Internacional

El món després de Trump

La derrota de Donald Trump a les eleccions dels Estats Units obre un nou escenari en les relacions amb els altres països. Quin serà el camí que emprendrà Joe Biden?

RELACIONS INTERNACIONALS
Durant el mandat de Trump, aquesta esfera de la política nord-americana ha estat erràtica
UNIÓ EUROPEA
El suport de Trump a la marxa del Regne Unit va perjudicar les relacions amb els països europeus

Després de dies d’incer­tesa i amb un rival que encara no vol reconèixer la der­rota, Joe Biden és el nou pre­si­dent electe dels Estats Units.

Un dels trets que dife­ren­cia més pro­fun­da­ment les dues pro­pos­tes dels can­di­dats a ocu­par la Casa Blanca és l’acció inter­na­ci­o­nal, i durant els pro­pers anys s’hau­ria de veure un canvi de rumb. Durant el man­dat de Trump, aquesta esfera de la política nord-ame­ri­cana ha estat erràtica. Amb el lema de l’Ame­rica first (pri­mer Amèrica), Trump volia començar a reple­gar les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes que esta­ven en mis­si­ons inter­na­ci­o­nals, encara que va haver de fer marxa enrere. En aquest temps també ha fet molt més estre­tes les rela­ci­ons amb Israel i espe­ci­al­ment amb el seu pri­mer minis­tre, Ben­ja­min Neta­nyahu. Un altre dels epi­so­dis amb el qual va començar aquest 2020 va ser l’assas­si­nat en una ope­ració fugaç dels Estats Units d’una de les per­so­na­li­tats més des­ta­ca­des de l’Iran, el gene­ral Qasem Solei­mani, per posar alguns dels exem­ples més des­ta­cats. Aques­tes són algu­nes de les deci­si­ons de Trump. Com can­vi­a­ran les rela­ci­ons dels Estats Units amb els altres països amb l’arri­bada de Biden?

rússia

El veterà Joseph Biden va ser vice­pre­si­dent dels Estats Units durant els man­dats de Barack Obama. La política inter­na­ci­o­nal no li ve de nou i té experiència. Des que es va con­ver­tir en can­di­dat a la pre­sidència dels Estats Units, ha dei­xat molt clar que la seva relació amb Rússia no serà tan fluïda com la que ha esta­blert Trump. El mag­nat va elo­giar diver­ses vega­des el pre­si­dent rus, Vladímir Putin, però les rela­ci­ons amb Biden han estat ben dife­rents.

El 2011, el lla­vors vice­pre­si­dent Biden va dir que si ell fos Putin no es pre­sen­ta­ria a la ree­lecció com a pre­si­dent perquè seria dolent per al seu país i per a ell mateix.

En plena cam­pa­nya elec­to­ral, va arre­me­tre con­tra Rússia i va asse­gu­rar que es tracta de “l’amenaça més gran per als Estats Units”. Amb més de mitja vida d’experiència com a polític, Mos­cou tem que la pre­sidència de Biden sig­ni­fi­qui més pressió i més san­ci­ons per al seu país. La ingerència del Krem­lin en les elec­ci­ons del 2016 és un preu molt alt que ara pot­ser s’haurà de pagar.

xina

Trump ha tin­gut unes rela­ci­ons com­pli­ca­des amb la Xina. Un dels dar­rers epi­so­dis ha estat cul­par Pequín de la pandèmia de coro­na­vi­rus. De fet, el mag­nat es refe­ria al virus com a “virus xinès”. A més, durant el seu man­dat ha decla­rat una guerra comer­cial al gegant asiàtic i li ha impo­sat dures san­ci­ons. Des de la Xina s’han inter­pre­tat els qua­tre anys de Trump com un període de declivi del poder nord-ame­ricà. El veto de Donald Trump a la marca de tele­fo­nia mòbil Huawei i les seves inten­ci­ons de pro­hi­bir la popu­lar xarxa social xinesa Tik­Tok han estat algu­nes de les polèmiques que han pro­vo­cat que les rela­ci­ons bila­te­rals esti­guin enor­me­ment dete­ri­o­ra­des. Amb l’arri­bada de Biden no s’espe­ren gai­res can­vis però sí un horitzó més dia­lo­gant.

corea del nord

Les rela­ci­ons entre Donald Trump i el dic­ta­dor nord-coreà, Kim Jong-un, han estat pecu­li­ars. Trump va pas­sar d’ano­me­nar-lo “home coet” a asse­gu­rar-li en una tro­bada bila­te­ral que li augu­rava un futur bri­llant com a polític del seu país.

L’any 2018, aquests dos països es van com­pro­me­tre a tre­ba­llar per acon­se­guir la des­nu­cle­a­rit­zació de Corea del Nord però els com­pro­mi­sos final­ment es van diluir i, el juny pas­sat, el règim dic­ta­to­rial va avançar que reforçarà el seu pro­grama nuclear perquè con­si­dera incom­plert l’acord per part dels Estats Units.

l’iran

L’Iran ha estat un dels països més cas­ti­gats durant el man­dat de Donald Trump. Si durant els vuit anys de l’expre­si­dent Barack Obama s’havia optat per una deses­ca­lada de les ten­si­ons –es va acon­se­guir que el país entrés en l’acord nuclear el 2015–, un dels pri­mers pas­sos que va fer l’admi­nis­tració Trump pre­ci­sa­ment, va ser sor­tir-ne. L’assas­si­nat del gene­ral Solei­mani també va pro­vo­car un aug­ment de les ten­si­ons. A més, durant els dar­rers dies Trump ha ele­vat el to con­tra el règim iranià, encara no se sap ben bé amb quina fina­li­tat, quan li queda poc temps per pas­sar el tes­ti­moni a Biden.

con­flicte ara­bois­ra­elià

El con­flicte ara­bois­ra­elià ha estat una pri­o­ri­tat en l’agenda de Donald Trump des de la seva arri­bada a la Casa Blanca. Influït pel potent lobby jueu nord-ame­ricà, Trump va deci­dir tras­lla­dar l’ambai­xada nord-ame­ri­cana a Jeru­sa­lem, fet que es va enten­dre com una pro­vo­cació per al món àrab. Un dels dar­rers epi­so­dis pre­veu la sig­na­tura dels Acords d’Abra­ham, que suposa l’aliança de diver­sos estats del golf Pèrsic (els Emi­rats Àrabs Units i Bah­rain) amb Israel. A la pràctica, aquesta aliança és un dard enve­ri­nat cap als pales­tins, que veuen com alguns països àrabs comen­cen a esta­blir llaços amb Israel men­tre les seves deman­des es van esllan­guint davant la pas­si­vi­tat de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal. Trump dona suport incon­di­ci­o­nal al pri­mer minis­tre isra­elià, Ben­ja­min Neta­nyahu. Amb la victòria de Biden, els pales­tins s’han mos­trat dis­po­sats a repren­dre les nego­ci­a­ci­ons de pau.

síria i l’afga­nis­tan

Els Estats Units van anun­ciar, de sor­presa, la reti­rada de les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes del nord de Síria. A la pràctica, van aban­do­nar el suport a les tro­pes kur­des siri­a­nes que fins lla­vors havien estat llui­tant con­tra Estat Islàmic. La decisió de Trump va supo­sar que l’exèrcit turc i el rus aca­bes­sin con­tro­lant bona part d’aque­lla zona, quan nord-ame­ri­cans i kurds havien esta­blert una aliança des de feia temps. La pressió inter­na­ci­o­nal va pro­vo­car que el mag­nat fes marxa enrere i deixés alguns con­tin­gents mili­tars a la zona. Pel que fa a l’Afga­nis­tan, l’admi­nis­tració Trump va arri­bar a un acord amb els tali­bans perquè les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes aban­do­nes­sin el país després de gai­rebé vint anys de con­flicte. Va ser la res­posta a l’atac a les Tor­res Bes­so­nes, l’Afga­nis­tan es con­si­de­rava com l’ama­ga­tall d’Ossama bin Laden i dels ter­ro­ris­tes. Gai­rebé dues dècades després, els Estats Units han vist com la lluita a l’Afga­nis­tan els ha supo­sat una des­pesa ingent. Es cal­cula que la xifra és de 875 mili­ons d’euros. El govern afganès ja ha dema­nat a Biden que revisi el procés de pau amb els tali­bans, pre­o­cu­pat pel repunt de la violència que està patint el país asiàtic.

unió euro­pea

Les rela­ci­ons de Trump amb la Unió Euro­pea també han estat difícils i dis­tants. El can­di­dat repu­blicà es va afa­nyar a aplau­dir el Bre­xit (la sor­tida del Regne Unit de la Unió Euro­pea) i donar-hi suport, fet que no va agra­dar gens als diri­gents euro­peus. Amb l’arri­bada de Biden, cele­brada per molts man­da­ta­ris euro­peus, s’espera que les rela­ci­ons es nor­ma­lit­zin. “La relació entre els Estats Units i Europa és la columna ver­te­bral de les democràcies”, va afir­mar Biden durant una visita el 2015 quan era vice­pre­si­dent.

mèxic

L’arri­bada de Biden pels veïns del sud s’espera que porti una fle­xi­bi­lit­zació sobre­tot en matèria d’immi­gració. Trump ha mos­trat tota la seva duresa amb fra­ses con­tra la comu­ni­tat mexi­cana i la per­se­cució de cen­tre­a­me­ri­cans –amb sepa­ració de famílies inclosa– perquè no pogues­sin tra­ves­sar la fron­tera. Es con­fia en Biden per la seva experiència i perquè és un dels polítics nord-ame­ri­cans que ha tin­gut més relació amb Mèxic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.