Innovació

Que els volcans no ens tallin les ales

Mitiga Solutions desenvolupa una tecnologia que evita que les erupcions de lava i cendra alterin el tràfic aeri

L’estiu ha tor­nat a ser con­flic­tiu a l’aero­port del Prat. La vaga dels con­tro­la­dors aeris fran­ce­sos i les incidències ope­ra­ti­ves d’algu­nes de les com­pa­nyies que tenen més presència al Prat, com és el cas de Vue­ling i Rya­nair, han pro­vo­cat incomp­ta­bles retards i mol­tes can­cel·laci­ons de vols. Però els pro­ble­mes rela­ci­o­nats amb la pla­ni­fi­cació i la gestió del trànsit aeri no són els únics cul­pa­bles de les llar­gues hores d’espera que han de pas­sar els viat­gers a les sales dels aero­ports. També hi ha fac­tors ambi­en­tals. En aquest sen­tit, l’start-up cata­lana Mitiga Solu­ti­ons ha desen­vo­lu­pat una tec­no­lo­gia capaç d’ava­luar els impac­tes de les erup­ci­ons volcàniques en el sec­tor de l’avi­ació. Es tracta d’un software que per­met a les com­pa­nyies aèries conèixer els ris­cos i les afec­ta­ci­ons que poden patir durant un vol. No cal esprémer la memòria per recor­dar el caos aeri que va gene­rar arreu d’Europa l’erupció del volcà islandès Eyjaf­ja­lla i, més tard, l’alarma gene­rada pels vol­cans Grimsvötn i Öræfajökull. En aquest sen­tit, Mitiga Solu­ti­ons aïlla, a través d’algo­rit­mes, infor­mació de diver­sos obser­va­to­ris espe­ci­a­lit­zats i imat­ges satèl·lit per saber quan entrarà en erupció un volcà. Les dades reco­pi­la­des li ser­vei­xen per pre­dir quin impacte i quin abast tindrà l’erupció i, per tant, s’obre la porta a poder traçar tra­jectòries alter­na­ti­ves. El software informa l’aerolínia a través d’una noti­fi­cació automàtica i amb una ante­lació d’entre 24 i 48 hores sobre quin tram de la tra­jectòria del vol es veurà afec­tat, a quina alçada arri­barà l’impacte de l’erupció i quants dels seus vols pro­gra­mats podran con­ti­nuar amb l’acti­vi­tat sense assu­mir ris­cos. La tec­no­lo­gia de Mitiga Solu­ti­ons, ano­me­nada SORT-ATM, ofe­reix a les com­pa­nyies aèries un major temps de res­posta per ava­luar i ges­ti­o­nar l’afec­tació que els podria supo­sar l’erupció volcànica. “Les aerolínies no dis­po­sen d’una eina que els per­meti conèixer l’impacte de des­as­tres natu­rals, com les erup­ci­ons volcàniques”, explica Àlex Martí, direc­tor gene­ral de l’empresa. “Davant d’aquesta incer­tesa, les línies aèries acos­tu­men a deci­dir no assu­mir ris­cos i anul·lar vols”, afe­geix. “El tan­ca­ment de l’espai aeri i la can­cel·lació de vols supo­sen una impor­tant pèrdua econòmica a molts nivells”, des­taca.

L’eina també té uti­li­tat poten­cial per als aero­ports, ja que els per­met detec­tar quina afec­tació pot tenir la cai­guda de la cen­dra cau­sada per l’erupció del volcà. “Els aero­ports no pre­ve­uen que les tas­ques de man­te­ni­ment de la pista, i sobre­tot dels avi­ons, s’endar­re­rei­xen per culpa de la cen­dra que cau”, explica el direc­tor gene­ral de Mitiga Solu­ti­ons, però “aquest endar­re­ri­ment pot pro­vo­car que un avió esti­gui dos o tres dies sense poder ope­rar”, asse­gura.

Empresa jove i amb ganes de volar

Mitiga Solutions és una start-up amb seu al Supercomputing Center de Barcelona que ha resultat guanyadora del programa d’Acceleració de Barcelona Activa i que ha participat en el Fòrum d’Inversió 2018 d’ACCIÓ. L’empresa ha iniciat un programa pilot amb aerolínies d’arreu del món, companyies d’assegurances i proveïdors de motors. Té la previsió de començar a comercialitzar el seu projecte a partir del 2019 a Indonèsia, l’Amèrica del Sud, l’Amèrica del Nord i el nord d’Europa, zones afectades per erupcions volcàniques.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.