Hemeroteca

Hemeroteca

El nou Camp Nou

El 24 de setembre del 1957, fa seixanta-tres anys, es va celebrar la inauguració de l’estadi del Camp Nou, un acte en què es van barrejar la retòrica franquista i el folklorisme

UN MADRIDISTA ABSENT
Franco no va assistir a l’acte, però el ministre que el representava va assegurar: “Avui se sent orgullós de l’obra del Barcelona”, tot i que era madridista
OBRES SENSE ACABAR
El partit va haver d’acabar una estona abans del temps reglamentari perquè no hi havia llum artificial instal·lada i els jugadors no s’hi veien

El 24 de setem­bre del 1957, el bar­ce­lo­nisme es va ves­tir de llarg per estre­nar l’estadi que, encara avui, ha sabut man­te­nir l’adjec­tiu nou i que s’ha con­ver­tit en l’esce­nari de ges­tes espor­ti­ves ino­bli­da­bles, des de lli­gues gua­nya­des poc abans del dar­rer xiu­let fins a remun­ta­des èpiques. Aquell dia era la fes­ti­vi­tat de la Mercè, i els actes van començar amb una missa que es va con­ver­tir, en parau­les de l’his­to­ri­a­dor Jaume Sobrequés, en el “solemne pre­ludi de la gran festa que durant gai­rebé tota una set­mana vestí la Ciu­tat Com­tal amb els colors blau i grana”. Els pas­tis­sers van ela­bo­rar cre­a­ci­ons amb els colors del club, els fabri­cants van idear tota mena de sou­ve­nirs, des de cor­ba­tes fins a elàstics, i les auto­ri­tats locals van guar­nir car­rers i avin­gu­des i van con­ver­tir les fonts llu­mi­no­ses de Montjuïc en un arc de Sant Martí en què només es van man­te­nir els colors blau i grana.

Els actes cen­trals, però, es van cele­brar el dia 24, i van ser una bar­reja de retòrica fran­quista i folk­lo­risme edul­co­rat. Durant tot el dia, es van fer un munt d’actes, des d’expo­si­ci­ons filatèliques fins a par­tits amis­to­sos entre els equips de totes les sec­ci­ons espor­ti­ves del Barça i els clubs que es van voler afe­gir a la cele­bració. L’acte cen­tral, però, es va cele­brar a la tarda, en un estadi ple de gom a gom. En els dis­cur­sos ofi­ci­als, el minis­tre José Solís es va dedi­car a exal­tar les vir­tuts del Movi­mento Naci­o­nal i de l’Obra de Edu­cación y Des­canso. El minis­tre, però, va haver de començar excu­sant l’absència del Gene­ralísmo: “Hau­ria vol­gut estar amb vosal­tres, però deu­res ine­lu­di­bles l’han retin­gut en ter­res astu­ri­a­nes.” El dic­ta­dor era un fer­vent segui­dor del Real Madrid, però el minis­tre no va tenir manies a asse­gu­rar que “avui se sent orgullós de l’obra del Club de Fut­bol Bar­ce­lona”. Mal­grat l’absència, la junta direc­tiva va ofe­rir al dic­ta­dor la meda­lla d’or com­me­mo­ra­tiva de l’efemèride.

El pri­mer par­tit

L’acte cen­tral de la jor­nada, però, es va cele­brar la tarda, amb el pri­mer par­tit que es va jugar a les noves ins­tal·laci­ons. Abans, van des­fi­lar per la gespa sec­ci­ons de l’enti­tat, repre­sen­tants d’altres clubs i de les penyes. Tot seguit, es va inter­pre­tar l’Himne de l’Estadi, una peça com­posta expres­sa­ment i can­tada per l’Orfeó Bar­ce­lonès. L’espec­ta­cle va con­ti­nuar amb una des­fi­lada de ban­de­res. La pro­ta­go­nista prin­ci­pal va ser l’espa­nyola, que va enlai­rar el capità de l’equip, Segarra. La banda sonora, com no podia ser d’una altra manera, va ser l’himne espa­nyol, inter­pre­tat per la banda de la Poli­cia Armada. Després d’escol­tar-lo, el pre­si­dent del Barça, Fran­cesc Miró-Sans, va pro­nun­ciar les parau­les pro­to­col·làries: “Queda inau­gu­rat l’Estadi del Club de Fut­bol Bar­ce­lona”.

Poca estona després, a dos quarts de cinc de la tarda, es va cele­brar el pri­mer par­tit. I l’adver­sari del Barça va ser el Varsòvia, el campió de Polònia. A la mitja part, l’acte es va com­ple­men­tar amb l’enlai­ra­ment de 11.000 coloms i una ballada de dan­ses tra­di­ci­o­nals a càrrec de 1.500 mem­bres d’esbarts dan­sai­res. El punt cul­mi­nant va ser una sar­dana col·lec­tiva, la més gran que s’havia vist a Cata­lu­nya des del final de la Guerra Civil. A banda d’una des­vi­ació des­co­mu­nal res­pecte del pres­su­post ini­cial, l’estadi es va inau­gu­rar sense que les obres esti­gues­sin enlles­ti­des. La mati­nada abans del par­tit, els ope­ra­ris de l’empresa cons­truc­tora van inten­tar dis­si­mu­lar tant com van poder les obres pen­dents. De fet, el par­tit va haver d’aca­bar una estona abans del temps regla­men­tari perquè no hi havia llum arti­fi­cial i els juga­dors no s’hi veien, tot i que el resul­tat feia estona que estava deci­dit.

Un club en fora de joc

Quan feia un any que havien començat les obres del Camp Nou, els arquitectes ja van advertir que els 67 milions pressupostats serien insuficients per enllestir-les. Les justificacions eren poc consistents, com ara la mala qualitat del subsol. Per acabar-ho d’adobar, pocs mesos abans de la inauguració, la xifra encara es va enfilar més, fins als 162 milions, més del doble del que s’havia aprovat. Algunes penyes van començar a alçar la veu i es van queixar del descontrol, però també del ritme de vida dels directius. Segons algunes estimacions, el cost total del camp va pujar fins als 288 milions, quatre vegades més del que estava previst. L’estrena de l’estadi, doncs, va produir la lògica satisfacció entre els socis, però va deixar el Barça en fora de joc.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor