Hemeroteca

Hemeroteca

El retruny del crac

El 29 d’octubre de 1929 es va viure l’anomenat “dimarts negre”, una fallida de la Borsa de Nova York que va desfermar la pitjor crisi que ha conegut mai el capitalisme

L’1 de novem­bre de 1929, el diari La Publi­ci­tat va publi­car una extensa crònica del seu direc­tor, Car­les Cap­de­vila, sobre els esde­ve­ni­ments que s’esta­ven pro­duint a l’altra banda de l’Atlàntic. Es titu­lava “El sisme de Wall Street”; i, a par­tir d’una metàfora recur­rent, ana­lit­zava “les qua­tre sotra­ga­des for­mi­da­bles” que havia expe­ri­men­tat la Borsa de Nova York en els dar­rers dies: “Pas­sat el pri­mer ter­ratrèmol, res­ta­blerta la calma en els espe­rits, ningú no creia pos­si­ble una segona con­vulsió; i, no obs­tant, el fet s’ha repe­tit tres ver­ga­des més; l’última ha estat la més viru­lenta de totes. Els sismògrafs de totes les bor­ses del món han regis­trat el feno­men, els efec­tes del qual s’han pro­pa­gat amb inten­si­tat diversa. Enlloc, però, el pànic ha pres pro­por­ci­ons tan impres­si­o­nants com a Wall Street, punt neuràlgic de la vida borsària nord ame­ri­cana.” A la resta de l’arti­cle, el peri­o­dista feia una crònica sug­ge­ri­dora d’aquell sisme for­mi­da­ble, dels seus efec­tes imme­di­ats; però, lògica­ment, resul­tava molt més com­pli­cat vati­ci­nar-ne les con­seqüències a llarg ter­mini. I Cap­de­vila s’atre­via a pre­veure que “quan aquesta dansa deli­rant de mili­ons hagi ces­sat, així que el remolí de valors s’apai­va­gui, hi haurà una estesa de vícti­mes, cer­ta­ment, però la riquesa fona­men­tal d’Amèrica haurà res­tat intacta: l’agri­cul­tura, la indústria, el comerç, les matei­xes finan­ces de seguida res­ta­bli­ran el seu ritme nor­mal momentània­ment alte­rat”.

Amb l’avan­tatge que ens dona la pers­pec­tiva actual, es fa difícil no esbos­sar un lleu som­riure davant aques­tes parau­les. Però, de fet, la valo­ració de Cap­de­vila era com­par­tida per la immensa majo­ria dels ana­lis­tes, incapaços d’intuir que aquell ter­ratrèmol tin­dria uns efec­tes devas­ta­dors. En tot cas, l’anàlisi ante­rior con­tras­tava amb les notícies, més aviat fre­des i força telegràfiques, que van publi­car bona part de les capçale­res, des de La Veu de Cata­lu­nya fins a El Dilu­vio. Si hem de fer cas a aquests dia­ris, els cata­lans d’ales­ho­res van poder tenir la sen­sació que aquell esde­ve­ni­ment que es produïa a milers de quilòmetres de distància no aca­ba­ria afec­tant-los. Però, en un món cada vegada més glo­ba­lit­zat, el retruny d’aquell crac es va dei­xar sen­tir amb inten­si­tat al nos­tre país.

LES PRI­ME­RES ANÀLISIS

De fet, si ras­tre­gem les capçale­res de l’època, ens ado­nem que les infor­ma­ci­ons sobre la fallida de la Borsa de Nova York van aparèixer, tot sovint, a les pàgines inte­ri­ors; i, en la majo­ria dels casos, van ocu­par un espai i una dimensió secundàries. Un dels dia­ris de més tirada, El Dilu­vio, infor­mava de la pri­mera des­feta, el dijous negre, dos dies després d’haver-se produït i a través del seu cor­res­pon­sal a Lon­dres, qui donava compte del canvi de mans de 14 mili­ons en acci­ons i títols de diver­ses clas­ses. L’endemà, el diari es feia ressò, de forma nova­ment telegràfica, d’una pre­visió del pre­si­dent dels Estats Units, Her­bert Hoo­ver, qui vati­ci­nava que “les alar­mes finan­ce­res eren injus­ti­fi­ca­des” i asse­gu­rava que “les con­di­ci­ons econòmiques dels EUA són millors que mai”. El pre­si­dent es va equi­vo­car de dalt a baix; i no només en els seus vati­ci­nis, sinó també en les mesu­res que va pren­dre. De fet, Hoo­ver per­dria les elec­ci­ons tres anys després i el seu suc­ces­sor, el demòcrata Frank­lin D. Roo­se­velt, es veu­ria abo­cat a inter­ve­nir en l’eco­no­mia a través de l’ano­me­nat New Deal. També va haver-hi, des d’aquí, qui va fer una anàlisi moral del crac. Des de Cata­lu­nya Social, hom recor­dava les parau­les de Hoo­ver sobre el “baix nivell moral de la nació” i hi afe­gia que també estava “minada per la mateixa riquesa de què gau­deix amb fruïció poc cris­ti­ana”.

Quan va pas­sar el ter­ratrèmol va arri­bar l’hora d’ana­lit­zar les cau­ses i començar a pre­veure’n les con­seqüències. Un mes després del dijous negre, des del set­ma­nari Mira­dor el peri­o­dista Vicenç Ber­na­des ana­lit­zava les reper­cus­si­ons a la Borsa de Bar­ce­lona i es pla­nyia que cap altra capçalera s’havia interes­sat “per les hores d’angoixa que també aquí s’han pas­sat en les sales del Casino Mer­can­til i sota les majes­tu­o­ses naus de Llotja”. I, per superar aquest oblit, recor­dava: “Dilluns pas­sat, sobre­tot, dia de la dava­llada màxima dels valors cotit­zats a la nos­tra Borsa, també hi hague­ren els petits dra­mes íntims, des­proveïts de la tru­culència i de l’apa­ra­to­si­tat amb què ens els pre­sen­ten els tele­gra­mes de Nord Amèrica, però no menys sus­cep­ti­bles de crear seri­o­ses com­pli­ca­ci­ons.”

una crisi global

Els efectes d’aquell sisme es van deixar sentir durant anys. De fet, la Borsa de Nova York no va tocar fons fins al juliol de 1932 i els nivells anteriors al 24 d’octubre de 1929 no es van assolir fins al 1954, 25 anys després. Entre una data i l’altra es van destruir milers de llocs de treball, l’atur als Estats Units es va enfilar fins al 25% (els darrers anys, durant la darrera crisi, no ha superat mai el 10%) i uns 2.000 bancs van fer fallida. I, al mateix temps, es van començar a sentir les conseqüències a l’altra banda de l’Atlàntic, amb davallades significatives a les borses de Londres, Amsterdam i París.

Doble llenguatge

- Què et sembla això del pànic a la Borsa de New York?

- Trobo que aquest pànic ha estat degut a un excés de valors.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor