Lletres

El drac confinat

La diada de Sant Jordi d’enguany, marcada per l’epidèmia del coronavirus, no és l’única que s’ha vist condicionada pels esdeveniments socials o polítics

PERFIL CATALANISTA
A finals del segle XIX i principis del XX, la celebració de Sant Jordi va prendre una significació catalanista, amb un caràcter reivindicatiu
LA DIADA DEL LLIBRE
El 1930, després de cinc anys celebrant la diada el 7 d’octubre, els seus promotors van decidir traslladar-la al 23 d’abril

Enguany viu­rem una diada de Sant Jordi excep­ci­o­nal. Les habi­tu­als para­des de lli­bres i roses que, any rere any, con­que­rei­xen les ram­bles i les pla­ces del país, les aglo­me­ra­ci­ons de gent i les sig­na­tu­res dels autors, dei­xa­ran de for­mar part del nos­tre pai­satge. L’epidèmia del coro­na­vi­rus ha obli­gat a pos­po­sar o a anul·lar un munt d’actes, de cele­bra­ci­ons cul­tu­rals i lúdiques. I la diada de Sant Jordi, malau­ra­da­ment, no n’ha estat una excepció. Els cata­lans i les cata­la­nes hau­ran de viure la festa reclo­sos a casa seva. Mal­grat tot, les pos­si­bi­li­tats són múlti­ples, i de ben segur que cadascú tro­barà la seva par­ti­cu­lar manera de man­te­nir la tra­dició i de fer-la viure a les per­so­nes que l’envol­ten.

No serà, però, la pri­mera vegada que la diada de Sant Jordi es viurà d’una manera dife­rent, en con­di­ci­ons excep­ci­o­nals, i tam­poc serà la pri­mera vegada que es mourà del calen­dari. De fet, en la seva llarga història, la cele­bració de Sant Jordi s’ha anat modi­fi­cant fins arri­bar al for­mat actual i, al mateix temps, ha estat con­di­ci­o­nada pels ava­tars polítics i soci­als que ha vis­cut el país, per bé que aquesta sigui la pri­mera vegada que no se cele­bra per una moti­vació estric­ta­ment sanitària. La cele­bració de Sant Jordi es remunta a temps imme­mo­ri­als, però va ser a finals del segle XIX i prin­ci­pis del XX quan va pren­dre una sig­ni­fi­cació cata­la­nista, amb un cert to rei­vin­di­ca­tiu. A banda dels actes reli­gi­o­sos i dels mítings, les agru­pa­ci­ons naci­o­na­lis­tes també incor­po­ra­ven el regal de roses i cla­vells o la ins­tal·lació de para­des de roses als car­rers.

La diada del lli­bre

La incor­po­ració dels lli­bres a la diada és molt més recent. La pri­mera vegada que es va cele­brar una festa específica del lli­bre va ser el 1926. I, de fet, en aque­lla ocasió no es va fer coin­ci­dir amb el 23 d’abril, sinó amb el 7 d’octu­bre. La pro­posta va sor­gir de la Cam­bra Ofi­cial del Lli­bre i, més con­cre­ta­ment, d’un dels seus vocals, Vicent Cla­vel, que des del 1923 insis­tia en la neces­si­tat de “dedi­car un dia de cada any a cele­brar la Festa del Lli­bre Espa­nyol”. La data esco­llida coin­ci­dia amb el supo­sat nai­xe­ment de l’escrip­tor Miguel de Cer­van­tes. La dic­ta­dura de Primo de Rivera va ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zar la ini­ci­a­tiva, i el 6 de febrer del 1926 va apro­var un reial decret a través del qual s’esta­blia que “el dia 7 d’octu­bre de tots els anys es com­me­mori la data del nai­xe­ment del príncep de les lle­tres espa­nyo­les, Miguel de Cer­van­tes Saa­ve­dra, cele­brant una festa dedi­cada al lli­bre espa­nyol”‘. En l’expo­sició dels motius, s’expres­sava el con­ven­ci­ment que la cele­bració con­tri­bui­ria a “per­pe­tuar les con­cep­ci­ons del geni de la raça” i que per­me­tria “l’expansió de la llen­gua i l’ànima hispàniques per tal d’enal­tir la pàtria i engran­dir i enfor­tir els seus pres­ti­gis insu­pe­rats”. El decret fins i tot pre­veia els actes que calia fer, entre els quals n’hi havia alguns de ben par­ti­cu­lars, com ara que: “A les caser­nes i vai­xells i arse­nals de l’armada es dedi­qui, com a mínim, una hora a la lec­tura de frag­ments esco­llits de la nos­tra lite­ra­tura en què s’enal­teixi la pàtria i el lli­bre espa­nyol.” El decret era sig­nat pel minis­tre de Tre­ball, Comerç i Indústria, Edu­ard Aunós, un llei­datà que va acon­se­guir la fita de con­ver­tir-se en minis­tre de dues dic­ta­du­res, la de Primo de Rivera i la de Franco. En qual­se­vol cas, una cosa era la retòrica que uti­lit­zava el naci­o­na­lisme tele­di­ri­git i una altra, ben dife­rent, la volun­tat i els sen­ti­ments de la ciu­ta­da­nia. De fet, la cele­bració va arre­lar bàsica­ment al nos­tre país, on va pren­dre un caire popu­lar que no va tenir en altres zones de l’Estat.

El 1930, després de cinc anys d’experiència, els seus pro­mo­tors van deci­dir que l’any següent la cele­bració es tras­lladés al 23 d’abril, data de la mort de l’escrip­tor del Qui­jote. La decisió res­po­nia, bàsica­ment, a la volun­tat de situar-la en un diada més favo­ra­ble des d’un punt de vista mete­o­rològic i, al mateix temps, de sepa­rar-la del període de venda dels lli­bres de text de les esco­les. Mal­grat tot, alguns opi­na­dors es feli­ci­ta­ven que a par­tir d’ales­ho­res la cele­bració coin­cidís amb la de Sant Jordi, amb la qual cosa, afe­gien, “asso­lirà encara major esplen­dor i serà una veri­ta­ble festa del lli­bre català”.

Les cir­cumstàncies polítiques es van aliar per reforçar encara més aquest per­fil patriòtic. Pocs dies abans de la diada es va pro­cla­mar la República i, entre les pri­me­res mesu­res impul­sa­des pel nou govern autònom hi va haver l’apro­vació d’un decret en què es decla­rava el 23 d’abril “Diada de la Ban­dera Cata­lana” i es con­ver­tia en “festa cívica i inhàbil a totes les ofi­ci­nes públi­ques de Cata­lu­nya”. A banda de l’impuls a la jor­nada, durant els anys de la República també es va esta­blir el cos­tum de pre­sen­tar nove­tats i de donar compte dels lli­bres més venuts.

Guerra i post­guerra

Durant la guerra, la diada es va man­te­nir, tot i que, nova­ment, es va res­si­tuar en el calen­dari. Poc abans del 23 d’abril del 1937, el govern català con­cloïa: “La Diada del Lli­bre, que se cele­brava al mes d’abril, ni per la seva curta durada, ni per la seva orga­nit­zació, res­pon a les neces­si­tats del nos­tre temps” i, d’acord amb aquesta idea, plan­te­java “trans­for­mar-la en una fira anual, dotar-la d’una ins­tal·lació ade­quada i fixar una data més avançada a fi que la cele­bració de la fira no sigui per­tor­bada per la ines­ta­bi­li­tat del temps”: “[...] en les actu­als cir­cumstàncies, la Fira del Lli­bre ha d’estar ori­en­tada com un acte a pro­fit de la cul­tura i de la soli­da­ri­tat del poble amb els nos­tres com­ba­tents i per a tal fi ha de pro­cu­rar la reco­llida de dona­tius en lli­bres per al Ser­vei de Bibli­o­te­ques del Front.” La cita es va pro­gra­mar entre el 13 i el 15 de maig, però els Fets de Maig van obli­gar a tras­lla­dar-la al juny. L’any següent, la diada també va esde­ve­nir excep­ci­o­nal, amb una part del país ocu­pat per les tro­pes fran­quis­tes.

Durant la imme­di­ata post­guerra, la festa va tor­nar a can­viar de nom i de data. I, com ens podem ima­gi­nar, va recu­pe­rar el seu per­fil ini­cial. Es va recu­pe­rar la Fiesta del Libro Español i es va tras­lla­dar la cele­bració al 2 de maig. No va ser fins al 1945 quan es va tor­nar a situar en el 23 d’abril. Des d’ales­ho­res, la diada s’ha cele­brat de manera inin­ter­rom­puda, mal­grat les inclemències mete­o­rològiques o els ava­tars polítics i soci­als, tot i que els lli­bres que s’han pogut ofe­rir han estat un baròmetre ben precís de les tur­bulències polítiques, sobre­tot durant el període fran­quista, amb un pro­ta­go­nisme crei­xent del lli­bre en català. La diada, doncs, s’ha man­tin­gut fins avui. I no pas per la decisió de cap gover­nant, sinó per la volun­tat expressa de la ciu­ta­da­nia. Aquest Sant Jordi, mal­grat el coro­na­vi­rus, serà nova­ment així.

L’“arma dels pobles lliures”

Una crònica apareguda a La Publicitat el 23 d’abril del 1931 definia així la incorporació del llibre a la Diada de Sant Jordi d’aquell any: “Dalt del seu corser estant, el cavaller immortal descobrirà a les nostres mans una arma nova que abans no la brandàvem en tal dia com avui, l’arma més poderosa dels pobles lliures: el llibre. Roses i llibres, flams de passió i clars resplendors de l’esperit, color de sang amb perfum de primavera [...].”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor