Articles

Per treure’s el barret

Una botiga centenària i una jove creadora aposten pel capell amb força a Barcelona

DE MODA
DE MODA
“Es barrets italians es venen molt, però fa un parell d’any el panamà ha revifat en les vendes d’estiu”

Tot just fa un any Núria Arnau, quarta gene­ració de bar­re­ters al front de la cen­tenària Som­bre­rería Mil de Bar­ce­lona, va obrir una nova bar­re­te­ria a tocar de l’antiga al mateix temps que una jove cre­a­dora, Gema Galdón, tras­lla­dava la seva a un nou espai del car­rer Santa Teresa i la con­ver­tia en una moderna hat gallery: “Hi ha venda però també expo­sició de dis­senys, el meu taller, zona de pre­sen­ta­ci­ons i actes...”. Igual­ment, Arnau bus­cava en el nou local tenir més espai per enca­bir els prop de 7.000 bar­rets i com­ple­ments que atre­sora i, com Galdón, poder divul­gar la cul­tura del bar­ret amb tallers, con­ferències i cre­ant siner­gies amb altres dis­ci­pli­nes.

UNA NOVA OPOR­TU­NI­TAT

En el seu pri­mer ani­ver­sari, les dues estan satis­fe­tes. La seva aven­tura és bona mos­tra que el segle XXI dóna una nova opor­tu­ni­tat a una peça impres­cin­di­ble en altres temps, ara con­ver­tida en un com­ple­ment que marca per­so­na­li­tat. “El pri­mer que hauríem de fer és expli­car les diferències entre els models perquè hi ha molta con­fusió. A vega­des et dema­nen una gorra i volen un Fedora”, diu Arnau que està feliç amb l’expansió i ara tre­ba­lla en models pro­pis per a la nova tem­po­rada amb el seu fill Sergi. A més, que la botiga sigui pro­ta­go­nista d’un anunci tele­vi­siu d’un potent banc amb l’actriu Ingrid Rubio “s’ha notat en les ven­des”. Tenir més espai els ajuda molt “perquè avui amb la glo­ba­lit­zació i els viat­ges et venen a bus­car igual un bar­ret d’estiu com d’hivern i els neces­sito tots a ma”, explica en el seu taller, que també ha cres­cut.

Perquè Arnau viatja a show­ro­oms ale­manys, a fires a París, va a fer cur­sets, és a la botiga...i també con­fec­ci­ona dis­senys per­so­nals, una faceta que vol poten­ciar. “La gent no s’ima­gina la quan­ti­tat de feina que porta fer un dis­seny de plo­mes com els de Phi­lip Tre­acy: s’han de tenyir, tre­ba­llar...”, rei­vin­dica posant com a exem­ple l’obra del cre­a­dor de la lli­ga­dura de casa­ment de Cami­lla Parker-Bo·les. En la seva família sem­pre han com­pa­gi­nat el comerç i la cre­ació. Veient la quan­ti­tat de mot­llos antiquíssims de fusta en forma de cap que hi ha arreu t’ima­gi­nes a la pri­mera gene­ració de la casa col·locant-hi el fel­tre a sobre, modu­lant-lo... Par­lem de 1856 (sem­bla que hi ha una gene­ració ante­rior de la qual no han que­dat referències) quan la botiga, nas­cuda com a bar­re­te­ria mas­cu­lina, era al car­rer Hos­pi­tal a mans de la família Antonés.

Tomàs Antonés adop­tarà l’avi de la Núria, Joan Arnau (a petició del seu pare, que va morir jove), i li ense­nyarà l’ofici. Quan esclata la guerra civil, el nen tenia 12 anys i s’ama­gava dels bom­bar­de­jos en els racons de la botiga, que ja era al car­rer Fon­ta­ne­lla. Eren temps difícils, van viure mol­tes carències i sub­sis­tien amb coman­des com la de fer boi­nes per al govern basc a l’exili,ubi­cat en el pas­seig de Gràcia. Durant la dura post­guerra Núria recorda com els poli­cies de la pro­pera jefa­tura fran­quista venien a bus­car bar­rets Bor­sa­lino, i no paga­ven. En els anys 50 hi ha un des­cens de ven­des de bar­rets mas­cu­lins que fa reac­ci­o­nar a la mare de la Núria, modista com la seva pròpia mare, que havia cosit alta cos­tura per a la Bella Dorita. En el men­ja­dor de casa, amb una cas­sola de mot­lle, crearà peces feme­ni­nes “bus­cant l’ori­gi­na­li­tat i la qua­li­tat”.

Tenien 3 màqui­nes de cosir, “l’avi tallava, el pare feia els patrons i la mare cosia”, diu Núria que recorda la seva mare fent pame­les als 70 men­tre el seu pare viat­java a Itàlia a com­prar bar­rets ita­li­ans d’alta qua­li­tat. Ja tenien com­ple­ments i les gor­res eren les peces més popu­lars. “Avui també es venen molt, tot i que fa un parell d’anys el panamà ha revi­fat les ven­des d’estiu”, comenta la bar­re­tera a qui pre­o­cupa el ritme frenètic de la moda: “No tens temps a fer un dis­seny i ja n’ha sor­tit una còpia barata”.

Núria Arnau, que ha venut bar­rets a Fran­cis Ford Cop­pola, Scar­lett Johans­son, Robert de Niro i Lou Reed, lluita perquè la dona cata­lana, de tarannà dis­cret, nor­ma­litzi dur bar­ret en moments impor­tants, com un casa­ment “perquè és un toc de gla­mur que eleva el look”. Igual­ment pensa Gema Galdón, experta a fer peces exqui­si­des que han lluït en el cap de Patri­cia Clark­son a La Libre­ria de Isa­bel Coi­xet i que han des­fi­lat amb ves­tits de Menchén Tomàs o Ailanto. “La gent encara s’atre­veix molt poc amb dis­senys ago­sa­rats, s’ha de per­dre la por a que et mirin perquè pot­ser et miren perquè vas genial”.

MARIJO JOR­DAN

cfi­le­lla@​lrp.​cat

CONTRA PRONÒSTIC

Nascuda a Vilajoiosa (Marina Baixa),Gema Galdón va estudiar Belles Arts i disseny d’interiors. L’any que començava la crisi va obrir la seva primera botiga, Les Catherinettes a tocar del passeig de Gràcia, amb la idea de fer dissenys creatius i originals. Els experts que llavors li van dir que a Barcelona no trobaria clientela i li van pronosticar 3 mesos de vida, una dècada després, fins i tot la criden per fer conferències d’emprenedoria. “Tenia clar que si feia barrets de 20 euros hauria de competir amb les cadenes i perdria”, explica Galdón que ha aconseguit una clientela de dones al voltant dels 40 anys que es volen veure guapes i protegides del sol amb estil.

Galdón també impulsa la recuperació de la confecció amb espart a les terres valencianes, i reivindica el glamur del turbant, fins i tot com a alternativa a les perruques per a dones tractades de càncer. “És una peça chic, còmoda, fresca i bonica, que ens treuen de les mans”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.