Articles

EDITORS OPTIMISTES

La Setmana del Llibre en Català, que fins al 16 de setembre presenta la 36a edició a l’avinguda de la Catedral de Barcelona, s’ha convertit en el principal aparador de la indústria editorial en català. Un sector que avança amb optimisme malgrat alguns fronts oberts

EMBRANZIDA
“Tota la ‘rentrée’ literària de la segona meitat de l’any es presenta durant La Setmana”
CREIXEMENT
El nombre d’expositors a La Setmana s’ha doblat en els darrers cinc anys

El sec­tor edi­to­rial viu, mal­grat algu­nes adver­si­tats, “amb un cert opti­misme”. Ho diu Joan Sala, el pre­si­dent de La Set­mana del Lli­bre en Català, que des del diven­dres dia 7 i fins al diu­menge dia 16 de setem­bre posa en un sol espai, l’avin­guda de la Cate­dral de Bar­ce­lona, l’oferta de lli­bres i de publi­ca­ci­ons en català més gran a l’abast de tot­hom. L’edició d’enguany –la 36a– demos­tra que ni tot està per­dut ni cal dei­xar més marge del neces­sari per al pes­si­misme: hi ha més de 180 segells edi­to­ri­als repre­sen­tats, un 25% més d’expo­si­tors i s’hi pre­sen­ta­ran 250 nove­tats edi­to­ri­als. A aquest bon esque­let de xifres, cal afe­gir l’estudi que acaba de fer públic l’asso­ci­ació Edi­tors.cat (que fins fa poc es feia dir Asso­ci­ació d’Edi­tors en Llen­gua Cata­lana) i que és un avanç de l’estudi del Comer­cio Inte­rior del Libro en España 2017, ela­bo­rat per la Fede­ración de Gre­mios de Edi­to­res.

Entre les dades més enco­rat­ja­do­res, des­taca l’aug­ment d’un 1,80% de les ven­des de lite­ra­tura infan­til i juve­nil en català, i del 2,20% en lite­ra­tura per a adults (novel·la, poe­sia, tea­tre...) res­pecte a l’any ante­rior. Però després de tres anys d’incre­ment en la fac­tu­ració, el 2017 les ven­des a Cata­lu­nya de lli­bres en català van ser de 235,7 mili­ons d’euros, un 1,22% menys que l’any ante­rior i encara lluny dels 255,5 mili­ons d’euros que es van fac­tu­rar l’any 2008, abans de la crisi. La bai­xada més gran s’ha produït en la venda de lli­bres de text, que ha pas­sat dels 113,8 mili­ons de fac­tu­ració el 2016 als 109,3 de l’any pas­sat. Per tant, un 4% menys. Pel que fa als lli­bres de no-ficció i als dic­ci­o­na­ris i enci­clopèdies, la fac­tu­ració es manté esta­ble res­pecte als anys ante­ri­ors.

I encara més dades: la venda total de lli­bres a Cata­lu­nya, en qual­se­vol llen­gua, ha supo­sat una fac­tu­ració de 484,7 mili­ons d’euros. Això vol dir que les ven­des de lli­bres en català supo­sen el 48% d’aquest total. “Així com hi ha altres sec­tors cul­tu­rals que van molt clara­ment a la baixa i que sem­bla que tenen mol­tes difi­cul­tats, en el nos­tre hi ha un cert opti­misme”, rebla Sala. Els edi­tors des­ta­quen que sense el lli­bre de text, les ven­des en català repre­sen­ten un 26% del mer­cat, una xifra que coin­ci­deix amb el per­cen­tatge de lec­tors habi­tu­als en català; un per­cen­tatge, remarca Edi­tors.cat, que s’ha incre­men­tat un 1% en relació amb l’any ante­rior.

Però quan arri­bem al capítol que parla del nom­bre de lec­tors en català sal­ten les alar­mes. El sec­tor sem­pre té davant dels ulls “una bom­beta ver­me­lla”, segons Joan Sala, que no és altra que les xifres encara espri­mat­xa­des del nom­bre de lec­tors en aquesta llen­gua. I el sec­tor en ple diu que té posada la banya a millo­rar aquesta situ­ació, que ha de tenir la com­pli­ci­tat de l’admi­nis­tració per tre­ba­llar amb el lec­tor poten­cial ja des de l’edat infan­til.

Els orga­nit­za­dors de la Set­mana del Lli­bre en Català ho tenen clar: l’objec­tiu prin­ci­pal és la cre­ació de nous lec­tors. Per això una de les nove­tats de l’edició d’enguany és –amb la col·labo­ració de Romanyà Valls–, que tots aquells que com­prin lli­bres per un valor de 50 euros es podran endur a casa la pri­mera bibli­o­teca per­so­nal. És una bibli­o­teca simbòlica, de cartró, que vol aju­dar els més petits a tenir, “més enllà de les bibli­o­te­ques esco­lars, els lli­bres a casa, al seu abast, que puguin atre­so­rar els pri­mers lli­bres que lle­gei­xin”.

La Set­mana del Lli­bre en Català s’ha con­ver­tit en un gegant. No hi ha cap altre apa­ra­dor tan gran de la indústria edi­to­rial en català i és un dels esde­ve­ni­ments cul­tu­rals més impor­tants del país per la seva pro­jecció, pel volum de negoci i pel nom­bre de par­ti­ci­pants i d’assis­tents.

El nom­bre d’expo­si­tors a La Set­mana s’ha doblat en els dar­rers cinc anys. Aquest cop en són 204 (entre segells edi­to­ri­als, lli­bre­ries i ins­ti­tu­ci­ons), repar­tits en un espai de 1.750 m² a l’avin­guda de la Cate­dral de Bar­ce­lona, que durant deu dies poden mos­trar l’oferta edi­to­rial cata­lana.

Ori­ginària­ment La Set­mana es dedi­cava prin­ci­pal­ment al lli­bre de fons. “El lli­bre de fons és impor­tant, perquè les lli­bre­ries avui dia no poden tenir tots els lli­bres i, per tant, n’hi ha molts que han des­a­pa­re­gut de les pres­tat­ge­ries. I com que la gent no el veu, no el com­pra. En canvi, a La Set­mana els donem l’opor­tu­ni­tat que puguin ser vis­tos i com­prats”, explica el pre­si­dent de la fira. Ara bé, en aquest moment les nove­tats edi­to­ri­als han pres un gran pro­ta­go­nisme i han fet que el dar­rer tri­mes­tre de l’any sigui més lite­rari que mai. La Set­mana ha supo­sat un repunt impor­tant en la venda de lli­bres en la recta final de l’any. “Hem acon­se­guit –fa tres anys era impen­sa­ble– que els edi­tors tra­guem els lli­bres la dar­rera set­mana d’agost i la pri­mera de setem­bre. De manera que tota la rentrée literària de la segona part de l’any es pre­senta a La Set­mana”, explica Joan Sala, que afe­geix que apro­xi­ma­da­ment, durant aquests dies “es ven un 50-52% de nove­tats i un 45-48% de lli­bres del fons”.

Entre les 250 nove­tats que es pre­sen­ta­ran en aquests deu dies hi ha títols de Fran­cesc Puig­pe­lat, Marta Rojals, Marc Cap­de­vila, Mar­gue­rite Duras, Maria Aurèlia Cap­many, Gemma Lie­nas, Vicent Usó, Antoni Real, Blanca Llum Vidal, Joan Mar­ga­rit, Maria Mercè Roca i Tom Wolfe. “La Set­mana és el gran esce­nari per a la pre­sen­tació ofi­cial de la pro­gra­mació literària en català de la tar­dor”, asse­nyala l’orga­nit­zació.

Una de les nove­tats d’aquest any és que un lli­bre només pot estar en un estand. Els lli­bres no es repe­tei­xen i “això vol dir que hi haurà espai per a lli­bres que pot­ser no hi hau­rien pogut ser”. “Qui no trobi el seu lli­bre a la Set­mana és que té un pro­blema, perquè real­ment hi són tots”, diu Sala.

Segons l’estudi pre­sen­tat per Edi­tors.cat, la xifra de títols edi­tats en català s’ha man­tin­gut esta­ble els dar­rers tres anys, al vol­tant dels 11.500 exem­plars. D’aquests, uns 3.300 són lli­bres de text; uns 2.088, novel·les i lli­bres de poe­sia i tea­tre; uns 2.800, lli­bres infan­tils i juve­nils, i poc més de 3.000 són lli­bres de no-ficció.

Diuen els orga­nit­za­dors de La Set­mana que tot­hom hi tro­barà el seu lli­bre. A diferència de la diada de Sant Jordi, aquí el públic té deu dies per mirar i reme­nar, i a més tot en català. Durant La Set­mana hi ha negoci, sí. Els expo­si­tors hi van per ven­dre el seu pro­ducte direc­ta­ment al con­su­mi­dor, però aquest no és l’únic bene­fici: els efec­tes de La Set­mana s’allar­guen en el temps, sobre­tot perquè també és un bon espai per a la com­pra­venda de drets.

L’Ins­ti­tut Ramon Llull orga­nitza anu­al­ment una visita d’edi­tors i agents lite­ra­ris estran­gers a Cata­lu­nya amb l’objec­tiu de pre­sen­tar-los la lite­ra­tura cata­lana de manera directa i per­so­na­lit­zada, “fomen­tant també els lli­gams entre aquests agents lite­ra­ris i edi­tors de fora i els agents, les edi­to­ri­als cata­la­nes, els escrip­tors, els crítics i els tra­duc­tors”. I aquest serà el segon any que el Making cata­lan lite­ra­ture tra­vel for inter­na­ci­o­nal publis­hers and agents se cele­brarà en el marc de La Set­mana. Es tracta, diuen, d’inter­na­ci­o­na­lit­zar l’edició en català i de pro­fes­si­o­na­lit­zar aquesta gran cita anual.

La Set­mana està car­re­gada d’acti­vi­tats al vol­tant del lli­bre. Se n’han pro­gra­mat 265, que es desen­vo­lu­pa­ran als tres esce­na­ris exte­ri­ors que hi ha dins del recinte de la fira, a l’audi­tori del COAC i al Casal del Metge. L’artista Tom Carr, per exem­ple, ha mun­tat una ins­tal·lació per cele­brar el fet de lle­gir; una mena de joc per al qual cal­dran dues per­so­nes i un lli­bre. Les foto­gra­fies que en resul­tin podran par­ti­ci­par en un con­curs con­vo­cat a les xar­xes soci­als de La Set­mana.

Com­pro­me­sos

La Set­mana també és una cita vol­gu­da­ment com­pro­mesa. Per això el diu­menge dia 9 lle­gi­ran un mani­fest en favor de la lli­ber­tat d’expressió i dels pre­sos polítics. “Com que som un gran alta­veu, no podem des­a­pro­fi­tar l’opor­tu­ni­tat de donar veu a gent que habi­tu­al­ment no en té”, diu Joan Sala. En edi­ci­ons ante­ri­ors van tre­ba­llar amb la Creu Roja per fer una reco­pi­lació de lli­bres per donar-los a gent amb risc d’exclusió social, i abans havien fet acti­vi­tats rela­ci­o­na­des amb els refu­gi­ats i amb la pau. “Enguany ens va sem­blar que havíem de tre­ba­llar amb dos con­cep­tes impor­tants: poder recu­pe­rar la lli­ber­tat d’expressió i el tema dels pre­sos i els exi­li­ats. El diu­menge dia 9, dona­rem veu a gent que pot par­lar de què ha pas­sat durant aquests últims dos anys, i espe­ci­al­ment aquest dar­rer, amb la lli­ber­tat d’expressió. Perquè han pas­sat coses molt gros­ses.” I d’altra banda, dona­ran veu a l’asso­ci­ació dels fami­li­ars dels pre­sos polítics i dels exi­li­ats. Tot això es farà amb els expo­si­tors tan­cats, per con­cen­trar tota l’atenció. Ara bé, fins al dia 16 hi ha temps per assa­bo­rir amb calma tota una indústria edi­to­rial cata­lana que té en La Set­mana la seva millor pla­ta­forma d’expressió.

26%
de lectors.
És el percentatge de lectors que llegeix habitualment en llengua catalana. El sector lluita per augmentar aquesta xifra.
250
novetats literàries.
Durant els deu dies de La Setmana és el nombre total d’obres que es presentaran. També s’hi podran trobar molts llibres de fons.
11.487
llibres.
És el nombre total de volums que es van editar l’any 2017 en llengua catalana. La xifra s’ha mantingut estable els darrers tres anys.
2.819
llibres.
És la quantitat d’obres infantils i juvenils que es van editar al llarg de l’any 2017, un centenar més que l’any anterior.
235,76
milions d’euros.
És la xifra de la facturació per les vendes a Catalunya de llibres en català. Representa el 48% de la venda total de llibres en qualsevol llengua.
53%
de llibres.
És el percentatge que es ven en llibreries i cadenes de llibreries. La venda per canals de llibre electrònic és del 3,80%.

Premi per a un llibreter

El Premi Trajectòria, que es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat per la seva divulgació, es concedeix enguany, i per primer cop, a un llibreter, Guillem Terribas, “pel seu incansable activisme cultural, la seva llarga trajectòria com a llibreter de referència i la seva clara voluntat de promoció, difusió i defensa de la cultura catalana”, segons el jurat. Terribas ha estat durant 36 anys l’ànima i el gerent de la Llibreria 22 de Girona, i actualment en presideix el consell d’administració. Com a guardó rebrà una obra artística original. Enguany ha estat el pintor i escenògraf Frederic Amat qui ha cedit la seva obra per al Premi Trajectòria. D’aquesta peça –protagonitzada per llaços grocs– només n’hi ha tres originals: el que el dia 13 es lliurarà a Terribas, un que quedarà exposat a Editors.cat i un tercer en poder de Frederic Amat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor