Lectures republicanes
Una bona part dels articulistes de La República són, també, autors literaris. A les portes d’una diada de Sant Jordi que de moment es queda en letargia, els proposem les obres, de ficció i no-ficció, escrites pels col·laboradors d’aquest setmanari
Som a les portes de la diada de Sant Jordi, però en aquests temps estranys de confinament pel coronavirus, aquest 23 d’abril s’haurà de quedar, més o menys immòbil, al cantell, en espera que el 23 de juliol es pugui celebrar el Dia del Llibre i la Rosa. Mentrestant, i lluny de les llistes de novetats literàries que cada any s’escampen per les planes dels mitjans de comunicació, els fem una proposta: les lectures republicanes. Republicanes, en alguns casos, per la temàtica, però en tots pel fet que els seus autors són col·laboradors de La República. Periodistes, advocats, politòlegs i docents dediquen una part del seu temps a escriure periòdicament a les planes d’aquest setmanari i, també, a publicar llibres. És el cas de l’advocat Gonzalo Boye, que després de l’èxit del llibre Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso, ja en té a punt la continuació: Así están las cosas, de Roca Editorial, que n’anuncia la publicació per al 14 de maig. Boye hi explica com afronten el seu futur legal els presos polítics i els exiliats catalans.
Des del darrer trimestre del 2019 fins ara, hi ha uns quants articulistes de La República que han imprès el seu nom a la portada d’un llibre. A Trencar el silenci, Mireia Boya (Ara Llibres) comparteix les seves impressions sobre el seu pas pel Parlament i pel secretariat nacional de la CUP-CC. El politòleg Ramón Cotarelo examina a l’assaig Els nous dictadors (La Caja Books) les formes actuals de dominació de la ciutadania. La periodista Marta Roqueta explora al volum De la poma a la pantalla (Pagès) com vivim l’amor, el sexe i el desig en l’època digital. Les també periodistes Magda Gregori i Gemma Aguilera donen veu i fan un perfil humà de dos polítics: respectivament, Pere Aragonès, l’independentisme pragmàtic (Pòrtic) i Persistim, escrit amb Jordi Turull (Columna). Fent una mirada enrere al procés que viu el país, trobem el títol de caràcter històric El primer procés contra Catalunya (Eumo), del director adjunt de La República, Pere Bosch. També revisa el relat de la història el llibre Pseudohistòria contra Catalunya (Eumo), un volum coordinat per Vicent Baydal i Cristian Palomo en què també ha participat Alberto Velasco, col·laborador de La República de les Arts. Entre els articulistes d’aquesta secció, també tenen nou llibre Vicenç Pagès (Memòria vintage, Empúries), David Marín (Appletown, Pagès Editors), David Castillo (El tango de Dien Bien Phu, Edicions 62, Premi Joanot Martorell de Narrativa 2019), Lluís Llort, amb el seu darrer títol, Pes mort (Alrevés), i Oriol Canosa, que en el darrer any ha publicat cinc llibres infantils, entre d’altres, L’últim vol de la família Dumont i Emma.