Internacional

Descolonització inacabada i primavera pendent

Tornar a la guerra no és mai l’opció. A més, l’actual situació pot desestabilitzar la regió, com ja va fer Al-Qaida al Magreb

Noam Chomsky creu que la pri­mera revolta àrab té lloc a Al-Aaiun la tar­dor del 2010, quan 20.000 sah­ra­uis es con­cen­tren al cam­pa­ment de Gdeim Izik exi­gint feina i habi­tatge, i la poli­cia mar­ro­quina des­man­te­lla vio­len­ta­ment el cam­pa­ment i els enfron­ta­ments entre sah­ra­uis i poli­cia i colons mar­ro­quins s’escam­pen per diver­ses ciu­tats del Sàhara Occi­den­tal amb un balanç de dese­nes de morts. Tret de la guerra entre el 1976 i el 1991, és la pro­testa més impor­tant des del 1975, quan Espa­nya cedeix l’admi­nis­tració de l’antiga colònia al Mar­roc. Hi ha també el pre­ce­dent d’una pri­mera inti­fada el 1999, que, inter­mi­tent­ment, es per­llonga fins al 2005, quan el 21 de maig el tras­llat d’un pres sah­raui pro­voca pro­tes­tes i mani­fes­ta­ci­ons a Al-Aaiun i en altres ciu­tats sah­ra­uis i del Mar­roc amb estu­di­ants sah­ra­uis. Se sal­den amb un mort i dese­nes d’empre­so­nats a prin­ci­pis de juny.

“La des­co­lo­nit­zació ina­ca­bada del Sàhara Occi­den­tal” és el nom d’un curs fet el 1993 a la Uni­ver­si­tat Inter­na­ci­o­nal Menéndez Pelayo (seu de l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat), en què per pri­mera vegada s’intenta pro­pi­ciar un diàleg –sense resul­tats més enllà d’una agra dis­cussió i de retrets mutus– entre un sin­di­ca­lista mar­roquí que havia cone­gut les pre­sons de Has­san II i el repre­sen­tant del Front Poli­sa­rio a Espa­nya, Hach Ahmed Bari­ca­lla, avui pri­mer secre­tari del dis­si­dent Movi­ment Sah­raui per la Pau (MSP), creat l’abril del 2020. La des­co­lo­nit­zació incon­clusa és res­pon­sa­bi­li­tat d’Espa­nya per molt que intenti defu­gir-ho i dona lloc periòdica­ment a enfron­ta­ments que són l’expressió d’un con­flicte obli­dat per la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, d’uns refu­gi­ats (176.300 segons l’ACNUR) que viuen en cam­pa­ments enmig de la Hamada alge­ri­ana de Tin­douf i que molts són ciu­ta­dans de segona al seu propi país.

És un con­flicte enquis­tat que quinze anys de guerra no reso­len: el Mar­roc no pot liqui­dar uns cam­pa­ments situ­ats a Algèria i l’exèrcit del Front Poli­sa­rio no pot recon­que­rir el ter­ri­tori ocu­pat pel Mar­roc. Aquest car­reró sense sor­tida porta a accep­tar el pla de pau de les Naci­ons Uni­des del 1991, que pre­veu la cele­bració d’un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació com recla­mava l’orga­nit­zació inter­na­ci­o­nal des dels anys sei­xanta del segle pas­sat. El man­te­ni­ment de l’statu quo tal com queda fixat amb l’alto el foc bene­fi­cia el Mar­roc, que admi­nis­tra tot el ter­ri­tori útil del Sàhara Occi­den­tal (inclo­sos els jaci­ments de fos­fats, el banc de pesca del lito­ral i les prin­ci­pals loca­li­tats i vies de comu­ni­cació), envol­tat d’un mur de con­tenció que el pre­serva de pos­si­bles incur­si­ons del Front Poli­sa­rio.

D’altra banda, el referèndum pre­vist en el pla de pau conté un ele­ment de discòrdia que no té solució tècnica, sinó política. El pro­blema del referèndum és defi­nir qui són els sah­ra­uis. És a dir, qui pot votar. Només hi ha una referència prèvia rela­ti­va­ment fia­ble: el cens de l’admi­nis­tració colo­nial espa­nyola del 1974, que esta­bleix una població total de 74.902 habi­tants. Però, a finals del segle XX cal actu­a­lit­zar-lo, perquè han pas­sat prop de dues dècades des del 1974, i lla­vors no tota la població havia estat inclosa en el cens, ja sigui perquè el noma­disme encara era viu, ja sigui perquè for­mava part del Front Poli­sa­rio i no va anar a les ofi­ci­nes cen­sals. Per això, el secre­tari gene­ral de les Naci­ons Uni­des, Javier Pérez de Cuéllar, defi­neix cinc cri­te­ris d’iden­ti­fi­cació per poder votar (informe S/23299 de 19 de desem­bre del 1991): figu­rar en el cens del 1974; demos­trar que tot i no figu­rar-hi hom vivia al Sàhara Occi­den­tal el 1974; ser ascen­dent (pares) o des­cen­dent (fills) de per­so­nes cen­sa­des el 1974; el mateix res­pecte a per­so­nes no enre­gis­tra­des que hi vivien; ser mem­bre d’una tribu que sigui en el cens del 1974 i que hagi resi­dit al Sàhara Occi­den­tal durant sis anys seguits o dotze d’alterns. Aquest cinquè cri­teri és el fruit de la discòrdia.

La Missió de les Naci­ons Uni­des pel Referèndum al Sàhara Occi­den­tal (MINURSO) du a terme un procés d’iden­ti­fi­cació del tot rigorós, i a finals del 1999 dona a conèixer un cens de 86.386 pos­si­bles votants d’un total de 198.469 sol·lici­tuds pre­sen­ta­des. Rabat no admet els resul­tats i exi­geix revi­sar els exclo­sos que cor­res­po­nen fona­men­tal­ment al cinquè cri­teri. Són tri­bus d’ori­gen mar­roquí, amb uns pocs indi­vi­dus al Sàhara Occi­den­tal el 1974, però de les quals s’han pre­sen­tat dese­nes de milers de sol·lici­tuds. El Mar­roc, amb l’aqui­escència de França i els Estats Units i el silenci d’Espa­nya acon­se­gueix para­lit­zar la cele­bració del referèndum i pos­po­sar-lo inde­fi­ni­da­ment. El temps juga al seu favor: fins quan es podrà negar el vot als fills o nets dels colons mar­ro­quins que van arri­bar el 1976 o en els anys poste­ri­ors?

La iden­ti­fi­cació entre el poble sah­raui i el Front Poli­sa­rio ha estat nega­tiva per als interes­sos dels sah­ra­uis. El Front es crea el 1973 –a imi­tació del Front Naci­o­nal d’Alli­be­ra­ment d’Algèria– i ha deri­vat en un règim de par­tit únic: els càrrecs es per­pe­tuen (Moha­med Abde­la­ziz pre­si­deix la República Àrab Sah­raui Democràtica de 1976 fins al 2016), no admet la dis­sidència (dis­tur­bis als cam­pa­ments el 1988, detenció el juny del 2019 a Tin­douf d’acti­vis­tes d’Ini­ci­a­tiva Sah­raui pel Canvi, cre­ació del MSP per antics diri­gents del Front Poli­sa­rio) i no sem­pre es res­pec­ten els drets humans. Evi­dent­ment, aquests retrets empal·lidei­xen davant de com ha trac­tat el Mar­roc els pre­so­ners sah­ra­uis, molts dels quals van per­dre la vida al penal clan­destí de Taz­ma­mart. Tam­poc ajuda els sah­ra­uis un món que es regeix només per les lleis del mer­cat i del poder: un país de 35 mili­ons d’habi­tants, porta d’entrada al Medi­ter­rani, amb la gran base mili­tar on s’ubica l’Afri­com (Coman­da­ment de l’Àfrica dels Estats Units) enfront d’unes dese­nes de milers de refu­gi­ats enmig del no res. L’infern no només està empe­drat de bones inten­ci­ons, sinó també de cau­ses jus­tes com la del poble sah­raui.

Tan­ma­teix, tor­nar a la guerra no és mai l’opció. A més, en l’actual situ­ació, qual­se­vol conat de con­flicte pot obrir una escletxa als epígons del ter­ror que podrien colo­nit­zar una causa justa per deses­ta­bi­lit­zat la regió com va fer Al-Qaida al Magrib Islàmic el 2012 amb el Movi­ment Naci­o­nal d’Alli­be­ra­ment de l’Azawad (tua­regs). L’única alter­na­tiva pos­si­ble, un cop més, és el diàleg entre les parts per tro­bar una solució justa a un con­flicte enquis­tat. Se’n fa un intent el juny del 2005 (amb el semi­nari inter­na­ci­o­nal “Solu­ci­ons per al Sàhara Occi­den­tal”, orga­nit­zat per l’IEMed, el Cen­tro de Toledo para la Paz i el Cen­tre d’Estu­dis Històrics Inter­na­ci­o­nals de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona) i durant dos dies es reu­nei­xen a Mira­flo­res de la Sierra diplomàtics, acti­vis­tes pels drets humans, acadèmics i medi­a­dors inter­na­ci­o­nals amb repre­sen­tants de la soci­e­tat civil mar­ro­quina i sah­raui. Però, un nou epi­sodi de violència i repressió poli­cial a Al-Aaiun dona el pre­text a Rabat per defu­gir una repre­sen­tació política de nivell.

Això no obs­tant, no queda cap altre camí que el diàleg, i pot ser­vir recor­dar actu­a­lit­za­des algu­nes de les con­clu­si­ons d’aquell semi­nari: cal un nou diagnòstic del con­flicte arran dels can­vis produïts des del 1975 o el 1991 i del nou para­digma introduït per les Pri­ma­vera Àrab del 2011; denun­ciar les limi­ta­ci­ons del Con­sell de Segu­re­tat de l’ONU, con­di­ci­o­nat per les grans potències que donen suport al Mar­roc, i impli­car la UE en la recerca de solu­ci­ons, apli­cant, si cal, mesu­res de con­di­ci­o­na­li­tat; emergència d’una soci­e­tat civil al Mar­roc i al Sàhara Occi­den­tal, que sovint influ­ei­xen en algu­nes uni­ver­si­tats amb estu­di­ants sah­ra­uis a recla­mar acci­ons a favor dels drets humans i per ampliar els espais de lli­ber­tats, men­tre hi ha sah­ra­uis resi­dents al Sàhara Occi­den­tal que accep­ten l’ocu­pació i una majo­ria que la rebutja; cre­ació d’un grup inter­na­ci­o­nal de tre­ball, amb repre­sen­tació de la soci­e­tat civil mar­ro­quina i sah­raui i dels països veïns i amb capa­ci­tat d’inter­lo­cució amb les parts, que ajudi a tren­car el blo­queig de la situ­ació actual.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.