Hemeroteca

Hemeroteca

El flagell de la febre groga

Fa dos-cents anys, Barcelona i altres ciutats del país, com ara Tarragona, Tortosa i Palma, es van veure greument afectades per una epidèmia de febre groga que va provocar milers de morts

DIFERÈNCIES SOCIALS
Els ciutadans rics van emigrar a les cases d’estiueig, mentre que els més pobres malvivien a la muntanya de Montjuïc, a la intempèrie

El 3 d’agost del 1821, la Junta de Sani­tat de Bar­ce­lona va dei­xar constància que s’havien produït algu­nes defun­ci­ons pro­vo­ca­des per “una malal­tia sos­pi­tosa” apa­re­guda al barri de la Bar­ce­lo­neta. Es trac­tava de la pri­mera infor­mació d’una epidèmia que, amb el pas dels dies, tras­bal­sa­ria la ciu­tat i pro­vo­ca­ria més de 6.000 morts. La Junta va reac­ci­o­nar amb una certa cele­ri­tat, però sense pren­dre les mesu­res necessàries. Després de reu­nir-se, va deci­dir nome­nar alguns comis­si­o­nats que anes­sin a visi­tar els malalts i eme­tes­sin el cor­res­po­nent informe. En aquesta pri­mera reunió ja s’infor­mava de la mort de qua­tre per­so­nes: “[...] dos napo­li­tans pro­ce­dents de la polla­cra de guerra d’aque­lla nació, una dona nou­vin­guda de Sant Feliu de Guíxols i un maonès del ber­gantí Gran Turc”. I, a més, se sen­ten­ci­ava que “les seves malal­ties no havien estat con­ta­gi­o­ses, sinó més aviat pròpies de l’estació de la calor”. De fet, des del pri­mer moment, a la comissió nome­nada per la Junta es van mani­fes­tar dues tendències dia­me­tral­ment opo­sa­des: alguns facul­ta­tius con­si­de­ra­ven que la malal­tia no era con­ta­gi­osa i, per tant, no volien alar­mar la població i d’altres, en canvi, defen­sa­ven la neces­si­tat d’aïllar el focus infecciós.

Segons sem­bla, l’ori­gen de l’epidèmia havia estat un vai­xell pro­vi­nent de Cuba, una zona on la febre groga era endèmica. Durant el tra­jecte des de l’Havana fins a Màlaga, la seva pri­mera escala a la Península, havia hagut de llançar a l’oceà els cadàvers d’alguns tri­pu­lants afec­tats del “vòmit negre”. Mal­grat tot, no van infor­mar les auto­ri­tats de la ciu­tat anda­lusa, a pesar que hi havien enter­rat alguns tri­pu­lants i que tenien conei­xe­ment que la malal­tia s’este­nia entre els seus veïns. Tam­poc van infor­mar les auto­ri­tats de Bar­ce­lona, on el vai­xell va atra­car el 29 de juny i, en dues set­ma­nes, l’epidèmia ja s’havia estès a tot el barri de la Bar­ce­lo­neta. Men­tre els casos es van res­trin­gir a aquell barri, on vivia gent amb escas­sos recur­sos econòmics, la malal­tia va pas­sar gai­rebé des­a­per­ce­buda, però quan va començar a afec­tar altres zones i clas­ses, l’alarma es va esten­dre. A finals d’agost, la Junta expres­sava la seva “satis­facció de par­ti­ci­par a tota la província que la malal­tia no passa del port i de la Bar­ce­lo­neta”.

El retard i les mesu­res adop­ta­des, jun­ta­ment amb la canícula esti­uenca, van con­tri­buir a pro­pa­gar l’epidèmia. Aviat, el pànic es va esten­dre entre la ciu­ta­da­nia, amb reac­ci­ons diver­ses en funció de la classe social. Els ciu­ta­dans benes­tants van emi­grar a les seves cases d’esti­ueig, men­tre que els més pobres mal­vi­vien a la mun­ta­nya de Montjuïc, a la intempèrie. La des­es­pe­ració va fer que la Junta Muni­ci­pal de Sani­tat implorés “la mise­ricòrdia del Tot­po­derós a través dels seus minis­tres, com es prac­tica en aquests casos”. Les auto­ri­tats van dic­tar ordres que obli­ga­ven els met­ges i els far­macèutics a roman­dre a la ciu­tat i es van sus­pen­dre alguns espec­ta­cles popu­lars, com ara les cur­ses de braus. Entre les mesu­res adop­ta­des, també hi havia l’obli­gació de comu­ni­car si s’havia entrat en con­tacte amb alguna per­sona con­ta­gi­ada i el con­fi­na­ment de Bar­ce­lona. Aquest aïlla­ment va agreu­jar la falta de sub­mi­nis­tra­ments i va atiar la tensió social, la qual cosa va obli­gar a for­mar una milícia ciu­ta­dana de 3.000 per­so­nes. En tot cas, mal­grat les san­ci­ons econòmiques, eren molts els veïns que elu­dien els con­trols, amb la qual cosa l’epidèmia s’este­nia sense atu­ra­dor. D’altra banda, men­tre la ciu­tat era con­fi­nada, el port es man­te­nia obert. La pro­pa­gació a la resta del país va esde­ve­nir, doncs, ine­vi­ta­ble. Pocs dies després, apa­rei­xien dos focus nous: un al port de Salou i un altre al port flu­vial de Tor­tosa, una expansió de l’epidèmia que va pro­vo­car milers de morts.

DIA A DIA

Les primeres notícies sobre l’epidèmia van aparèixer el 10 d’agost del 1821, una setmana després que es detectessin els primers casos, quan el Diari de Barcelona informava que “la nit del dia 3 va arribar a coneixement de la Junta Municipal de Sanitat que alguns mariners de la pollacra de guerra napolitana i algunes persones del barri de la Barceloneta havien mort d’una malaltia sospitosa”.

A partir d’aquell dia, les informacions sobre la pandèmia van ser contínues fins al 25 de novembre, en què es va informar d’un ban del dia anterior en què es declarava que “la malaltia es troba en el seu darrer nivell de decadència”. Un recull de premsa que es pot consultar a l’Arxiu Històric de Barcelona ens permet descobrir els dubtes dels facultatius sobre l’origen de les morts i algunes mesures sorprenents, com ara l’obligatorietat dels escrivans de fer testament a les persones infectades o una petició en què es demanava una rebaixa dels lloguers a causa de l’epidèmia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor