Articles

L’ametller de Narcís Comadira

“Des de l’any 1924, quan es va plantar un ametller al costat de la tomba de Joan Maragall, la família del poeta celebra la Festa de l’Ametller Florit

El diu­menge 10 de febrer, es va pro­duir una notícia cul­tu­ral de pri­mera mag­ni­tud que va tenir una cober­tura més aviat irre­gu­lar en els mit­jans de comu­ni­cació. I la poca cober­tura que va merèixer la notícia va ser per raons clara­ment equi­vo­ca­des: la presència i par­ti­ci­pació del Molt Hono­ra­ble Pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, Quim Torra, i unes decla­ra­ci­ons de signe polític de l’Hono­ra­ble Con­se­llera de Cul­tura, Laura Borràs.

Des de l’any 1924, quan es va plan­tar un amet­ller al cos­tat de la tomba de Joan Mara­gall, la família del poeta i els seus admi­ra­dors cele­bren el segon diu­menge de febrer, cap al mig­dia, l’ano­me­nada Festa de l’Amet­ller Flo­rit. Durant l’acte, dis­cret però com­mo­ve­dor, es lle­gei­xen poe­mes de Mara­gall i s’inter­pre­ten cançons i peces musi­cals que arren­quen de tex­tos del poeta.

La notícia cul­tu­ral, una notícia que merei­xia més relleu, era la inter­venció de Narcís Coma­dira, el poeta con­vi­dat de l’edició de la Festa de l’Amet­ller Flo­rit d’enguany. Sort en tenim, que Manel Arti­gues va fil­mar la lec­tura de Coma­dira i l’ha pen­jada a You­Tube, i sort en tenim, que Núvol va repro­duir el poema inèdit, Amet­ller flo­rit, “escrit expres­sa­ment per a aquesta ocasió”, “una estrena mun­dial”, va dir el poeta, en un gest d’autoi­ro­nia.

Sense grans pro­cla­mes retòriques i sense gens d’afec­tació, Coma­dira va lle­gir tres poe­mes, dos d’inèdits magnífics i Goigs a la Verge de Núria de Mara­gall. El pri­mer inèdit era, natu­ral­ment, Amet­ller flo­rit, una represa dels poe­mes que Mara­gall va dedi­car al tema: L’amet­ller, publi­cat a Les dis­per­ses (1904) i Els amet­llers (Fulls de die­tari 1901), a Enllà (1906). La represa de Coma­dira és excel·lent i dona molt de joc si la lle­gim al cos­tat dels ori­gi­nals mara­ga­lli­ans. A més, es nota que no és fruit de la impro­vi­sació.

Després, com qui no vol la cosa, Coma­dira va lle­gir un segon poema inèdit extra­or­di­nari, En el labe­rint, que acaba amb uns ver­sos lapi­da­ris i insòlita­ment bons: “Veig la història que passa, agra i sense con­sol, sobre el gel de la terra. Ben per­dut en aquest labe­rint d’ignomínia, no pas per mi tot sol, prego sinó per tots.” No cal dir que aquests ver­sos finals d’En el labe­rint valen més que tot el veri­ta­ble riu de tinta que s’ha ves­sat sobre la situ­ació actual del país.

I final­ment, Coma­dira va tan­car la seva inter­venció amb la lec­tura de Goigs a la Verge de Núria, de Poe­sies (1895). Mai he sen­tit una lec­tura millor d’aquest poema! I els ver­sos finals de la desena estrofa, “Deu ànima a les tene­bres! Deu-nos la fe de la nit!…”, van res­so­nar de manera molt i molt espe­cial davant del públic aple­gat al petit cemen­tiri de Sant Ger­vasi.

Aquesta va ser la gran notícia del dia. Una notícia que con­cer­neix tot el país. Una notícia que merei­xia la màxima cober­tura.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor