Pantalla

Cartellera

La transformació d’un cineasta

Pot­ser també hi ha pin­ze­lla­des de sen­su­a­li­tat, espur­nes huma­nis­tes i alguna cosa que res­pira dins dels guions tre­nats, als ante­ri­ors films de Jac­ques Audi­ard, entre els quals aquells que abor­den de manera diversa mons mafi­o­sos i/o vio­lents: De tant bate­gar se m’ha parat el cor, Un pro­feta i fins i tot Deep­han, que, incom­pren­si­ble­ment, va gua­nyar la Palma d’Or el 2015 a Canes (l’any de Carol, de Todd Hay­nes, i de L’assas­sina, de Hou Hsiao-Hsien) esbos­sant (amb la poca traça d’una de les obres menys reei­xi­des del cine­asta francès) una història d’amor entre un home i una dona esca­pats de la guerra de Sri Lanka i que, refu­gi­ats a París, s’enfron­ten a altres for­mes de violència.

En la seva explo­ració de la mas­cu­li­ni­tat, força com­pla­ent, pot obser­var-se una certa delec­tació en cos­sos per­fec­ta­ment mus­cu­lo­sos, com ara el d’aquell Matt­hias Scho­e­na­erts que, a De rovell i d’os, té cura del per­so­natge inter­pre­tat per Marion Coti­llard després que, en un acci­dent, perdi les dues cames. Alguna cosa va can­viar amb Els ger­mans Sis­ters, un wes­tern ines­pe­rat de Jac­ques Audi­ard en què la febre de l’or, amb la seva cobdícia, té el seu con­tra­punt en la idea d’una comu­ni­tat igua­litària per crear en l’ales­ho­res encara ano­me­nat “Nou Món”: una uto­pia que almenys trans­forma dos ger­mans assas­sins. Però el cas és que una fres­cor sor­pre­nent, una sen­su­a­li­tat acla­pa­ra­dora, una cali­desa impre­vista i una atenció cap a la femi­ni­tat (a més, en la seva diver­si­tat) han irrom­put de manera esti­mu­lant i pode­rosa en el cinema d’Audi­ard amb París, dis­trito 13, que va pre­sen­tar-se l’any pas­sat a Canes amb el títol ori­gi­nal, Les Olym­pi­a­des, que no fa referència a cap com­pe­tició espor­tiva, sinó al barri de classe mit­jana i mul­ti­ra­cial de París que, cer­ta­ment, cor­res­pon al dis­tricte 13: un ter­ri­tori urbà amb alts edi­fi­cis d’una arqui­tec­tura fun­ci­o­nal i, per aquest motiu, força des­per­so­na­lit­zada.

Pouant de tres històries gràfiques del nord-ame­ricà Adrian Tomine (Amber Sweet, Killing and Dying i Hawai­ian Getaway), no és per res que Audi­ard ha escrit el guió amb dues dones, les també direc­to­res Léa Mysius i Céline Sci­amma, autora de Por­trait d’une jeune fille en feu. Tres dels qua­tre pro­ta­go­nis­tes són dones: Emi­lie (Lucie Zhang), d’ori­gen taiwanès, que viu com pot de tre­balls oca­si­o­nals; Nora (Noe­mie Mer­lant), estu­di­ant de dret que es posa a tre­ba­llar en una immo­biliària, i Ambert (Jehni Beth), una actriu d’un xat porno. El quart és Cami­lle (Makita Samba), d’ascendència afri­cana: un pro­fes­sor que, can­sat de les seves con­di­ci­ons labo­rals, es con­ver­teix en agent immo­bi­li­ari, on coin­ci­deix amb la Nora.

Amb ells, la pel·lícula, rodada en blanc i negre, aborda amb natu­ra­li­tat, sense pre­ju­di­cis ni tam­poc judi­cis, una joven­tut mar­cada per la incer­tesa, la pre­ca­ri­e­tat labo­ral, la fluc­tu­ació del desig i de les seves iden­ti­tats sexu­als i l’addicció a un món inter­nauta que pot envair la seva inti­mi­tat. Entre ells hi ha rela­ci­ons que tran­si­ten entre l’amor i l’amis­tat o a la inversa. Hi ha joia de viure i també dolor. I quasi tot flu­eix d’una manera creïble, viva, seduc­tora .

PARÍS, DISTRITO 13 Direcció: Jacques Audiard Intèrprets: Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant, Jehnny Beth, Geneviève Doang Música: Rone Fotografia: P. Guilhaume País: Estat Francès, 2021
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.