Hemeroteca

Hemeroteca

El símbol de la Renaixença

L’1 de febrer del 1871, fa 150 anys, va aparèixer el primer número de la revista ‘La Renaxensa’, un aparador de la represa cultural i el catalanisme polític

El pri­mer dia de febrer del 1871 va sor­tir a la llum una revista quin­ze­nal que s’anun­ci­ava amb el subtítol de “periòdich de lite­ra­tura, cièncias y arts”. Estava ínte­gra­ment escrita en català i duia per títol La Rena­xensa, un nom que seria modi­fi­cat lleu­ge­ra­ment alguns anys després pel de La Renai­xensa, si bé sense renun­ciar a la s. En l’edi­to­rial que va aparèixer en aquell pri­mer exem­plar, els seus pro­mo­tors, en bona part sor­gits de la pri­mera enti­tat cata­la­nista que s’havia fun­dat al nos­tre país, La Jove Cata­lu­nya, es mos­tra­ven “exta­si­ats en con­tem­plar el màgic camp que, de dia en dia, va pre­nent el nou movi­ment lite­rari, així a Cata­lu­nya com en les províncies del mig­jorn de França”. I expres­sava el desig que “l’idi­oma que en els segles catorzè i quinzè tant brillà, fins ésser dels més estu­di­ats, no es deu que­dar enrere sols per haver tris­ta­ment can­viat la sort del poble que el parla”.

Aquesta vocació per sal­var el pres­tigi de la llen­gua la con­ver­ti­ria, durant tota la seva existència, en una caixa de res­sonància de la lite­ra­tura i el pen­sa­ment del nos­tre país. El cos de redac­tors i col·labo­ra­dors que van publi­car arti­cles, crítiques, poe­sies i fulle­tons és espe­ci­al­ment bri­llant, amb figu­res de les lle­tres i el pen­sa­ment català, com ara Víctor Bala­guer, Àngel Gui­merà, Joa­quim Botet i Sisó, Sal­va­dor Sam­pere i Lluís Domènech i Mun­ta­ner.

El com­promís polític

En un pri­mer moment, La Rena­xensa es va inten­tar man­te­nir al marge de la con­trovèrsia reli­gi­osa i la lluita política. El con­text, però, resul­tava espe­ci­al­ment con­vuls, amb la cai­guda d’Isa­bel II, l’intent de canvi dinàstic a través d’Ama­deu de Savoia i la breu experiència repu­bli­cana. I aquest esce­nari, jun­ta­ment amb el procés que va seguir el cata­la­nisme polític, va pro­vo­car un procés d’impli­cació cada vegada més defi­nit. En un pri­mer moment, la revista es va com­pro­me­tre a “refer la nos­tra per­so­na­li­tat naci­o­nal”, i ben aviat es va decla­rar fede­ra­lista i par­tidària d’una veri­ta­ble auto­no­mia política, “la que veri­ta­ble­ment interessa”. La Renai­xensa també es va impli­car en les cam­pa­nyes més emblemàtiques que es van impul­sar a finals del segle XIX, des de la pre­sen­tació del Memo­rial de Greu­ges al rei Alfons XII el 1885, fins a la defensa del dret civil català i el mis­satge al rei dels hel·lens el 1897. Va ser pre­ci­sa­ment la publi­cació d’aquest docu­ment la que li va com­por­tar la sus­pensió més llarga i na de les mol­tes que va haver d’afron­tar. La pri­mera pro­hi­bició, però, es va pro­duir el 1878 i va durar mig any. La publi­cació va ser subs­tituïda per un únic número de la Revista Cata­lana de Lite­ra­tura, Ciències i Arts, per un volum, de més de 300 pàgines, de Lo Renai­xe­ment i per cinc números d’una nova publi­cació amb aquest mateix títol.

Mal­grat les difi­cul­tats, la publi­cació, es va man­te­nir oberta a tot­hom. Magí Valls, des del diari El Matí, recor­da­ria alguns anys després: “Mai no es pre­guntà, des de les pàgines de La Renai­xensa, les tendències reli­gi­o­ses, soci­als o polítiques dels seus col·labo­ra­dors. Men­tre aquests se sen­tis­sin essen­ci­al­ment cata­lans, ja sabien que podien tro­bar-se per­fec­ta­ment enqua­drats din­tre de la ide­o­lo­gia d’aquell diari.” És aquest afany inte­gra­dor i la per­se­ve­rança dels seus fun­da­dors, entre els quals cas des­ta­car el nom de Pere Alda­vert, allò que explica la trans­cendència de La Renai­xensa en la història de la llen­gua i el cata­la­nisme polític.

L’OBRA DE PERE ALDAVERT

En un estudi de referència sobre la premsa catalana, Tasis i Torrent afirmen que “La Renaixensa fou l’obra personal d’un home d’una gran tenacitat i d’un enorme talent periodístic, Pere Aldavert”. De fet, caldria afegir els noms de Francesc Matheu, el primer director, i d’Àngel Guimerà, el seu amic inseparable. Per conèixer aquest referent del catalanisme tenim dos llibres excel·lents, l’un de Carlota Duran i l’altre de Núria Florensa, editats per l’Abadia de Montserrat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor