Internacional

Eleccions en pandèmia

Més d’un centenar de països han celebrat les eleccions que tenien programades. És el cas de Corea del Sud, que va registrar la participació més alta dels darrers anys. En canvi, fins ara, setanta-cinc estats han decidit posposar-les

SITUACIÓ
El coronavirus ha canviat la dinàmica de les cites electorals. França s’ha vist obligada a posposar les eleccions en dues ocasions

Les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als que s’han fet al llarg de la geo­gra­fia mun­dial durant la pandèmia del coro­na­vi­rus són diver­ses. Del 21 de febrer del 2020 a l’1 de febrer del 2021, i amb les dades que ofe­reix l’Inter­na­ti­o­nal Ins­ti­tute for Demo­cracy and Elec­to­ral Assis­tance (IDEA) –una orga­nit­zació inter­go­ver­na­men­tal que pro­mou la democràcia al món–, almenys setanta-cinc països han pos­po­sat les seves elec­ci­ons naci­o­nals o regi­o­nals a causa de la covid-19, men­tre que més d’un cen­te­nar s’han con­ti­nuat cele­brant tot i la pandèmia. El coro­na­vi­rus ha can­viat la dinàmica de les cites elec­to­rals i, de retruc, dels cicles de la democràcia. Què s’ha de pri­mar, la rege­ne­ració dels governs o la salut pública?

Diver­sos països han optat per con­ti­nuar cele­brant les elec­ci­ons. És el cas de Corea del Sud, que va ser el pri­mer a posar en marxa tota la seva maquinària perquè els ciu­ta­dans votes­sin en unes elec­ci­ons que es van cele­brar el 15 d’abril. Els votants esta­ven obli­gats a por­tar mas­ca­reta i a pas­sar un con­trol de tem­pe­ra­tura a l’arri­bada als punts de votació. Qual­se­vol per­sona amb més de 37,5 ºC era tras­lla­dada a una cabina espe­cial. També van haver de fer ser­vir guants de plàstic, desin­fec­tant de mans i man­te­nir una distància d’almenys un metre amb la resta de per­so­nes. Unes mesu­res que després s’han anat repe­tint en dife­rents punts del pla­neta. La taxa de par­ti­ci­pació es va dis­pa­rar i va arri­bar a un 66%, la pun­tu­ació més alta des de feia vint-i-vuit anys. De fet, les vota­ci­ons es van con­ver­tir en una mena de ple­bis­cit sobre la gestió del coro­na­vi­rus del pre­si­dent Moon Jae-In, que va aca­bar obte­nint uns resul­tats excel·lents. El man­da­tari va rebre una bona nota pel trac­ta­ment de la crisi sanitària, tot i que feia uns mesos la seva popu­la­ri­tat havia cai­gut per la fre­nada econòmica que havia expe­ri­men­tat el país asiàtic. Per la seva banda, a Rússia es va optar per allar­gar una set­mana les vota­ci­ons per a un referèndum que havia de diri­mir la pos­si­bi­li­tat de Vla­di­mir Putin d’allar­gar el seu man­dat fins al 2036, entre altres esme­nes a la Cons­ti­tució. El referèndum estava ini­ci­al­ment pre­vist per al 22 d’abril, però es va ajor­nar per la pandèmia. Final­ment, el 25 de juny va començar el procés elec­to­ral, que va fina­lit­zar l’1 de juliol, quan el país tenia regis­trats 650.000 casos de covid-19. Les vota­ci­ons van arri­bar a un 66% de par­ti­ci­pació.

No és el cas d’altres països, que han man­tin­gut les urnes enmig de la crisi sanitària. Por­tu­gal, per exem­ple, va cele­brar les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als amb una abs­tenció del 60%. La pri­mera volta es va cele­brar el 24 de gener pas­sat, quan el país estava immers en un con­fi­na­ment força estricte, i l’actual cap d’estat, el con­ser­va­dor Mar­celo Rebelo de Sousa, va acon­se­guir la ree­lecció amb el 60,7% dels vots, men­tre que la soci­a­lista Ana Gomes va ser segona, amb el 12,9%, i l’ultra­dretà Andre Ven­tura, ter­cer, amb un 11,9%. Les auto­ri­tats van ampliar el vot anti­ci­pat, al qual es van ins­criure gai­rebé 250.000 per­so­nes, una xifra rècord. Una altra de les mesu­res que va ins­tau­rar Por­tu­gal va ser la reco­llida de pape­re­tes elec­to­rals a domi­cili per a les per­so­nes infec­ta­des i per a les que esta­ven en aïlla­ment. També es va per­me­tre que la gent gran que viu en residències votés al mateix cen­tre. Tot i aques­tes mesu­res, la par­ti­ci­pació va caure en picat. Per la seva banda, França ajor­narà unes elec­ci­ons per segona vegada des de l’esclat de la pandèmia. El Par­la­ment francès es pre­para per apro­var la llei que con­vo­carà al juny les regi­o­nals i les depar­ta­men­tals, ini­ci­al­ment pre­vis­tes per a aquest març. Emma­nuel Macron ja va pos­po­sar de març a juny del 2020 la segona volta de les muni­ci­pals a causa de l’alarma sanitària i el con­fi­na­ment.

més vot per cor­reu

Una de les elec­ci­ons amb més expec­tació del 2020 van ser les nord-ame­ri­ca­nes. El duel entre els dos can­di­dats, Donald Trump i Joe Biden, va aca­pa­rar l’atenció durant el dar­rer tri­mes­tre de l’any pas­sat. Una de les dades remar­ca­bles és la xifra rècord del vot per cor­reu. Més de 100 mili­ons de ciu­ta­dans van dipo­si­tar les seves pape­re­tes abans de la data pre­vista, una xifra que supo­sava més de la mei­tat de tot el vot emès el 2016. D’altra banda, el calen­dari elec­to­ral lla­ti­no­a­me­ricà del 2021 va tenir la pri­mera cita a l’Equa­dor, el pas­sat 7 de febrer. Al Perú –sac­se­jat per la pandèmia i per una forta ines­ta­bi­li­tat política que el va por­tar a tenir tres pre­si­dents dife­rents durant el 2020– les elec­ci­ons gene­rals estan fixa­des per a l’11 d’abril. La crisi de lide­ratge peru­ana ha deri­vat en la pre­pa­ració de més d’una vin­tena de can­di­da­tu­res pre­si­den­ci­als.

Un altre país amb un pano­rama com­plex és Xile, que té elec­ci­ons pre­vis­tes per al 21 de novem­bre, després de la gran onada de pro­tes­tes al car­rer del 2019 i l’elecció per vot popu­lar d’una con­venció cons­ti­tu­ent el pròxim mes d’abril. Mèxic i l’Argen­tina tenen elec­ci­ons legis­la­ti­ves de mei­tat de man­dat a mit­jans d’any. A l’Amèrica Cen­tral, Hon­du­res i Nica­ra­gua pre­ve­uen cele­brar comi­cis gene­rals al novem­bre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor