Lletres

Lectures republicanes

Una bona part dels articulistes de La República són, també, autors literaris. A les portes d’una diada de Sant Jordi que de moment es queda en letargia, els proposem les obres, de ficció i no-ficció, escrites pels col·laboradors d’aquest setmanari

Som a les por­tes de la diada de Sant Jordi, però en aquests temps estranys de con­fi­na­ment pel coro­na­vi­rus, aquest 23 d’abril s’haurà de que­dar, més o menys immòbil, al can­tell, en espera que el 23 de juliol es pugui cele­brar el Dia del Lli­bre i la Rosa. Men­tres­tant, i lluny de les llis­tes de nove­tats literàries que cada any s’escam­pen per les pla­nes dels mit­jans de comu­ni­cació, els fem una pro­posta: les lec­tu­res repu­bli­ca­nes. Repu­bli­ca­nes, en alguns casos, per la temàtica, però en tots pel fet que els seus autors són col·labo­ra­dors de La República. Peri­o­dis­tes, advo­cats, politòlegs i docents dedi­quen una part del seu temps a escriure periòdica­ment a les pla­nes d’aquest set­ma­nari i, també, a publi­car lli­bres. És el cas de l’advo­cat Gon­zalo Boye, que després de l’èxit del lli­bre Y ahí lo dejo. Crónica de un pro­ceso, ja en té a punt la con­ti­nu­ació: Así están las cosas, de Roca Edi­to­rial, que n’anun­cia la publi­cació per al 14 de maig. Boye hi explica com afron­ten el seu futur legal els pre­sos polítics i els exi­li­ats cata­lans.

Des del dar­rer tri­mes­tre del 2019 fins ara, hi ha uns quants arti­cu­lis­tes de La República que han imprès el seu nom a la por­tada d’un lli­bre. A Tren­car el silenci, Mireia Boya (Ara Lli­bres) com­par­teix les seves impres­si­ons sobre el seu pas pel Par­la­ment i pel secre­ta­riat naci­o­nal de la CUP-CC. El politòleg Ramón Cota­relo exa­mina a l’assaig Els nous dic­ta­dors (La Caja Books) les for­mes actu­als de domi­nació de la ciu­ta­da­nia. La peri­o­dista Marta Roqueta explora al volum De la poma a la pan­ta­lla (Pagès) com vivim l’amor, el sexe i el desig en l’època digi­tal. Les també peri­o­dis­tes Magda Gre­gori i Gemma Agui­lera donen veu i fan un per­fil humà de dos polítics: res­pec­ti­va­ment, Pere Ara­gonès, l’inde­pen­den­tisme pragmàtic (Pòrtic) i Per­sis­tim, escrit amb Jordi Turull (Columna). Fent una mirada enrere al procés que viu el país, tro­bem el títol de caràcter històric El pri­mer procés con­tra Cata­lu­nya (Eumo), del direc­tor adjunt de La República, Pere Bosch. També revisa el relat de la història el lli­bre Pseu­do­història con­tra Cata­lu­nya (Eumo), un volum coor­di­nat per Vicent Bay­dal i Cris­tian Palomo en què també ha par­ti­ci­pat Alberto Velasco, col·labo­ra­dor de La República de les Arts. Entre els arti­cu­lis­tes d’aquesta secció, també tenen nou lli­bre Vicenç Pagès (Memòria vin­tage, Empúries), David Marín (Apple­town, Pagès Edi­tors), David Cas­ti­llo (El tango de Dien Bien Phu, Edi­ci­ons 62, Premi Joa­not Mar­to­rell de Nar­ra­tiva 2019), Lluís Llort, amb el seu dar­rer títol, Pes mort (Alrevés), i Oriol Canosa, que en el dar­rer any ha publi­cat cinc lli­bres infan­tils, entre d’altres, L’últim vol de la família Dumont i Emma.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor