Arts visuals

Galeries de bat a bat

Una trentena de galeries, que presentaran més de 40 artistes, prendran part a partir del dia 17 a la Barcelona Gallery Weekend. Lluny de concentracions massives, la cita posa en valor la personalitat de cada galeria

SINGULARITATS
“La BGW posa en valor la personalitat de cada galeria i apunta cap a una revisió de les relacions entre l’espai expositiu i el seu públic”

En un any en què la super­vivència del sis­tema artístic es veu amenaçada, la Bar­ce­lona Gallery Weekend (BGW) vol subrat­llar com d’impor­tant és tenir les gale­ries ober­tes. Aquest esde­ve­ni­ment cele­brarà del 17 al 20 de setem­bre –i en aquest any de pandèmia només el fet de cele­brar-ho ja és impor­tant– la seva sisena edició, i se sumarà així al calen­dari d’esde­ve­ni­ments inter­na­ci­o­nals del món de l’art. Ideat i pro­mo­gut per Art Bar­ce­lona (Abe), l’Asso­ci­ació de Gale­ries d’Art Con­tem­po­rani, que aquest any cele­bra trenta anys de tra­jectòria, i amb la com­pli­ci­tat del Gremi de Gale­ries d’Art de Cata­lu­nya, la Bar­ce­lona Gallery Weekend inau­gura la tem­po­rada expo­si­tiva. Enguany hi pren­dran part 29 gale­ries, que pre­sen­ta­ran més de 40 artis­tes. Les expo­si­ci­ons s’inau­gu­ra­ran totes entre el 17 i el 20 de setem­bre, tot i que després cadas­cuna tindrà la seva pròpia tem­po­ra­li­tat.

Des d’avant­guar­dis­tes i artis­tes locals emer­gents fins a noms con­tem­po­ra­nis reco­ne­guts. En l’edició d’enguany hi des­ta­quen noms com Peter Halley, impul­sor del neo­conp­cep­tu­a­lisme (gale­ria Senda); Miguel Ángel Cam­pano, Pre­mio Naci­o­nal de Artes Plásti­cas 1996 (gale­ria Car­les Taché); els con­cep­tu­als Hans-Peter Feld­mann i Dora García, que acom­pa­nya­ran en una expo­sició col·lec­tiva altres noms, com ara la por­tu­guesa Ana Jotta i l’ale­many Joc­hen Lem­pert (Pro­jec­teSD); Mar­ga­ret Har­ri­son, pio­nera de l’art femi­nista britànic i euro­peu, que com­par­tirà la sala amb la cata­lana Núria Güell i la peru­ana María María Acha-Kutsc­her (ADN Gale­ria); Mabel Palacín, que el 2011 va repre­sen­tar Cata­lu­nya i les illes Bale­ars en la 54a Bien­nal de Venècia (Àngels Bar­ce­lona); Toni Catany, la figura de referència en el món de la foto­gra­fia (Sala Parés), i els xilens Mario Navarro (Die Ecke Arte Con­tem­poráneo) i Fer­nando Prats (Gale­ria Joan Prats). Entre les gene­ra­ci­ons avant­guar­dis­tes i moder­nes des­ta­quen els noms d’Antoni Tàpies i Joan Miró (gale­ria Cor­tina); l’expres­si­o­nisme abs­tracte de José Guer­rero (Mayo­ral), les pin­tu­res sur­re­a­lis­tes d’Óscar Domínguez (gale­ria Marc Domèmech) i les obres del cera­mista català Josep Llo­rens i Arti­gas (Artur Ramon Art). I entre els més joves, Bruna Ruiz Pla­ne­lla (gale­ria H2O) i Anna Dot (Bom­bon Pro­jects).

Les gale­ries pro­po­sa­ran acti­vi­tats paral·leles als seus espais i enguany també de manera vir­tual, “per donar l’opor­tu­ni­tat de conèixer en per­sona els artis­tes, obrir vies de diàleg amb el públic i interac­tuar amb altres agents del món de l’art, com ara comis­sa­ris, crítics, peri­o­dis­tes i col·lec­ci­o­nis­tes”. La pro­gra­mació inclourà per­for­man­ces, tro­ba­des, pre­sen­ta­ci­ons, exhi­bi­ci­ons musi­cals i visi­tes comen­ta­des, entre d’altres. A més, l’orga­nit­zació de la Bar­ce­lona Gallery Weekend munta direc­ta­ment altres pro­pos­tes. D’una banda, les ARCO GalleryWalk, un seguit de visi­tes guia­des a totes les gale­ries par­ti­ci­pants que tenen el suport de la Fun­dación ARCO. Enguany, a causa de la covid-19, i per evi­tar con­cen­trar en pocs dies les visi­tes a les gale­ries, aquesta pro­posta s’allar­garà i tindrà lloc els dies 19, 20 i 26 de setem­bre. D’altra banda, com a nove­tat d’aquesta sisena edició hi haurà la ruta de gale­ries per a famílies, una ruta per una selecció de gale­ries par­ti­ci­pants, espe­ci­al­ment diri­gida a famílies, coor­di­nada per la comissària Ale­xan­dra Laudo, fun­da­dora de la pla­ta­forma Heroínas de la Cul­tura i guar­do­nada el 2019 amb el Premi GAC. I encara una altra branca de la Bar­ce­lona Gallery weekend: el Pro­grama d’Adqui­si­ci­ons, diri­git a fun­da­ci­ons i empre­ses pri­va­des que es com­pro­me­ten a adqui­rir obres d’entre les expo­sa­des. “En el moment històric que com­par­tim, aquest pro­grama, enge­gat el 2017, adqui­reix una dimensió d’una importància enorme. El sec­tor empre­sa­rial pri­vat està cri­dat a tenir un paper cru­cial en la super­vivència de l’eco­sis­tema artístic de la nos­tra ciu­tat a través de la seva impres­cin­di­ble con­tri­bució”, diuen els orga­nit­za­dors.

Atesa la situ­ació de pandèmia, l’esde­ve­ni­ment defu­girà les con­cen­tra­ci­ons mas­si­ves, “posarà en valor la per­so­na­li­tat de cada gale­ria, apun­tarà cap a una revisió de les rela­ci­ons entre l’espai expo­si­tiu i el seu públic, afa­vo­rirà el diàleg pau­sat i faci­li­tarà les mesu­res de con­trol sani­tari”.

Suport als compradors d’art

Per tercer any consecutiu, la Barcelona Gallery Weekend fomenta el mercat emergent a través d’Artévete, el programa adreçat a nous potencials compradors d’art. Es presenta com una eina per acompanyar i assessorar el públic interessat en el procés d’adquisició d’obres, i s’articularà a través de visites a galeries i col·leccions d’art, actes socials i trobades amb col·leccionistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.