Internacional

Afganistan, l’hora de la veritat

La retirada de les tropes dels EUA, que van arribar el 2001, suposa un gran desafiament per a un país marcat per la violència sectària

El pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump, no vol que la guerra de l’Afga­nis­tan con­tinuï cos­tant mili­ons de dòlars als nord-ame­ri­cans. Tam­poc vol que es con­ver­teixi en un nou Viet­nam, com ja li va pas­sar a la Unió Soviètica a prin­ci­pis dels anys vui­tanta en aquest mateix ter­ri­tori. Trump vol reti­rar els 14.000 sol­dats que hi ha sobre el ter­reny, i és que es cal­cula que els Estats Units s’han arri­bat a gas­tar uns 875 mili­ons d’euros en aquesta bata­lla ina­ca­bada.

L’anunci de la reti­rada es va pro­duir a finals de l’any pas­sat i el mag­nat també hi va incloure els mili­tars que esta­ven des­ple­gats a Síria. En aquest dar­rer país, Trump ja ha hagut de fer marxa enrere després que li plo­gues­sin les crítiques de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal. De moment, a l’Afga­nis­tan el pla del mag­nat d’una reti­rada gai­rebé com­pleta con­ti­nua enda­vant.

Els Estats Units van enviar tro­pes a aquest país asiàtic, un dels més pobres del món, el 2001. Era tot just després de l’atac a les Tor­res Bes­so­nes de Nova York, i l’admi­nis­tració Bush va apos­tar per un enviar l’exèrcit al lloc que en aquells moments era refugi i san­tu­ari dels ter­ro­ris­tes d’Al-Qaida vin­cu­lats als atacs. Durant aquests divuit anys, l’estratègia traçada pels nord-ame­ri­cans a l’Afga­nis­tan està molt lluny de poder ser des­crita com un èxit, a més de ser con­si­de­rada la guerra més llarga que ha lliu­rat el país.

con­flic­tes interns

Actu­al­ment, els tali­bans con­tro­len gai­rebé la mei­tat del país –altres fonts com la cadena britànica BBC eleva aquest domini del ter­ri­tori fins al 70%– davant d’un govern del cada cop més debi­li­tat i qüesti­o­nat Ash­raf Ghani, que s’ha d’enfron­tar a unes elec­ci­ons pre­si­den­ci­als d’aquí a uns mesos.

Les for­ces afga­ne­ses han estat llui­tant dura­ment per fre­nar l’expansió dels tali­bans, però el nom­bre de vícti­mes segueix sent molt alt. S’han plan­te­jat pre­gun­tes sobre la falta d’un lide­ratge sòlid i ins­pi­ra­dor i d’una logística ade­quada, així com sobre la presència d’una cor­rupció sistèmica. Les dis­pu­tes entre els líders polítics i gover­na­men­tals a Kabul també estan tenint un impacte nega­tiu en el bon fun­ci­o­na­ment del govern i la situ­ació de segu­re­tat. Les dues fac­ci­ons que van for­mar el govern d’uni­tat naci­o­nal després de l’elecció pre­si­den­cial del 2014 encara no s’han unit real­ment.

línies ver­me­lles

Després de tots aquests anys, els Estats Units estan deci­dits a mar­xar del país, i és per aquest motiu que ja hau­rien començat a nego­ciar amb els tali­bans, fet que ha fet sal­tar la des­con­fiança en l’exe­cu­tiu afganès. Una de les línies ver­me­lles de l’admi­nis­tració Trump en aques­tes con­ver­ses amb els insur­gents seria que Estat Islàmic o Al-Qaida no gua­nyes­sin ter­reny en aquesta zona, que ha estat un dels objec­tius prin­ci­pals dels Estats Units a la regió.

De fet, Occi­dent temia que l’Afga­nis­tan es pogués con­ver­tir en una nova Síria, però les seve­res der­ro­tes que ha anat patint l’orga­nit­zació lide­rada per Abu Bakr-al Bag­dadi fan molt difícil que ara per ara Estat Islàmic es pugui fer fort en aquest país. Mal­grat això, la marxa de les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes i de les for­ces inter­na­ci­o­nals supo­sarà un gran des­a­fi­a­ment per al país asiàtic.

L’Afga­nis­tan és un país que enca­dena gai­rebé qua­tre dècades de violència inin­ter­rom­puda, i les guer­res inter­nes també són un dels pro­ble­mes que haurà d’afron­tar: velles dis­pu­tes entre els dife­rents grups (paix­tus, tad­jiks, haza­res, uzbeks, turc­mans) també estan ara sota l’atenta mirada del Pakis­tan, que s’ha con­ver­tit en un actor clau en l’intent de paci­fi­car el país veí. De fet, Was­hing­ton hau­ria ini­ciat con­ver­ses amb Isla­ma­bad. Per la seva banda, Rússia també ha sug­ge­rit la pos­si­bi­li­tat d’orga­nit­zar una inter­venció mili­tar a l’estil sirià a l’Afga­nis­tan si Estat Islàmic guanyés força i es con­vertís en una “amenaça seri­osa” per a l’esta­bi­li­tat dels països d’Àsia. Entre les pre­o­cu­pa­ci­ons del Krem­lin hi ha la pos­si­bi­li­tat que una sor­tida desor­de­nada de les tro­pes occi­den­tals de l’Afga­nis­tan deses­ta­bi­litzi les seves fron­te­res. Per aques­tes raons, els fun­ci­o­na­ris rus­sos insis­tei­xen que el con­flicte afganès neces­sita una solució política, no mili­tar. Per la seva banda, els tali­bans afga­ne­sos han estat llui­tant con­tra EI a l’Afga­nis­tan i repe­ti­da­ment van asse­gu­rar als països veïns que la seva lluita armada es limita al país. L’Afga­nis­tan és un dels països més pobres del pla­neta i rep grans quan­ti­tats d’ajuda inter­na­ci­o­nal. Diver­sos infor­mes de l’ONU reve­len que el país és el màxim pro­duc­tor mun­dial d’opi, amb un 80% del total. Es cal­cula que hi ha 400.000 hectàrees dedi­ca­des a aquest cul­tiu i aquest negoci tan lucra­tiu va gene­rar gai­rebé 3.000 mili­ons d’euros en ingres­sos. Els tali­bans van pro­hi­bir el cul­tiu d’aquesta planta, el cas­call, l’any 2001, però es van fer enrere veient la ingent quan­ti­tat de diners que gene­rava. El 54% de la pro­ducció d’heroïna es con­cen­tra al sud del país, en dues de les pla­ces for­tes tali­ba­nes, les províncies de Qan­da­har i Hel­mand, on milers de quilòmetres qua­drats situ­ats a la fron­tera amb el Pakis­tan pro­du­ei­xen la major quan­ti­tat d’heroïna del món. D’altra banda, el cas­call es cul­tiva en 21 de les 34 províncies afga­ne­ses, segons dades de les Naci­ons Uni­des. Els EUA han dedi­cat 8.600 mili­ons de dòlars des del 2002 a la lluita con­tra les dro­gues a l’Afga­nis­tan, amb uns resul­tats força medi­o­cres. De fet, el con­sum d’opi­a­cis s’ha dis­pa­rat als Estats Units, amb una epidèmia de sobre­do­sis sense pre­ce­dents. Al màxim país pro­duc­tor, es cal­cula que gai­rebé un milió de la població en con­su­meix.

Sem­bla difícil que amb un govern cada cop més feble i sense arri­bar a un acord de mínims amb els tali­bans –que en mol­tes zones del país tenen el suport de la població civil– el país pugui ini­ciar un procés d’esta­bi­lit­zació. I és que és estrany el dia que no es pro­du­eix un atemp­tat con­tra les for­ces de segu­re­tat afga­ne­ses. L’altre gran des­a­fi­a­ment és la coo­pe­ració dels juga­dors regi­o­nals. La pau a l’Afga­nis­tan, i a la regió en gene­ral, només es pot acon­se­guir a través d’un meca­nisme mul­ti­la­te­ral que invo­lu­cri els Estats Units i els prin­ci­pals actors regi­o­nals, inclo­sos el Pakis­tan, Rússia, l’Iran, la Xina, l’Índia i l’Aràbia Sau­dita. Al final, però, serà el diàleg entre els matei­xos afga­ne­sos el que deter­mi­narà el futur polític d’un Afga­nis­tan devas­tat per la guerra.

ADELA GENÍS

age­nis@​lrp.​cat

875
soldats nord-americans
són en territori afganès des del 2001. Trump vol ara que les tropes es retirin, tal com va prometre en la campanya electoral.
milions
d’euros han gastat els Estats Units en la guerra de l’Afganistan.
14.000
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.