Hemeroteca

Hemeroteca

Un món consternat

A partir de l’anunci de Truman sobre el llançament de la bomba atòmica, els mitjans de comunicació es van moure entre la consternació per la tragèdia i el neguit pel futur

Setze hores després del pri­mer atac atòmic de la història, que va des­truir com­ple­ta­ment la ciu­tat japo­nesa d’Hiros­hima, la Casa Blanca va eme­tre un comu­ni­cat del pre­si­dent nord-ame­ricà. Es trac­tava d’un mis­satge fred, sense cap tipus de remor­di­ment pel dany pro­vo­cat; i, fins i tot, amb un to amenaçador, cons­ci­ent que es trac­tava d’un punt i a part en la capa­ci­tat mili­tar dels Estats Units i en l’ordre inter­na­ci­o­nal. Harry S. Tru­man va anun­ciar: “Amb aquesta bomba hem afe­git un nou i revo­lu­ci­o­nari incre­ment en des­trucció per tal d’aug­men­tar el poder crei­xent de les nos­tres for­ces arma­des.” El pre­si­dent no només va donar compte de la mas­sa­cre, sinó que, en un to amenaçador, va anun­ciar que els EUA dis­po­sa­ven de bom­bes “encara més potents”. I, amb l’objec­tiu d’acce­le­rar la ren­dició del Japó, va afir­mar que esta­ven pre­pa­rats per “des­truir encara més ràpida­ment i com­ple­ta­ment qual­se­vol ciu­tat japo­nesa”. Malau­ra­da­ment, l’amenaça no tri­ga­ria gai­res dies a fer-se rea­li­tat.

A poc a poc, la premsa escrita, nodrida essen­ci­al­ment de les infor­ma­ci­ons de les agències inter­na­ci­o­nals, va començar a donar detalls sobre l’abast de la des­trucció. El món, però, tras­bal­sat per una guerra que havia superat tots els límits ima­gi­na­bles de la capa­ci­tat d’auto­des­trucció humana, va tri­gar temps a ado­nar-se de l’autèntica mag­ni­tud d’aque­lla catàstrofe. Dos dies després de la tragèdia, la ràdio japo­nesa infor­mava: “Tot senyal de vida ha que­dat extin­git a Hiros­hima. Homes i ani­mals, plan­tes i insec­tes han mort abra­sats pel foc o per efec­tes de l’aire incen­di­ari. Resulta impos­si­ble fer un recompte de les vícti­mes, donat que mol­tes res­tes han des­a­pa­re­gut o són impos­si­bles d’iden­ti­fi­car. La ciu­tat ha dei­xat d’exis­tir. S’han sal­vat només alguns edi­fi­cis de la perifèria, cons­truïts amb ciment armat.” De fet, encara avui resulta difícil conèixer l’abast real de la des­trucció. En teo­ria, la bomba va pro­vo­car la mort a l’acte d’unes 70.000 per­so­nes; una xifra que arri­ba­ria fins a les 120.000 durant els mesos següents. Mal­grat les difi­cul­tats per obte­nir infor­mació de pri­mera mà, la premsa es va fer ressò d’algu­nes infor­ma­ci­ons sobre la tragèdia i, a poc a poc, va ofe­rir detalls o imat­ges sobre els seu abast.

La reacció anglesa

La soci­e­tat anglesa va viure amb espe­cial cons­ter­nació el llançament de la bomba atòmica. I, mal­grat l’odi acu­mu­lat cap als japo­ne­sos d’ençà de l’atac de Pearl Har­bour, els mit­jans van mos­trar la seva cons­ter­nació, amb titu­lars com ara “Des­trucció” i “Hor­ror a Hiros­hima”. Al mateix temps, el reve­rend A. D. Bel­den, pre­si­dent del Con­sell de la Unió Cris­ti­ana, va pro­cla­mar que “s’havia ini­ciat un ter­ro­risme sense pre­ce­dents”; i va exi­gir al pre­si­dent Tru­man que vetés “l’ús de la bomba atòmica”. Una part del debat dels pri­mers dies es va cen­trar en la pos­si­bi­li­tat que Adolf Hit­ler hagués dis­po­sat de la bomba atòmica. Pocs dies després de l’explosió, alguns dels científics angle­sos que havien par­ti­ci­pat en els expe­ri­ments van des­ve­lar a l’agència Reu­ters que “la des­in­te­gració de l’àtom havia estat acon­se­guida per pri­mera vegada a Berlín el 1936 per part d’un científic ale­many ano­me­nat Hann”. I, posats a espe­cu­lar, un altre, James Ken­dall, hi va afe­gir: “Si Hit­ler hagués tin­gut sen­tit comú hau­ria endar­re­rit la decla­ració de l’estat de guerra fins tenir aquest des­co­bri­ment ben desen­vo­lu­pat. Així, la guerra hau­ria durat sis dies en comp­tes de sis anys.” Van ser molt poques les veus que, en aquells moments, van denun­ciar l’atac mas­siu con­tra civils. Una d’aques­tes va ser la del pro­fes­sor Jevons, pre­si­dent de la comissió per a la limi­tació i res­tricció del bom­bar­deig, qui va adreçar un tele­grama al pre­si­dent dels EUA en què denun­ci­ava que “la matança en massa de la població civil a través de qual­se­vol pro­ce­di­ment, sigui el que sigui, crea un pre­ce­dent ter­ri­ble per al futur”. La crítica no va acon­se­guir cap resul­tat. Aquell mateix dia, els EUA van llançar la segona de les bom­bes a la ciu­tat de Naga­saki.

LA HUMANITAT, ENTRE LA VIDA I LA MORT

De forma paral·lela, es va obrir un debat sobre les conseqüències d’aquell nou artefacte. El diari Times, un dels primers mitjans que van reflexionar-hi, advertia que la bomba atòmica situava la humanitat entre la vida i la mort: “Per una banda, es presenta un panorama de benestar material que ni tan sols havíem somiat; però, per una altra banda, l’avenir és ben ombrívol i apunta a la fi de la civilització.”

Tota la premsa coincidia en aquest fet: “El control de l’energia atòmica ha de ser exercit pensant en els interessos del món sencer i no pot quedar en mans d’una sola nació.” I un editorial publicat a The Guardian afirmava: “Si no compartim els coneixements, podem estar segurs que tots els mals sentiments tornaran a posar-se al descobert.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.