Lletres

Contes fets de llengua

Aquests contes plantegen una forma divertida d’aprendre la llengua

Si hi ha una cosa que els nens no supor­ten de les vacan­ces d’estiu són els deu­res. Per això és bo tro­bar altres mane­res de prac­ti­car el que s’ha après durant el curs per fugir dels clàssics qua­derns d’estiu. Per exem­ple, per prac­ti­car la llen­gua no hi ha res millor que lle­gir, però si, a més, tenim la sort de topar amb uns con­tes que juguen amb la llen­gua, mata­rem dos par­dals d’un tret. I això és el pre­te­nen els con­tes de la col·lecció Genial de Publi­ca­ci­ons de l’Aba­dia de Mont­ser­rat: tren­car amb el tòpic que els lli­bres de català són avor­rits i plan­te­jar una manera d’apren­dre la llen­gua més diver­tida.

Els pro­ta­go­nis­tes d’aques­tes històries, pen­sa­des per a nens de vuit i nou anys, són dos bes­sons, la Geni i l’Al, dos ger­mans fets de parau­les, plens de sons i tinta, que han nas­cut per jugar amb la llen­gua. Els con­tes, escrits per Mercè Ubach i il·lus­trats per Maria Palet, inclo­uen un munt de locu­ci­ons, expres­si­ons i fra­ses fetes des­ta­ca­des el sig­ni­fi­cat de les quals es pot con­sul­tar al final del lli­bre. Per exem­ple, al pri­mer títol, Qua­tre ulls sense ulle­res, es tre­ba­llen sobre­tot les metàfores rela­ci­o­na­des amb el cos, com ara “fer pujar la mosca al nas”, “tenir la mosca dar­rere l’ore­lla”, “tenir el cap ple de par­dals” i “tenir pell de gallina”. A Plou a bots i bar­rals, s’inclo­uen com­pa­ra­ci­ons tra­di­ci­o­nals, com ara “fer més por que una pedre­gada”, “plo­rar com una mag­da­lena”, “ser com dues gotes d’aigua” i “tre­mo­lar com una fulla”. A l’últim títol de la col·lecció, Com tres i dos fan cinc, els ger­mans s’enfa­den. “Ets una setciències!”, diu l’Al a la seva ger­mana. “I tu un zero a l’esquerra”, res­pon la Geni. Però aques­tes són només algu­nes de les expres­si­ons rela­ci­o­na­des amb els nom­bres que inclou el conte. També hi tro­bem “tocar el dos”, “can­tar les qua­ranta”, “en un tres i no res”, “a tres quarts de quinze” o “ser can sei­xanta”.

Al final dels con­tes, s’inclo­uen exer­ci­cis lúdics sobre llen­gua i com­prensió de text per ampliar les expres­si­ons i les fra­ses fetes tre­ba­lla­des durant la història.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor