Teatre

Premsar l’oli, fer volar l’art

L’Animal a l’Esquena està a punt de celebrar el seu vintè aniversari. Equipament privat fuig de dir-se fàbrica, perquè el seu referent és a la pagesia. Crear des de la contemplació i en harmonia amb la natura

A GIRONA
La companyia Mal Pelo va arrelar a Celrà a finals dels anys noranta. La zona de Girona era cabdal en la dansa de Catalunya
TAMBÉ, A L’ATENEU
La complicitat amb l’Ajuntament de Celrà ha permès disposar de l’Ateneu per a residències tècniques

L’Ani­mal a l’Esquena no té una sala de màqui­nes, ni les xeme­ne­ies dels vapors. La seva ela­bo­ració és més arte­sana. Aquest cen­tre (amb una for­mi­da­ble mala cober­tura per a les tru­ca­des mòbils) se situa a l’antic Mas Espo­lla, una masia i un ter­reny que van adqui­rir María Muñoz i Pep Ramis el 1997. Des del 2001, l’han anat equi­pant i cons­truint. Amb l’eco­no­mia pru­dent del pagès, amb la gene­ro­si­tat del que vol veure créixer plançons arreu. Cada any, recu­llen les oli­ves de les seves 200 oli­ve­res i les prem­sen per fer oli. La cre­ació artística pren una olor de terra, perquè és molt pro­ba­ble que tran­siti pels camps, per l’hort, pels frui­ters i la cura dels ani­mals de granja.

Tot i l’apa­rent qui­e­tud, el 2019 van aco­llir uns 35 pro­jec­tes, una acti­vi­tat cons­tant que pro­cu­ren equi­li­brar amb dosi de gua­ret. María Muñoz i Pep Ramis, codi­rec­tors també del grup de dansa Mal Pelo, neces­si­ten espais de calma, de reflexió. Que pro­cu­ren com­par­tir amb pen­sa­dors i artis­tes de llarga tra­jectòria i també amb els seus artis­tes asso­ci­ats. El 2020 aquests són Xavier Bobés, Baró d’Evel Cirk Cie., Fede­rica Pore­llo, Leo­nor Leal, Pep Ayme­rich, Marta Izqui­erdo Muñoz, Mónica Valen­ci­ano, Mari­antònia Oli­ver, Group LaBolsa i Osso Club (Enric Ases, Andrés Corc­hero, María Muñoz, Pep Ramis, Piero Stei­ner). La relació es manté cada dos o tres anys. Es pro­cura aten­dre les seves neces­si­tats, de la manera més per­so­na­lit­zada pos­si­ble.

Del 2001 al 2010, el cen­tre anava pro­jec­tant-se amb tota la seva ambició, amb el suport de Toni Cots en la codi­recció. El cen­tre volia ser un punt de tro­bada de cre­a­dors amb una afi­ni­tat ideològica i cre­a­tiva. Que alter­nava la residència artística amb les ses­si­ons de for­mació i inves­ti­gació. Des del 2003 va incre­men­tar nota­ble­ment l’acti­vi­tat i hi havia l’opor­tu­ni­tat de cedir car­tes blan­ques (encàrrecs de peti­tes pro­duc­ci­ons perquè els balla­rins tin­gues­sin temps de fer recerca sobre els seus llen­guat­ges i uni­ver­sos artístics). Es començava a esta­blir una xarxa amb cre­a­dors i cen­tres d’Europa i del nord d’Àfrica. El 2011, va arren­car el fes­ti­val Bhum, que volia ser un punt de tro­bada de tots els còmpli­ces. Aquell any, per exem­ple, es va poder con­vi­dar Jordi Galí a rea­lit­zar una ins­tal·lació (balla i fa equi­li­bris men­tre arma una amal­gama de fus­tes i mate­rial tro­bat amb cor­des en un silenci absor­bent) en un dels camps del Mas Espo­lla. El fes­ti­val es volia con­ver­tir en un aplec durant gai­rebé un mes per com­par­tir labo­ra­to­ris.

Però la ini­ci­a­tiva con­ta­gi­osa es va haver d’atu­rar de cop. Edu­ard Tei­xi­dor Ros, cor­res­pon­sa­ble de L’Ani­mal a l’Esquena, explica que va ser neces­sari perquè del 2012 al 2016 (arran de la crisi econòmica) Mal Pelo va per­dre el 70% de les seves aju­des públi­ques. L’espai ja era un refe­rent i no es va voler tan­car. Va ser neces­sari un replan­te­ja­ment ampli­ant el nom­bre de pro­jec­tes a aco­llir (de 30 a 40 cada any) i reduint les esta­des molts cops a una sola set­mana. De totes mane­res, adver­teix Tei­xi­dor, la con­cen­tració que per­met la calma del Mas Espo­lla fa que les hores ren­dei­xin el doble. Tot i que hi ha una casa dis­po­ni­ble al muni­cipi, sovint s’apro­fita la cuina del mas per apro­fi­tar encara més el temps de cre­ació.

L’Ani­mal a l’Esquena és un equi­pa­ment pri­vat. Una raresa en aquests temps, perquè els muni­ci­pis impul­sen la majo­ria d’aquests equi­pa­ments. Però fa dues dècades no exis­tien aquests suports públics. Sense anar més lluny, la Nau Iva­now i La Cal­dera eren pri­vats, fins que l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona els va incor­po­rar a la xarxa de fàbri­ques de cre­ació.

L’Ani­mal a l’Esquena té una con­nexió molt forta amb el muni­cipi. Ara fa un parell d’anys, per exem­ple, que l’Ajun­ta­ment cedeix el seu Tea­tre Ate­neu per si alguna com­pa­nyia (majo­ritària­ment, les asso­ci­a­des) ha de fer alguna residència tècnica. L’incre­ment de preu de l’elec­tri­ci­tat ha fet impos­si­ble que la sala (que dis­posa de mate­rial i infra­es­truc­tura) pugui uti­lit­zar els focus durant tota la set­mana, perquè això ofe­ga­ria pres­su­postària­ment el cen­tre de cre­ació, lamenta Tei­xi­dor. L’Ani­mal a l’Esquena va assen­tar-se a Celrà, en uns anys, a finals dels noranta, en què la zona estava lide­rant la dansa a Cata­lu­nya. A Celrà, hi va haver abans el cen­tre de cre­ació que l’Escola de Dansa (que ara con­grega tot tipus de grups i edats).

L’Ani­mal a l’Esquena dis­posa de dos espais de cessió de residència. D’una banda, hi ha la sala gran, des­ti­nada al ves­sant cre­a­tiu, i, d’una altra banda, la sala de les vol­tes (un racó de la masia on anti­ga­ment es posa­ven a asse­car les boti­far­res pro­te­gi­des amb fil­ferro i una bote­lla de cava fora­dada per fer-la inac­ces­si­ble a les rates de camp). Ara és un espai petit i amb una llum que per­met con­cen­trar-se en una cre­ació literària, sigui una novel·la, una tesi o una inda­gació sobre el ballarí i coreògraf David Zam­brano (com va estar rea­lit­zant una inves­ti­ga­dora al novem­bre). Cal sumar-hi, és clar, un ter­cer espai, que és tot l’exte­rior al vol­tant de l’era i dels camps i els frui­ters. Maria Muñoz va expli­car: “Per bas­tir L’incon­tro amb Raf­fa­e­lla Gior­dano (Tem­po­rada Alta 2014) vam anar al bosc amb una gra­va­dora. Hi vàrem gra­var el que anàvem dient, les intuïcions per a l’espec­ta­cle.” Fora de la finca rústica, s’ha incor­po­rat com a nou espai l’Ate­neu de Celrà.

A hores d’ara, L’Ani­mal a l’Esquena ha començat a recu­pe­rar el ritme, després de set­ma­nes de tan­ca­ment per cau­ses de força major. Fa tot just una set­mana que hi va fer una residència la bai­la­ora de fla­menc Leo­nor Leal (una de les asso­ci­a­des). També aco­lli­ran els assaigs del nou tre­ball de Mal Pelo (que es pre­senta al Grec) i van ate­nent deman­des tot pro­cu­rant una pro­tecció dels artis­tes per evi­tar con­ta­gis, en espera que les auto­ri­tats sanitàries for­ma­lit­zin uns pro­to­cols via­bles.

QUÈ OFEREIX LA FÀBRICA AL CREADOR?

AMB PIS

Un dels seus màxims reclams és la desconnexió absoluta amb el tràfec de la ciutat. De fet, l’espai es troba fora del municipi. Tot i això, els artistes disposen d’una casa que poden utilitzar durant l’estada a L’Animal a l’Esquena. La relació que es busca pretén que respongui a les demandes dels creadors. Es disposa de dos dies d’un tècnic per poder concretar quines necessitats tècniques necessitaran per al seu treball (so, llum, elements escènics...). Puntualment, es poden fer residències tècniques a l’equipament municipal de Celrà, sobretot des que el centre disposa de menys recursos i el preu de l’electricitat ha augmentat considerablement. La reducció en la part de suport tècnic és un dels elements que, aquest 2020, es vol millorar quantitativament.

PROCÉS DE SELECCIÓ DE COMPANYIES

AMB AIRE

Al centre de creació de L’Animal a l’Esquena hi ha la companyia Mal Pelo de resident i també un grapat d’artistes associats. També acullen projectes, tot i que, sovint, per períodes setmanals. Normalment, s’informa de quines residències hi ha (habitualment de creació i primers assaigs) entre els mesos de novembre i gener. S’ha descartat fer un convocatòria anual perquè supera l’equip del centre. La voluntat és deixar espais buits, deixar aire, perquè el mateix centre convidi personalitats que vulguin estar-s’hi una breu estada calmada per aprofundir sobre algun tema de reflexió o creació, a compartir amb el pinyol de L’Animal a l’Esquena (sigui amb Mal Pelo com amb altres artistes associats).

QUIN GUANY CULTURAL TÉ LA CIUTAT?

PLANTER

El 90% dels projectes que es fan al centre de creació tenen una sessió adreçada al públic. L’Animal a l’Esquena es desenvolupa des de fa 20 anys i té una complicitat absoluta amb el municipi. Col·labora, per exemple, en la programació de Desembre en Dansa. També s’han fet propostes insòlites a la Biblioteca de Celrà, per exemple. En aquestes dues dècades de projecció de creació al municipi, hi comença a haver joves d’uns anys que han obert el seu camí professional a les arts escèniques (de moment, en situació formativa). Ah, els artistes associats s’integren a les labors del camp (fruiters, hort, oliveres, bestiar...).

D’INFINITS

Pep Aymerich va fer una estada el mes de maig passat a L’Animal a l’Esquena. Amb la seva filla, Sira, preparaven el muntatge que posteriorment es va poder estrenar en el Desembre en Dansa (posteriorment, van fer una estada a Ca l’Estruch de Sabadell i van fer una preestrena en el Festival IF, a Barcelona). El resultat va ser El lloc? De ser nosaltres. Al centre de creació, van deixar un rastre molt evident amb una escala que puja a l’infinit i l’esquelet d’una casa enmig del buit. Al desembre, en ple Desembre en Dansa, les peces encara aguantaven fermes reptant el paisatge d’una horitzontalitat majestuosa. Un dels grans reclams de L’Animal a l’Esquena és aquell temps lent del camp. Que trasllada l’artista a una dimensió de profunditat i, sovint, de contemplació. Per això, sovint les intervencions passen fora de l’espai físic de la nau. O de la sala de les voltes, més centrada en l’apartat de creació literària. Sira i Pep, filla i pare, van connectar els universos de l’escultura amb el de la manipulació d’objectes en l’esclat de la primavera passada, gairebé infinita.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.