Teatre

Per desfer els nusos

La Cooperativa Nus ha rebut la distinció María José Ragué dels Premis de la Crítica, que s’entregaran dilluns a La Villarroel. Renovant les tècniques del teatre de l’oprimit, utilitzen la cultura per a la transformació social

DIFONRE DETECTAR MISSATGES
No es tracta de fer teatre políticament correcte, ja que això “limitaria la creació”, diu Magalí Permanyer
TEATRE DE L’OPRIMIT
Han fet més complex el format del teatre de l’oprimit: avui es pot determinar que “el botxí el fa el sistema”

Un nus a la gola impe­deix par­lar: frena la capa­ci­tat d’expres­sar-se i pot supo­sar una situ­ació de desi­gual­tat entre qui ha lli­gat algú i qui està lli­gat. Aquesta situ­ació de dese­qui­li­bri és traumàtica i cal cor­re­gir-la: el tea­tre pot ser l’eina de trans­for­mació que des­faci la situ­ació de pri­vi­legi i acce­deixi a uns espais de trans­ver­sa­li­tat, cons­truc­tius i que no siguin degra­dants per a ningú. Cal des­fer els nusos i garan­tir una comu­ni­cació horit­zon­tal. Aquest és, de fet, el repte prin­ci­pal de la Coo­pe­ra­tiva Nus, que acaba de rebre la dis­tinció María José Ragué, que con­ce­deix els Pre­mis de la Crítica (aquest dilluns, a La Villar­roel). Aquest guardó es va ins­ti­tuir l’any pas­sat com a home­natge a Ragué, col·lega de pro­fessió dels crítics i cofun­da­dora del par­tit femi­nista a l’Estat espa­nyol. Aquesta nova cate­go­ria espe­cial, d’assig­nació directa, vol visi­bi­lit­zar el tre­ball en femení. Les pri­me­res gua­nya­do­res d’aquest guardó van ser les impul­so­res del Pro­jecte Vaca, un col·lec­tiu amb més de dues dècades de rei­vin­di­cació de la cre­ació de les vaques, quant a dra­ma­tur­gues, direc­to­res i intèrprets.

Nus es va fun­dar el febrer del 2017. Hi havia un equip ampli d’intèrprets que hi esta­ven vin­cu­la­des. Es va ofe­rir a tot­hom for­mar-ne part com a coo­pe­ra­ti­vis­tes, dema­nant que aquell fos el seu pro­jecte titu­lar. Van aca­bar for­mant-ne part qua­tre noies, i avui con­ti­nuen defen­sant el pro­jecte Rocío Man­zano, Magalí Per­ma­nyer de Swert i Eli Rius. Elles són les que plan­te­gen les apos­tes estratègiques de l’enti­tat, però cada pro­jecte es comenta amb l’equip que hi tre­ba­llarà, sigui un espec­ta­cle o un pro­jecte de for­mació o d’edu­cació. Tot­hom va ser lliure de sumar-s’hi com a coo­pe­ra­ti­vista i, ara, ajuda a posi­ci­o­nar el com­promís que cadascú aporta a Nus. Les tres coo­pe­ra­ti­vis­tes actu­als, per exem­ple, són cons­ci­ents que la dedi­cació a Nus les limita a l’hora de fer com­pa­ti­ble aquest pro­jecte amb d’altres.

L’enti­tat tre­ba­lla per visi­bi­lit­zar situ­a­ci­ons com la violència de gènere o el bullying a les esco­les a través del tea­tre. En els últims anys, s’han anat ampli­ant els camps de tre­ball per ofe­rir també tallers a mes­tres i mem­bres d’ONG o per asses­so­rar com­pa­nyies a l’hora de cor­re­gir pos­si­bles situ­a­ci­ons de vul­ne­ra­bi­li­tat d’algú del col·lec­tiu. No es tracta de fer tea­tre política­ment cor­recte, diu Magalí Per­ma­nyer, perquè això “limi­ta­ria la cre­ació”. Avui, des de Nus, fan asses­so­ra­ments dra­matúrgics, en tot cas, per acla­rir que el mis­satge que es vol trans­me­tre, en una obra de tea­tre social sigui real­ment el que es pro­jecta. “De vega­des, apa­rei­xen mis­sat­ges fruit de la soci­a­bi­lit­zació patri­ar­cal i els reproduïm”, comenta la mem­bre de Nus, que va fer un màster en inter­ven­ci­ons soci­als i edu­ca­ti­ves. Sigui en forma de trama, o de relació dels per­so­nat­ges, o de ves­tu­ari... Tot és pos­si­ble en el camp de la cre­ació, però és con­ve­ni­ent saber quins mis­sat­ges s’estan pro­pi­ci­ant. El grup té sis obres de tea­tre en reper­tori (dues de les quals s’han por­tat al for­mat en línia, a causa de la pandèmia) i ha sumat unes 320 actu­a­ci­ons en tots aquests anys.

Avui, la reflexió sobre el gènere i l’abús està al cen­tre del debat. Des de Nus, per exem­ple, han ini­ciat un taller a la Sala Beckett (dins del cicle #jotambé). El con­flicte de gènere i el mas­clisme es repro­du­ei­xen en les arts escèniques com a tot arreu. La difi­cul­tat d’iden­ti­fi­car-lo és més difícil en el camp escènic, perquè es tre­ba­lla des del cos, i la mateixa pràctica (amb la pre­dis­po­sició bohèmia i la mirada externa de direcció) el posa en risc. Avui, s’ha vist que hi havia mol­tes inco­mo­di­tats (nusos no jus­ti­fi­cats en una escena, per exem­ple). Per­ma­nyer admet que iden­ti­fi­car-se com a femi­nis­tes al web fa un parell d’anys hau­ria estat deli­cat i ara, en canvi, és ple­na­ment accep­tat i cele­brat.

Arren­quen de la fórmula del tea­tre de l’opri­mit, però ente­nen que aquest útil dis­po­si­tiu dels cam­pe­rols sense terra dels anys sei­xanta al Bra­sil neces­sita una revisió a la Cata­lu­nya del segle XXI. Augusto Boal va dis­se­nyar fa sis dècades unes acci­ons tea­trals molt esquemàtiques en què hi havia una víctima, un botxí i un obser­va­dor: havia superat el tea­tre que ense­nya i pro­po­sava un tea­tre que con­vi­dava a una reflexió com­par­tida, per apren­dre’n junts. Després de plan­te­jar una acció d’abús es con­vi­dava el públic a inter­ve­nir perquè la situ­ació res­pectés tots els per­so­nat­ges. No es tracta tant d’impe­dir que el botxí abusi, com que la víctima trobi eines per dema­nar ajuda i per fer-se forta davant de l’amenaça. El paper de l’obser­va­dor, en aquesta revisió del tea­tre de l’opri­mit en el segle XXI, és cada cop més deter­mi­nant. Perquè, avui, es pot enten­dre que la soci­e­tat per­met els abu­sos i, fins i tot, pro­pi­cia que deter­mi­na­des per­so­nes actuïn amb violència a con­seqüència de no tenir l’espai d’escolta necessària: “El botxí el fa el sis­tema; el món és molt més com­plex”, comenta Magalí Per­ma­nyer. Per exem­ple, a 1.000 likes (una obra en què par­len del ciber­bullying esco­lar, van per­me­tre que els espec­ta­dors s’afe­gis­sin a un grup de What­sApp per opi­nar en directe sobre l’acció que ridi­cu­lit­zava la pro­ta­go­nista. En la pre­sen­tació que van fer a la Mos­tra d’Igua­lada, el 2017, el botxí pas­sava a ser víctima de les pit­jors acu­sa­ci­ons per part del públic en pocs segons. El tea­tre de l’opri­mit no vol revenja cap al botxí, sinó empa­tia i soli­da­ri­tat amb la víctima. El públic és com l’obser­va­dor de l’escena. El pos­si­ble col·labo­ra­dor del botxí actua per por a patir la seva violència, o per sim­ple inse­gu­re­tat.

Els Pre­mis de la Crítica s’entre­ga­ran dilluns a La Villar­roel. Enguany, les res­tric­ci­ons gene­ra­des per la covid han obli­gat a res­trin­gir l’afo­ra­ment al 50% i, per aquest motiu, s’està pre­pa­rant l’edició en stre­a­ming (amb una petita rea­lit­zació en directe) perquè es pugui seguir una gala que recull les prin­ci­pals nove­tats de l’any natu­ral ante­rior. El 2020, cer­ta­ment han estat un mesos con­vul­sos pel que la tria dels fina­lis­tes s’ha hagut de fer amb una pro­ducció molt menor.

El camí d’un curtmetratge

. A hores d’ara, estan en converses per traslladar els tres formats a Madrid, a més d’altres ciutats de l’estat espanyol i altres capitals europeesEra un somni i s’ha pogut fer realitat. El jurat dels Premis de la Crítica aspiraven que hi hagués alguna fórmula per plasmar, més enllà del reconeixement durant la gala i el diploma, el treball en femení. Ja en la primera edició, en què va ser concedit al Projecte Vaca, es va aconseguir gravar un curtmetratge que, tot just ara, inicia la seva singladura per festivals de cinema social i feminista. La prèvia es va fer a la Fundació SGAE, fent-la coincidir amb les activitats de la Setmana Mundial del Teatre, impulsada per ADETCA i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC). També es va fer un segon passi com a obertura del debat amb finalistes dels Premis de la Crítica a la Fundació Romea, sota el mateix paraigua d’activitats.

El projecte ha volgut ser coherent fins al límit i potencia que tot l’equip que hi participa (des de les guionistes fins a les tècniques de so) estigui format per dones. Entre Helena Muñoz Villena (guanyadora del concurs de curts de la Bonne el 2018) i les integrants de l’Associació de Creadores Projecte Vaca van elaborar un guió que, des d’una mirada de creació, fa un repàs a les raons del naixement i les reivindicacions del Projecte Vaca. Univers Vaca, de 23 minuts de durada, alterna la història del col·lectiu a través d’imatges d’arxiu i entrevistes amb una acció creativa final. Hi han participat set membres de l’associació, entre les quals tres presidentes històriques: Teresa Urroz (del 2003 al 2007), Gemma Julià (del 2007 al 2011) i Mercè Espelleta (2012 fins a l’actualitat). Moltes de les demandes, de fa més de vint anys, continuen sent vigents avui. Afortunadament, a algunes els comencen a donar resposta. Amb la producció de Recomana i el suport de l’Institut Català de les Dones, es va editar el primer capítol d’una acció que pretén convertir-se en la Col·lecció María José Ragué.

La intenció és que aquest mes de maig es convoqui a la guanyadora de la darrera edició del Concurs de Curts de la Bonne (amb qui es comparteix complicitat per ampliar les oportunitats de les joves creadores) i es pugui posar data a la creació d’un treball que serveixi per explicar el compromís i els èxits amb les membres de la Cooperativa Nus.

Treballant

Una obra aristotèlica és aquella que té plantejament, nus i desenllaç. Les noies de la Cooperativa Nus, doncs, opten per estar en el brogit de l’acció. De fet, en el teatre és imprescindible que hi hagi conflicte perquè es pugui generar una certa catarsi amb l’espectador. D’on va sortir el nom? “D’un brainstorming’’ Què significa? Hi ha diverses versions: la que parla del nus que cal desfer en un conflicte; la que entén la referència del cos despullat perquè es busca que “tots ens mostrem tal com som”. I, una tercera lectura (més de cara a l’equip) és la que es referencia a la velocitat del mar. El vaixell de la Cooperativa Nus viatja a una velocitat constant, sense aturar-se i (aparentment) disfrutant de cada etapa cap a Ítaca.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor