòlegs infan­tils, és que allò que per­ju­dica els fills és que els pares no ges­ti­o­nin bé el post­di­vorci. Aquest lli­bre està ori­en­tat a pares amb fills. Quan no tens fills, o ja són grans, si ho pots fer amb amor, bé, però si no...
Quan no hi ha fills, tot és més fàcil.
Quan hi ha fills, han de ser la pri­o­ri­tat per als pares.
Pot ser com­plex per a ells, a més a més, quan apa­rei­xen altres per­so­nes, les noves pare­lles dels seus pares.
En molts acords, nosal­tres ja par­lem de què pas­sarà quan hi hagi noves pare­lles. Es tracta que s’ho par­lin, de com fer-ho. Molts afe­gei­xen a l’acord que volen conèixer la nova pare­lla, perquè estarà amb els seus fills! Això és res­pon­sa­bi­li­tat. Per molta ràbia que em faci la pare­lla del meu exma­rit, està amb els meus fills i jo els pri­o­ritzo, i faig un cafè amb ella i li dic que és fantàstica, perquè els està cui­dant. Això hem de fer! I molts ho fan. Recordo un cas que va ser la nova pare­lla d’ell qui va resol­dre el con­flicte amb l’exdona, després de tres anys de plet. Ho van resol­dre la pare­lla actual i l’expa­re­lla asse­gu­des en un bar. Les dues van arri­bar a l’acord. Soro­ri­tat!
A vega­des, hi ha tanta ràbia que impe­deix fer el que cal, fins i tot pels fills.
S’ha de saber por­tar. Per això parlo d’anal­fa­be­tisme emo­ci­o­nal. En conec molts casos.
En el lli­bre, parla de medi­ació i de divorci col·labo­ra­tiu. Quina és la diferència?
En la medi­ació, neces­si­tes un ter­cer, el medi­a­dor, que és algú neu­tral i impar­cial. Els advo­cats no hi par­ti­ci­pen. En tot cas, entren en la medi­ació si volen asses­so­rar els seus cli­ents. En el cas del divorci col·labo­ra­tiu, hi par­ti­ci­pen advo­cats for­mats en tècni­ques de reso­lució amis­tosa de con­flic­tes i gestió emo­ci­o­nal. Entre ells i els cli­ents es crea un equip, un con­tracte a qua­tre, i es tre­ba­lla per acon­se­guir l’acord. És un equip col·labo­ra­tiu i es pacta que en cap cas s’arri­barà als tri­bu­nals. De fet, si no s’arriba a l’acord, els advo­cats no poden anar als jut­jats. Tenim una pàgina web: .
Quan hauríem de reco­ma­nar no sig­nar un acord?
Pen­sem en la qüestió econòmica, per exem­ple. Hi ha qui diu: “Firmo això tot i que no podré assu­mir-ho, però ja ho faré. El que vull és treure’m tot això de sobre.” No. No pots fir­mar un acord que econòmica­ment no pots sos­te­nir. Una altra cosa que pot pas­sar és que accep­tis que la guarda dels fills la tin­gui la mare perquè et sents molt cul­pa­ble i així no es queda sola. Els acords s’han de fer des de la consciència del que és la teva relació fami­liar. No és que hi hagi acords que no es puguin fer; tots es poden fer si són bons. No tens cap neces­si­tat d’arri­bar a un acord de divorci dolent. S’ha de fer bé, perquè n’hi ha que duren anys i panys. Hi ha gent que es divor­cia i té cri­a­tu­res de 3 anys, n’hi que­den 25 perquè fun­ci­oni l’acord. S’ha de fer amb consciència, molt ben asses­so­rats i sabent bé allò que fas. No facis mai res pen­sant que després ho can­viaràs, perquè fer això després serà molt difícil.
Fins a quin punt és impor­tant la sin­ce­ri­tat en aquest procés?
En gene­ral, en aquest tipus de pro­ces­sos, la sin­ce­ri­tat és molt impor­tant. D’entrada, sin­ce­ri­tat amb un mateix o una mateixa, no enga­nyar-te sobre les teves pos­si­bi­li­tats, les teves neces­si­tats, les teves carències, les teves com­petències. Sin­ce­ri­tat. Ara, sin­ce­ri­ci­dis, no, perquè hi ha per­so­nes que ho expli­quen tot molt cru­a­ment, i també s’ha de tenir en compte com ho rep l’altre, en quin moment es troba. A vega­des, com­par­tei­xen amb els fills algu­nes coses que pot­ser no neces­si­ten saber. Sin­ce­ri­tat, sí, ben dosi­fi­cada i ben uti­lit­zada.
Tot ple­gat des­gasta molt. I podem no apren­dre dels errors. No ens ha d’estra­nyar que hi hagi segons divor­cis?
En el lli­bre, en parlo. No t’enfron­tis a una nova relació sense haver dei­xat anar allò que ha fet que aquesta d’ara s’acabés, perquè ales­ho­res sí que aniràs topant i come­tent els matei­xos errors. Hi ha qui em diu: “Vull que se m’acos­tin per­so­nes d’una altra mena, però sem­pre se m’acos­ten del tipus...” No se t’acos­ten, tu bus­ques aquesta mena de per­so­nes, o les atraus. Per exem­ple, qui és molt submís i deixa que el domi­nin. Si no fas un tre­ball al vol­tant d’aquesta sub­missió, a la pro­pera per­sona que cone­guis...
No veiem les ban­de­res ver­me­lles?
Passa molt que hi ha detalls que tu no per­ceps i que els altres, sí. Es veu quan arriba el divorci. Fa uns dies, em va venir a veure un noi que em deia: “Ara que ho estic dient als amics i a la meva família, tot­hom em diu que s’ado­nava del que estava pas­sant!” Passa molt sovint: “Jo no n’era cons­ci­ent!” I, a vega­des, era obvi que era una relació dese­qui­li­brada, amb fal­tes de res­pecte, però, com se sol dir, no hi ha pit­jor cec que el que no hi vol veure.
Cal dir, però, que la vida és anar posant-se en ves­pers un dar­rere l’altre. Què hi farem!
Per sort! Totes les pare­lles tenen con­flic­tes. Una pare­lla de dues per­so­nes que sem­pre estan d’acord? Si us plau! Ales­ho­res, no hi ha crei­xe­ment, pos­si­bi­li­tat d’evo­lu­ci­o­nar.
Amb tot el que veu cada dia, per què creu que ens afer­rem a les rela­ci­ons?
Ens resis­tim, pri­mer, pel que ano­me­nem zona de con­fort. Mol­tes vega­des és allò d’“és on soc”. La resistència al canvi és una de les for­ces més bru­tals de la natu­ra­lesa. De la mateixa manera que el canvi és la força de la natu­ra­lesa més bèstia, la resistència al canvi també ho és. Ningú no es divor­cia sense cost emo­ci­o­nal, econòmic... Per tant, fa molta por: “Estaré sola?” “Què em pas­sarà?” “Els meus fills pati­ran?” És un abisme. A més a més, ens cauen al damunt tot d’idees d’ori­gen jude­o­cristià, o com li vul­guis dir, i, al final, pen­ses: “Em quedo on soc.” He tin­gut pare­lles que han deci­dit que cadascú tindrà la seva vida i les seves rela­ci­ons i han arri­bat a acords econòmics, perquè tenien diners, però seguei­xen junts. Per què ens que­dem? És la gran pre­gunta.
I a més a més, no podem jut­jar.
Hi ha per­so­nes que venen al des­patx i t’expli­quen coses tre­men­des. Però pot­ser encara man­te­nen la relació qua­tre o cinc anys més. És com una fruita, que fins que no està madura no cau de l’arbre.
No deu ser fàcil. I acon­se­llar? Amb compte, és clar.
Hi ha qui et diu: “Què creus que he de fer? M’he de divor­ciar?” Mira, no, això ho has de saber tu. Si deci­dei­xes que sí, aquí esta­rem per acom­pa­nyar-te. La decisió és teva. Al final, és que cadascú es faci res­pon­sa­ble d’allò que li per­toca. Vaig tre­ba­llar molts anys en casos de violència de gènere i dius a les per­so­nes què han de fer, diuen que sí, però després...
Fem el que podem i el que volem.
Com és nor­mal! Vaig apren­dre a no jut­jar i a dir a les per­so­nes que sem­pre hi seria. És el que faig ara: els dic que, tant si es divor­cien avui com si no, hi seré.
Un divorci amb amor ajuda a veure-ho com una etapa i no un fracàs?
Sí. Si es fa una rup­tura amb consciència, amb amor, vol dir que t’ado­nes que estàs en un moment de canvi. Pots que­dar-te der­ro­tat i deci­dir que és un des­as­tre, o bé deci­dir que és un moment de canvi per sal­tar fora i evo­lu­ci­o­nar. Un divorci amb amor per­met fer-ho, ho veig. A la vida, hi ha dife­rents eta­pes i pas­sar d’una a l’altra és dolorós, però no vol dir que el que ve després no pugui ser mera­vellós.

Mediar i acompanyar

En l’àmbit dels divorcis, Mon Tur ha creat el seu propi mètode, que és una aposta per la capacitat humana d’arribar a consensos. “Quan vaig començar a treballar, ja va ser en temes de família i d’infància. Amb 23 anys, però, no innoves. Sí que em semblava que quan s’arribava a acords feia una bona feina, però que quan hi havia judicis la gent es feia mal, i veia els nens, que els cridaven a declarar.” Va passar un temps treballant a la Generalitat. “Em va obrir la perspectiva, perquè parlava amb professionals d’altres àmbits que treballen amb famílies. Vaig començar a pensar que calia una altra manera de fer. Vaig dividir el despatx entre l’espai contenciós i l’amistós.” Va començar a formar-se en mediació, en acompanyament i, a poc a poc, ha anat creant un mètode. “Ara, ja soc radical: al meu despatx no vull veure els tribunals si no és per anar a firmar l’acord. Ha estat una evolució personal.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.