Música

Cançons i retalls de vida

Miquel Pujadó publica ‘De foc i de vellut’, el primer àlbum amb cançons noves des de fa dotze anys, amb el qual també celebra els quaranta anys del seu primer disc

L’ANARQUISME
L’anarquia seria ideal si l’individu evolucionés per fer-ho possible. L’anarquisme no és fer allò que et surti dels nassos: és autocontrol

El 2018, Miquel Pujadó va publi­car un CD doble titu­lat 35 anys, per al qual va tor­nar a gra­var, amb més ofici i bona com­pa­nyia ins­tru­men­tal, algu­nes de les seves pri­me­res cançons, inclo­ses totes les del seu pri­mer disc, El temps dels fanals en flor (1982). En rea­li­tat, els trenta-cinc anys eren apro­xi­mats, perquè ell mateix titu­lava el text de pre­sen­tació Trenta-cinc anys... i una mica més, tenint en compte que havia començat a escriure cançons als 14 anys i a fer les pri­me­res actu­a­ci­ons des­ta­ca­des als 16 o 17.

Aquest ter­ras­senc nas­cut a Madrid fa 62 anys publica ara De foc i de vellut (Micros­copi), el seu pri­mer disc amb cançons noves des d’A con­tra­veu, apa­re­gut el 2010. Però aquest nou tre­ball també com­me­mora el 40è ani­ver­sari d’aquell pri­mer disc del 1982 amb les qua­tre últi­mes cançons: qua­tre temes amb “ele­ments auto­bi­ogràfics”, que for­men una secció espe­cial dins del disc titu­lada Retalls de vida (un cop d’ull al retro­vi­sor). Entre aques­tes qua­tre cançons n’hi ha dues de noves, Aquell temps de la Jazz Cava –i la seva con­ti­nu­ació ins­tru­men­tal amb molt de swing: Jazz Cava Reprise– i Retalls de vida, més dues ver­si­ons de cançons clàssi­ques de la seva pri­mera època, A Ter­rassa hi ha una plaça i Soc un peix de terra endins. Aquesta secció, gra­vada a l’Audi­tori Muni­ci­pal de Ter­rassa amb un estudi mòbil, ha estat arran­jada per Mar­cel Case­llas i el pia­nista Antoni-Olaf Saba­ter, i inclou la col·labo­ració de músics de la gran escola jazzística ter­ras­senca, com ara Pep Coca, Adrià Font, Josep M. Farràs i Joan Albert, a més del saxo­fo­nista i cla­ri­ne­tista Xavier Figue­rola, el gui­tar­rista Alfons Rojo i el trom­bo­nista John do Buclet.

Les altres dotze cançons de De foc i de vellut han estat ela­bo­ra­des amb el pro­duc­tor, arran­ja­dor i mul­tiins­tru­men­tista Xavier Batllés (Orques­tra Mira­sol, La Ron­da­lla de la Costa, etc.), el sas­tre que ha ves­tit les cançons amb l’ajuda d’una dot­zena d’ins­tru­men­tis­tes i algu­nes apor­ta­ci­ons vocals: Pujadó fa un duet amb l’actriu i can­tant Aina Sánchez (Dagoll Dagom) a la cançó Records diver­gents, que ofe­reix dos punts de vista dife­rents per expli­car una mateixa nit; i a Un rei d’ocasió, una “ucro­nia humorística amb aires de rumba”, també inter­ve­nen en la part dia­lo­gada Aina Sánchez i l’actor Fer­ran Frauca, més la gui­tarra experta de Pedro Javier González. La cançó explica una història “sobre una forma de govern ja des­a­pa­re­guda en el moment en què el nar­ra­dor troba per casu­a­li­tat als Encants un monarca aca­bat de des­con­ge­lar i té la mala idea d’endur-se’l a casa”. “Amb una mica de sort aniré a veure en Valtònyc a Bèlgica”, diu Pujadó amb la trista iro­nia de saber que no són bons temps per dir que el rei va des­pu­llat (o que és un ban­darra). També s’escolta la veu de l’actriu Olga Suárez, reci­tant el poema clàssic de Ramon Mun­ta­ner, a la intro­ducció de Soc de la mata de jonc, en què també canta Inma Ortiz.

“Tenia mol­tes ganes de fer cançons noves i, en aquest sen­tit, la pandèmia dels collons m’ha anat, entre come­tes, bé, perquè he pogut dedi­car més temps a la com­po­sició”, explica Pujadó, que en els últims anys ha estat molt actiu en diver­sos fronts: com­po­nent cançons per a altres artis­tes –entre les més recents, Els dibui­xos del teu ros­tre, per a Dyango–; con­ce­bent l’espec­ta­cle i el disc col·lec­tius Mara­gall, paraula viva, i home­nat­jant un dels seus grans refe­rents al disc Bras­sens, llum i ombra, però també publi­cant novel·les juve­nils i difo­nent la història de la poe­sia en cançons, en ses­si­ons que, abans de la pandèmia, feia sovint per ins­ti­tuts de tot el país, i que van aca­bar també donant forma a un altre lli­bre: Poe­mes de capçalera. A més, Pujadó, filòleg de for­mació, també ha adap­tat alguns dels títols de la col·lecció juve­nil “Clàssics a mida” de Bar­ca­nova, com ara Curial i Güelfa, Els mise­ra­bles i Tirant lo Blanc.

Aquest can­tau­tor lliu­re­pen­sa­dor con­ti­nua tre­ba­llant al seu aire, sense pres­si­ons de cap tipus, tam­poc les estilísti­ques: “Quan em pre­gun­ten quina mena de música faig, jo sem­pre res­ponc: no ho sé, faig cançons. Soc com un pin­tor que pinta en cada moment amb els ele­ments que té més a l’abast.”

Com a pri­mer sin­gle del disc s’ha triat una cançó de títol pro­vo­ca­dor en aquests temps de revol­tes: És fàcil dir-se anar­quista. “L’anar­quia no és el caos,/ és l’ordre menys el poder./ És no empas­sar-te gri­paus/ com aquell qui pren cafè./ No és la bomba, la pis­tola/ ni l’odi de l’amar­gat,/ és l’escola de la lli­ber­tat”, canta Pujadó. “Hi ha tan­tes anar­quies com anar­quis­mes. Jo sem­pre he estat al marge de la cosa gregària, dels grups, i per a mi tant Bras­sens com Perec són anar­quis­tes, però de manera dife­rent”, explica aquest home pro­fun­da­ment influït per la chan­son i la cul­tura fran­cesa menys con­ven­ci­o­nal. “L’anar­quia seria ideal sem­pre que l’indi­vidu pogués evo­lu­ci­o­nar per fer-ho pos­si­ble, par­tint de la idea que l’anar­quisme no és fer allò que et surti dels nas­sos: és auto­con­trol. Evi­dent­ment, jo explico tot això inten­tant que el resul­tat sigui atrac­tiu des d’un punt de vista musi­cal. No faig tesis doc­to­rals i, a més, sovint uti­litzo la iro­nia, perquè soc fill d’un tipus de cançó fran­cesa nar­ra­tiva i amb humor, la de Bras­sens o Léo Ferré.”

El dia 1 d’abril, Miquel Pujadó actuarà al cen­tre cívic La Sedeta de Bar­ce­lona, i també ho farà el 7 de maig al Har­lem Jazz Club de Bar­ce­lona, en el marc del fes­ti­val Bar­na­sants.

DE FOC I DE VELLUT Autor: Miquel Pujadó Discogràfica: Microscopi Durada: 1 hora i 9 minuts Web: miquelpujado.net
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor