Lletres

Què llegirem aquest any?

Les editorials ens van bombardejant i anem generant salivera

El pro­blema d’estar lle­gint un lli­bre de 869 pàgines tan com­plex, tan pro­fund i tan poc trans­por­ta­ble com Sole­noide, de Mir­cea Car­ta­rescu (Peris­copi), és que he aca­bat el 2018 lle­gint-lo, he començat el 2019 lle­gint-lo i, si no m’afa­nyo, em plan­taré al 2020 lle­gint-lo. Els qui, per feina, hem d’estar al dia del que es publica, rara­ment ens podem per­me­tre aquest luxe, encara que he de reconèixer que pequem, val a dir que molt menys del que secre­ta­ment voldríem pecar: si et cau una joia d’aquesta enver­ga­dura a les mans, no la pots des­merèixer. El que passa és que els dies con­ti­nuen tenint 24 hores, les edi­to­ri­als van bom­bar­de­jant amb les nove­tats per al 2019 i, és clar, anem gene­rant una sali­vera que ens aug­menta la impaciència.

Tinc clar que el següent de la llista serà Sero­to­nina, de Mic­hel Houe­lle­becq, que publica Ana­grama, en tra­ducció d’Oriol Sánchez Vaqué. Pro­met. Houe­lle­becq és un dels grans que sap inter­pre­tar el nos­tre temps, i en la sinopsi ja se’ns explica que el pro­ta­go­nista pren anti­de­pres­sius, que França s’ensorra, que la Unió Euro­pea s’ensorra i que l’art també en surt esquit­xat. És un Houe­lle­becq pur. Li hau­rem de fer un bon repàs. N’hi ha, d’ell, que m’han agra­dat moltíssim, com El mapa i el ter­ri­tori i Sub­missió, i d’altres que pse, però mai he tin­gut la sen­sació de per­dre el temps. En algun lloc he lle­git que tenim l’escrip­tor ena­mo­rat i això em pre­o­cupa una mica. Aquests tipus d’autors tor­tu­rats, com més fotuts estan, més bons, però con­fiaré en la seva intel·ligència per dis­si­mu­lar l’eufòria de l’amor que ens torna a tots una mica sòmines.

Tam­poc em vull estar de veure què ha fet Car­los Zanón amb el nou Car­valho, una ope­ració de Pla­neta per res­sus­ci­tar el carismàtic per­so­natge de Vázquez Mon­talbán. El títol, Pro­ble­mas de iden­ti­dad, ja em sem­bla tota una decla­ració de prin­ci­pis de l’autor de Taxi. M’han des­ve­lat que el lli­bre és molt zanonià. Anem bé. L’escrip­tor està polint l’eina i acon­se­gueix un estil poètic, dur, vibrant, molt madur, el que ja li intuíem des del prin­cipi. A més, les va dei­xant anar, amb una capa­ci­tat d’obser­vació que és tot un regal per a una ciu­tat a la recerca d’auten­ti­ci­tat com és Bar­ce­lona. M’han dit que sor­tirà també en català.

Un altre que tinc a la llista és el Miquel de Palol, i aquí he de reconèixer que per interès molt per­so­nal. Ell és qui tan­carà l’invent de l’Edi­to­rial Coma­ne­gra, que l’any pas­sat ens va posar en acció a una setena d’autors perquè expliquéssim l’evo­lució de la ciu­tat de Bar­ce­lona en clau de ficció lliure i amb un per­so­natge com­par­tit. A mi em va tocar fer el tret de sor­tida, situ­ant La pri­ma­vera pen­dent el 1818, i a Palol li toca tan­car les aven­tu­res d’aquest Frank Stein amb Angèlica i Rafel, que em diuen que està pre­vist per al març. Soc tota inter­ro­gants. Ni la Susanna Rafart, ni el Julià de Jodar, ni el Jordi Coca, ni la Núria Cade­nas, ni la Mar Bosch ni jo no tenim ni idea de com se les ha empes­cat Palol per acon­se­guir lli­gar tots els nos­tres argu­ments. Sos­pi­tem, però, que n’ha estat ben capaç. D’atre­vi­ment i ofici, no n’hi fal­ten.

Si una cosa m’he pro­po­sat aquest 2019 és no dei­xar-me ata­ba­lar per l’allau de nove­tats que ens asset­jarà, sobre­tot els mesos pre­vis a Sant Jordi. Calma i bona lle­tra. Miraré d’obviar les llis­tes que ens envien les edi­to­ri­als i em dei­xaré guiar pels lli­bre­ters i pel boca-ore­lla dels amics lec­tors, i si, de tant en tant, cau a la meva tau­leta de nit aquell lli­bre pen­dent que no és el que tot­hom està lle­gint, ben­vin­gut sigui. A la secta de la lite­ra­tura sem­pre hem estat amants de la len­ti­tud. Evi­tem ser engo­lits per les pres­ses del mer­ca­deig. No val la pena.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.