Lletres

Crítica

DIÀLEG DE MITOLOGIES DE ROBERTO CALASSO

Com si fóssim en un joc de nines russes, la narració és un artefacte imperfecte, que es pot llegir en diferents ocasions per gaudir de la profunditat filosòfica i adaptar-la a les nostres necessitats

El con­tacte entre ima­gi­nació, mito­lo­gia i lite­ra­tura va nodrir l’obra del nar­ra­dor i edi­tor Roberto Calasso (Florència, 1941 – Milà, 2021). Aquests dies ens arriba, mit­jançant una tra­ducció de Carme Are­nas per a Quid Pro Quo, La tau­leta dels des­tins, el seu últim lli­bre de ficció, que va sor­tir el mateix any de la seva mort. Podríem dir que és una obra menor si la com­pa­rem, per exem­ple, amb Les Noces de Cad­mos i Har­mo­nia, publi­cada per Edi­ci­ons B el 1990, però també cal asse­gu­rar que conté tots els ingre­di­ents per endin­sar-nos en el labe­rint cul­tu­ral que implica Calasso.

La tau­leta dels des­tins és un lli­bre fas­ci­nant per l’eru­dició, però també un bon entre­te­ni­ment, una nar­ració que recrea l’epo­peia del pro­te­git d’Ea, Utna­pix­tim, que va ser acon­se­llat perquè cons­truís una arca per arre­ce­rar-se amb altres homes i ani­mals del diluvi uni­ver­sal. Pre­miat amb la vida eterna a l’illa de Dil­mun, tot el relat està diri­git al nàufrag Sind­bad quan arriba a l’illa alguns mil·len­nis més tard, i que l’acaba defi­nint com “el més vell dels vells i el més viu dels vius”.

L’argu­ment seria ideal per a una novel·la juve­nil, però Calasso l’ama­neix amb la seva prosa plena de brou dens, que no des­torba gens la lec­tura lleu­gera del lli­bre, que m’ha recor­dat els con­tes ino­bli­da­bles de Vol­taire, a qui lite­ra­tura moderna deu tant, es digui el que es digui. La tau­leta dels des­tins és de con­tin­gut mític i religiós, però és també una ucro­nia amb el rere­fons de la cul­tura semítica, però amb els dub­tes per­ma­nents dels per­so­nat­ges, sobre­tot del Sind­bad que nau­fraga, així mateix, en el con­tin­gut de la seva història, en la con­fusió. Calasso el porta davant Noè, a la cova del poli­te­isme, on assis­tirà a dife­rents des­co­ber­tes per tal d’encim­be­llar el mateix Ea. Enmig del caos de la mateixa nar­ració i de les sor­pre­ses cap a on ens con­du­eix, el lec­tor con­tem­plarà les rea­li­tat en forma d’irre­a­li­tats i la ficció com a forma suprema de la rea­li­tat, és a dir, de la mito­lo­gia de la nos­tra mateixa cul­tura.

Com si fóssim en un joc de nines rus­ses, la nar­ració és un arte­facte imper­fecte, que es pot lle­gir en dife­rents oca­si­ons per gau­dir de la pro­fun­di­tat filosòfica i adap­tar-la a les nos­tres neces­si­tats. Asimètric i en alguns moments, com en el desen­llaç, massa tòpic, el conte podria haver estat una peça de Bor­ges, però Calasso, com a edi­tor, tenia els ulls massa pen­dents dels lec­tors i les ven­des. I d’això, el lli­bre se’n res­sent. No obs­tant, hem de valo­rar el repte de bar­re­jar per­so­nat­ges de dife­rents tra­di­ci­ons i fer-los dia­lo­gar en un estadi quasi estàndard. Ignoro les cir­cumstàncies en què el mes­tre va ges­tar aquest últim relat de la seva dila­tada tra­jectòria com a escrip­tor, ini­ci­ada a la dècada dels sei­xanta, fa més de mig segle. Pot­ser Roberto Calasso també s’havia can­sat dels déus, o pot­ser dels humans. L’esforç d’aquest bonic conte final corona una tra­jectòria irre­pe­ti­ble.

La tauleta dels destins
Autor:
Roberto Calasso
Editorial:
Quid Pro Quo
Preu:
16 euros

El millor blues americà entre el 1947 i el 1962

Serien capaços d’imaginar una sessió de blues nocturn amb Muddy Waters, John Lee Hooker, B.B. King, Elmore James, Etta James, Howlin’ Wolf i Buddy Guy a l’escenari? Diríem que és un desig impossible perquè la majoria d’aquestes criatures del sud dels Estats Units ja han fet el traspàs, però la tecnologia els torna a unir en un compacte de vint-i-set temes en què trobem una antologia d’un dels grans encerts de la música nord-americana negra. Aquí no tenim bruixots britànics que els han imitat ni cap mena de paternalisme de la indústria, sinó que són els superherois de la música, els eternament discriminats. Des de la peça inicial, I’m your Hoochie Coochie Man, una gravació del 1954 del gran Muddy Waters, o el popular Boom Boom del 1962, de John Lee Hooker, fins a The red rooster, de l’udolador Howlin’ Wolf el 1961, o I Can’t quit you, baby, d’Otis Rush del 1956, aquest Blues Power pot servir per a tot: per curar el singlot, per reconciliar-se amb els veïns o simplement per tancar els ulls i deixar-se dur al paradís de les veus més inconformistes de l’imperi. Cal felicitar l’antòleg. Era fàcil triar aquestes peces. Ha tingut el valor de fer-ho.

Blues Power
Autor:
Diferents artistes
Discogràfica:
Original Recordings
Preu:
15 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor