‘Art’ s’escriu amb hac
Dansa urbana i contemporània, circ i música en viu són els tres pilars del festival d’arts de carrer Per Amor a l’Hart, de l’Hospitalet de Llobregat, que en la que serà la divuitena edició torna a les dates habituals, del 30 de juny al 2 de juliol
BIPOL.ART
“El festival és un espai de trobada i exhibició per a creadors, professionals i públic, tant de la ciutat com l’especialitzat”A l’Hospitalet de Llobregat art s’escriu amb hac. Fa divuit anys que s’hi organitza el festival d’arts de carrer Per Amor a l’Hart (PALH), una proposta que s’ha anat modelant com a referent de la cultura escènica de carrer i que principalment se sustenta sobre tres disciplines de la creació contemporània: la dansa urbana i contemporània, el circ i la música en viu. Les dues darreres edicions s’havien hagut de moure en el calendari, a causa de la pandèmia, i s’havien celebrat al setembre, però enguany torna a les seves dates habituals, emmarcada dins del Summer –la programació d’estiu de l’Hospitalet– i tindrà lloc els dies 30 de juny i 1 i 2 de juliol. Totes les actuacions del cartell són propostes artístiques de carrer i són gratuïtes.
“Volem apropar aquest tipus d’art a les persones, a la gent, al públic…, als seus orígens. Per Amor a l’Hart dona suport a la cultura de proximitat, l’apropa als espectadors novells, als especialitzats i professionals, i posa en rellevància les arts escèniques de carrer. No hem volgut deixar passar l’oportunitat d’acostar al públic noves propostes escèniques, noves sensacions vitals i sentiments positius per descobrir”, expliquen els responsables de Bipol.art, l’entitat cultural de la ciutat que organitza aquest festival amb el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet i el Districte Cultural de la ciutat.
Una de les novetats d’aquesta divuitena edició és que es diversificaran els espais d’actuació al barri del Centre. L’escenari central continuarà sent el parc de la Remunta –que és l’espai habitual del certamen des de l’any 2020–, però també torna a la plaça de l’Ajuntament, als jardins de la Biblioteca de Can Sumarro i a la plaça Lluís Companys.
El festival arrencarà el dijous 30 de juny, a la plaça de l’Ajuntament, amb l’espectacle Ven, de la companyia Si Seulement, en el qual els artistes es mouen entre la dansa, l’equilibri, els malabars i la barra xinesa. En un altre espai, el Parc de la Remunta, s’hi han programat les actuacions de la companyia Symbiosi, que presentarà l’espectacle de dansa 20, i de la companyia Eia, amb la proposta de circ participatiu Espera, que convidarà el públic a viure de prop les acrobàcies que tenen lloc a l’escena.
L’endemà, divendres, les actuacions començaran a dos quarts de set de la tarda, amb el muntatge de dansa Blanc Borrombori, de l’estudi de dansa Ca la Vidala. Altres actuacions destacades de la jornada seran, en dansa, les de la companyia de Nouvas-kiko López, que presentarà Etéreas; Àngel Duran, amb The beauty of it; i la companyia Mutuo, que portarà a l’Hospitalet l’espectacle de dansa LoveWins, amb una dramatúrgia que es nodreix de les tecnologies de la comunicació virtual. En l’apartat de circ, entre altres propostes, el col·lectiu F.R.E.N.È.T.I.C escenificarà l’espectacle Save the Temazo, que planteja les interrelacions entre la música, les emocions i les xarangues en general; una experiència, avisen, a 10 metres d’alçada que canviarà la percepció de la realitat.
El dissabte dia 2 serà un dels dies més intensos, i acabarà amb una de les cites destacades d’aquesta edició: a tres quarts d’onze de la nit, al parc de la Remunta, s’estrenarà la Gala de Nit, un espectacle únic, producció pròpia del festival, amb música en viu a càrrec de la Rolling Vibes Collective i la cantant Suzanna i les actuacions de Las XL (presentadores), José Luís Redondo (equilibris), Àfrica i Júlia (portés acrobàtics) i Cèlia Marcé Oller (trapezi fix). El cartell, però, inclou moltes altres actuacions al llarg del dia, entre d’altres, les de la companyia de circ Les Dessous de Barbera, amb Crazy Safari Cirucs, un espectacle transgressor en un format original que, en forma de faula moderna, gira al voltant de certs problemes de la societat enmig de contorsions, malabars, tir amb arc, doma contemporània i natació sincronitzada. Entre les propostes de dansa, el mateix dissabte també hi haurà les de la coreògrafa i ballarina Lorena Nogal, membre de la companyia La Verona, que presentarà L’elogi de la fisura, un solo de dansa contemporània que vol ser “una celebració de l’autoacceptació i la bellesa que sorgeix de la imperfecció, de l’asimetria i la irregularitat”, segons es diu en la seva carta de presentació.
música
La música que acompanyarà el festival arribarà de bracet de Dj Txarnego, selector de latin funk, reggae swing, rumba’n’roll & booga sul; Opinólogas, un projecte musical en clau d’humor feminista, en el qual quatre dones mil·lenials influenciades per la cultura flamenca i urbana plantegen temàtiques quotidianes de la seva vida mentre interpreten un repertori que beu del flamenc i la cobla però també del jazz i el hip hop. I enguany també tornarà al Per Amor a l’Hart el músic veneçolà Lenin Jiménez Güiroloco i la seva banda de salsa, que versionen temes punk nacionals i internacionals. La majoria de les actuacions musicals serviran per tancar cadascuna der les tres jornades.
El col·lectiu Bipol.art destaca la importància del PALH: el festival “és un espai de trobada i exhibició per a creadors, professionals i públic, tant de la ciutat com l’especialitzat”. De fet, és habitual que alguns dels artistes que hi participen actuïn després en altres esdeveniments destacats d’arts escèniques del país.