Articles

L’ART COM A TERÀPIA INCLUSIVA

El Centre d’Arts Visuals Lo Pati, que és el representant del sud català a la xarxa nacional d’espais i centres d’art, rastreja enguany les possibilitats terapèutiques, inclusives i transformadores de l’art

Després de vuit anys de fun­ci­o­na­ment, el Cen­tre d’Arts Visu­als Lo Pati, amb seu a Amposta, i que és el repre­sen­tant del sud català a la xarxa naci­o­nal d’espais i cen­tres d’art, ja té dis­se­nyada una pro­gra­mació per a aquest 2019 que, segons els seus res­pon­sa­bles, con­so­lida ple­na­ment aquest equi­pa­ment. Una de les apos­tes d’enguany és la con­cepció de l’art com a teràpia inclu­siva i trans­for­ma­dora, i la volun­tat que per­so­nes i col·lec­tius que difícil­ment s’atan­sa­rien mai a un cen­tre d’art, ho facin. El pri­mer pas en aquest sen­tit ja es va fer a finals del 2018, quan Lo Pati va obrir vin­cles amb el cen­tre de salut men­tal Fun­dació Pere Mata Ter­res de l’Ebre per impul­sar la pro­posta #mos­mi­rem, que s’engloba en el pro­jecte d’art par­ti­ci­pa­tiu inter­na­ci­o­nal a gran escala Inside Out.

#mos­mi­rem és una idea de l’artista Alfred Por­res, que busca a través de retrats de gran for­mat deses­tig­ma­tit­zar les per­so­nes que patei­xen malal­ties men­tals i tren­car tòpics. El resul­tat d’aquest pro­jecte es pot veure des del 17 de març. Més de 200 retrats de gran for­mat de ciu­ta­dans anònims, obra del fotògraf Quim Giró, cobrei­xen les façanes de Lo Pati i de la Fun­dació Pere Mata, a Amposta, per estre­tir vin­cles entre els dos equi­pa­ments i “tren­car els estig­mes dels espais”, asse­nya­len. Aquests dos equi­pa­ments són veïns i com­par­tei­xen simi­li­tuds arqui­tectòniques, mal­grat que fins ara, segons els res­pon­sa­bles del pro­jecte, havien vis­cut bas­tant d’esquena l’un de l’altre.

Els retrats han estat rea­lit­zats de manera voluntària a usu­a­ris dels dos equi­pa­ments amb l’objec­tiu de mes­clar-los com una forma de crear con­ne­xi­ons i també d’abo­lir pre­ju­di­cis i estig­mes. Els llocs, diuen, són espais de sub­jec­ti­vi­tat que estig­ma­tit­zen les per­so­nes que els habi­ten. “Si estàs en un cen­tre hos­pi­ta­lari, ets un malalt; en un comerç ets un cli­ent; en un cen­tre d’art, un espec­ta­dor”, asse­nya­len els orga­nit­za­dors. “Es tracta d’un pro­jecte amb una clara volun­tat pedagògica que ens con­vida a refle­xi­o­nar sobre els estig­mes, en aquest cas de les malal­ties men­tals”, afe­geix Aida Boix, direc­tora de Lo Pati.

Dins del mateix pro­grama, que han ano­me­nat Art Teràpia, i que vol inves­ti­gar les pos­si­bi­li­tats terapèuti­ques de l’art, s’hi han inclòs tres acti­vi­tats més: una irrupció musi­cal i artística a l’hos­pi­tal Verge de la Cinta de Tor­tosa, per explo­rar les poten­ci­a­li­tats de l’art com a eina perquè paci­ents i fami­li­ars gau­dei­xin dels seus bene­fi­cis terapèutics i emo­ci­o­nals; la pro­jecció de la vide­o­cre­ació Estado de males­tar, de María Ruido; un assaig visual sobre la simp­to­ma­to­lo­gia social i el pati­ment psíquic en temps del rea­lisme capi­ta­lista, i que va gua­nyar la quarta edició del Premi de Vide­o­cre­ació de la Xarxa de Cen­tres d’Arts Visu­als de Cata­lu­nya, Arts Santa Mònica i LOOP Bar­ce­lona; i final­ment, una part del pro­jecte edu­ca­tiu Això no és un simu­la­cre, coor­di­nat per l’artista Maria Pons i que, entre la tren­tena d’alum­nes de diver­sos cen­tres edu­ca­tius d’Amposta, comp­tarà amb la par­ti­ci­pació d’un grup de joves en risc d’exclusió social del Ser­vei d’Inter­venció Soci­o­e­du­ca­tiva d’Amposta, el SIS.

“El nos­tre objec­tiu és ampliar les ali­an­ces amb altres enti­tats o col·lec­tius que aten­guin o acom­pa­nyin per­so­nes que per diver­sos motius estan poc habi­tu­a­des a apro­par-se a un cen­tre d’art. Cre­iem que l’art ha de ser inclu­siu i que ha d’arri­bar a tota la soci­e­tat”, explica Aida Boix. La direc­tora de Lo Pati també ha avançat que pro­pe­ra­ment s’obrirà una con­vo­catòria de residència artística per a artis­tes que tre­ba­llin amb aquests col·lec­tius.

MÉS PRO­POS­TES

El calen­dari artístic de Lo Pati és molt més extens. Ara acaba d’obrir la con­vo­catòria d’art públic XYZ d’ins­tal·laci­ons artísti­ques en espais sin­gu­lars de les Ter­res de l’Ebre. Enguany pro­posa als artis­tes fer una inter­venció els Ullals de Bal­ta­sar, un espai que forma part del Parc Natu­ral del Delta de l’Ebre, situat entre Amposta i Sant Car­les de la Ràpita. Els artis­tes interes­sats tenen fins al 21 d’abril per pre­sen­tar els tre­balls. La dotació del premi és de 4.000 euros, i a par­tir del 26 d’abril, el jurat farà pública una selecció de les tres millors pro­pos­tes que se sot­me­tran a votació popu­lar. La idea és que la inter­venció a l’espai públic es mate­ri­a­litzi durant la pri­mera quin­zena del mes de juliol.

Tan­ma­teix, una de les cites des­ta­ca­des de Lo Pati arri­barà a finals d’any, amb la inau­gu­ració d’una expo­sició monogràfica de Teresa Mulet, una artista veneçolana amb arrels ampos­ti­nes, que ha fet el camí con­trari dels seus avis, que van fugir de la dic­ta­dura fran­quista per refu­giar-se a Veneçuela. Ella s’ha esta­blert a Cata­lu­nya, fugint de la com­pli­cada situ­ació política del seu país. Les seves inves­ti­ga­ci­ons artísti­ques, que es podran veure a Amposta, giren al vol­tant de la violència uti­lit­zant un llen­guatge mul­ti­dis­ci­pli­nari que bar­reja dis­seny gràfic, per­for­mance i ins­tal·lació.

L’OBJEC­TIU

“Volem ampliar les ali­an­ces amb enti­tats que aten­guin per­so­nes poc habi­tu­a­des a apro­par-se a un cen­tre d’art”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor