Arts visuals

Santiago Rusiñol

Un artista polifacètic

90 anys després de la seva mort, Santiago Rusiñol segueix essent una de les figures més populars de la cultura catalana, amb un llegat innovador i que abastava un ampli ventall d’expressions, des del teatre fins a la pintura

TRANSICIÓ ARTÍSTICA
Rusiñol viurà un període especialment convuls, amb el declivi del naturalisme, l’eclosió del modernisme i l’aparició del noucentisme i les avantguardes
LA IMMERSIÓ A PARÍS
Els crítics coincideixen a descriure l’estada de Rusiñol a la capital francesa com l’“època daurada” de la seva pintura

Han pas­sat 90 anys de la seva mort. Però, encara avui, San­ti­ago Rusiñol (Bar­ce­lona, 1861-Aran­juez, 1931) segueix essent una de les figu­res més popu­lars de la cul­tura cata­lana. Els seus qua­dres, els pro­ta­go­nis­tes de les seves obres de tea­tre i, en gene­ral, el mite al vol­tant de l’artista no només per­du­ren, sinó que s’engran­dei­xen a mesura que es va estu­di­ant i difo­nent la seva obra. Les seves obres són estu­di­a­des contínua­ment a les uni­ver­si­tats, els seus qua­dres són expo­sats a les gale­ries i les seves pro­duc­ci­ons tea­trals, estre­na­des cons­tant­ment a les sales de tea­tre. Una altra cosa és que aquesta popu­la­ri­tat es tra­du­eixi en un bon conei­xe­ment del per­so­natge.

Rusiñol va ser un artista per­ma­nent­ment inquiet i curiós. Va crear més d’un cen­te­nar de peces tea­trals, entre dra­mes, melo­dra­mes i monòlegs; va dei­xar gai­rebé un miler de qua­dres, entre els quals molts retrats, però sobre­tot pai­sat­ges i jar­dins. Pre­ci­sa­ment un dels trets que carac­te­rit­za­ven l’artista modern era l’afany per esber­lar les fron­te­res entre les dife­rents mani­fes­ta­ci­ons artísti­ques. L’his­to­ri­a­dor Joa­quim Folch i Tor­res va afir­mar: “Fa lite­ra­tura pin­tant i pinta fent lite­ra­tura”; una reflexió per­fec­ta­ment apli­ca­ble a la resta d’arts que va con­rear.

Rusiñol va començar a escriure ben aviat, quan tenia només 20 anys. Par­tia d’una for­mació auto­di­dacta i els seus escrits són espon­ta­nis i plens de fres­cor. Les car­tes a la que serà la seva esposa, Lluïsa Denís, i les cròniques que publica a l’Anu­ari i al But­lletí de l’Asso­ci­ació d’Excur­si­ons Cata­lana expres­sen prou bé la seva vocació d’expe­ri­men­tar. Més enda­vant, ja esta­blert a París, Rusiñol es con­ver­tirà en un cro­nista excep­ci­o­nal de la vida bohèmia i dels sacri­fi­cis que com­porta per a aquells que la prac­ti­quen. Ben aviat, en el seu afany incan­sa­ble d’expe­ri­men­tar, assu­mirà el repte d’intro­duir el poema en prosa amb la publi­cació a L’Avenç de La sug­gestió del pai­satge i Els cami­nants de la terra. En els pri­mers lli­bres, Anant pel món (1896), Ora­ci­ons (1897) i Fulls de la vida (1898), anirà molt més enllà i assu­mirà el repte de diluir les fron­te­res entre gèneres.

L’ESCRIP­TOR

Però allò que li donarà popu­la­ri­tat serà l’entrada en el món del tea­tre; un procés que coin­ci­deix en un moment com­plex de la seva vida, amb l’extir­pació d’un ronyó i el procés de des­mor­fi­nit­zació. L’artista viurà, a par­tir d’ales­ho­res, un canvi impor­tant en la seva obra pictòrica i literària. En aquest dar­rer cas, es mani­fes­tarà a través de la dedi­cació gai­rebé exclu­siva a la lite­ra­tura dramàtica, amb obres com ara Lli­ber­tat! (1901), El malalt crònic (1902), L’hèroe (1903), El pati blau (1903) i El místic (1903), que el con­ver­ti­ran en un escrip­tor de moda.

En un dels molts home­nat­ges que van fer-li, l’autor va con­fes­sar: “Dels que m’he bur­lat i he com­ba­tut sem­pre és dels far­sants [...]. Per a com­ba­tre’ls em vaig val­dre, a l’època de l’entu­si­asme, del roman­ti­cisme i el sen­ti­men­ta­lisme, amb les ora­ci­ons, i en l’època dels desen­ganys em ser­veixo de la iro­nia. I no em can­saré. Per a com­ba­tre’ls arri­baré al sen­ti­men­ta­lisme, fins a la cur­si­le­ria, i a la broma fins al lati­gui­llo i fins a tot lo que pugui.” L’escrip­tor, deli­be­ra­da­ment, havia empès un camí sense retorn per afer­mar els lli­gams amb el gran públic.

Mal­grat aquest per­fil poli­facètic, un dels ves­sants que han con­tribuït a donar-li més popu­la­ri­tat ha estat el de pin­tor. I, de fet, ell mateix se sen­tia, per damunt de tot i abans que res, pin­tor; l’art que li per­me­tia expres­sar millor els seus sen­ti­ments, les seves emo­ci­ons. En l’àmbit estètic, Rusiñol viurà un període espe­ci­al­ment con­vuls, que pre­sen­cia el declivi del natu­ra­lisme, que ha domi­nat els dar­rers anys del segle XIX, l’eclosió del moder­nisme i l’apa­rició del nou­cen­tisme i les avant­guar­des artísti­ques.

EL PIN­TOR

L’artista de Bar­ce­lona s’ali­men­tarà de totes aques­tes tendències. I, si bé ell mateix es defi­nirà com a moder­nista, allò que real­ment el carac­te­rit­zarà serà el seu afany moder­nit­za­dor. És, en parau­les del crític Daniel Giralt-Mira­cle, un “reno­va­dor, un recer­ca­dor de nous camins estètics [...]. Per­so­ni­fica el trànsit del rea­lisme al sim­bo­lisme; és a dir, d’un rea­lisme acadèmic i fred a un rea­lisme que poten­cia més els sen­ti­ments que la tècnica, les idees sub­ja­cents que l’estètica impe­rant”.

Com el pro­ta­go­nista de L’auca del senyor Esteve, la novel·la que con­ver­tirà en obra de tea­tre, Rusiñol acon­se­gueix traçar el seu propi destí, lluny dels nego­cis fami­li­ars i pro­gres­si­va­ment vin­cu­lat a la incli­nació per les arts, on podrà explo­tar les seves inqui­e­tuds i el talent per­so­nal. Amb 17 anys s’ins­criurà al taller de Tomàs Mora­gas, un cone­gut pin­tor de per­fil for­tu­nyià. De fet, els seus pri­mers qua­dres es veu­ran influïts per la pin­tura etnogràfica, si bé poste­ri­or­ment s’abo­carà a una clara­ment natu­ra­lista, en la qual pre­do­mi­nen els pai­sat­ges rurals, a l’estil de l’escola d’Olot.

En tot cas, serà la des­co­berta de París, a par­tir del 1888, allò que modi­fi­carà radi­cal­ment la seva pro­ducció. La capi­tal fran­cesa és, en aquell moment, la capi­tal cul­tu­ral del món; i, a través d’Enric Clarasó, Rusiñol es dei­xarà atra­par pel desig de “conèixer [París] per visi­tar els museus i l’Expo­sició anyals i conèixer el seu movi­ment artístic”. La immersió resul­tarà extre­ma­da­ment pro­fi­tosa. Els crítics coin­ci­dei­xen a des­criure aquesta com l’“època dau­rada” de la seva pin­tura. Obres com ara Un dia gris. Clarasó a la seva habi­tació de Mont­mar­tre (1890), Cafè de Mont­mar­tre (1890) i Cre­pus­cle. Île Saint-Louis no només poden cata­lo­gar-se com a autènti­ques obres mes­tres, sinó també com a cre­a­ci­ons per­fec­ta­ment equi­pa­ra­bles a les que s’esta­ven expo­sant a les gale­ries més inno­va­do­res de la capi­tal fran­cesa. París es va con­ver­tir, entre el 1889 i el 1895, en una residència per­ma­nent per a Rusiñol.

A banda de París, Sit­ges es con­ver­tirà en un altre esce­nari ins­pi­ra­dor. El pai­satge, les cases, el mar i, per damunt de tot, l’explosió de llum es con­ver­ti­ran en temàtica pre­fe­rent dels seus qua­dres; i també en el seu par­ti­cu­lar refugi. El 1892 hi farà cons­truir una casa taller que bate­jarà amb el nom de Cau Fer­rat i que es con­ver­tirà en el lloc des d’on orga­nit­zarà les ano­me­na­des Fes­tes Moder­nis­tes, que aple­ga­ran els artis­tes més repu­tats de l’època.

Rusiñol es dei­xarà seduir per mol­tes altres ciu­tats. De fet, aquesta vari­ació per­ma­nent dels seus esce­na­ris és una mos­tra més del seu tarannà inquiet. Els pai­sat­ges, els recrea sense gent, però no dei­xen d’inter­pel·lar aquells qui els con­tem­plen. Tal com afir­marà el mateix: “En els meus pai­sat­ges es pot par­lar de tots els temes rela­ci­o­nats amb la vida i la mort. Posa’t a din­tre d’ells i deixa que et par­lin.” De fet, va ser d’aquesta forma, con­vi­dant-nos a dia­lo­gar a través dels qua­dres, quan el va sor­pren­dre la mort a Aran­juez el 13 de juny del 1931.

el CAU FERRAT, DE refugi a museu

El Cau Ferrat es va convertir, a partir del 1897, en el refugi de Santiago Rusiñol; en la casa, l’estudi i el taller. I, després de la seva mort, en principal llegat a la vila de Sitges i en un museu obert al públic. El visitant pot trobar-hi les col·leccions d’art antic i modern aplegades per l’artista, amb obres del mateix Rusiñol, però també de Pablo Picasso, Ignacio Zuloaga, Enric Clarasó, Manolo Hugué i Pau Gargallo, entre d’altres.

En un “modernista militant” i eclèctic com Santiago Rusiñol, l’afecció al col·leccionisme tenia l’objectiu de recuperar les fonts originals de l’art primigeni; però també d’imbuir-se de les mirades d’altres artistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor