Teatre

Insubornable Antic Teatre

La sala, que visibilitza la creació escènica més emergent i de nous formats, viu dies d’incertesa per la renovació del lloguer mentre lidera el moviment Cultura de Base i rep la distinció dels Premis de la Crítica

CULTURA DE BASE
L’Antic Teatre és un espai ciutadà en què es reivindica una democràcia directa a favor de l’art en viu, per definició, insubornable
PIERROT
L’actor i transformista va debutar al teatre de la seva tieta amb el seu xou de terror. Avui ‘El Desplume!’, de Víctor Guerrero, li fa de relleu

Va ser el 2003, sense que ningú el reclamés, quan un grup d’artis­tes van deci­dir fer fora les rates d’una finca molt pro­pera al Palau de la Música. Vell esce­nari aban­do­nat, alguns artis­tes de la Gene­ral Elèctrica (que havien uti­lit­zat una fàbrica a finals de segle XX, al dar­rere del Museu Marítim, fins que l’urba­nisme els en va expul­sar) repin­ta­ven, lla­vors, les parets del rònec Círculo Bar­ce­lonés Obrero San José per donar vida a una cul­tura pen­sada per gene­ració espontània. Ara, després que l’Antic Tea­tre fos sotmès a un tan­ca­ment d’emergència i hagués de viure un llarg èxode pel desert –amb el favor de l’ICUB per cobrir bona part de les des­pe­ses d’obres estruc­tu­rals–, després d’apren­dre a com­par­tir emergència amb la Sala Hiros­hima i davant l’amenaça d’un tan­ca­ment perquè la pro­pi­e­tat no està dis­po­sada a reno­var-los el con­tracte (d’aquí a uns set anys, apro­xi­ma­da­ment), el jurat de tea­tre dels Pre­mis de la Crítica els ha vol­gut reconèixer ator­gant-los el Premi a la Sala del 2019. Han pas­sat dis­set anys (l’ani­ver­sari es fa coin­ci­dir amb Sant Jordi), tenen clar que són indis­pen­sa­bles i man­te­nen el pols a la dinàmica espe­cu­la­dora al cen­tre de la ciu­tat. Insu­bor­na­bles. En tot aquest temps, Semo­lina Tomic lidera a la proa del vai­xell víking un pro­jecte que no para de reno­var el seu equip, sem­pre rebel, inquiet, incon­for­mista i alhora generós i que es deixa esti­mar.

Els seus tres valors són inde­pendència, sos­te­ni­bi­li­tat i resistència. Només un exem­ple: el 2019, el 57% dels ingres­sos es van acon­se­guir per finançament propi, men­tre que les aju­des públi­ques van ser del 43%. El ser­vei de bar i l’acord amb San Miguel superen el 30% dels ingres­sos, per sobre del 25,7% del Depar­ta­ment de Cul­tura, l’11% de l’ICUB i el 4,6% de l’INAEM. Tan­ma­teix, lamen­ten que, tot i que pro­por­ci­o­nen copro­duc­ci­ons i que les com­pa­nyies es que­den entre el 80 i el 100% de la taqui­lla (per­cen­tat­ges supe­ri­ors als de sales com la Beckett o el Tan­ta­ran­tana, res­ca­tats in extre­mis per les admi­nis­tra­ci­ons) només acon­se­guei­xen, de mit­jana, que la sala pagui per funció uns 500 euros, unes xifres “insu­fi­ci­ents”, admet Eli­sa­beth Ruiz, de l’Antic.

El cas de l’Antic Tea­tre s’ha con­ver­tit en el cas para­digmàtic de les polítiques d’espe­cu­lació a les sales de cre­ació. Coin­ci­deix amb la situ­ació del Club Capi­tol (que aquest juny no podrà reno­var el con­tracte). I els comi­ats per la porta del dar­rere del Tea­tre Apolo (amb molts liti­gis pel mig) i la Sala Mun­ta­ner (que busca com­pra­dor per ven­ti­lar els deu­tes pen­dents). La para­doxa és que l’admi­nis­tració, que va obli­gar a fer una cos­tosa reforma, ha pagat 519.670,49 dels 679.789,50 euros de les refor­mes fetes entre el 2007 i el 2009 i, poste­ri­or­ment, en una nova fase, el 2013.

La colla de vells amics (ins­tal·lats a Bar­ce­lona) que es van anar conei­xent en cam­pa­nyes i fes­ti­vals inter­na­ci­o­nals es van con­ju­rar perquè aquell fos el seu refugi artístic. De seguida, s’hi va interes­sar des del Mer­cat de les Flors (lla­vors encara diri­git per Andreu Morte), que pro­vava de con­ci­liar el tea­tre més inno­va­dor euro­peu amb pro­pos­tes d’antics direc­tors de sala (de Come­di­ants a Esteve Polls, per citar dos exem­ples tan antagònics com fidels a la seva manera d’enten­dre i viure el tea­tre). De seguida, l’Antic Tea­tre va pas­sar a ser un satèl·lit molt útil del tea­tre muni­ci­pal de Bar­ce­lona (que va suplir la sala B de Montjuïc que s’ubi­cava des de feia unes dècades a l’edi­fici que avui forma part de la pla­tea de la Fabià Puig­ser­ver). Ells, mili­tants de pedra picada, aga­fant-se als ànims dels veïns de Ciu­tat Vella i, alhora, de la seva comu­ni­tat d’artis­tes, es defi­nei­xen com a impres­cin­di­bles per a la cul­tura de la capi­tal i del país.

D’Antics Tea­tres, n’hi ha dos, a Bar­ce­lona. Fa pocs anys, el Cen­tre de Cul­tura Con­tem­porània de Bar­ce­lona (CCCB) en va obrir un amb aquest nom després d’unes cos­to­ses i inter­mi­na­bles obres a la Casa de la Cari­tat. El del car­rer Ver­da­guer i Callís és el que reco­neix, majo­ritària­ment, el sec­tor. Perquè és l’espai de pro­ves (amb contínues estre­nes que dis­pa­ren cap a totes direc­ci­ons) i perquè la seva ter­rassa (un dels espais més cobe­jats pels tri­pad­vi­sor de torn, ha estat esce­nari de con­xor­xes en favor de la cul­tura de base. De fet, les nego­ci­a­ci­ons impos­si­bles amb la pro­pi­e­tat han estat l’espo­leta de tota una feina ingent, que nova­ment amb un gra­pat de noms d’artis­tes com­pro­me­sos s’han atre­vit a donar un cop de puny sobre la taula. Fa dis­set anys van néixer sense adreçar-se a ningú. Ara no estan dis­po­sats a des­a­parèixer sense ofe­rir una alter­na­tiva als artis­tes més fràgils de l’escena (majo­ritària­ment vore­gen la tren­tena, però també hi ha artis­tes amb una car­rera inter­na­ci­o­nal indis­cu­ti­ble que, si no és a l’Antic, tro­ben poques opor­tu­ni­tats per fer repre­sen­ta­ci­ons a la capi­tal).

A la porta d’accés prin­ci­pal a l’Antic Tea­tre hi tro­bem una placa en què hi ha escrit: “Círculo Bar­ce­lonés San José”, asso­ci­ació cen­tenària que va desen­vo­lu­par la seva acti­vi­tat a l’espai des del 1951. L’arqui­tecte Joan Mar­to­rell va fun­dar aquesta enti­tat el 1850. També es pot veure un vitrall a la zona del bar amb una repre­sen­tació de Sant Josep, patró dels obrers. L’edi­fici, en rea­li­tat, es remunta al segle XVII: és un palau resi­den­cial neoclàssic, que forma part del patri­moni de la ciu­tat. Si algun per­so­natge rei­vin­di­quen els actu­als ges­tors de l’antic Tea­tre és Pier­rot, “un dels més repre­sen­ta­tius de la Bar­ce­lona Cana­lla dels vui­tanta, cone­gut pels seus espec­ta­cles de trans­for­misme”. A prin­ci­pis dels setanta, Pier­rot, nebot d’una de les sòcies més acti­ves del Cer­cle, hi va repre­sen­tar els seus espec­ta­cles de Tea­tro de impacto, amb esce­nes de ter­ror “en què es mos­tra­ven per­ver­si­tats, hor­rors, fílies i fòbies, sem­pre aca­bant amb un final molt con­tun­dent que volia pro­vo­car en el públic l’ano­me­nat impacte”, comen­ten al seu web. Evi­dent­ment, Pier­rot va saber esqui­var molt bé la cen­sura de la fi de la dic­ta­dura i prin­cipi de la Tran­sició: tenia pre­pa­rats tex­tos i ves­tu­a­ris alter­na­tius per si hi havia la visita dels ins­pec­tors. Ara, l’Antic manté encara l’aura de caba­ret amb les ses­si­ons d’El Des­plume! en què, des de fa anys, Víctor Guer­rero con­vida altres artis­tes del music hall de fa dècades. Se’n riuen de mort i de qui el vet­lla.

L’Antic viu contínua­ment en crisi. És part de la seva iden­ti­tat, pro­ba­ble­ment, però aspira que les com­pa­nyies que hi actuïn tin­guin una esta­bi­li­tat que els per­meti viure i trans­me­tre art per tots els porus, sense l’angúnia d’omplir la nevera. Durant el tan­ca­ment de l’espai de Ver­da­guer i Callís a causa de la reforma per a l’obtenció de la llicència (2007-2009), i tot i que el bar roma­nia obert, l’acti­vi­tat escènica es va des­plaçar a l’AdriÀntic, un espai d’inves­ti­gació, cre­ació i exhi­bició actiu fins al 2015. Ara l’Antic és el buc insígnia del movi­ment Cul­tura de Base, l’espai ciu­tadà on es rei­vin­dica una democràcia directa en la cul­tura per fer res­pec­tar unes arts en viu, per defi­nició, insu­bor­na­bles.

Quines sales tenen premi?

Els Premis de la Críticade les Arts Escèniques, que es van començar a entregar el 1989, van instituir el guardó a la Sala com a categoria des de l’inici de la seva tercera època. El 2015 (quan s’entregaven les distincions dels espectacles del 2014) van obrir el meló a destacar el treball personal de les sales. Anteriorment, en la categoria de Premis Especials, s’havia destacat la labor del Teatre Malic (1990) i de l’Ateneu Popular de Nou Barris (2000).

En aquesta tercera època, s’han reconegut la Sala Flyhard (2014), El Maldà (2015), La Villarroel (2016), El Tantarantana –amb el seu cicle ‘El Cicló’ (2017)– i la Sala Atrium (2018). Gran part de les sales agraeixen aquest reconeixement lluint el diploma emmarcat als seus vestíbuls. Des del 2017, es va decidir que el premi es concediria directament, sense que transcendissin els noms dels finalistes.

La Sala Flyhard va ser la primera sala a rebre el reconeixement. La seva manera d’entendre les produccions, que han d’anar molt més enllà de la seva sala (de molt petites dimensions) fa que busquin un format de dramatúrgia catalana contemporània, amb molt olfacte per atreure el públic més jove. (Aka és una de les seves peces més representatives, probablement).

El Maldà, que ja gestionava la jove companyia Els Pirates, va rebre la distinció per mostrar peces de gènere molt divers, sovint en format de petits musicals i muntatges íntims (intercalant les produccions pròpies amb invitacions a companyies convidades) i, sovint, alternant generacions d’intèrprets i públics.

La Villarroel, dirigida per Tania Brenlle, va reprendre una línia de programació contemporània, amb molta atenció a les companyies (La Trono, La Brutal, Sixto Paz...) i als dramaturgs catalans (i argentins!).

Al Tantarantana se li va concedir el premi per la seva aventura i compromís amb les petites companyies a través del cicle ‘El Cicló’ (fent-les coresponsables de la difusió i d’accions paral·leles més enllà de la funció, per exemple). Per acabar, l’any passat es va premiar la programació de l’Atrium Teatre, amb la firma de Patrícia Mendoza, que es va dedicar exclusivament a la creació femenina. Es van concentrar un grapat de peces lúcides de forta reivindicació de gènere.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.