Articles

L’últim dia a Pompeia

Una exposició a les Drassanes Reials de Barcelona, ‘Pompeia, l’últim gladiador’, permet reviure amb tecnologia de realitat virtual el darrer dia a Pompeia, just abans que quedés sepultada per l’erupció del Vesuvi

IMMERSIVA
“No és una exposició tradicional, sinó una experiència vivencial. Hi ha escenografia, diàlegs, música..., es palpen les emocions”

Poques experiències ens sem­bla­ran tan emo­ti­va­ment reals com la que per­met viure l’expo­sició Pom­peia, l’últim gla­di­a­dor, que fins al 15 d’octu­bre es pot veure a les Dras­sa­nes Reials - Museu Marítim de Bar­ce­lona. No només per l’expo­sició de les peces arqueològiques que pro­ve­nen de la ciu­tat que va que­dar sepul­tada pel Vesuvi, sinó per una excep­ci­o­nal pro­posta immer­siva amb tec­no­lo­gia cap­da­van­tera de rea­li­tat vir­tual que fa que el visi­tant pugui reviure el dar­rer dia de Pom­peia: aquell 24 d’octu­bre de l’any 79dC, quan l’esclat ines­pe­rat d’un Vesuvi que sem­blava ador­mit va començar a col­gar de foc, lava i cen­dres la ciu­tat de Pom­peia. La mos­tra, que s’estrena en primícia a Bar­ce­lona, està produïda per Lart Uni­verse i el Museu Naci­o­nal Arqueològic de Nàpols, i ini­cia amb aquest mun­tatge un iti­ne­rari inter­na­ci­o­nal que la por­tarà per altres ciu­tats euro­pees.

Sei­xanta visi­tants a la vegada poden res­se­guir la pro­posta de rea­li­tat vir­tual de 360°, “l’experiència com­par­tida més extensa que s’ha fet mai”, segons els orga­nit­za­dors. Abi­llat amb les ulle­res espe­ci­als de rea­li­tat vir­tual, el visi­tant es posa a la pell d’un gla­di­a­dor, con­cre­ta­ment de Mar­cus Ati­lius, un per­so­natge real que llui­tava al circ de Pom­peia per acon­se­guir la seva lli­ber­tat. El visi­tant pot viure un dia quo­tidià a la Pom­peia que va créixer com a port comer­cial i com a ciu­tat mili­tar estratègica i que era plena d’acti­vi­tat. Pas­se­jarà per la via de l’Abundància, que va ser el prin­ci­pal car­rer comer­cial de l’antiga ciu­tat, que con­nec­tava el fòrum amb l’amfi­te­a­tre, i on es con­cen­tra­ven els tallers arte­sans, les taver­nes i els punts de men­jar ràpid (els ther­mo­po­lium). També s’endin­sarà a les fos­ques mas­mor­res i a les cel·les dels gla­di­a­dors. Podrà seguir el camí fins al gimnàs, on es reu­nirà amb altres gla­di­a­dors, i arri­bar fins a l’arena del circ romà, on aquell dia hi haurà llui­tes amb ele­fants. Fins que la bèstia del Vesuvi començarà a bra­mar i mar­carà el tràgic final d’aque­lla ciu­tat de la bahia de Nàpols, que va roman­dre enter­rada per les res­tes volcàniques durant segles. No s’hi van començar a fer les pri­me­res exca­va­ci­ons fins a l’any 1763, però la seva loca­lit­zació va posar al des­co­bert una ciu­tat que, jus­ta­ment per aquell catastròfic final, va con­ser­var sota el mate­rial del volcà tot el seu patri­moni.

La que es pot veure a Bar­ce­lona “no és una expo­sició tra­di­ci­o­nal, sinó una experiència única, viven­cial; hi ha esce­no­gra­fia, diàlegs, música..., es pal­pen les emo­ci­ons”, explica Roberto Panté, direc­tor artístic, que afe­geix que en el mun­tatge “res no és casual: al dar­rere hi ha molta inves­ti­gació arqueològica”. Per a Frédéric Sanz, cofun­da­dor d’Uni­verse, l’empresa que s’ha encar­re­gat de desen­vo­lu­par el pro­jecte de rea­li­tat vir­tual mul­tiu­su­a­ris, Pom­peia, l’últim gla­di­a­dor “és un viatge en el temps”. Per a ell, és impor­tant “la fusió entre les res­tes arqueològiques de fa dos mil anys amb una tec­no­lo­gia cap­da­van­tera de rea­li­tat vir­tual”, fet que con­ver­teix aquesta expo­sició en l’experiència immer­siva com­par­tida més gran que hi ha avui dia a Europa, amb 400 m² i sei­xanta per­so­nes immer­ses alhora.

MÉS DE 150 PECES

Abans d’arri­bar a la pro­posa immer­siva hi ha la part de l’expo­sició tra­di­ci­o­nal. S’hi aple­guen més de 150 peces ori­gi­nals, pro­ce­dents del Museu Naci­o­nal Arqueològic de Nàpols, el més impor­tant del seu gènere a Europa. És el pri­mer cop que la majo­ria d’aques­tes peces, pro­ce­dents de la col·lecció Far­ne­sio, sur­ten de l’equi­pa­ment italià. Sota les impres­si­o­nants arca­des de les anti­gues Dras­sa­nes Reials s’hi expo­sen ara estàtues roma­nes de mar­bre, com la del guer­rer ferit Pro­te­si­lau; diver­sos uten­si­lis rela­ci­o­nats amb el món dels gla­di­a­dors o la repro­ducció d’una antiga ostre­ria, la Cau­pona de Ase­llina, on a la planta baixa es con­su­mien men­jars o es bevia vi, men­tre que a la planta supe­rior les pros­ti­tu­tes entre­te­nien els cli­ents.

La mos­tra està divi­dida en qua­tre espais, tots amb els gla­di­a­dors com a tema de fons prin­ci­pal. El pri­mer se cen­tra en els com­bats i inclou la repro­ducció d’un amfi­te­a­tre, amb l’arena on es produïen aquells com­bats. La segona sala mos­tra armes, escuts i arma­du­res, entre d’altres, una recons­trucció de l’arma­ment de gla­di­a­dor Mir­mil·lió, de mit­jans del segle I dC. La ter­cera es dedica a les ter­mes, aquells espais que no només eren un lloc per al bany, sinó un punt de tro­bada per als nego­cis. I la dar­rera sala es dedica als jocs, i és on es reu­nei­xen les màsca­res, els mar­bres, les estàtues, els mosaics, els fres­cos i els ins­tru­ments musi­cals.

Per a Raf­fa­ele Jovine, el direc­tor científic, l’expo­sició troba “l’equi­li­bri entre la bellesa de les peces arqueològiques i el des­ple­ga­ment tec­nològic que hi ha al dar­rere: viure l’experiència al meta­vers és increïble, i aquest des­ple­ga­ment tec­nològic que hi ha al dar­rere és un dels fets més relle­vants del mun­tatge.” “Posin-se les ulle­res, el viatge els encan­tarà”, pro­met. El comis­sari de la mos­tra és el gale­rista Beni­a­mino Levi, expert en art modern i pre­si­dent de l’Uni­vers Dalí.

L’orga­nit­zació vol fer un reclam al visi­tant jove i, amb motiu de l’expo­sició, ofe­reix acti­vi­tats didàcti­ques per als dife­rents cicles de primària i secundària. A més, també dis­posa d’un labo­ra­tori mul­timèdia d’expe­ri­men­tació per als més petits i d’una sala de cinema.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor