Teatre

JA HA ARRIBAT EL GREC

‘Carrer Robadors’ no és un espectacle basat en el bonisme, perquè té un relat complex, ple de contradiccions que només Lakhdar, l’heroi, sap llegir amb una ètica que el portarà a la tragèdia final
Oriol Broggi té un altre cavall guanyador amb ‘Filumena Marturano’, d’Eduardo de Filippo. A falta de risc dramatúrgic, té mèrit trobar l’equilibri amb tants trumfos a la mà
Lautaro Perotti dona una nova profunditat al text de Josep Maria Miró. Prat i Coll aconsegueix, un any més tard, estrenar a l’Atrium

El Grec és el fes­ti­val d’arts escèniques per excel·lència de Bar­ce­lona. Aquest any arriba car­re­gat perquè suma obres que estava pre­vist estre­nar l’any pas­sat (però que la falta d’assaigs ho va fer impos­si­ble) amb les que es pre­ve­uen dins de la cele­bració dedi­cada a Àfrica. Fora del Grec, La Per­la29 segueix con­vi­dant a una cele­bració par­ti­cu­lar: un idil·li de la com­pa­nyia amb Edu­ardo de Filippo. Mol­tes nove­tats i ambi­ci­o­ses que, sor­to­sa­ment, tin­dran sego­nes opor­tu­ni­tats, més enllà d’aques­tes estre­nes, amb gires i poste­ri­ors tem­po­ra­des esta­bles.

Auto­ria: Josep Maria Miró Direcció: Lau­taro Perotti Lloc i dia: Sala Fly­hard, 14 de juny (fins al 30 de juliol)

L’HABI­TACIÓ BLANCA

Josep Maria Miró s’apropa cada cop més al món de les el·lipsis de Lluïsa Cunillé (Islàndia, Els sub­or­nats, El jardí...) par­tint sem­pre d’una reflexió enclo­tada, apor­tant la infor­mació amb comp­ta­go­tes. La situ­ació d’Una habi­tació blanca remet a un no espai on con­viu tot allò que no es va aca­bar de mate­ri­a­lit­zar en la vida pas­sada. No per­met recons­truir res, només per­met intuir les renúncies que es van pro­duint al llarg de la vida. L’apa­rició d’una mes­tra, un punt fan­tas­magòrica, obliga a fer una revisió als tres exa­lum­nes. La docent els havia mar­cat i ella, 30 anys més tard, vol saber què se n’ha fet de les seves vides. Miró és molt gelós a l’hora d’expli­car el perquè d’aques­tes tro­ba­des i els fets cir­cums­tan­ci­als poden ser refe­rents per enten­dre la coin­cidència, o no. El simpàtic Pumuki de la tele passa a ser un insult cruel, que con­di­ci­ona un pre­a­do­les­cent. Però el som­riure i la mirada atenta de la mes­tra cap als seus alum­nes és tant franca i trans­pa­rent que els des­arma. Qui és el que amaga més renúncies? Qui ha sabut cons­truir-se un relat i un pro­jecte de vida que inte­gri allò que no va arri­bar a ser.

L’acció té aire de tea­tre de l’absurd, de lec­tura fan­ta­si­osa (com una sèrie de ciència-ficció), sense aban­do­nar cap ele­ment de refe­rent tea­tral. Les tres tro­ba­des es van expli­cant amb frag­men­ta­ci­ons. Amb un codi sen­zill. L’interès va aug­men­tant amb l’ombra dolo­rosa de la consciència mal gua­rida que tant impri­meix Miró als seus tre­balls. Després de l’ambi­ci­osa Temps sal­vatge al TNC, ara desem­barca amb aquesta peça d’orfe­bre­ria a la Fly­hard. El tre­ball acto­ral té una pàtina nova, hi ha una veri­tat en aquest món fantàstic que ense­nya quina ha estat l’apor­tació de Lau­taro Perotti a la direcció. Conei­xem el tre­ball Fran­cesca Piñón, Albert Prat, Paula Blanco i Marc Rodríguez. En aquest no espai acon­se­guei­xen flo­tar per sobre de la veri­tat quo­ti­di­ana. Expo­sar-se només par­ci­al­ment, per pro­te­gir-se de les seves vul­ne­ra­bi­li­tats, del que els per­so­nat­ges saben que no en poden estar orgu­llo­sos. La senyo­reta Mercè els mira amb aquell som­riure que des­arma i els fa enten­dre que les tro­ba­des no són casu­als que, sense saber-ho, pot­ser amb les seves renúncies van per­ju­di­car ter­ce­res per­so­nes que ara se’ls apa­rei­xen (no, com a ven­jança, si no com a acti­tud res­pon­sa­ble per cor­re­gir l’oblit i inte­grar al relat els egois­mes infan­tils). Pumuki és un follet que els exhorta a ser millors, per acce­dir (pot­ser) a una feli­ci­tat res­pon­sa­ble.

Auto­ria i direcció: Jordi Prat i Coll Lloc i dia: Atrium, 17 de juny (fins al 18 de juliol)

M’HAU­RIEU DE PAGAR

El direc­tor Jordi Prat i Coll signa un text d’una dolça amar­gor. Cada per­so­natge (la guia tipus Fre­e­tour; el jove que con­vida a acci­ons ínti­mes sense con­tacte; i el músic que anun­cia la fi de la seva car­rera) té una sole­dat dife­rent i prova de sobre­viure. Els estels es van ali­near fugis­se­ra­ment i van per­me­tre una tro­bada que mai més es repe­tirà en vida, apa­rent­ment. I si uns dema­nen pagar per ofe­rir els seus ser­veis, el músic paga­ria per recu­pe­rar aquell alè. No és pas el pri­mer cop que Prat i Coll signa una auto­ria. Ante­ri­or­ment, havia fet peces com De quan somi­ava en què bar­re­java un punt d’humor amb la sor­di­desa de Copi. O la peça esbo­jar­rada de Réquiem for Evita. A Els Jocs flo­rals de Can­prosa va cons­truir una pri­mera part genial en què esquit­xava rèpli­ques de Rusiñol en una mena de caba­ret deca­dent, en una festa major de poble en què les músiques es van bana­lit­zant i van per­dent la llen­gua cata­lana per sal­tar al cas­tellà i a l’anglès més tor­rat. Diver­tit i fosc, alhora.

En aquesta tri­lo­gia de monòlegs, ser­vits d’un sol cop posa una pàtina de color dife­rent a cada peça. Àurea Márquez arrenca amb el per­so­natge més empàtic, acos­tu­mat a trac­tar amb gent a qui interessa l’art i que pro­cura estal­viar-se pagar el guia. Retalls que, Prat i Coll li agrada ima­gi­nar-se a par­tir de l’obser­vació en expo­si­ci­ons pel Cai­xafòrum (sem­bla intuir-se).El per­so­natge més fosc és el del noi (inter­pre­tat per Car­les Roig i Cesc Cuéllar, depe­nent de les ses­si­ons) que, arri­bat del poble a la capi­tal, estrena la lli­ber­tat en una dis­co­teca que mar­carà poste­ri­or­ment, una feina espe­cial, sòrdida, car­re­gada de pul­si­ons i que explora en el món més íntim de l’indi­vidu. Entrega el cos a vet­lla­des pro­hi­bi­des però exi­geix cobrar-ne el ser­vei per avançat i que no s’infrin­geixi la norma de la distància.És una fre­dor que glaça l’ànima i envi­go­reix la bèstia. Albert Pérez plan­teja un final que obre una espurna de llum. Des de la frus­tració del músic, plany per retor­nar a la infància amb una mare que l’havia esti­mat massa poc, apa­rent­ment, però a qui neces­sita. L’obra reu­neix les tres sole­dats i, en part, les ama­nyaga, les ser­veix per a un públic que queda atra­pat per cada pas­satge: s’hi pot veure reflec­tit en cada peça i alhora pro­voca un cert rebuig, com allò de des­co­brir-se que el reflex del mirall no és tan ama­ble com s’espe­rava. Prat i Coll des­til·la els per­so­nat­ges i en deixa una essència que per­met empa­ren­tar-los però que, sobre­tot, li interessa ense­nyar com cadascú, des del seu món inte­rior se sent deso­lat.

Auto­ria: Àngel Gui­merà Direcció: Marc Vila­ve­lla

Lloc i dia: Tea­tre Con­dal, 25 de juny (fins al 4 de juliol). Hi ha pre­vista tem­po­rada al 2022

LA FILLA DEL MAR

La Barni Tea­tre salpa a alta mar bus­cant la tem­pesta. La filla del mar juga a l’abisme perquè vol trans­me­tre al públic l’ani­ma­li­tat de l’Àgata davant la como­di­tat hipòcrita de bona part del poble. Pere Màrtir és la mar: juga amb els matei­xos con­tras­tos. Tot­hom li té reser­ves i li coneix les malícies, però ningú sap apar­tar-se de la seva seducció. Tam­poc Mari­ona ni, poc més tard, la mateixa Àgata. La fata­li­tat impe­deix que mai més l’espe­rit orgullós de Pere Màrtir s’estovi com unes llar­gues i toves ona­des.

La pro­ducció és valenta i honesta. Perquè cons­tru­eix un musi­cal des de la nar­ració, tren­cant això sí, l’ordre cro­nològic, posant la música a escena que res­sona com la remor del mar en quasi tot l’espec­ta­cle. I jugant a la meta­te­a­tra­li­tat quan es nar­ren els fets a l’hora de cobrar la set­ma­nada (i que es des­co­brei­xen les bai­xe­ses morals i els secrets d’amors per­duts). Pro­ba­ble­ment, una de les majors difi­cul­tats que es tro­barà en aques­tes pri­me­res fun­ci­ons amb públic del Grec és que l’ani­ma­li­tat de l’Àgata l’allu­nya de ser prou empàtica amb els espec­ta­dors. Sense esti­mar la seva fra­gi­li­tat, només veient la seva reacció a les deman­des del poble, es pot aca­bar abraçant les raons dels pes­ca­dors que tra­gi­nen sense heroïcitat les seves vides anònimes i insig­ni­fi­cants. Sense l’empa­tia de l’Àgata, l’èpica s’ensorra, com un cas­tell a la platja. Un dels encerts de l’espec­ta­cle, pen­sat per a mitjà for­mat però amb trets de tea­tre de pro­xi­mi­tat, és que els matei­xos actors toquin els ins­tru­ments, acom­pa­nyats de Marc Sam­bola (com­po­si­tor i direc­tor musi­cal que figura com un pes­ca­dor des­va­gat més, sem­pre amb la gui­tarra pel port). L’espai escènic simbòlic té la sor­presa sufi­ci­ent i la ver­sa­ti­li­tat que demana la posada en escena. Com era d’espe­rar, la tragèdia final demana un cop d’efecte, que com­mou. La peça té la vista de man­te­nir un cert diàleg amb les tragèdies rurals que Àngel Gui­merà ja va escriure a Terra baixa i Maria Rosa, amb una situ­ació simi­lar. També l’arri­bada de l’Àgata com si fos una per­sona estra­nya pot lli­gar amb el Sol solet del mateix autor. La filla del mar com­brega més amb el to íntim de Mare­mar que amb l’espec­ta­cu­la­ri­tat de Mar i Cel.

Auto­ria: Edu­ardo de Filippo Direcció: Oriol Broggi Lloc i dia: Bibli­o­teca de Cata­lu­nya, 26 de juny (fins al 31 de juliol)

FILU­MENA MAR­TU­RANO

Oriol Broggi torna a De Filippo (Questi fan­tasmi, Natale in Casa Cupi­e­llo) i regala una peça de tea­tre que ho embo­lica tot amb la vida. Al cos­tat de l’espai escènic i de la trama, les inter­pre­ta­ci­ons són el prin­ci­pal motiu per assis­tir-hi. Clara Segura és la dona amb caràcter, que prova una estra­ta­gema per garan­tir la pros­pe­ri­tat dels fills i evi­tar que se’ls arra­coni per l’apa­rició d’una jove 20 anys més jove (esti­rada Carla Vilaró, fun­ci­ona molt bé la seva comi­ci­tat). Enrico Ian­ni­e­llo és Dome­nico Sori­ano, un pro­hom calçasses que, tot i l’apa­rent mirada d’estar per sobre del bé i del mal, ésuna bal­dufa en mans de les dones, molt més intel·ligents que ell. Els ges­tos i les mira­des de tot el repar­ti­ment són veri­ta­bles jeroglífics que donen pólvora a la comèdia. Com en L’art de la comèdia, del mateix autor,, diri­git i pro­ta­go­nit­zat per Lluís Homar, la veri­tat i la men­tida es bar­re­gen en la trama. Tot i la solució final de focs d’arti­fici, que­den inter­ro­gants sobre la pater­ni­tat dels fills (inter­pre­tats per Jordi Llo­vet, Josep Sobre­vals, Sergi Tor­re­ci­lla amb un veri­ta­ble joc d’equi­li­bris de caràcters dòcils però orgu­llo­sos). No hi ha una con­clusió coin­ci­dent entre els espec­ta­dors. Ara, i quan surti de gira, tor­narà a ser un cavall gua­nya­dor. El mèrit, a falta de risc dra­matúrgic, és tro­bar l’equi­li­bri amb tants trum­fos a la mà i que no cai­gui cap carta abans d’hora. Les por­tes s’obren i es tan­quen i la història es cou a foc lent a ulls del públic que riu els tics de l’home nerviós des de gai­rebé el prin­cipi i que s’emo­ci­ona amb la bene­dicció final. Però que dis­crepa sobre qui ha enga­nyat a qui, en aquesta apa­rença de la vida con­ju­gal. Tot i la pàtina popu­lista, de fons, Filu­mena Mar­tu­rano rei­vin­dica la dig­ni­tat dels seus fills, i hi lluita com una lle­ona amb totes els ardits que té a les seves mans (més o menys res­pec­ta­bles).

Auto­ria: Mat­hias Enard

CAR­RER ROBA­DORS

Lloc i dia: Direcció: Julio Man­ri­que
Tea­tre Grec, 26 de juny (al setem­bre farà tem­po­rada al Romea)

El Grec s’ha atre­vit a obrir aquest 2021 amb un espec­ta­cle que també podria haver obert el 2017. En aquests anys d’impàs de direcció artística de Cesc Casa­desús, s’ha anat gua­nyant legi­ti­mi­tat per fer una pro­posta com­pro­mesa i arris­cada artísti­ca­ment. Julio Man­ri­que torna a l’amfi­te­a­tre del Grec després d’aquell Jeru­sa­lem en què va apro­fi­tar la vege­tació de la pedrera per enta­fo­rar-hi la cara­vana i l’abo­ca­dor del pro­ta­go­nista sem­pre rebel amb les deman­des del seus veïns. Ara, la rebel·lia és la d’un jove que s’adona que l’única alter­na­tiva és esca­par-se, fugir del seu Tànger esti­mat. El destí li dona sor­tida, i un gra­pat d’adults apro­fi­ten la seva neces­si­tat per uti­lit­zar-lo per als seus nego­cis (siguin ideològics o econòmics). Una fugida que ja han tas­tat altres espec­ta­cles de petit for­mat com P.A.U i Alhayat, o la suma dels dies, i que parla de la difi­cul­tat de viure sense estig­ma­tit­zació a Europa: No es país para negras, Negrata de merda... La posada en escena tapa la paret de pedra i per­met que sobre el fons es pro­jec­tin, a gran velo­ci­tat, vídeos amb iti­ne­ra­ris pels car­rers de Tànger, Marràqueix, Bar­ce­lona... L’obra salta d’una escena a l’altra en contínua tran­sició. Un dels mèrits de la dra­matúrgia és que tot es mou. I, en canvi, a l’esce­nari, hi ha per­so­nat­ges que s’hi estan llar­ga­ment expo­sats, com a con­trast: men­tre la vida dels joves corre per les venes, les pos­si­bi­li­tats de créixer, de sor­tir, de pros­pe­rar enca­llen la resta. Hi ha a qui el destí li som­riu, i hi ha qui mor fatal­ment.

El repar­ti­ment d’intèrprets és divers. Gui­llem Balart inter­preta el paper de Lakh­dar, el pro­ta­go­nista. La resta del repar­ti­ment (des­ta­quen Moha Ama­zian com l’amic que va enfos­quint el caràcter i Eli­sa­beth Casa­no­vas com a Judith, la noia que li dona motius per sor­tir de Tànger i arri­bar a Bar­ce­lona) es va des­do­blant. Els actors àrabs inter­pre­ten bona part dels papers que cor­res­po­nen a les mes­qui­tes i el veïnat en bar­ris mar­gi­nals, però també el d’infer­mer en un hos­pi­tal públic de Bar­ce­lona. L’aposta de Man­ri­que és des­ta­car l’empenta juve­nil de Lakh­dar, més que no pas el seu car­net d’iden­ti­tat. Com el mateix per­so­natge expressa en l’obra, ell és fruit de les experiències que ha vis­cut no pas d’on va néixer o de qui van ser els seus pares.L’obra par­teix de la volun­tat de donar veu als joves migrants que arri­ben des­em­pa­rats a Bar­ce­lona, on pro­ven de sobre­viure. Però no es basa en el bonisme, perquè té un relat com­plex, ple de con­tra­dic­ci­ons, que només Lakh­dar, l’heroi, sap lle­gir amb ètica. La mateixa ètica que el porta a la tragèdia per­so­nal. No és el cas de Bas­sam, per exem­ple, que queda atra­pat per una mirada a la religió frus­trant, ven­ja­tiva, que no alli­bera ni cons­tru­eix. La peça té un relat d’història petita a la qual li anirà millor el Romea, perquè l’amfi­te­a­tre del Grec és un espai que domina encara que se’l tapi. La com­ple­xi­tat per poder dia­lo­gar amb l’espai (so, llum, espai escènic) i sor­tir-ne vic­toriós demana una part molt més visual, espec­ta­cu­lar, com l’A tocar! de l’any pas­sat que, efec­ti­va­ment, a Car­rers Roba­dors li va a la con­tra. Tan­ma­teix, sig­nen un mun­tatge coral i honest.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor