Pantalla

Dos a la carretera

L’evo­lució d’una pare­lla des que són joves i van amb un Dos Cavalls de la casa Citroën fins que són madurs i van amb Mer­ce­des, o ara no recordo quin cotxe de luxe. S’entén que quan són joves i cir­cu­len ficats en una car­ros­se­ria precària són feliços i que a mesura que el cotxe millora per­den l’atracció, i ell mira per una fines­tra i ella per la contrària en comp­tes de tro­bar-se els ulls al retro­vi­sor. Un tòpic. Per què la nar­ra­tiva no explica mai el cas con­trari? Deu ser perquè els tòpics són reals i es com­plei­xen. De tota manera, Stan­ley Donen el con­ver­teix en una comèdia en comp­tes d’un drama i per treure-hi trans­cendència o per donar-n’hi una altra bar­reja el temps: tan aviat som al Dos Cavalls com al Mer­ce­des, tan aviat la pare­lla té vint anys com en té cin­quanta. Ella és Audrey Hep­burn. Ell, Albert Fin­ney. Ara Fin­ney s’ha con­ver­tit en una bota. La Hep­burn es va anar apri­mant més i més a mesura que enve­llia. Va dei­xar el cine per dedi­car-se a obres cari­ta­ti­ves entre els nens del Ter­cer Món. Va aban­do­nar el Mer­ce­des en favor d’un carro tirat per una mula. Aquí Donen es va equi­vo­car. La vida altera els tòpics.

Amb el nos­tre Dos Cavalls pre­teníem aque­lla nit calo­rosa d’agost superar la fron­tera d’Itàlia. A Niça no ens vam veure amb cor de seguir. Ens moríem de set, de gana i de son. Vaig entrar en un hotel. Era de luxe. N’hi ha que no ho siguin, a Niça? Se’n tro­ben, quan no t’hi veus de cap ull? En veure’ns entrar suats, rebre­gats i joves, el recep­ci­o­nista va fer el gest de fer-nos fora. Em vaig com­pro­me­tre a pagar per avançat. En comp­tes de francs o lires havia can­viat marcs ale­manys, moneda forta aquell any. Quan l’home els va haver vist, tot van ser faci­li­tats. Érem, als seus ulls, uns joves rics o fills de família rica que anàvem a l’aven­tura per esno­bisme. Va cri­dar el guar­da­cot­xes. Mai més aquell Dos Cavalls va ser conduït per un xòfer amb gorra i uni­forme ni va dor­mir en un garatge amb tants Mase­ra­tis. No vam sopar. Si volíem com­ple­tar el viatge per Itàlia no havíem de fer cap altra des­pesa extra­or­dinària.

La ven­ta­focs exis­teix. Pocs anys més tard, vam ser con­vi­dats a un gran sopar de cele­bració a Mogins, el poble de Picasso, prop de Canes i Niça. Ho teníem tot pagat. Ens hi vam des­plaçar, de pas­sat­gers, amb un Mer­ce­des. Ens vam allot­jar al Carl­ton, com les estre­lles del cine. El dia del con­vit, em vaig haver de com­prar una cor­bata perquè la que havia dut de casa s’havia encon­git per una mala ren­tada. Vam sopar al res­tau­rant més car i més luxós. L’amfi­trió va fer tor­nar un vi perquè en tas­tar-lo li va tro­bar a fal­tar mig grau (lite­ral) de tem­pe­ra­tura.

L’endemà érem a casa, tots dos fent de mes­tres i amb un R-5 a la porta. El Mer­ce­des encara no ha arri­bat ni es veu en pers­pec­tiva.

DOS A LA CARRETERA Direcció: Stanley Donen Guió: Frederic Raphael País: Regne Unit Any:1967
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor