Pantalla

L’equilibri de dues mirades

El documental ‘Dos Cataluñas’ de Netflix resumeix i contextualitza en dues hores el procés buscant totes les arestes del cas català, políticament i sentimentalment

Hi ha una decla­ració del docu­men­tal Dos Cataluñas de la pla­ta­forma Net­flix a què s’han aga­fat els mit­jans espa­nyols. El peri­o­dista britànic John Car­lin atri­bu­eix a la riva­li­tat entre el Madrid de Mou­rinho i el Barça de Guar­di­ola i el dit a l’ull a Tito Vila­nova l’inici de la tensió entre Cata­lu­nya i Espa­nya. El cap de gabi­net de Mari­ano Rajoy, Jorge Mora­gas, hi posa culle­rada. I ja tenim el titu­lar , reduc­ci­o­nista i amb inten­ci­o­na­li­tat, al web de Cua­tro. Reduc­ci­o­nista i amb inten­ci­o­na­li­tat és no expli­car que les dues decla­ra­ci­ons s’enlla­cen amb d’altres –fins a més de vui­tanta tes­ti­mo­nis apa­rei­xen en les dues hores de relat– que con­tex­tu­a­lit­zen el dit a l’ull: és a par­tir de l’any 2010, amb la sentència del TC i la reta­llada de l’Esta­tut quan creix la insa­tis­facció i hi ha un auge d’inde­pen­den­tis­tes. L’aspecte sen­ti­men­tal iden­ti­tari és impor­tant, i no es tracta com un tòpic, en un relat que cerca la neu­tra­li­tat. Antoni Bas­sas recorda les pri­me­res impres­si­ons d’infant sobre el fet dife­ren­cial català amb comen­ta­ris del tipus: “És català però és simpàtic.” I ho rebla Vicent Par­tal amb la parla, quan recorda que per a la men­ta­li­tat espa­nyola, “els bas­cos són els espa­nyols més antics però els cata­lans són, en rea­li­tat, fran­ce­sos”.

divisió social

I la diferència de la llen­gua s’aborda inclo­ent decla­ra­ci­ons de Soci­e­tat Civil Cata­lana en con­tra de la immersió lingüística, però també de pares i pro­fes­sors posant-la en valor, i aquí el relat con­ti­nua amb les tesis d’Inés Arri­ma­das i la divisió social cata­lana con­tra­po­sa­des amb l’opinió d’Ada Colau. A més, però, el procés també ser­veix per fer una reflexió sobre el naci­o­na­lisme i el futur d’Europa. També des­taca que dona veu, durant la cam­pa­nya del 21-D, als pre­sos, veus silen­ci­a­des fora de Cata­lu­nya. Hi ha l’atrac­tiu de veure el backs­tage de con­ver­ses dar­rere dels debats i, en un moment del relat, es diu que la política espa­nyola s’assem­bla més a Mor­ta­delo y Filemón que a El ala oeste de la Casa Blanca.

El paper dels mit­jans a l’hora d’expli­car un con­flicte que per a un espec­ta­dor inter­na­ci­o­nal, com és el públic poten­cial de Net­flix, pot sem­blar com­plex, difícil, també s’aborda en el docu­men­tal. Així, la cor­res­pon­sal de The Was­hing­ton Post recorda que “la nar­ra­tiva inde­pen­den­tista és molt romàntica” i que és “una història fantàstica per a qual­se­vol peri­o­dista”. Gemma Nierga des­taca que un s’informa a par­tir del “bàndol” a què per­tany; podríem dir que, arri­bats a aquest punt, ningú té l’ull verge.

La inten­ci­o­na­li­tat del docu­men­tal de Net­flix és la inter­na­ci­o­na­lit­zació del procés, expli­cat amb tots els refe­rents de l’ima­gi­nari de la soci­e­tat cata­lana, que és mol­tes coses, i que inclou fut­bol, tra­di­ci­ons, cul­tura, història... Els seus direc­tors asse­nya­len que han vol­gut evi­tar la “mani­pu­lació”, i que l’equi­li­bri l’han cer­cat amb múlti­ples veus, sobre­tot ofi­ci­als i algu­nes del car­rer. Tam­poc ha agra­dat a certa audiència que les pri­me­res imat­ges siguin les de la plàstica de l’èpica: mani­fes­ta­ci­ons mul­ti­tu­dinàries, este­la­des one­jant, el cant d’Els sega­dors, però també l’“¡a por ellos!”, les càrre­gues de l’1-O i la reacció de les tele­vi­si­ons inter­na­ci­o­nals. Sense un nar­ra­dor que ho expli­qui, ho fa la potència de les imat­ges, però sobre­tot el mun­tatge. Pel que fa a nar­ra­tiva audi­o­vi­sual, és impe­ca­ble. Més enllà del titu­lar cri­da­ner, hauríem de pen­sar que si a Madrid no ha pla­gut és perquè s’han mirat al mirall i no els ha agra­dat el que han vist.

dos cataluñas. El documental produït per Morena Films es va estrenar el 28 de setembre a la plataforma Netflix. Els directors són Gerardo Olivares i Álvaro Longoria.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor