Internacional

Anàlis

Sàhara, una Realpolitik poc explicable (o incomprensible)

Potser hi ha raons ocultes de molt de pes, però ara per ara sembla un nyap polític
En el programa del PSOE del 2019 es defensa una solució segons el “dret a l’autodeterminació del poble sahrauí”

L’1 de novem­bre del 1975, el cap de l’Estat espa­nyol en fun­ci­ons (el futur rei Joan Car­les I) pro­nun­cia al Casino d’Ofi­ci­als d’Al-Aaiun unes parau­les sobre els com­pro­mi­sos de l’Estat espa­nyol amb els drets legítims del poble sah­rauí que no han estat profètiques. Cinc dies després, comença l’ano­me­nada Marxa Verda (el color de l’islam) amb què Has­san II pretén con­tra­res­tar el dic­ta­men del Tri­bu­nal Inter­na­ci­o­nal de Justícia de la Haia que decla­rava que ni el Mar­roc ni Mau­ritània podien al·legar drets de sobi­ra­nia sobre el Sàhara Occi­den­tal mal­grat reconèixer alguns lli­gams jurídics històrics abans de la colo­nit­zació. Tam­poc afa­vo­reix el Mar­roc l’informe de la Comissió de l’ONU que visita el ter­ri­tori la pri­ma­vera del 1971, que afirma que els sah­rauís desit­gen la inde­pendència i que el Front Poli­sa­rio (Front Popu­lar per a l’Alli­be­ra­ment de Sakia-el-Hamra i Río de Oro) gau­deix del suport majo­ri­tari de la població en detri­ment del Par­tit de la Uni­tat Naci­o­nal Sah­rauí (PUNS), creat a instàncies de Madrid.

El 6 de novem­bre, dese­nes de milers de mar­ro­quins amb un Alcorà a la mà tra­ves­sen la fron­tera per Tah i pene­tren uns quilòmetres en ter­ri­tori dels Sàhara fins als camps de mines dis­po­sats per l’exèrcit espa­nyol. Henry Kis­sin­ger ja havia estat adver­tit pel Mar­roc, i Manuel Prado y León de Car­va­jal –per indi­cació de Joan Car­les– viatja als Estats Units per sol·lici­tar la medi­ació del secre­tari d’Estat nord-ame­ricà. Al mateix temps, el minis­tre de la Pre­sidència, Anto­nio Carro, s’entre­vista a Aga­dir amb Has­san II. Poc abans ho ha fet el minis­tre secre­tari gene­ral del Movi­mento, José Solís Ruiz, repre­sen­tant dels nego­cis de Has­san II a l’Estat espa­nyol, per fixar els ter­mi­nis de l’entrega de la colònia al Mar­roc, i el gover­na­dor gene­ral del Sàhara Occi­den­tal, Gómez de Sala­zar, s’entre­vista amb el secre­tari gene­ral del Front Poli­sa­rio, El Uali Mus­tafa Sayed, per rei­te­rar-li la volun­tat de Madrid de pro­ce­dir a la inde­pendència de la colònia. El minis­teri d’Afers Exte­ri­ors, impul­sor del con­tracte per impor­tar gas algerià, i els coman­da­ments mili­tars del ter­ri­tori eren par­ti­da­ris de la inde­pendència, però s’imposa el nucli dur de pre­sidència i del Movi­mi­ento, que ges­ten tota una ope­ració mediàtica amb la con­nivència del Mar­roc, perquè “la marxa verda era una cober­tura magnífica per al govern espa­nyol, que tro­bava així un pre­text sufi­ci­ent per a la nego­ci­ació i el lliu­ra­ment del Sàhara, sent-li pos­si­ble lla­vors donar un viratge com­plet a la política seguida ante­ri­or­ment que l’obli­gava davant els sah­rauís, davant l’ONU i davant l’opinió interna i inter­na­ci­o­nal” (Ramón Diego Aguirre). Qua­tre dies després se sig­nen els Acords Tri­par­tits de Madrid, que cedei­xen l’admi­nis­tració de la colònia al Mar­roc i a Mau­ritània. Un gir de cent vui­tanta graus res­pecte al referèndum d’auto­de­ter­mi­nació que defensa l’ONU.

En el pro­grama elec­to­ral del PSOE de les legis­la­ti­ves de l’abril del 2019, es defensa encara una solució del con­flicte del Sàhara Occi­den­tal ajus­tada a les reso­lu­ci­ons de les Naci­ons Uni­des i al “dret d’auto­de­ter­mi­nació del poble sah­rauí”. A les anti­ci­pa­des del novem­bre d’aquell mateix any ja no es fa cap menció al Sàhara Occi­den­tal. Una pre­mo­nició del canvi de posició del PSOE que es recull en la carta que el pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedro Sánchez, envia al rei Moha­med VI el 13 de març pas­sat en què, després de reconèixer “la importància que té la qüestió del Sàhara Occi­den­tal per al Mar­roc i els esforços seri­o­sos i creïbles” que ha fet aquest país, “en el marc de les Naci­ons Uni­des, per tro­bar una solució mútua­ment accep­ta­ble” (accep­ta­ble per a qui? Per als sah­rauís?), con­si­dera que la “pro­posta mar­ro­quina d’auto­no­mia” del 2007 és una base “seri­osa, creïble i rea­lista” per resol­dre les diferències. En “aquest nou con­text”, Sánchez asse­gura que “Espa­nya actuarà amb trans­parència” i que “sem­pre com­plirà els seus com­pro­mi­sos i la paraula”. Déu-n’hi-do!

És cert que després de quinze anys de guerra (1976-1991) entre el Front Poli­sa­rio i el Mar­roc; l’ocu­pació del ter­ri­tori útil de l’excolònia per aquest dar­rer i l’arri­bada, esti­mu­lada per la inversió i les aju­des esta­tals, de cen­te­nars de milers de mar­ro­quins al ter­ri­tori; la cons­trucció del mur que limita la capa­ci­tat ope­ra­tiva del Front Poli­sa­rio, i la repressió de les dife­rents pro­tes­tes i revol­tes que tenen lloc a Al-Aaiun i en altres loca­li­tats, el man­te­ni­ment de l’statu quo ha afa­vo­rit Rabat. D’una banda, el cens espa­nyol del 1974 (74.000 per­so­nes) ja no és l’única referència vàlida, ni tam­poc l’actu­a­lit­zació que en fa la MINURSO (Missió de les Naci­ons Uni­des pel Referèndum al Sàhara Occi­den­tal) en els anys noranta, que dona un total de més de 84.000 per­so­nes resi­dents al ter­ri­tori de l’antiga colònia i als cam­pa­ments de refu­gi­ats de Tin­duf, i unes 140.000 al·lega­ci­ons de per­so­nes que també recla­men el dret a votar. Ras i curt, el pro­blema no és tècnic, sinó polític: si el referèndum es fa d’acord amb el cens de la MINURSO, surt la inde­pendència; si s’adme­ten els recur­sos del Mar­roc, gua­nya l’annexió. De l’altra, han sor­git dis­sidències al Front Poli­sa­rio, com ara el Movi­ment Sah­rauís per la Pau (MSP), fun­dat el 2020 per mili­tants històrics que denun­cien la deriva auto­ritària i anti­de­mocràtica del Front Poli­sa­rio, l’esgo­ta­ment del pro­jecte, la falta de capa­ci­tat de reno­vació, així com: “La volun­tat d’obrir-se a idees o a ini­ci­a­ti­ves noves que tre­guin el nos­tre poble del túnel on es troba i l’enca­mi­nin cap a un futur millor, un futur de lli­ber­tat i de progrés.”

El gir de la política exte­rior espa­nyola trenca una neu­tra­li­tat de mig segle i es decanta de part, per molt que la decisió hagi estat pre­ce­dida de reu­ni­ons bila­te­rals amb la sub­se­cretària d’Estat dels EUA, Wendy Sher­man, tant amb el minis­tre espa­nyol d’Afers Exte­ri­ors, Unió Euro­pea i Coo­pe­ració, José Manuel Alba­res, com amb el del Mar­roc, Nas­ser Bou­rita. I no és casual quan el pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedro Sánchez, afirma que el pla d’auto­no­mia del Mar­roc sem­bla “seriós, creïble i rea­lista”.

El govern espa­nyol no ha expli­cat quins han estat els motius per fer un gir que dona l’esquena al pla de pau de les Naci­ons Uni­des del 1991. Les parau­les sobre el com­promís amb la història i la pro­tecció dels drets dels sah­rauís del 1975 que va dei­xar anar el rei emèrit se les ha endut el vent. També el que deia el PSOE el 2019 sobre una solució “justa, defi­ni­tiva... i res­pec­tu­osa amb el prin­cipi d’auto­de­ter­mi­nació del poble sah­rauí [que afa­vo­reixi] el diàleg entre el Mar­roc i el Front Poli­sa­rio, amb la par­ti­ci­pació de Mau­ritània i Algèria, socis clau d’Espa­nya”. Ara, ni tan sols els socis clau no han estat con­sul­tats. Tam­poc els socis de govern –Uni­das Pode­mos–, ni els par­tits que li donen suport par­la­men­tari, ni l’opo­sició, ni la ciu­ta­da­nia. Tot­hom s’ha assa­ben­tat del gir del govern gràcies a la fil­tració, sor­gida de l’entorn reial mar­roquí!, de la carta envi­ada per Sánchez a Moha­med VI.

S’argu­menta que l’Estat espa­nyol s’ali­ena així amb la posició dels EUA i de la UE, ja que França sem­pre ha fet cos­tat al Mar­roc. El pro­blema és que les res­pon­sa­bi­li­tats històriques de l’antiga metròpoli no són les matei­xes que les d’altres països. El que es fa és abju­rar de tot com­promís històric amb els sah­rauís, des­mar­car-se de les reso­lu­ci­ons de l’ONU i cedir a les pres­si­ons del Mar­roc. Això genera reac­ci­ons de rebuig fins i tot en alguns diri­gents soci­a­lis­tes, i hom es pre­gunta: tot ple­gat a canvi de què? Pel que s’ha dit fins ara, sem­bla que a canvi de gai­rebé res, més enllà de les bones parau­les i pro­me­ses incon­cre­tes. Sánchez afirma que s’ha tan­cat la crisi diplomàtica oberta amb el Mar­roc arran de l’hos­pi­ta­lit­zació per covid-19 de Bra­him Gali, pre­si­dent de la República Sah­rauí Democràtica (RASD), en un hos­pi­tal de Logro­nyo el 2021. Ha des­ta­cat que s’obre una nova etapa diplomàtica amb el Mar­roc “basada en el res­pecte mutu i la inte­gri­tat ter­ri­to­rial (sic) dels dos països” que per­metrà for­nir “les bases d’una relació molt més sòlida i forta... [que garan­tirà] la segu­re­tat i el con­trol migra­tori”. Pura retòrica, men­tre a l’altre cantó de la balança fan de con­trapès la crei­xent irri­tació d’Algèria –ai, ai! el gas– i la denúncia per traïció del Front Poli­sa­rio. Pot­ser hi ha raons ocul­tes de molt de pes i una exigència de la real­po­li­tik, però ara per ara més aviat sem­bla un nyap polític.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor