Teatre

Vomitar la por 55 vegades

Premiada amb el Projecte Alcover, ‘Nua’ està girant per Catalunya, on va arrencar a la Mostra d’Igualada i ja ha fet temporada al Versus Glòries

ITINERÀNCIA
‘Nua’ no s’ha representat mai a la Flyhard. Les seves produccions basen l’èxit en les gires i les itineràncies

La direcció de Marta Aran ataca fron­tal­ment i amb pre­cisió de bis­turí el fan­tasma del culte al cos. L’actriu que va sor­pren­dre com a dra­ma­turga amb una pri­mera peça sobre enve­ges entre ger­ma­nes (La noia de la làmpada) i que va repe­tir amb un capítol íntim i reve­la­dor (Els dies men­tits), ara ha diri­git un text escrit per Ann Perelló (que també l’inter­preta) i Andrea Ros, un tre­ball intens, acu­rat, que relata l’angúnia d’una jove que nota com el seu cos es trans­forma en unes mides que no són les que, segons ella mateixa, les seves amis­tats apro­va­ran. Nua, radi­o­gra­fia d’un tras­torn és una copro­ducció del Tea­tre Prin­ci­pal de Palma. Abans d’estre­nar-se a Bar­ce­lona ja va fer una gira per les illes Bale­ars, que no es comp­ta­bi­litza en aquest arti­cle. El mun­tatge, a més, ha estat esco­llit recent­ment pel Pro­jecte Alco­ver, la qual cosa els per­metrà dur a terme una gira arreu dels Països Cata­lans durant el 2022/23. Segons el nos­tre recompte, de moment es viurà l’angúnia de viure en un labe­rint fins a 55 cops. I tan­tes altres vega­des, la feli­ci­tat sen­zi­lla de reconèixer-ho des d’una madu­resa que entén i abraça el seu jo juve­nil de fa uns anys.

El per­so­natge aborda fórmu­les per dei­xar de men­jar en un procés devas­ta­dor d’anorèxia. Nua va més enllà d’aquest fet perquè el recorda, uns anys més tard, amb l’amenaça ja ben iden­ti­fi­cada a través dels die­ta­ris i dels llocs per on va recórrer la seva ado­lescència. I en aquesta revi­sita als inferns hi ha una certa redempció espe­rançadora. Nua, per ara, a diferència de la majo­ria de títols de la Fly­hard no ha fet fun­ci­ons a la seva sala. I en té pre­vis­tes una quin­zena encara per con­fir­mar, fins a la pri­ma­vera del 2023. El tras­torn ali­men­tari tran­sita per l’entorn juve­nil i, pun­tu­al­ment, pren la forma d’espec­ta­cle, com el 2017 a la Mos­tra d’Igua­lada (Cos­press) o, molts anys enrere, amb una comèdia agra de Neil Labute (Gorda), per citar dos exem­ples de for­mes ben antagòniques però que pro­cu­ra­ven reve­lar aquesta fra­gi­li­tat dels indi­vi­dus davant la norma no escrita que imposa la soci­e­tat en mar­car els límits dels cos­sos nor­ma­tius.

Nua arrenca amb el retorn a la llar de joven­tut, que pro­pi­cia un viatge al record amarg, a l’auto­en­gany. I a reconèixer el valor de les aju­des de la mare que, lla­vors, sem­blava ser el cau d’una molèstia contínua. L’espai es limita a cinc vàters que ama­guen secrets, core­o­gra­fies, con­ver­ses, inti­mi­tats. I es per­cep en quin moment parla la pro­ta­go­nista (pre­sent o pas­sat), depe­nent del tipus de telèfon mòbil amb què es comu­nica des del seu espai pri­vat, íntim, on prova de curar les feri­des i on, pun­tu­al­ment, no fa més que apro­fun­dir en la nafra.

Gràcies al Bar­ce­lona Dis­tricte Cul­tu­ral, Nua s’està veient en alguns cen­tres cívics de Bar­ce­lona. És una eina que pot ser recon­for­tant per als alum­nes que patei­xin aquesta pressió. Nua és un clam de lli­ber­tat, perquè la pro­ta­go­nista, ja adulta, ha après a superar els pre­ju­di­cis, les pors i les neces­si­tats de vomi­tar el men­jar que aca­bat d’inge­rir en un cen­tre on inten­tava recu­pe­rar els hàbits d’ali­men­tació. Aquesta mirada alli­be­ra­dora i que denun­cia la gras­sofòbia va mul­ti­pli­cant els exem­ples, com ara a El viatge de Paula (pro­gra­mada recent­ment a a Bada­ba­doc).

La Sala Fly­hard es carac­te­ritza pel seu afo­ra­ment reduït. Com al Ver­sus Glòries, el públic està a dues ban­des, la qual cosa obliga a situar l’esce­no­gra­fia engan­xada a les dues parets i limi­tant els ele­ments cen­trals per garan­tir l’espai mínim per als intèrprets. La sala, que va obrir el 2010 a Sants, després que la com­pa­nyia homònima hagués arren­cat el pro­jecte el 2006 amb Jordi Casa­no­vas com a dra­ma­turg i direc­tor, té clara la neces­si­tat de tras­lla­dar els seus mun­tat­ges fora del seu espai per fer-los ren­di­bles. Casa­no­vas es va desen­ten­dre del pro­jecte de com­pa­nyia i de sala el 2013. Durant anys, van anar pro­vant sales de mitjà for­mat (com el Club Capi­tol) per poder explo­tar comer­ci­al­ment els seus mun­tat­ges. El to de les obres, efec­ti­va­ment, acos­tuma a tenir una dosi de thri­ller i, sobre­tot, tocs de comèdia. Arran del tan­ca­ment del Capi­tol, han anat tras­lla­dat algu­nes de les seves pro­duc­ci­ons a altres espais comer­ci­als com ara el Ver­sus Glòries, (Nua), l’Aquitània (Lo nues­tro), La Gleva (Estig­mes), La Villar­roel (A.K.A) o, fins i tot l’Espai Lliure (Smi­ley) i el Tea­tre Borràs (Ove­lles). També és un fet molt habi­tual que les seves pro­duc­ci­ons viat­gin per Cata­lu­nya. Hi deu tenir a veure que la com­pa­nyia es formés a Vila­franca del Penedès i que por­tin incor­po­rada la neces­si­tat de des­plaçar-se per pre­sen­tar les seves pro­duc­ci­ons; és el meca­nisme habi­tual dels grups de fora de Bar­ce­lona, abans no fan una tem­po­rada a Bar­ce­lona o, millor encara, abans no pas­sen a ges­ti­o­nar una sala a la ciu­tat (per petita que sigui). La pre­o­cu­pació de 3XTR3S, Dagoll Dagom o el Tri­ci­cle era la mateixa per a les sales de gran for­mat (per això es van atre­vir a ges­ti­o­nar el Tea­tre Victòria durant unes dècades): era la garan­tia que podrien tro­bar sala amb faci­li­tat a la ciu­tat. Avui, en rea­li­tat, la pressió de les peti­tes com­pa­nyies ha cres­cut molt perquè, tot i que la pro­li­fe­ració de sales té un balanç posi­tiu en els dar­rers vint anys, també és cert que ha cres­cut molt més el nom­bre de pro­jec­tes que llui­ten per dis­po­sar d’una breu estada. De fet, l’interès de fer una tem­po­rada esta­ble és per faci­li­tar que els pro­gra­ma­dors (prin­ci­pal­ment, muni­ci­pals) vegin els espec­ta­cles i negociïn funció de gira.

Per la posada en escena neta i directa i per la temàtica que tracta, Nua és un mun­tatge que interessa amb faci­li­tat tot­hom que l’ha vista. No seria d’estra­nyar, doncs, que s’acabés tra­duint al cas­tellà (L’habi­tació blanca, de Josep Maria Miró, es repre­sen­tarà, el mes de març al Tea­tro Español de Madrid). És només un dels espec­ta­cles que s’han gua­nyat un pedigrí pel fet d’haver entrat en un espai amb més alta­veu i difusió.

La factoria Flyhard

La sala Flyhard té molt afinades les mesures dels seus muntatges, sempre de dramaturgia contemporània i en català. Aquesta temporada presenten cinc espectacles, tres d’ells que, en realitat jja van estrenar el curs passat i que van deixar molt públic fora. Dilluns passat es va acomiadar de la flyhard definitivaent Negatius, escrita i dirigida per sílvia Navarro. Fins al 27 d’octubre no es farà la següent estrena. es tracta d’Austràlia, el primer text (que se sàpiga) del director de La Calórica, Israel solà. Aquest grup de semiculte a Barcelona, que està despuntant també amb temporades en sales com el Borràs o el Poliorama, juga amb la controvèrsia i la comèdia. Solà signa una peça que qüestiona el concepte de família tradicional. L’obra neix d’una conversa informal amb una amiga i serveix per indagar en les relacions entre tres germanes en una situació vital. Ester Cort, Meritxell Huertas, Brian Lehane i Carme Poll interpreten el muntatge. La road trip arenc d’una trucada: una germana, que viu a Austràalia i no pot quedar embarassada, li demana un òvul a la germana i ella hi accedeix, de seguida. Al viatge s’hi afegirà la germana gran. Serà una oportunitat de retrobar.-se, i de detectar-se amb el mateix passat per`k, segurament, amb projectes de futurs ben diferents.

L’altre muntatge d’estrena de la temporada a la flyhard serà La nit del peix Kiwi del dramaturg i director (i actor) Josep Julien. Interpreta La nit del peix kiwi Santi Ricart, que fa e paper d’un artista de mitjana edat, atrapat en un laberint de frustracions personals i professionals. En realtat, hi haurà una tercera producció que s’estrenarà al juliol, probablement sota e paraigüies del Grec com ha estat el cas de Negatius. Per ara, no ha transcendit títol ni autoria.

Les dues reposicions que falten de la temporada són La família (im)possible, de Carol López i La pell fina (de Yago Alonso i Carmen Marfà), que combinaran amb algunes actuacions puntuals. Carol López va plantejar aquesta obra per provar d’entendre, com a dona de mitjana edat progrssista, la llibertat de gènere que viuen amb molta més normalitat els més joves mentre que el duet Alonso i Marfà fan broma dels enganys entorn el primer fill. La gira dels espectacles de la Sala Flyhard és molt variada amb altres títols com El sensespai, Els dies mentits o la celebradíssima Ovelles.

Gira 2022

18 de març

Tàrrega

25 de març (2 funcions)

Porqueres

28 de març a 1 de maig

Sala Versus Glòries

1 d’abril

Mostra d’Igualada

6 de maig

Bescanó

14 de maig

Vilanova i la Geltrú

30 de set. (2 funcions)

Artà

13 d’oct. (2 funcions)

CC Besòs

14 d’octubre

C. cult. Farinera del Clot

16 i 17 d’octubre

Cervera

20 d’octubre

CC Casinet Hostafrancs

21 d’oct (2 funcions)

CC Pere Quart

26 d’octubre

Amposta

3 i 4 de novembre

CC Baró de Viver

18 de nov (2 funcions)

CC Can Clariana

22 i 23 de novembre

Montcada i Reixac

24 de novembre

C. Sant Pau, Barcelona

27 i 28 de novembre

Sant Hipòlit de Voltregà

30 de nov (2 funcions)

Figueres

2 de desembre

Figueres

6 de desembre

Manacor

13 de desembre

Roda de Ter

15 de des (2 funcions)

CC Casa Groga

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor