Articles

La destrucció com una de les belles arts: KRISTOF

‘Claus i Lucas’ és la història d’uns bessons en un país militaritzat, però és també la història d’Hongria, els exilis i la seva destrucció

Va ser l’edi­tor Oriol Cas­tanys qui, des de finals dels anys vui­tanta, ens va habi­tuar a la prosa i a les tre­men­des històries de l’extra­or­dinària hon­ga­resa exi­li­ada a Suïssa Agota Kris­tof (1935 -2011). Des de la Magrana vam degus­tar la seva tri­lo­gia, que ara Ams­ter­dam ens ser­veix en un sol volum amb una com­pe­tent tra­ducció nova de Sergi Pàmies. Claus i Lucas és la història d’uns bes­sons en un país mili­ta­rit­zat, però és també la història d’Hon­gria, els exi­lis i la seva des­trucció. Amb un francès uti­lit­zat en fra­ses cur­tes i gai­rebé sem­pre en pre­sent, les tres nou­ve­lles –El gran qua­dern, La prova i La ter­cera men­tida–, són un exer­cici aspre de des­crip­ci­ons dures, però també de meta­li­te­ra­tura, en què la novel·la de con­clusió des­men­teix en gran part tot el que havia estat l’argu­ment de les dues pri­me­res, fins i tot la relació dels ger­mans, els noms dels quals són un ana­grama l’un de l’altre. Tot i que Kris­tof sem­pre deixa una escletxa a la pie­tat, no s’està de col·locar, de manera para­do­xal­ment natu­ral, com­por­ta­ments aber­rants, que tenen a veure amb vio­la­ci­ons, zoofília, pederàstia, assas­si­nats, pros­ti­tució de risc i mal­for­ma­ci­ons físiques i men­tals. Un catàleg de desgràcies huma­nes ambi­en­ta­des en un esce­nari de misèria extrema durant la guerra i la post­guerra. La duresa apa­reix des dels pri­mers qua­derns dels ger­mans, a la pri­mera part, fins a la sepa­ració dels ger­mans en la segona i com afecta al germà pro­ta­go­nista. La ter­cera part ser­veix per des­men­tir part de les històries pre­sen­ta­des en els pri­mers lli­bres amb un dels per­so­nat­ges que es defi­neix com a poeta i un altre com a novel·lista. El pri­mer nega al segon la pos­si­bi­li­tat de la ger­ma­nor. L’engany, en la línia de l’admi­rada Patri­cia Highs­mith, fa que la tri­lo­gia entri en una dimensió en què la geni­a­li­tat de l’autora queda palesa en una lec­tura que et trans­forma.

Claus i Lucas
Agota Kristof Editorial: Amsterdam Pàgines: 424 Preu: 25 euros

cARLOS santana reSA A LA MONA LISA en el seu últim EP

Santana s’incorpora al catàleg de Concord amb un EP de cinc temes i un total de 34 minuts. El guitarrista mexicà continua en la línia de rumba amb vocalistes que tan bona recepció ha tingut en els treballs de la seva resurrecció. Les cadències entre els cantants i la guitarra solista, l’eficaç tractament del ritme i l’ambient ballable que provoquen fan la sensació que s’està al carrer d’alguna de les barriades hispanes del nord del continent americà. Inspirat pel quadre de la Mona Lisa del Louvre de París, el nou disc és una declaració d’intencions, i estic segur que no deixarà indiferent ningú, tant pel contingut temàtic com per la celebració de la música tocada amb passió, en el directe amb què Carlos Santana interpreta la vida. El tercer tema és un interessant retorn al jazz, del qual mai s’ha separat del tot com a instrumentista i compositor. Excels!

In search of Mona Lisa
Autor: Santana Discogràfica: Concord
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor