Articles

LA JOTA ÉS NOSTRA

Un gènere polièdric com la jota, que té diverses connotacions culturals i del qual s’ha discutit la catalanitat, serà el centre de debat d’un congrés científic que tindrà lloc a la capital del Priorat del 19 al 21 d’octubre. Els ponents analitzaran el passat però sobretot l’embranzida que ha pres en els darrers anys aquesta manifestació cultural que engloba música, dansa i cant improvisat

PARÈNTESI
“Es va deixar de ballar durant el mateix període en què la gent llençava calaixeres i comprava mobles de contraxapat”
ORIGEN
“Històricament, no sabem si la jota va pujar o va baixar per l’Ebre; la qüestió és que la compartim”

La jota, aquest gènere de tres potes –música, ball i cant impro­vi­sat– està viva? En queda algun ras­tre a les demar­ca­ci­ons de Girona i Bar­ce­lona? Hi ha hagut una visió esbi­ai­xada d’aquesta mani­fes­tació cul­tu­ral pel que fa a la seva cata­la­ni­tat? Aques­tes són algu­nes de les qüesti­ons que es deba­tran en el pri­mer Congrés de la Jota als Ter­ri­to­ris de Parla Cata­lana, que tindrà lloc a Fal­set del 19 al 21 d’octu­bre i que han impul­sat l’Ins­ti­tut Ramon Mun­ta­ner (IRMU), el Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat i l’Ajun­ta­ment de Fal­set. “L’objec­tiu del congrés és abor­dar el debat sobre aquesta expressió polièdrica de la cul­tura popu­lar des de diver­sos punts de vista i donar a conèixer al públic gene­ral la història, l’evo­lució, el fet iden­ti­tari, la funció i l’ús actual de la jota, i també la seva difusió i pre­ser­vació”, explica Verònica Guarch, cap del Ser­vei de Recerca i Pro­tecció de la Direcció Gene­ral de Cul­tura Popu­lar de la Gene­ra­li­tat.

Que el congrés tin­gui lloc a la capi­tal del Pri­o­rat no és casual. L’any 2002 ja s’hi va orga­nit­zar una jor­nada d’estudi sobre la jota, impul­sada pel Cen­tre de Docu­men­tació del Patri­moni i la Memòria Car­rutxa i per l’Asso­ci­ació Cul­tu­ral la Cla­ve­lli­nera, una de les poques que ales­ho­res divul­ga­ven la jota. Ara, pas­sats setze anys, en són mol­tes més. Un exem­ple de la revi­fa­lla d’aquesta mani­fes­tació musi­cal és el crei­xe­ment del nom­bre d’esco­les de for­mació –només a Tor­tosa n’hi ha tres– i també la seva pràctica, en la moda­li­tat de ball o de cant, a la gran majo­ria de pobles del sud del país. A les Ter­res de l’Ebre, la seva presència és omni­pre­sent en bona part de les mani­fes­ta­ci­ons fes­ti­ves, i també rei­vin­di­ca­ti­ves: la jota ha pres volada en lluita con­tra el trans­va­sa­ment del riu Ebre i ara també ha posat música i veu al procés català.

Però la jota no és exclu­siva del sud, ni ho és per la influència de l’Aragó. “Durant el congrés des­co­bri­rem mol­tes coses”, avisa Lídia de Mena, fun­da­dora de l’asso­ci­ació La Cla­ve­lli­nera i que des de fa anys cen­tra la seva acti­vi­tat en el conei­xe­ment i la peda­go­gia de la jota a Cata­lu­nya. La cata­la­ni­tat de la jota ha estat sovint qüesti­o­nada, però pels orga­nit­za­dors del congrés avui dia aquest debat ja està superat. “La jota no és ni cata­lana ni cas­te­llana, ni extre­me­nya ni anda­lusa ni ara­go­nesa.

La jota és un gènere musi­cal que apa­reix en un moment deter­mi­nat de la història recent, i que s’escampa arreu de la península Ibèrica i de l’àmbit hispà i a cada lloc agafa un caràcter deter­mi­nat”, diu De Mena. Aquesta mani­fes­tació en què interac­tuen paraula, dansa i música està docu­men­tada històrica­ment des de mit­jans del segle XVIII i la seva implan­tació a Cata­lu­nya té un ori­gen incert: “Històrica­ment, no sabem si la jota va pujar o va bai­xar per l’Ebre; la qüestió és que la com­par­tim”, afe­geix De Mena. Cata­lu­nya, el País Valencià i les illes Bale­ars la tenen també com a patri­moni comú. “És com tot: a cada lloc la jota té la seva pròpia per­so­na­li­tat. És tan dife­rent com ho pot ser par­lar en català o par­lar en valencià o en mallorquí. El ball i la música són mani­fes­ta­ci­ons cul­tu­rals molt primàries de l’ésser humà, amb les quals expressa el seu ésser”, indica De Mena. Els orga­nit­za­dors del congrés pen­sen, com ha dit en diver­ses oca­si­ons Arturo Gaya, líder del grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Fer­re­ries, que va ser el fran­quisme qui va atri­buir una música a cada regió i va enquis­tar la idea que la sar­dana era cata­lana i la jota ara­go­nesa. El folk­lore uti­lit­zat política­ment: “El fran­quisme i també el cata­la­nisme n’han fet ús”, afe­geix Joan Fran­cesc Vidal, pro­fes­sor de música i estudiós de la jota. Una altra espe­ci­a­lista en aquest gènere, Elena Espuny, tècnica de pro­jec­tes de l’Ins­ti­tut Ramon Mun­ta­ner, afe­geix: “El fet d’iden­ti­fi­car un ter­ri­tori amb una sola expressió popu­lar empo­breix i no es cor­res­pon amb la rea­li­tat: som polièdrics, múlti­ples.” Per ella i per la direc­tora de l’IRMU, Maria Carme Jiménez, “hi ha ter­ri­to­ris, com les Ter­res de l’Ebre, on la jota és iden­titària”.

Ara bé, en el congrés que començarà el dia 19 a Fal­set també es pre­sen­ta­ran ponències sobre la jota a Girona, La jota hos­til. Cons­trucció històrica d’un gènere al·lòcton a les comar­ques giro­ni­nes, i una altra sobre la jota a Bar­ce­lona, apa­rent­ment dos ter­ri­to­ris on la jota no és tan pre­sent. “En aquests últims cin­quanta o sei­xanta anys s’ha que­dat més impreg­nada als ter­ri­to­ris que ano­me­nem del sud, però en rea­li­tat, en l’incons­ci­ent col·lec­tiu de tota la soci­e­tat cata­lana, anda­lusa, ara­go­nesa, extre­me­nya, gallega, la jota és la peça per excel·lència. Si vas a qual­se­vol ball de plaça, fins que no hi ha la jota la gent no s’aixeca. Un ball de plaça o de festa major que no acabés amb una jota no tin­dria sen­tit. Ni aquí ni a Galícia. És una mani­fes­tació cul­tu­ral que encara està molt pre­sent”, des­taca Lídia de Mena.

No sem­pre ha estat ben viva, la jota. A la capi­tal del Pri­o­rat, per exem­ple, hi va haver una època –entre finals dels anys cin­quanta i finals dels vui­tanta– que es va dei­xar de ballar: “No perquè fos con­si­de­rada cas­tiza, sinó per la res­pon­sa­bi­li­tat musi­cal: pel traspàs dels músics de banda que hi havia a cada poble, conei­xe­dors d’un reper­tori que, en un moment deter­mi­nat, van des­a­parèixer dels balls de festa major i hi va pas­sar a haver grups més elec­tri­fi­cats o que venien llo­gats de fora. Aquells reper­to­ris van des­a­parèixer, amb excep­ci­ons com l’orques­tra Ban­dor’s, que va con­ti­nuar tocant aques­tes peces.” Per Lídia de Mena, aquest va ser un període molt curt: “El mateix període en què la gent llençava les calai­xe­res i com­prava els mobles de con­tra­xa­pat: musi­cal­ment i en dinàmica fes­tiva va pas­sar el mateix. A finals dels vui­tanta, amb la recu­pe­ració i la recerca de la iden­ti­tat pròpia, que va suc­ceir a tot el país, aquí va qua­llar la jota”, asse­nyala.

La revi­fa­lla d’acti­vi­tats i esco­les de for­mació sobre la jota es va escam­pant més enllà de les ter­res ebren­ques: “També han sor­git ini­ci­a­ti­ves i acti­vi­tats al vol­tant de la jota en llocs més urbans, com poden ser Bar­ce­lona i Girona. I, per exem­ple, hi ha pro­pos­tes de cur­sos per­ma­nents sobre els balls de bot, o sigui, sobre la jota a les illes Bale­ars. Els esbarts en els dar­rers anys també han incor­po­rat als seus reper­to­ris més jotes; i no tant jotes de les illes Bale­ars o valen­ci­a­nes, sinó que ara molts esbarts també por­ten reper­tori de jotes de Cata­lu­nya”, explica De Mena.

Ara, les dones

I una nove­tat: la incor­po­ració de la dona al món de la jota. Elena Espuny explica que una de les grans nove­tats que s’han vis­cut en aquest res­sor­gi­ment del cant impro­vi­sat entre la gent jove “és que actu­al­ment hi ha dones can­ta­do­res, cosa que mai no havia estat així”: “Nor­mal­ment les dones can­ta­ven en l’àmbit pri­vat, però ni can­ta­ven en públic ni cobra­ven per fer-ho. No era un àmbit pro­fes­si­o­nal, i actu­al­ment, des dels anys noranta més o menys, sí. La dona s’ha incor­po­rat al cant impro­vi­sat. És un exem­ple de l’evo­lució: la jota, com altres gèneres, com que està viva, ha anat can­vi­ant i evo­lu­ci­o­nant”, explica.

Totes aques­tes qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb una de bran­ques de la música tra­di­ci­o­nal i popu­lar es deba­tran en aquest pri­mer congrés. De fet, la Gene­ra­li­tat ja pensa en altres edi­ci­ons. El congrés es divi­dirà en qua­tre àmbits temàtics: els aspec­tes històrics, els aspec­tes iden­ti­ta­ris i de patri­mo­ni­a­lit­zació, l’ús i funció i les for­mes de trans­missió. Les comu­ni­ca­ci­ons de caràcter acadèmic i científic s’alter­na­ran amb acti­vi­tats d’aspecte lúdic.

Una de les curi­o­si­tats és que les con­clu­si­ons de cada bloc seran can­ta­des: can­ta­dors de cant impro­vi­sat de Cata­lu­nya i de les Illes dona­ran les con­clu­si­ons can­tant. Seran Mateu Matas, Xurí (Santa Mar­ga­lida); Guar­det lo Can­ta­dor (d’Amposta) i Sílvia Ampo­lla (de Roque­tes). I una de les con­clu­si­ons que ja treu per avançat l’orga­nit­zació és que la jota encara té avui un munt d’usos i fun­ci­ons: “Ballada amb caràcter ritual, can­tada –sovint amb tex­tos impro­vi­sats– en ron­des fes­ti­ves, tras­lla­dada dalt de l’esce­nari, en saraus tra­di­ci­o­nals o de nova cre­ació, vis­cuda col·lec­ti­va­ment a pla­ces i car­rers...”

JOAN FRANCESC VIDAL

“La jota ha passat de ser ‘demodé’ a ser allò que ens identifica”

Joan Francesc Vidal, que és professor al Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa, també és membre, per la seva llarga trajectòria com a estudiós de la jota, del comitè científic del primer congrés, que se celebrarà a Falset.

És un gènere viu, la jota?
Sí, ens trobem en un moment de creixement en l’ús i la pràctica dels tres àmbits tradicionals de la jota: el repertori de cant, el de cant improvisat i el de ball a la plaça. El primer està molt viu, perquè molts grups de música tradicional, sobretot de les Terres de l’Ebre, com ara Quico el Célio, l’incorporen. Pel que fa al cant improvisat, va morir la generació de cantadors que en origen tenien com a ofici principal la pagesia o oficis vinculats, i ha estat substituïda per una generació de gent jove, amb la particularitat que ara hi ha cantadores.
La dona ha entrat al món de la jota?
Sí, i ha estat un punt d’inflexió. El 2010 vaig formar part d’un grup de recerca i vam documentar 68 cantadors en quatre comarques de l’Ebre però cap dona. Ara n’hi ha força (Imma de Sopa, Sofia de la Ribera, Sílvia Ampolla...).
La jota també evoluciona, doncs.
Sí, i això demostra que està ben viva. En l’àmbit del cant improvisat, hi ha gent molt jove. I la jota com a ball a la plaça també es fa present en totes les festes i en tot allò que sigui identitari.
Hi ha qui encara pensa que la jota no és de tradició catalana.
Més que res, és un conflicte terminològic. La jota és una etiqueta: és un repertori musical i de cant tradicional i de repertori de ball a la plaça. Això és universal. Però des de principis del segle XVIII, detectem que el repertori musical acaba donant nom a les pràctiques. Per exemple, el cant improvisat que està vinculat al gremi de pagesos, el tenim identificat des del 1701, i són les mateixes pràctiques que fan arreu de Catalunya i per tot el Mediterrani. Va ser a posteriori, que al cant improvisat se li va dir jota cantada improvisada. La majoria de melodies tradicionals catalanes són d’origen romànic.
L’origen de la jota no és prou clar?
L’origen de la jota com a repertori musical es podria buscar en qui va ser el primer mestre de capella que va fer servir aquesta melodia. És com si ens preguntem quin va ser l’origen del vals i si realment és vienès o ja teníem un vals com a melodia que potser es cantava a Itàlia.
El franquisme va contribuir a donar una visió esbiaixada de la catalanitat de la jota?
El franquisme va utilitzar el folklore per al seu profit polític. No hi ha dubte. El catalanisme també n’ha fet ús. Però en la recuperació identitària, busquem els nostres referents. A les Terres de l’Ebre, que identitàriament no estàvem gaire cohesionats, ens vam cohesionar arran del moviment en defensa de l’Ebre. De cop, va sorgir la jota com a concepció identitària i tot va canviar. La jota és ara un dels elements identitaris principals. Ha passat de ser una cosa demodé, d’una generació de postguerra, a ser considerada allò que ens identifica.
Per a què ha de servir, el congrés?
Hem de parlar del que entenem per jota als territoris de parla catalana i també del que en queda, de la pràctica de la jota. Hi ha comunicacions sobre l’ús de la jota a Lleida i a Girona. Són pràctiques comunitàries que en altres llocs són vives, però que no es diuen jota. És una pràctica comuna a l’arc mediterrani.

Hereus de lo Canalero

w Josep Garcia Sanz, més conegut com lo Canalero (Roquetes, 1914-2004), ha estat un dels cantadors de jota més destacats de les Terres de l’Ebre. A ell es deu la plena incorporació de la llengua catalana al cant de la jota quan, l’any 1949, en un concurs de cantadors convocat a Tortosa, va sorprendre el públic cantant en tortosí. La jota ebrenca cantada i improvisada ha tingut i encera té molts altres noms propis a les comarques del sud. Des de Josep Guarch, lo Teixidor –mort fa set anys– fins als actuals Guardet lo Cantador (d’Amposta), Sílvia Ampolla (de Roquetes) i un grup com és Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que han donat una arrel més moderna a la jota i han contribuït a la seva recuperació i difusió. La jota cantada improvisada ha viscut una revifalla en els darrers anys i entre els seus usos i funcions hi ha el que pren un to reivindicatiu o de caràcter polític: no han faltat en les manifestacions en contra del Plan Hidrológico Nacional ni tampoc en diversos actes relacionats a favor o en contra de la independència de Catalunya. De fet, pels especialistes, el moviment en defensa de l’Ebre ha estat un dels elements que més ha contribuït a revifar la jota com a element identitari a les Terres de l’Ebre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.