Teatre

‘Art’ s’escriu amb hac

Dansa urbana i contemporània, circ i música en viu són els tres pilars del festival d’arts de carrer Per Amor a l’Hart, de l’Hospitalet de Llobregat, que en la que serà la divuitena edició torna a les dates habituals, del 30 de juny al 2 de juliol

BIPOL.ART
“El festival és un espai de trobada i exhibició per a creadors, professionals i públic, tant de la ciutat com l’especialitzat”

A l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat art s’escriu amb hac. Fa divuit anys que s’hi orga­nitza el fes­ti­val d’arts de car­rer Per Amor a l’Hart (PALH), una pro­posta que s’ha anat mode­lant com a refe­rent de la cul­tura escènica de car­rer i que prin­ci­pal­ment se sus­tenta sobre tres dis­ci­pli­nes de la cre­ació con­tem­porània: la dansa urbana i con­tem­porània, el circ i la música en viu. Les dues dar­re­res edi­ci­ons s’havien hagut de moure en el calen­dari, a causa de la pandèmia, i s’havien cele­brat al setem­bre, però enguany torna a les seves dates habi­tu­als, emmar­cada dins del Sum­mer –la pro­gra­mació d’estiu de l’Hos­pi­ta­let– i tindrà lloc els dies 30 de juny i 1 i 2 de juliol. Totes les actu­a­ci­ons del car­tell són pro­pos­tes artísti­ques de car­rer i són gratuïtes.

“Volem apro­par aquest tipus d’art a les per­so­nes, a la gent, al públic…, als seus orígens. Per Amor a l’Hart dona suport a la cul­tura de pro­xi­mi­tat, l’apropa als espec­ta­dors novells, als espe­ci­a­lit­zats i pro­fes­si­o­nals, i posa en rellevància les arts escèniques de car­rer. No hem vol­gut dei­xar pas­sar l’opor­tu­ni­tat d’acos­tar al públic noves pro­pos­tes escèniques, noves sen­sa­ci­ons vitals i sen­ti­ments posi­tius per des­co­brir”, expli­quen els res­pon­sa­bles de Bipol.​art, l’enti­tat cul­tu­ral de la ciu­tat que orga­nitza aquest fes­ti­val amb el suport de l’Ajun­ta­ment de l’Hos­pi­ta­let i el Dis­tricte Cul­tu­ral de la ciu­tat.

Una de les nove­tats d’aquesta divui­tena edició és que es diver­si­fi­ca­ran els espais d’actu­ació al barri del Cen­tre. L’esce­nari cen­tral con­ti­nuarà sent el parc de la Remunta –que és l’espai habi­tual del cer­ta­men des de l’any 2020–, però també torna a la plaça de l’Ajun­ta­ment, als jar­dins de la Bibli­o­teca de Can Sumarro i a la plaça Lluís Com­panys.

El fes­ti­val arren­carà el dijous 30 de juny, a la plaça de l’Ajun­ta­ment, amb l’espec­ta­cle Ven, de la com­pa­nyia Si Seu­le­ment, en el qual els artis­tes es mouen entre la dansa, l’equi­li­bri, els mala­bars i la barra xinesa. En un altre espai, el Parc de la Remunta, s’hi han pro­gra­mat les actu­a­ci­ons de la com­pa­nyia Sym­bi­osi, que pre­sen­tarà l’espec­ta­cle de dansa 20, i de la com­pa­nyia Eia, amb la pro­posta de circ par­ti­ci­pa­tiu Espera, que con­vi­darà el públic a viure de prop les acrobàcies que tenen lloc a l’escena.

L’endemà, diven­dres, les actu­a­ci­ons començaran a dos quarts de set de la tarda, amb el mun­tatge de dansa Blanc Bor­rom­bori, de l’estudi de dansa Ca la Vidala. Altres actu­a­ci­ons des­ta­ca­des de la jor­nada seran, en dansa, les de la com­pa­nyia de Nou­vas-kiko López, que pre­sen­tarà Etéreas; Àngel Duran, amb The beauty of it; i la com­pa­nyia Mutuo, que por­tarà a l’Hos­pi­ta­let l’espec­ta­cle de dansa LoveWins, amb una dra­matúrgia que es nodreix de les tec­no­lo­gies de la comu­ni­cació vir­tual. En l’apar­tat de circ, entre altres pro­pos­tes, el col·lec­tiu F.R.E.N.È.T.I.C esce­ni­fi­carà l’espec­ta­cle Save the Temazo, que plan­teja les inter­re­la­ci­ons entre la música, les emo­ci­ons i les xaran­gues en gene­ral; una experiència, avi­sen, a 10 metres d’alçada que can­viarà la per­cepció de la rea­li­tat.

El dis­sabte dia 2 serà un dels dies més inten­sos, i aca­barà amb una de les cites des­ta­ca­des d’aquesta edició: a tres quarts d’onze de la nit, al parc de la Remunta, s’estre­narà la Gala de Nit, un espec­ta­cle únic, pro­ducció pròpia del fes­ti­val, amb música en viu a càrrec de la Rolling Vibes Collec­tive i la can­tant Suzanna i les actu­a­ci­ons de Las XL (pre­sen­ta­do­res), José Luís Redondo (equi­li­bris), Àfrica i Júlia (portés acrobàtics) i Cèlia Marcé Oller (tra­pezi fix). El car­tell, però, inclou mol­tes altres actu­a­ci­ons al llarg del dia, entre d’altres, les de la com­pa­nyia de circ Les Des­sous de Bar­bera, amb Crazy Safari Cirucs, un espec­ta­cle trans­gres­sor en un for­mat ori­gi­nal que, en forma de faula moderna, gira al vol­tant de certs pro­ble­mes de la soci­e­tat enmig de con­tor­si­ons, mala­bars, tir amb arc, doma con­tem­porània i natació sin­cro­nit­zada. Entre les pro­pos­tes de dansa, el mateix dis­sabte també hi haurà les de la coreògrafa i balla­rina Lorena Nogal, mem­bre de la com­pa­nyia La Verona, que pre­sen­tarà L’elogi de la fisura, un solo de dansa con­tem­porània que vol ser “una cele­bració de l’auto­ac­cep­tació i la bellesa que sor­geix de la imper­fecció, de l’asi­me­tria i la irre­gu­la­ri­tat”, segons es diu en la seva carta de pre­sen­tació.

música

La música que acom­pa­nyarà el fes­ti­val arri­barà de bra­cet de Dj Txar­nego, selec­tor de latin funk, reg­gae swing, rumba’n’roll & booga sul; Opinólogas, un pro­jecte musi­cal en clau d’humor femi­nista, en el qual qua­tre dones mil·leni­als influ­en­ci­a­des per la cul­tura fla­menca i urbana plan­te­gen temàtiques quo­ti­di­a­nes de la seva vida men­tre inter­pre­ten un reper­tori que beu del fla­menc i la cobla però també del jazz i el hip hop. I enguany també tor­narà al Per Amor a l’Hart el músic veneçolà Lenin Jiménez Güiro­loco i la seva banda de salsa, que ver­si­o­nen temes punk naci­o­nals i inter­na­ci­o­nals. La majo­ria de les actu­a­ci­ons musi­cals ser­vi­ran per tan­car cadas­cuna der les tres jor­na­des.

El col·lec­tiu Bipol.​art des­taca la importància del PALH: el fes­ti­val “és un espai de tro­bada i exhi­bició per a cre­a­dors, pro­fes­si­o­nals i públic, tant de la ciu­tat com l’espe­ci­a­lit­zat”. De fet, és habi­tual que alguns dels artis­tes que hi par­ti­ci­pen actuïn després en altres esde­ve­ni­ments des­ta­cats d’arts escèniques del país.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor