Música

Bombolla de llibertat

El 18 de setembre del 1971, ara fa cinquanta anys, naixien a Canet de Mar les Sis Hores de Cançó, un festival multitudinari que va anar més enllà del pur gaudi musical i va esdevenir un clam massiu de denúncia política i d’ànsia de llibertat

LLIBERTAT
“Va ser una bombolla de llibertat; un parèntesi en el que era l’etapa més dura d’aquell tardofranquisme”
MULTITUDINARI
“Avui voldríem veure festivals com els que es feien a finals dels anys setanta a Canet, que aplegaven milers i milers de persones”

Quan encara vivíem en els anys negre estalzí de la dic­ta­dura fran­quista, a Canet de Mar es feia gran un fes­ti­val que anava més enllà del pur gaudi musi­cal i es con­ver­tia en un movi­ment mas­siu de lluita anti­fran­quista, de denúncia política i d’ànsia de lli­ber­tat. Les Sis Hores de Cançó van néixer un 18 de setem­bre del 1971, ara fa cin­quanta anys. En els vuit anys que es van orga­nit­zar hi van actuar tots els noms de la Nova Cançó, el feno­men musi­cal que ja havia començat a córrer en els anys sei­xanta també com a movi­ment de pro­testa: Ovidi Mont­llor, Pi de la Serra, Maria del Mar Bonet, Pau Riba, Joan Isaac, Toti Soler, Marina Ros­sell, Lluís Llach, Rai­mon, La Trinca, Joan Bap­tista Humet, Pere Tàpies, Al Tall... Cada edició va ser més mul­ti­tu­dinària, fins al punt que la con­vo­catòria del 1976 va reu­nir unes 60.000 per­so­nes al Pla d’en Sala de Canet.

No va ser fàcil mun­tar un fes­ti­val com aquell, ni per la quan­ti­tat de públic ni, sobre­tot, per la cen­sura i la repressió poli­cial que el volien ofe­gar. “Va ser una bom­bo­lla de lli­ber­tat; un parèntesi en el que era l’etapa més dura d’aquell tar­do­fran­quisme. Real­ment les Sis Hores van ser un acte revul­siu davant la situ­ació que vivíem”, des­taca l’his­to­ri­a­dor de Canet Car­les Sàiz Xiqués, que és qui fa tres anys va com­ple­tar el lli­bre Canet. 36 (+12) hores de cançó i de lli­ber­tat, de Joan Ramon Mai­nat. L’ori­gi­nal es va publi­car el 1977, i el 2018 Ender­rock el va ree­di­tar i actu­a­lit­zar. Joan Ramon Mai­nat (1951-2004) –germà del com­po­nent de La Trinca Josep Maria Mai­nat– va ser l’ideòleg del fes­ti­val. Ho va fer com a cap­da­van­ter del grup de pio­ners de l’Agru­pa­ment Escolta de Canet. Uns anys abans, ja havien començat a mun­tar alguns con­certs per recap­tar diners per aba­ra­tir els cos­tos de les sor­ti­des i cam­pa­ments de l’enti­tat. Com que aquells reci­tals havien tin­gut un cert èxit, l’any 1971 es van plan­te­jar mun­tar un fes­ti­val més gran, emmi­ra­llant-se en els grans fes­ti­vals de Wight, al Regne Unit, i Woods­tock, a Nova York.

En aque­lla pri­mera edició hi van actuar, a l’Amfi­te­a­tre del Maresme, Teresa Rebull, Ovidi Mont­llor, Joan Bap­tista Humet, Fals­terbo 3, Enric Bar­bat, Maria del Mar Bonet i els par­ti­ci­pants de l’espec­ta­cle Una de bar­rets, un mun­tatge creat a La Cova del Drac de Bar­ce­lona amb el gua­nya­dor i els fina­lis­tes de la pri­mera edició del con­curs Pro­moció de Noves Veus. Hi van assis­tir 1.800 per­so­nes. En aquell moment, les Sis Hores de Cançó encara no tenien aquest nom, sinó el de Fes­ti­val de Cançó Cata­lana. Va ser el peri­o­dista musi­cal Jordi Gar­cia-Soler (Bar­ce­lona, 1947-2020), autor d’una crònica a la revista Serra d’Or titu­lada Sis hores de cançó a Canet, qui va fer que a par­tir de l’any següent el fes­ti­val ja prengués aquest nom. “Es va allar­gar tant que va arri­bar a les sis hores. Aquesta és l’anècdota periodística a par­tir de la qual el fes­ti­val acaba ano­me­nant-se així ja a par­tir del 1972 i el que l’acaba fent famós”, explica Sàiz.

L’esde­ve­ni­ment es va fer gran de manera impa­ra­ble. Tant, que els joves escol­tis­tes van veure que no tenien prou capa­ci­tat per mun­tar un fes­ti­val d’aque­lles carac­terísti­ques i van dema­nar ajuda al grup La Trinca. Des del 1974 fins a la dar­rera edició, el 1978, l’orga­nit­zació va estar lide­rada per La Trinca, a través de la seva empresa Pebrots Enter­pri­ses. Els con­certs es van tras­lla­dar ales­ho­res al Pla d’en Sala, un espai a l’aire lliure més gran, amb un esce­nari pro­fes­si­o­nal. “La Trinca es fa gran amb el fes­ti­val i el fes­ti­val també fa gran La Trinca. Quan veuen que cal pro­fes­si­o­na­lit­zar les Sis Hores i que ja no pot ser un con­cert pro­mo­gut per un agru­pa­ment escolta sota l’empara de l’església, La Trinca posa la seva logística al ser­vei del fes­ti­val i con­tri­bu­eix que faci un salt qua­li­ta­tiu.”

Ovidi Mont­llor va actuar a Canet en totes les edi­ci­ons i els altres mem­bres de la Nova Cançó hi van ser una o diver­ses vega­des. La Nova Cançó ja feia temps que cor­ria amb èxit, però el fes­ti­val la va aca­bar d’engran­dir: “Les Sis Hores va ser l’epi­cen­tre de tots els can­tants de la Nova Cançó. Hi va pas­sar tot­hom i alguns d’ells es van aca­bar que­dant a Canet”, per exem­ple, Come­di­ants, la com­pa­nyia que algun cop va acom­pa­nyar el públic amb una cer­ca­vila fins al recinte del fes­ti­val, i que es va aca­bar esta­blerta a Canet, recorda Sàiz.

Per fer pos­si­ble un fes­ti­val com aquell, en plena dic­ta­dura i amb els ten­ta­cles de la repressió sem­pre ama­tents, calien algu­nes aju­des: “Les Sis Hores es van poder fer amb la com­pli­ci­tat de les auto­ri­tats muni­ci­pals. Només es podia fer d’aquesta manera”, segons Sàiz, que també vol recor­dar que “l’objec­tiu ini­cial era recep­tar diners per al grup d’escol­tes de Canet, que estava molt vin­cu­lat a l’Església”: “El resul­tat, però, va ser sor­pre­nent, i el fes­ti­val va anar crei­xent fins a quan­ti­tats de gent impor­tantíssi­mes. Avui voldríem veure fes­ti­vals com els que es feien a finals dels anys setanta a Canet.” També va ser deter­mi­nant el paper de l’Església: “En pri­mer lloc perquè l’escol­tisme estava sem­pre vin­cu­lat a l’Església; allà és on neix l’Agru­pa­ment Escolta de Canet i, per tant, sem­pre hi va haver com­pli­ci­tat; no dic per part del rec­tor, però sí dels vica­ris, que eren molt pro­gres i, de fet, molts van pen­jar la sotana i es van aca­bar casant al cap d’uns anys. Per exem­ple, Rai­mon Bonal. Eren per­so­nes amb un nivell intel·lec­tual molt alt i que veien la neces­si­tat que la gent anés més enllà de l’opressió social que hi havia.” Per tant, segons Sàiz, “tant l’Església, que va tenir un paper deter­mi­nant, com la per­mis­si­bi­li­tat de les auto­ri­tats locals del fran­quisme van ser clau perquè aquells joves plan­tes­sin la petita lla­vor del que després va aca­bar sent aquest macro­fes­ti­val, que era impen­sa­ble que es pogués fer.”

Però amb Franco viu, i també després de la seva mort –perquè tal com recorda Josep M. Mai­nat “que es morís Franco no va ser sufi­ci­ent” (vegeu pla­nes 34 i 35)– la cen­sura, els boi­cots i els actes repres­sius van pla­nar sem­pre sobre la cita musi­cal. El Govern Civil hi posava totes les tra­ves pos­si­bles: “S’havien de dipo­si­tar amb ante­lació les lle­tres de totes les cançons que s’havien de can­tar durant el fes­ti­val, i de tant en tant arri­bava el segell de “cen­su­rado”. També se’n pas­sava una còpia a l’Ajun­ta­ment perquè la poli­cia fos cons­ci­ent de què es podia can­tar i quins can­tants hi podien can­tar. N’hi havia alguns que esta­ven vetats i que no hi podien ser. Pi de la Serra, per exem­ple, va estar un any cen­su­rat”, explica Sàiz. D’altra banda, “la presència poli­cial era fortíssima”: “Hi havia cami­ons dels gri­sos que vigi­la­ven. I també es van pro­duir boi­cots per part de la caverna negra fran­quista, que en més d’una ocasió van boi­co­te­jar el fes­ti­val.” Per exem­ple, el 1976 van tallar el cable­jat elèctric: “No ho van fer una colla de brètols, sinó que era un acte pro­gra­mat i el que pre­te­nia era boi­co­te­jar el fes­ti­val i que la cosa anés a pit­jor, perquè tenint allà milers de per­so­nes a les fos­ques, difícil­ment esta­rien qui­e­tes.” L’acció no es gene­rava a Canet: “Era un boi­cot extern; inter­na­ment penso que en gene­ral tot­hom hi estava d’acord, perquè durant un dia i mig Canet aco­llia ona­des de gent i supo­sava uns ingres­sos impor­tants. Totes les opo­si­ci­ons que hi va haver al fes­ti­val van ser exter­nes.” I a mesura que s’anava con­so­li­dant, “el Govern Civil cada cop tar­dava més a donar permís i, per tant, tot pen­java d’un fil fins a dar­rera hora”, recorda Sàiz Xiqués, que també explica una anècdota: “En una ocasió, el permís va arri­bar el dia de la festa major. I des de l’esce­nari de l’enve­lat, l’alcalde, desig­nat pel règim, va fer públic que ja hi havia permís per a les Sis Hores. En l’àmbit local, no hi va haver mai una opo­sició radi­cal al fes­ti­val, sinó com­pli­ci­tat, tot i que al mateix temps obediència a l’apa­rell del fran­quisme.” Mal­grat tot, a la bom­bo­lla de les Sis Hores hi tras­pu­ava sem­pre la lli­ber­tat. Va ser allà, el 1975, esqui­vant la cen­sura, que Rafael Subi­rachs va can­tar en públic Els sega­dors per pri­mera vegada des de l’inici de la dic­ta­dura.

Les Sis hores de Cançó es van cele­brar inin­ter­rom­pu­da­ment fins al 1978. Els dos anys següents no es va orga­nit­zar i el 1981 l’Ajun­ta­ment de Canet –curi­o­sa­ment ja el pri­mer Ajun­ta­ment democràtic–, el va sus­pen­dre. Car­les Sàiz n’explica les cau­ses: “L’any 1979 el fes­ti­val no es va fer. En pri­mer lloc perquè La Trinca, que era qui produïa i posava la infra­es­truc­tura, vivia un moment d’èxit impor­tant, no només pel ves­sant musi­cal, sinó perquè també havia començat a fer més pro­jec­tes de tele­visió. Ana­ven molt enfei­nats, i no hi va haver l’opció de tirar enda­vant el fes­ti­val. I l’any següent, des de la coo­pe­ra­tiva cul­tu­ral Odeon van voler repren­dre el fes­ti­val, ja des­vin­cu­lat de la pro­duc­tora Pebrots. El que va fer l’Ajun­ta­ment va ser mun­tar una enquesta (se’n con­ser­ven tots els fulls a l’Arxiu Muni­ci­pal de Canet) pre­gun­tant als boti­guers del poble si con­si­de­ra­ven que s’havia d’orga­nit­zar o no. Bé sigui perquè pot­ser va ser ten­denciós, va sor­tir que una majo­ria impor­tant deia que no. Però no deixa de ser curiós que el pri­mer ajun­ta­ment democràtic va ser el que no va auto­rit­zar el fes­ti­val.” De fet, aquesta decisió va aca­bar com­por­tant una crisi de govern al con­sis­tori. Sí que el 1981 es va cele­brar un fes­ti­val a petita escala, a l’Odeon, per cele­brar-ne el desè ani­ver­sari.

L’èxit de les Sis Hores va ser tant gran que el 1975 la pro­mo­tora Pebrots va inten­tar, infruc­tu­o­sa­ment, expor­tar el fes­ti­val a les ciu­tats de Reus, Bell­puig i Figue­res; no es va poder dur a terme perquè el Govern Civil no ho va auto­rit­zar. Sí que, paral·lela­ment a les Sis Hores, des del juliol del 1975 es va cele­brar un altre cer­ta­men: el Canet Rock, amb el lema Dotze hores de música i follia. Estava orga­nit­zat per Pebrots i la Sala Zeleste, i va des­a­parèixer simultània­ment amb les Sis Hores. Aquest segon, però, sí que ha aca­bat tenint con­tinuïtat avui, ja que des del 2014 se cele­bra a Canet un fes­ti­val amb el mateix nom.

CARINA FILE­LLA

cfi­le­lla@​lrp.​cat

PRESÈNCIA ALS MITJANS

Les Sis Hores de Canet “van tenir molta difusió als mitjans de comunicació de totes les tendències; hi havia cròniques de tota mena, amb diferents visions en funció del diari”, recorda Carles Sàiz. A la imatge de sota es pot veure la portada de l’Avui del 25 de juliol del 1976, amb la crònica del festival de Canet. Va ser l’any amb més públic, amb una forta presència policial i amb un sabotatge inclòs (un tall del cablejat elèctric). “A part de les 60.000 persones assistents al festival, cal destacar [...] la presència d’un contingent de forces de la Guàrdia Civil i de la Policia Armada”, que el cronista, Emili A. Moliné, calcula en més de 4.000 policies.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor