Internacional

Tensió al desert

Una ofensiva del Front Polisario revifa el conflicte del Sàhara Occidental, latent des de fa dècades

PROTESTA
Els sahrauis consideren que Rabat viola els drets humans i saqueja els recursos naturals del seu territori
SUPORT
El Marroc té aliats potents que li fan costat, com ara França i els Estats Units

Des de l’any 1991, el con­flicte del Sàhara Occi­den­tal no vivia una crisi d’aques­tes dimen­si­ons. Es tracta d’una esca­lada de la tensió que ha desem­bo­cat en uns enfron­ta­ments entre el Front Poli­sa­rio i l’exèrcit del Mar­roc. Per què és genera aquest epi­sodi? Què ha por­tat a aquest tren­ca­ment d’una treva que feia gai­rebé trenta anys que estava en vigor?

Hi ha diver­ses cau­ses que expli­quen l’explosió del con­flicte. En l’espurna que ha escla­tat els dar­rers dies, hi ha la llu­nyana pro­mesa que va fer les Naci­ons Uni­des d’orga­nit­zar un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació d’aquest ter­ri­tori. Els sah­ra­uis fa dècades que l’espe­ren, i la pro­posta ha que­dat en paper mullat. Per expres­sar les seves pro­tes­tes, un cen­te­nar de civils blo­que­ja­ven des de finals d’octu­bre el pas de Guer­gue­rat, que con­necta el Sàhara Occi­den­tal amb Mau­ritània. Denun­ci­a­ven també les vio­la­ci­ons de drets humans i el “saqueig mas­siu de recur­sos natu­rals”. Aquest pas és vital per al Mar­roc per fer arri­bar mer­ca­de­ries a la veïna Mau­ritània, i l’acord mili­tar esta­bleix dues àrees res­trin­gi­des de 25 km al sud i a l’est, i de 30 km al nord i a l’oest del mur, de 2.720 km.

Arran d’aquest blo­queig, l’exèrcit mar­roquí i el Front Poli­sa­rio –un grup armat que es va crear el 1973 per rei­vin­di­car la inde­pendència del Sàhara Occi­den­tal davant l’Estat espa­nyol– van pro­ta­go­nit­zar un inter­canvi de trets en què no es van pro­duir danys per­so­nals. En els dies poste­ri­ors, el Front Poli­sa­rio va anun­ciar que havia ata­cat diver­ses bases mar­ro­qui­nes i que havia cau­sat algu­nes vícti­mes mor­tals. El Mar­roc guarda silenci i no dona dades sobre aquest afer. De fet, en tot moment ha evi­tat la paraula guerra. Dilluns pas­sat, el rei Moham­med VI va asse­gu­rar que el seu país man­te­nia el seu “com­promís” amb l’alto el foc al Sàhara Occi­den­tal, tot i que el Front Poli­sa­rio el donés per tren­cat. El monarca aler­tava, però, que es reac­ci­o­na­ria “amb major seve­ri­tat a tota amenaça con­tra la segu­re­tat i la qui­e­tud dels seus ciu­ta­dans”.

Des de fa temps, la situ­ació dels sah­ra­uis és des­es­pe­rada. Segu­ra­ment, aquest atac –el Front Poli­sa­rio ha decre­tat l’estat de guerra– també ho és, i intenta ser una crida a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal davant d’una situ­ació insos­te­ni­ble. El Front Poli­sa­rio creu que l’ONU no exer­ceix degu­da­ment la seva tasca de medi­ació i per­met que el Mar­roc man­tin­gui i incre­menti les seves transac­ci­ons comer­ci­als en un ter­ri­tori en dis­puta. Per a aquest grup, aquest comerç és un espoli dels recur­sos natu­rals del Sàhara Occi­den­tal. Aquest ter­ri­tori és molt ric en recur­sos natu­rals. En els 266.000 km² que ocupa, hi ha una gran quan­ti­tat de jaci­ments de fos­fats. A més, té més de 1.000 km de costa –amb una gran riquesa pes­quera– i una situ­ació geogràfica estratègica. A la pràctica, el Mar­roc ha anat anne­xi­o­nant part d’aquest ter­ri­tori des de mit­jans dels anys setanta del segle pas­sat, i actu­al­ment es cal­cula que con­trola un 80% d’aques­tes ter­res.

la marxa verda

Espa­nya va ser la potència colo­nial des de la fun­dació de Villa Cis­ne­ros (actual Dakhla) el 1884 fins a la Marxa Verda del 1975. El 6 de novem­bre del 1975, el rei Has­san II va impul­sar el que es va ano­me­nar la Marxa Verda cap al Sàhara, en què va acon­se­guir mobi­lit­zar 350.000 civils mar­ro­quins. El règim de Franco ago­nit­zava, i el rei ala­uita apro­fi­tava aquesta situ­ació per acon­se­guir uns ter­ri­to­ris que Rabat ha con­si­de­rat sem­pre que li per­ta­nyen. Després d’aque­lla marxa, Madrid va cedir a Rabat el nord i cen­tre del Sàhara Occi­den­tal, i a Mau­ritània, el sud.

Aquest pacte no ha estat reco­ne­gut per l’ONU, que segueix con­si­de­rant el Sàhara Occi­den­tal com un ter­ri­tori en espera de la seva des­co­lo­nit­zació per part de la seva potència admi­nis­tra­dora, que és l’Estat espa­nyol, tot i que ja va renun­ciar for­mal­ment a aquest esta­tus. L’any 1976, el Front Poli­sa­rio va pro­cla­mar la República Àrab Sah­raui Democràtica (RASD) i va començar una guerra con­tra el Mar­roc i Mau­ritània. En aquell moment, els sah­ra­uis van dis­po­sar del suport d’Algèria, Cuba i també de Sud-àfrica.

els cam­pa­ments

Els enfron­ta­ments van pro­vo­car que molts sah­ra­uis fugis­sin de les seves ter­res i s’esta­blis­sin a Tin­douf, al desert d’Algèria. Els refu­gi­ats fa dècades que viuen en aquests cam­pa­ments, on ara ja hi ha edi­fi­cis. Aquests refu­gi­ats sobre­vi­uen gràcies a l’ajuda inter­na­ci­o­nal. Amb unes tem­pe­ra­tu­res extre­mes –a l’estiu en aquesta zona del pla­neta es pot arri­bar als 50 graus–, les con­di­ci­ons de vida d’aques­tes per­so­nes són molt difícils. L’espe­rança cada vegada és més llu­nyana, perquè la majo­ria no poden acce­dir a una feina. Ja són diver­ses les gene­ra­ci­ons de sah­ra­uis que viuen en aquests cam­pa­ments espe­rant una solució del con­flicte. Es cal­cula que des de fa més de trenta anys hi viuen més de 200.000 per­so­nes.

L’esce­nari geo­polític que avui es pre­senta ha can­viat en les dar­re­res dècades. El Mar­roc ha anat gua­nyant ter­reny davant la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal i té el suport de dos grans ali­ats: França i els Estats Units. A més, la Unió Euro­pea té acords de pesca amb el Mar­roc, fet que pro­voca que des de Brus­sel·les tam­poc es pres­si­oni Rabat perquè des­blo­quegi la situ­ació actual.

Rabat gua­nya amb l’statu quo perquè a la pràctica admi­nis­tra aquest ter­ri­tori. Per la seva banda, Israel també és un actor impor­tant que ha donat suport al Mar­roc.

Tra­di­ci­o­nal­ment, Algèria ha donat suport a la causa sah­raui, sobre­tot per evi­tar el con­tra­po­der i el lide­ratge del Mar­roc a la regió, però en plena pandèmia i amb l’actual pre­si­dent ingres­sat per coro­na­vi­rus, no sem­bla que en aquests moments hi hagi d’inter­ve­nir de manera deci­siva.

la reacció

El govern espa­nyol del PSOE i Pode­mos es mira de reüll aquesta crisi. El país té un vin­cle inqüesti­o­na­ble amb el Sàhara Occi­den­tal, però ara també pesen els acords i les rela­ci­ons que es tenen amb el Mar­roc. Pri­me­ra­ment, hi ha la crisi migratòria, ja que es dona la cir­cumstància que mol­tes de les pas­te­res que empre­nen el rumb cap a les illes Canàries sur­ten des de les cos­tes del Sàhara Occi­den­tal, i el con­trol depèn en bona part de les for­ces de segu­re­tat mar­ro­qui­nes.

De moment, l’exe­cu­tiu de Pedro Sánchez ha donat suport a l’ONU i ha ins­tat les dues parts a rebai­xar la tensió, fet que ha enut­jat les asso­ci­a­ci­ons pro­sa­ha­ruis, que lamen­ten la tebior mos­trada en els últims inci­dents, els més greus que es regis­tren des de prin­ci­pis dels anys noranta.

SÀHARA OCCIDENTAL Extensió: 266.000 km² Habitants: 582.000 Capital: Al-Aaiun Llengua oficial: àrab
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor