Entrevista

JOAN ESCULIES SERRAT

Escriptor i historiador

“Josep Fornas va ser l’antena de Tarradellas”

Després de la monumental biografia sobre Josep Tarradellas, l’historiador i escriptor Joan Esculies ressegueix la vida de Josep Fornas, “el seu home a Catalunya”

JOSEP FORNAS, EL SOLUCIONADOR Editorial: Pòrtic Pàgines: 430 Preu: 18,90
L’ANTENA DE TARRADELLAS
“Josep Fornas pren el paper d’informador, d’aconseguidor de diners i d’antena de Josep Tarradellas a l’interior del país”
PAPER CLAU
“Sense el paper que va jugar en Fornas, el president Tarradellas no s’hauria connectat amb l’interior de la manera que s’hi va connectar”
Fa pocs dies pre­sen­tava una bio­gra­fia monu­men­tal sobre Josep Tar­ra­de­llas i ara una altra del seu “home a Cata­lu­nya”. Una cosa ha por­tat a l’altra?
En Josep For­nas va morir a començaments del 2021. En aquell moment, em tro­bava a la fase final de la bio­gra­fia de Tar­ra­de­llas i es va donar el cas que les filles d’en For­nas volien fer una bio­gra­fia del seu pare. M’ho van pro­po­sar i van posar a la meva dis­po­sició tot l’arxiu d’en For­nas, que gai­rebé no s’havia con­sul­tat. També hi havia una lle­genda, que en For­nas mateix havia escam­pat, dient que tenia una bio­gra­fia de mil pàgines d’en Josep Tar­ra­de­llas. Això no exis­tia, però sí que hi havia un bui­datge molt sis­temàtic que havia fet sobre l’expre­si­dent i que de fet va atu­rar quan va des­co­brir un docu­ment d’aquest que mal­par­lava d’ell. En tot cas, vaig poder apro­fi­tar la dar­rera fase del lli­bre que vaig fer d’en Tar­ra­de­llas per bui­dar la docu­men­tació que tenia en For­nas i per pre­pa­rar la seva bio­gra­fia. Sí que és veri­tat que el fet d’haver fet la bio­gra­fia del Tar­ra­de­llas em va faci­li­tar les coses, perquè en Josep For­nas acom­pa­nya d’alguna manera la figura de l’Andreu Abelló i la d’en Josep Font­ber­nat, que serien els “tres homes” d’en Tar­ra­de­llas i que per­me­ten enten­dre millor la figura de l’expre­si­dent.
El lli­bre comença amb un epi­sodi còmic, l’ano­me­nada “cons­pi­ració dels Camps Eli­sis” en què For­nas va par­ti­ci­par. Com va anar exac­ta­ment?
Vaig triar aquest epi­sodi perquè el meu objec­tiu a l’hora de fer qual­se­vol lli­bre és fer allò de lle­gi­ble i creïble: aquesta història m’anava molt bé perquè explica com el sas­tre Camps, que té la idea de mun­tar una insur­recció con­tra Franco, busca un ele­ment per fer d’enllaç a Cata­lu­nya i a través d’en Fer­ran Canya­me­res entra en con­tacte amb en For­nas. Ell, que està bus­cant el seu paper en l’anti­fran­quisme, s’invo­lu­cra amb això i també hi implica altra gent. De fet, són uns cons­pi­ra­dors de pa sucat amb oli, perquè es fan fotos, els pseudònims que uti­lit­zen són bas­tant obvis... En defi­ni­tiva, dei­xen un ras­tre molt fàcil de res­se­guir. La bate­gen com la “cons­pi­ració dels Camps Eli­sis”, perquè és allà on hi havia el pis del sas­tre. El moment més còmic és quan van al Mar­roc. Hi arri­ben sense visat, van a veure Has­san II, que és qui se suposa que ha de finançar la insur­recció, i el rei l’única cosa que fa és posar-los a dis­po­sició el seu cotxe per tal que se’n tor­nin cap a casa.
Al títol del lli­bre defi­neix Josep For­nas com “el solu­ci­o­na­dor”, un paper que comença a jugar a par­tir del 1966. En quin sen­tit?
En For­nas és “el solu­ci­o­na­dor” en el sen­tit posi­tiu, de resol­dre els pro­ble­mes. Hi ha una fase ini­cial de con­tacte que seria des de la tar­dor del 1962 fins al 1966, que són anys en què li fa infor­mes i el manté al cas del que s’esdevé a l’inte­rior. Però després tei­xei­xen una relació molt pro­pera, i en For­nas fa un pas més i es dedica a finançar la figura d’en Tar­ra­de­llas. I en la mesura que l’ajut a l’exili està deca­ient, sent la neces­si­tat de cer­car recur­sos a l’inte­rior. És ell qui es posa en con­tacte amb empre­sa­ris del país com en Jordi Pujol, en Domènec Valls i Taber­ner, el Duran Farell, el Jaume Car­net i d’altres per inten­tar que finan­cin les acti­vi­tats del pre­si­dent. A través seu també es poden cons­ta­tar les difi­cul­tats que en Tar­ra­de­llas té per finançar-se. Un dels que hi aposta més en Valls i Taber­ner, una figura que no ha trans­cen­dit tant com la d’en Manel Ortínez, tot i que té un paper fona­men­tal. En tot cas, en For­nas pren aquest paper d’infor­ma­dor, d’acon­se­gui­dor de diners i d’antena a l’inte­rior. I la relació que s’esta­bleix entre ell i en Tar­ra­de­llas ja és d’amis­tat, aju­dat sem­pre per en Joan Sansa. El que passa és que aquest és que­darà sem­pre a Unió Democràtica i aju­darà el pre­si­dent des de la distància. El For­nas, en canvi, aca­barà sor­tint d’UDC perquè no volen que ajudi el pre­si­dent i el van empe­nyent perquè surti del país.
Al final acaba sent més fidel a Tar­ra­de­llas que a qual­se­vol par­tit...
En la fase ini­cial en què es posa en l’anti­fran­quisme col·labora amb una cèl·lula dels comu­nis­tes que coneix a través de l’Ate­neu Bar­ce­lonès. També amb Estat Català, en aquest cas a través d’un amic de joven­tut: Fran­cesc Xavier Bala­gueró. Amb aquests dos par­tits hi col·labora, però no hi milita. Després sí que entra a Unió Democràtica, però aquesta relació salta pels aires quan comença a con­so­li­dar-se la relació amb Tar­ra­de­llas. També cal recor­dar una dada molt impor­tant. Quan ell era jove tenia el pen­sa­ment de voler ser dipu­tat al par­la­ment quan Cata­lu­nya recu­perés les seves ins­ti­tu­ci­ons. Quan a finals del 1976 i prin­ci­pis del 1977 veu encar­ri­lat el retorn d’en Tar­ra­de­llas, se’n dis­tan­cia per inten­tar com­plir el seu somni. Li van ofe­rir anar al par­tit del Ramon Trias Far­gas, però va aca­bar anant a ERC, on con­ge­nia amb figu­res com les d’Heri­bert Bar­rera i Josep Maria Poblet. S’invo­lu­cra en la recons­trucció d’ERC amb la intenció de ser dipu­tat. Es pre­senta a les elec­ci­ons del 1977 i no surt. El 1979 no s’hi pre­senta i el 1980 sí, i obté l’escó. L’afany per voler ser dipu­tat fa que en els mesos clau del retorn d’en Tar­ra­de­llas, que es va pro­duir l’estiu del 1977, ell esti­gui enqua­drat en un par­tit i ja no sigui l’home del pre­si­dent. I s’assa­benta del que fa Tar­ra­de­llas a través d’altres.
Tot i això, asse­gu­reu que sense la seva medi­ació, Tar­ra­de­llas no hau­ria tor­nat...
No tant en el moment del retorn com en el fet de pre­pa­rar-lo. Sense el paper que va jugar en Josep For­nas, el pre­si­dent Tar­ra­de­llas no s’hau­ria con­nec­tat amb l’inte­rior de la manera que s’hi va con­nec­tar. El pre­si­dent deia que estava a l’exili, però que men­tal­ment vivia a Cata­lu­nya, i sense per­so­nat­ges com en For­nas això no hau­ria estat pos­si­ble.
Al final de la seva vida, abraça l’inde­pen­den­tisme. I ho fa cons­ci­ent que ha estat la cul­mi­nació d’un procés de madu­ració per­so­nal i una vegada s’havia asse­gu­rat la con­so­li­dació de la Gene­ra­li­tat. Es tracta d’un pas molt medi­tat, no?
Ell és un repu­blicà i a la vegada és un naci­o­na­lista català, amb un estil de pen­sa­ment simi­lar al de l’Heri­bert Bar­rera, que és a qui se sen­tia més pro­per. No és tant un mili­tant d’ERC perquè sigui d’esquer­res. Són d’aquesta gent que defensa el pacte amb en Pujol perquè és un naci­o­na­lista català, tot i que al final l’acabi dece­bent. En canvi, no veu bé el tri­par­tit d’en Mon­ti­lla, tot i que irònica­ment aquest li aca­barà donant la Creu de Sant Jordi. Ell també es decep bas­tant aviat de la Tran­sició i de l’Estat que es cons­tru­eix. Quan plega de dipu­tat el 1984, a banda que ho deixa per motius fami­li­ars, també es mos­tra molt crític amb el fun­ci­o­na­ment del par­tit i les ins­ti­tu­ci­ons.
Un dels aspec­tes més cone­guts de For­nas és el seu com­promís cul­tu­ral, expres­sat a través de la seva col·lecció i de l’Edi­to­rial Pòrtic. El fil con­duc­tor era el mateix, el d’evi­tar que la memòria del país no es perdés?
Pòrtic és un branca clau de la seva acció cul­tu­ral i política. La importància de Pòrtic rau en el fet que ell comença a publi­car memòries de cata­la­nis­tes i repu­bli­cans. I dona a conèixer unes veus des­co­ne­gu­des. És un pio­ner a posar en valor aquest cata­la­nisme repu­blicà que havia estat silen­ciat.

TREBALLADOR INCANSABLE

Joan Esculies (Manresa, 1976) no para quiet. Fa pocs mesos presentava una monumental biografia de Josep Tarradellas (Pòrtic, 2022). Al costat de l’expresident apareix, indestriable, la figura de Josep Fornas, amb la biografia del qual ha guanyat el Premi Carles Rahola d’Assaig. També ha resseguit la trajectòria d’Ernest Lluch (Ernest Lluch. Biografia d’un intel·lectual agitador, Premi Gaziel de Biografies i Memòries). Actualment treballa en una biografia dedicada a Joan Selves (1898-1934), conseller de Governació, que publicarà la Fundació Irla, i està enllestint en darrer volum de la col·lecció impulsada per l’Arxiu Tarradellas i Macià sobre la vida de l’expresident de la Generalitat. També té l’encàrrec d’una biografia del pedagog i polític Josep Pallach.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor