Articles

Crítica

DELS ANTICS MISTERIS A LA VIDA NOVA

Aquests aspectes foscos, incomprensibles, li varen servir per sortejar els perills de la poesia més confessional i per mantenir els equilibris i desequilibris entre els aspectes èpics i els lírics

Figura lle­gendària dels anys de l’imat­gisme, Hilda Doo­little H.D. (Penn­silvània, 1886 - Zuric, 1961) ha estat una de les poe­tes de referència, sobre­tot per Hermètica defi­nició, un lli­bre que va aparèixer pòstu­ma­ment, el 1972. Va ser amiga i inter­lo­cu­tora d’escrip­tors i intel·lec­tu­als com Mari­anne Moore, T.S. Eliot, D.H. Law­rence i tot el cer­cle que pivo­tava sobre Ezra Pound, que va ser qui la va bate­jar literària­ment amb les seves sigles. Casada el 1911 amb el novel·lista Ric­hard Alding­ton, es va tras­lla­dar a Lon­dres, on va ser una peça del tren­ca­clos­ques ante­rior a la Gran Guerra i dels cer­cles que es movien al vol­tant de les doc­tri­nes de l’egip­to­lo­gia, l’espi­ri­tu­a­li­tat i la psi­coanàlisi. El seu lli­bre Tri­but a Freud és de traca, perquè incor­pora els dos anys que va tre­ba­llar amb el doc­tor vienès, que la veia com a estu­di­ant i paci­ent. Mol­tes d’aques­tes experiències van ser la base per als seus poe­mes, que s’inter­ro­guen sobre el jo, que superen el vic­ti­misme per apro­fun­dir en les caver­nes de la consciència, sovint des d’una lleu­ge­resa que ens deixa asto­rats. Gran tre­ball el de la tra­duc­tora, la poeta Odile Arqué, que en aquesta bella edició bilingüe adopta bones solu­ci­ons en el con­flicte que sem­pre com­porta la trans­lació d’una llen­gua a una altra, més de la poe­sia, més encara d’aquest tipus de poe­sia: “Tu entendràs, / pot­ser un o dos més enten­dran, / ningú més, el propòsit, la cerca // (és mort en la fos­cor?) d’aquest altre / de qui la teva trans­hu­mance va obrar el mira­cle, / mira­cle nat de la màgia, // l’ambre dels seus ulls; la teva deri­va­tion, / el que fos que volies dir amb això, / va trans­for­mar la meva ambi­ci­osa // recerca en com­plaença...”

Aquests aspec­tes fos­cos, incom­pren­si­bles, li varen ser­vir per sor­te­jar els perills de la poe­sia més con­fes­si­o­nal i per man­te­nir els equi­li­bris i dese­qui­li­bris entre els aspec­tes èpics i els lírics. De fet, els ter­mes her­mes i hermètic for­men part de l’alquímia. Ser­vei­xen a H.D. com a des­llo­ri­ga­dor dels aspec­tes més tri­vi­als de la poe­sia, que sem­pre és inter­pre­tada com una avant­guarda de la llen­gua, del llen­guatge i, sobre­tot, de la per­so­na­li­tat del text que ens trans­porta per altres rea­li­tats que són, alhora, la nos­tra rea­li­tat, el que ens envolta, motiva i ens obliga a con­ti­nuar. L’edició conté el pròleg de Nor­man Hol­mes Pear­son, que aporta una sèrie d’apunts sobre la vin­cu­lació quasi física de Hilda Doo­little amb la cul­tura clàssica, sobre­tot la grega i l’egípcia, amb una síntesi per­fecta dels poe­mes del lli­bre: “Rete­nen l’ener­gia que pene­tra l’essència de les gem­mes però amb un impuls més fondo, més agu­da­ment demoníac, que la va por­tar a través d’antics mis­te­ris cap a una vida nova.”

“Si pen­sava en tu, només pen­sava en alguna cosa que per­du­rava, que pot­ser per­du­ra­ria...” Als poe­mes d’H.D., com en tots els de la bona poe­sia, és tan impor­tant el que diu i com ho diu, com la manera com ho inter­preta i pro­jecta el lec­tor. Aquesta edició serà un dels grans lli­bres del Sant Jordi d’enguany.

Hermètica definició
Autora:
H.D.
Editorial:
Lleonard Muntaner
Preu:
20 euros

VALENTIN SILVESTROY AMB EL COR DE CAMBRA DE KÍIV

Valentin Silvestrov ha estat un dels fixos històrics del segell alemany ECM. El compositor ucraïnès, que acaba de fer 85 anys, presenta els seus àlbums de manera solemne i amb els dos peus dins la música clàssica. En aquesta ocasió, ens ofereix un programa de música coral tant actual com estimat al seu cor. De manera idèntica que els àlbums Sacred songs i Sacred works, Maidan abraça la composició de Silvestrov per a conjunt vocal i captura el Cor de Cambra de Kíiv amb Mikola Hobditx en una actuació apassionada a la catedral de Sant Miquel de Kíiv, datada el 2016. La tragèdia s’ha abatut sobre el seu país, amb els senyors de la guerra combatent en cada cantonada. El mateix compositor va haver d’abandonar la seva casa de sempre, cosa que fa que el disc conformi una mena de rèquiem sobre la destrucció del país, amb passatges i versos litúrgics del poeta ucraïnès Taràs Xevtxenco. Maidan ofereix una gran quantitat de melodies amb estructures tant en els himnes com en el cant, que busquen els contrastos entre la solemnitat de la tragèdia i l’intimisme dels nens i la gent de pau que es veu impotent entre els rugits dels tancs.

Maidan
Autor:
Valentin Silvestrov
Discogràfica:
ECM
Preu:
17 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor