Hemeroteca

El retrobament dels presos

El 22 de febrer del 1936, després de vuit mesos de captiveri a El Puerto de Santa María i Cartagena, Lluís Companys i la resta de consellers empresonats es van retrobar en un bar de la població d’Ocaña (Toledo)

La foto­gra­fia que reproduïm en aquesta pàgina va aparèixer en algu­nes publi­ca­ci­ons gràfiques i recull un moment espe­ci­al­ment emo­tiu que resul­ta­ria sen­zill tras­lla­dar al moment actual. Es va cap­tar en un bar de la població d’Ocaña (Toledo) ano­me­nat El Des­canso i recull el retro­ba­ment del pre­si­dent i els con­se­llers de la Gene­ra­li­tat, que havien estat repre­sa­li­ats arran de la revolta del 6 d’octu­bre del 1934. L’esta­bli­ment, que estava situat en una cruïlla de camins, era el mateix lloc on s’havien sepa­rat vuit mesos enrere; els uns, en direcció al penal d’El Puerto de Santa María i els altres, en direcció a Car­ta­gena.

Aquell ins­tant, en què es van acu­mu­lar un munt de records i sen­sa­ci­ons, s’havia començat a ges­tar el 16 de febrer, amb el tri­omf de les can­di­da­tu­res del Front Popu­lar. Pocs dies abans de la jor­nada elec­to­ral, en una entre­vista al diari El Dilu­vio, Com­panys havia vati­ci­nat un tri­omf incon­tes­ta­ble de les esquer­res. No es va equi­vo­car. Un dels punts cen­trals de les can­di­da­tu­res del Front Popu­lar era l’amnis­tia i la repo­sició dels repre­sa­li­ats per la revolta del 6 d’octu­bre, jun­ta­ment amb la recu­pe­ració de l’espe­rit del 14 d’abril del 1931. Tan bon punt es van donar a conèixer els resul­tats, arreu del país es van cele­brar con­cen­tra­ci­ons als exte­ri­ors d’algu­nes pre­sons per tal de recla­mar l’alli­be­ra­ment dels pre­sos. La petició també va ser pre­sent en els actes de repo­sició dels càrrecs públics. El pri­mer que va fer l’alcalde de Bar­ce­lona, Car­les Pi i Sunyer, quan va ser res­tituït en el càrrec va ser enviar un tele­grama de salu­tació al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat i als seus com­panys. L’endemà, el retrat de Com­panys es va tor­nar a pen­jar al des­patx de pre­sidència. Al mateix temps, s’inten­si­fi­ca­ven les mos­tres de soli­da­ri­tat. Entre el 16 i el 22 de febrer, Com­panys va rebre més de 300 tele­gra­mes de feli­ci­tació. De fet, les mos­tres de suport havien estat cons­tants durant el cap­ti­veri. En una entre­vista a un diari madri­leny, el con­se­ller Ven­tura Gas­sol, recor­dava: “Ens envi­a­ven cons­tant­ment fruita i flors; i, gràcies a això, podíem seguir el ritme de les esta­ci­ons [...]. També ens envi­a­ven terra, fulles de llo­rer i fins i tot flors mar­ci­des de la tomba de Macià.”

Mal­grat la pressió popu­lar, l’alli­be­ra­ment no va resul­tar gens sen­zill. Dos dies després de la jor­nada elec­to­ral, una publi­cació anglesa afir­mava que Com­panys i els con­se­llers ja no eren a la presó, però el secre­tari polític del cap del govern, Martí de Veses, ho va des­men­tir amb rotun­di­tat. El dia 21, els par­tits d’esquer­res van inten­si­fi­car la pressió i van orga­nit­zar una mani­fes­tació mul­ti­tu­dinària als car­rers de Bar­ce­lona per exi­gir l’alli­be­ra­ment imme­diat. Aquell mateix dia, a quilòmetres de distància, el pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres, Manuel Azaña, pro­po­sava a la Dipu­tació Per­ma­nent de les Corts l’apro­vació d’un decret d’amnis­tia, que fins i tot va rebre el suport dels repre­sen­tants monàrquics i de la CEDA. Segons el por­ta­veu d’aquests, la decisió res­po­nia a la volun­tat de con­tri­buir “a la paci­fi­cació dels espe­rits i com una con­seqüència de la volun­tat elec­to­ral del país”.

L’alli­be­ra­ment

Encara fal­tava el vis­ti­plau de Tri­bu­nal de Garan­ties, però Manuel Azaña va deci­dir tras­lla­dar els pre­sos cata­lans a Madrid “per tal d’aïllar-los de l’ambi­ent de les pre­sons”. Mal­grat la incer­tesa, dos dels ger­mans del pre­si­dent i una colla d’amics van deci­dir tras­lla­dar-se fins a Madrid per tal de reco­llir Lluís Com­panys i la resta de pre­sos. La soli­da­ri­tat, que havia estat una cons­tant durant tot el període de cap­ti­veri, es va tor­nar a posar de mani­fest. Un garatge va cedir els dotze vehi­cles que for­ma­ven la comi­tiva i els con­duc­tors també es van ofe­rir de manera espontània. Al llarg del tra­jecte, els ger­mans de Com­panys van apro­fi­tar qual­se­vol població amb infra­es­truc­tura telefònica per conèixer la dar­rera hora de l’amnis­tia. Al cap­ves­pre, van arri­bar a la loca­li­tat d’Ocaña, al mateix indret on els pre­sos s’havien sepa­rat mesos enrere. Abans d’arri­bar-hi, Lluís Com­panys, Joan Lluhí i Joan Como­rera es van atu­rar a Còrdova. Des d’un dels bal­cons de l’hotel on s’allot­java, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat es va adreçar a la gent i els va dir: “Deveu haver sen­tit a par­lar molt del nos­tre sepa­ra­tisme. Som homes que por­tem a la nos­tra ànima l’amor a la lli­ber­tat de la nos­tra pàtria. Volem la lli­ber­tat del nos­tre poble, però també tre­ba­llem per la lli­ber­tat de tots els pobles i dels homes.” Les mos­tres de suport es van repro­duir a Alba­cete, on van fer parada els pre­sos de Car­ta­gena.

El retro­ba­ment amb els com­panys de pre­sidi no es pro­duir fins a les onze de la nit de l’endemà. Va ser un ins­tant emo­tiu, en què es van amun­te­gar els records de tants mesos de cap­ti­veri. Després de les salu­ta­ci­ons i de les abraçades, Lluís Com­panys es va enfi­lar al damunt d’una taula i va diri­gir unes parau­les als assis­tents. Els peri­o­dis­tes també li van recla­mar les pri­me­res impres­si­ons, però el pre­si­dent es va excu­sar: “Estic ren­dit. Vam sor­tir de la presó anit, a les onze, i hem viat­jat fins a la mati­nada a Còrdova. Aquesta tarda hem fet qua­tre-cents quilòmetres d’una tirada. Ja tin­drem l’opor­tu­ni­tat de par­lar quan hagi des­can­sat.” Aque­lla mateixa nit, la comi­tiva es va diri­gir cap a Madrid. Després d’una hora de camí, el pre­si­dent i el seu seguici van arri­bar a l’Hotel Palace, la seva parada abans d’empren­dre el tram final fins a Cata­lu­nya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor