Internacional

El Brexit i l’Acord de retirada

El sentit comú demanaria romandre a la unió duanera i convocar eleccions tal com demanen els laboristes

Per­dura la incer­tesa sobre com i quan tindrà lloc la sor­tida del Regne Unit (RU) de la Unió Euro­pea (UE), perquè The­resa May ha patit la ter­cera der­rota con­se­cu­tiva a l’hora de sot­me­tre a l’apro­vació de la Cam­bra dels Comuns l’acord de reti­rada nego­ciat amb la Comissió Euro­pea.

La història inter­mi­na­ble del Bre­xit arrenca el 23 de juny del 2016, quan 26,3 mili­ons de britànics voten per deci­dir si roma­nen (remain) o sur­ten (leave) de la Unió Euro­pea (UE). El 48,1% voten que­dar-s’hi i el 51,9%, mar­xar-ne. A Escòcia i a Irlanda del Nord s’imposa el remain, amb el 62,0% i el 55,8% dels vots, res­pec­ti­va­ment. També a la ciu­tat de Lon­dres. Tan­ma­teix, a la resta de naci­ons i regi­ons gua­nya el leave. Poc després, el 13 de juliol, David Came­ron, el pri­mer minis­tre con­ser­va­dor que havia con­vo­cat el referèndum, dimi­teix i és subs­tituït per May, fins lla­vors minis­tra d’Inte­rior. El 29 de març, després de l’apro­vació del Par­la­ment, el Regne Unit comu­nica, tal com esta­bleix l’arti­cle 50 del Trac­tat de la Unió, al Con­sell de la UE la decisió de sor­tir de la UE.

El 14 de novem­bre del 2018, la UE i el RU sig­nen l’acord de reti­rada, que consta de sis parts, amb un total de 185 arti­cles i tres pro­to­cols addi­ci­o­nals sobre Irlanda/Irlanda del Nord (com­promís de no esta­blir una fron­tera rígida entre les dues Irlan­des, res­pec­tar els drets deri­vats dels acords de pau de Stor­mont i del Diven­dres Sant del 10 d’abril del 1998 i man­te­nir el mer­cat únic d’elec­tri­ci­tat per a tota l’illa), sobre les zones de sobi­ra­nia de Lon­dres a Xipre (les bases mili­tars britàniques d’Akro­tiri, al sud de l’illa, i Dekélia, al sud-est, on viuen més de 3.500 mem­bres de les for­ces aèries i navals britàniques i ciu­ta­dans xipri­o­tes) i sobre Gibral­tar, que també va ser objecte d’una nego­ci­ació prèvia amb l’Estat espa­nyol. L’acord esta­bleix les con­di­ci­ons de la sor­tida del Regne Unit i de la Unió Euro­pea i ofe­reix segu­re­tat jurídica una vegada que els trac­tats i el dret de la Unió dei­xin d’apli­car-se al Regne Unit.

Així doncs, es pre­veu un període de tran­sició fins al 31 de desem­bre del 2020, que pot ser ampliat dos anys més, i que garan­teix els drets dels més de 3 mili­ons de ciu­ta­dans de la Unió Euro­pea que viuen al Regne Unit i del milió de ciu­ta­dans britànics que ho fan en països de la UE de manera que podran seguir en les matei­xes con­di­ci­ons i adqui­rir la residència per­ma­nent després d’una residència con­ti­nu­ada i legal de cinc anys. Igual­ment, se’ls reco­neix el dret al tre­ball, a l’atenció mèdica i a les pres­ta­ci­ons soci­als.

Durant el període tran­si­tori, la Unió Euro­pea trac­tarà el Regne Unit com si fos un estat mem­bre, excepte pel que fa a la seva par­ti­ci­pació en les ins­ti­tu­ci­ons comu­nitàries i en les estruc­tu­res de gover­nança, i el RU haurà de con­tri­buir als pres­su­pos­tos dels anys 2019 i 2020 (i dels dos anys poste­ri­ors en cas de pròrroga). Aquest període per­metrà a les admi­nis­tra­ci­ons, a les empre­ses i als ciu­ta­dans adap­tar-se a poc a poc a la rea­li­tat post-Bre­xit mit­jançant una tran­sició orde­nada de la sepa­ració. Això garan­teix que Lon­dres i Brus­sel·les com­plei­xin amb les obli­ga­ci­ons finan­ce­res con­tre­tes men­tre el pri­mer era mem­bre de la Unió i també que els acords actu­als vigents entre admi­nis­tra­ci­ons (de coo­pe­ració judi­cial, poli­cial, de segu­re­tat, de pro­tecció de dades...) i empre­ses (d’inter­can­vis comer­ci­als, lliure cir­cu­lació de béns, inver­si­ons...) puguin con­cloure’s durant el període tran­si­tori en les matei­xes con­di­ci­ons (fis­cals, jurídiques, legis­la­ti­ves...) en què es van acor­dar al seu moment. Mal­grat tot, la Cam­bra dels Comuns ha rebut­jat l’acord en tres oca­si­ons, el 15 de gener per un marge de 230 vots; el 12 de març, per 149, i el 29 de març, per 58, de manera que la data de sor­tida s’ha pos­po­sat al 12 d’abril, excepte si Lon­dres deci­deix nego­ciar un nou ajor­na­ment, la qual cosa com­por­ta­ria que el Regne Unit par­ti­cipés en les elec­ci­ons euro­pees del mes de maig. Ara May ha dema­nat una pròrroga fins al 30 de juny.

incer­tesa

En aquests moments, el blo­queig que es pro­du­eix en la Cam­bra dels Comuns té més a veure amb la pugna política par­ti­dista al RU i la por que sus­cita un post-Bre­xit –que no és segur que avui els britànics votes­sin–, que no pas amb la Unió Euro­pea, i no sem­bla que s’albiri una solució a mitjà ter­mini. Així, el dia 27 es van votar amb caràcter indi­ca­tiu vuit pro­pos­tes alter­na­ti­ves a l’acord de reti­rada. Totes van ser rebut­ja­des, inclo­ses les que pro­po­sa­ven dei­xar al Regne Unit dins de la unió dua­nera, cele­brar un segon referèndum o revo­car l’arti­cle 50 i con­ti­nuar a la Unió Euro­pea. En tot cas, el sen­tit comú dema­na­ria roman­dre a la unió dua­nera i con­vo­car elec­ci­ons imme­di­a­ta­ment –tal com volen els labo­ris­tes–, perquè May està política­ment cre­mada. En les últi­mes hores s’espe­cu­lava amb la pos­si­bi­li­tat que May fes una oferta al líder labo­rista, Jeremy Corbyn, que podria ser un segon referèndum de “con­fir­mació” –sem­pre pas­sant pel Par­la­ment–, segons The Guar­dian.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor