Lletres

Crítica

I LA VIDA VA CRÉIXER DEFINITIVAMENT

De totes les novel·les publi­ca­des per l’escrip­tor grec radi­cat a Suècia The­o­dor Kalli­fa­ti­des (Molaoi, 1938), Amor i enyo­rança és segu­ra­ment la més biogràfica. Ni que sigui pels paral·lelis­mes entre el pro­ta­go­nista de la nar­ració i la vida de l’escrip­tor, emi­grat el 1964 a Esto­colm i estu­di­ant de filo­so­fia a la uni­ver­si­tat. Poeta inci­pi­ent, va ser pro­fes­sor a la mateixa facul­tat on s’havia gra­duat i va ini­ciar una extensa tra­jectòria com a nar­ra­dor en suec, però també en el seu grec natal, així com infi­ni­tat de tra­duc­ci­ons entre dues llengües: Berg­man, Strind­berg i Rit­sos, entre d’altres. Galàxia Guten­berg ha publi­cat El pas­sat no és un somni –també auto­bi­ogràfica i ambi­en­tada a Grècia, on els habi­tants del seu poble patei­xen afu­se­lla­ments dels fei­xis­tes–, Timan­dra, Mares i fills –les qua­tre traduïdes del grec per Mont­ser­rat Camps i Gaset– i ara Amor i enyo­rança, que ens arriba direc­ta­ment del suec gràcies a Caro­lina Moreno Tena.

L’obra de Kalli­fa­ti­des, a través de novel·les breus i ben tre­na­des, és una des­cripció d’estats d’ànim, tant les històriques com les que con­te­nen la bio­gra­fia per­so­nal d’un dels escrip­tors més des­ta­cats de la novel·la euro­pea actual. Per exem­ple, a Amor i enyo­rança ens des­criu les des­ven­tu­res d’un noi arri­bat a Suècia sense diners a les but­xa­ques i que s’ha d’adap­tar a una soci­e­tat dife­rent. El seu modus vivendi, la situ­ació dels emi­grants o l’ena­mo­ra­ment d’una veïna, que és una dona casada, mos­tren les rela­ci­ons difícils entre els tre­ba­lla­dors i l’encaix, també sen­ti­men­tal, dins d’una novel·la d’ini­ci­ació, que segu­ra­ment des­criu també les difi­cul­tats que va tenir quan va ater­rar a Suècia el 1964. Entre una aven­tura i la següent, cita Kava­fis, “la vida va créixer”. I és aquesta la sen­sació que ens deixa aquesta bella nar­ració, plena d’inter­ro­gants sub­tils sobre la com­prensió d’altres cul­tu­res i el xoc entre men­ta­li­tats en uns països que es des­per­ten len­ta­ment de la guerra euro­pea. La prosa de Kalli­fa­ti­des ens atrapa dins una nar­ració ama­ble i com­pas­sada, plena de des­crip­ci­ons de gran sen­si­bi­li­tat, que recor­den els ver­sos dels poe­tes con­tem­po­ra­nis. “La feli­ci­tat sem­bla fàcil d’imi­tar”, ens diu al meridià de la novel·la, però aquesta recerca del per­so­natge jove el porta a des­pis­tar-se men­tre intenta estu­diar entre tot un seguit de fei­nes precàries i rela­ci­ons difícils. Sense gaire argu­ment, Amor i enyo­rança és un relat magis­tral de la for­mació de l’escrip­tor que deriva de les lec­tu­res i les sen­sa­ci­ons, que s’acosta a l’amor d’una manera gai­rebé traumàtica i que tem caure en els paranys de la seva manca d’experiència. Lle­gir Kalli­fa­ti­des és una experiència, perquè et fa iden­ti­fi­car-te amb les vicis­si­tuds dels per­so­nat­ges, però també t’ofe­reix refle­xi­ons: “Els records que no es refor­cen amb parau­les s’obli­den fàcil­ment i ràpida­ment... Els humans dibui­xem, gra­vem a la pedra, pin­tem o posem una pedra damunt d’una altra no només per no caure en l’oblit, sinó per poder recor­dar.”

Amor i enyorança
Autor:
Theodor Kallifatides
Editorial:
Galaxia Gutenberg
Preu:
19,40 euros

Paul Giger ens acosta als manuals de la bona mort

Els Ars Moriendi o manuals de la bona mort van ser uns compendis de la tradició cristiana sorgits a principis del segle XV. Fomentaven una actitud valenta i positiva davant l’agonia en el moribund, normalment enfrontat amb dosis similars de por i incomprensió. Així, amb l’ajuda dels àngels i els sants, invocats per les oracions dels seus acompanyants, aquell havia de fer front a les temptacions dels dimonis per salvar la seva ànima en els moments de feblesa. Una cosa semblant ens proposa el grup del violinista suís Paul Giger en el seu nou treball, un manual celestial per enfrontar-nos a la realitat des de l’actitud de la música i tot el seu catàleg d’harmonies que ens porten al súmmum. Composicions pròpies i de Bach ens acosten a la bellesa mitjançant moments en què les epifanies sorgeixen lliures a la recerca de la soledat. A Ars Moriendi, Giger analitza els patrons que flueixen de la vida, la mort i la renovació, mentre reuneix composicions de Bach i música nova inspirant-se en l’obra del pintor Giovanni Segantini i les tradicions populars suïsses. El disc es va gravar a Maloja, on Segantini va passar els últims anys de la seva vida. Extraordinari!

Ars Moriendi
Autor:
Paul Giger
Discogràfica:
ECM
Preu:
17 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor