Articles

Turisme de memòria

Els centres i espais a l’aire lliure amb patrimoni relacionat amb la Guerra Civil que el Comebe gestiona a la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre són puntals de l’anomenat turisme de memòria, el que transita per referents històrics

A L’AIRE LLIURE
“Per al públic adult, els museus estan molt bé, però hi ha un públic familiar i jove que busca altres maneres de visitar i d’aprendre”

Hi ha llocs i pai­sat­ges que tenen una càrrega històrica i emo­ci­o­nal tan forta que difícil­ment podem des­lli­gar el seu valor mera­ment pai­satgístic d’allò que ens des­per­ten en la memòria. És el cas, entre molts d’altres, del Poble Vell de Cor­bera d’Ebre, des­truït durant la bata­lla de l’Ebre, el 1938. Les ruïnes del poble que va ser víctima de la barbàrie i que avui mal­den per man­te­nir-se dem­peus com a símbol de la pau reben cada any milers de visi­tants. És el que es coneix com a turisme de memòria: un tipus de turisme que surt de la como­di­tat de l’oci, passa per refe­rents històrics i pren un sen­tit pedagògic, ideològic o social. Bé ho sap la direc­tora del Con­sorci Memo­rial dels Espais de la Bata­lla de l’Ebre (Comebe), Cinta Farnós, que ocupa el càrrec des del febrer. El Comebe –creat fa vint-i-dos anys, quan encara no exis­tia la llei de memòria democràtica– és un ens que tre­ba­lla per recu­pe­rar la història i la memòria de la bata­lla de l’Ebre i per posar en valor els ves­ti­gis i el patri­moni memo­rial que hi estan vin­cu­lats. En un ter­ri­tori com la Terra Alta i les comar­ques veïnes, que van patir els efec­tes més devas­ta­dors de la bata­lla, els tes­ti­mo­nis d’aquells fets encara són ben visi­bles. Només cal veure que el con­junt patri­mo­nial que ges­ti­ona el Comebe està for­mat per cinc cen­tres d’inter­pre­tació, dos memo­ri­als i vint-i-qua­tre espais històrics on es va desen­vo­lu­par la bata­lla, entre els quals el mateix Poble Vell. L’any pas­sat els cen­tres van rebre unes 9.500 visi­tes, que s’han de sumar als visi­tants als espais a l’aire lliure, més difícils de comp­ta­bi­lit­zar.

En aquests pri­mers mesos a la direcció, Farnós s’ha tro­bat uns espais que ja havien recu­pe­rat el nom­bre de visi­tes previ a la pandèmia. I vol fer un gir: “Fins ara, la manera de dina­mit­zar les visi­tes estava molt cen­tra­lit­zada en els grans, que són el Poble Vell de Cor­bera i les Cam­po­si­nes. Són els espais més emblemàtics i, òbvi­a­ment, els més visi­tats”, però per a la direc­tora, el Comebe “hau­ria de tenir un paper de dina­mit­zació soci­o­e­conòmica dels altres pobles”: “Estem en unes comar­ques, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, que tenen pro­ble­mes de des­po­bla­ment i que, en l’aspecte soci­o­e­conòmic, les alter­na­ti­ves futu­res i labo­rals són limi­ta­des. Jo crec sin­ce­ra­ment que el turisme de memòria pot poten­ciar molt la comarca, i aju­dar a parar aques­tes dinàmiques de regressió que poden ser nega­ti­ves.” Per això, una de les acci­ons que ha emprès és poten­ciar les visi­tes més enllà de Cor­bera d’Ebre: “Hem començat a dis­se­nyar i poten­ciar les rutes i anem incor­po­rant altres espais on no acos­tumàvem a fer visi­tes guia­des.” Els qua­tre muni­ci­pis amb cen­tres d’inter­pre­tació pro­pis són els de Batea, la Fata­re­lla, el Pinell de Brai i Vilalba dels Arcs (aquest actu­al­ment tan­cat per obres), “però després també hi ha Ascó, Bot, Case­res..., dife­rents espais escam­pats per altres pobla­ci­ons que no tenen cen­tre d’inter­pre­tació però que sí que tenen espais emblemàtics”. Per exem­ple, al Fort de Milet, a Case­res (un com­plex defen­siu amb un refugi anti­a­eri, gale­ries per aco­llir peces d’arti­lle­ria, trin­xe­res i un dipòsit d’aigua), s’hi va dur a terme una actu­ació de recu­pe­ració entre els anys 2021 i 2022: “És un espai rela­ci­o­nat amb el tren­ca­ment del Front d’Aragó l’abril del 1938; un lloc molt valo­rat per a les visi­tes esco­lars perquè té molta poten­ci­a­li­tat”, segons la direc­tora, que vol “dina­mit­zar aquests espais que ara es ges­ti­o­nen d’una manera molt des­lli­gada i solta”: “Tenim un mapa amb els vint-i-qua­tre espais, però no unes pro­pos­tes de visi­tes rela­ci­o­na­des. Volem mirar de fer-ho també per al visi­tant que va per lliure, no només per als guiat­ges. Esta­blir aquesta estruc­tura d’espais, que tin­guin relació entre si, ter­ri­to­rial i per fets històrics.” Un altre exem­ple: la ruta que explica el pas del riu Ebre per part de l’exèrcit repu­blicà i la reti­rada abas­ta­ria tota la zona de Flix i Ascó: “Cal­dria dina­mit­zar aquests espais d’una manera dife­ren­ci­ada i única.”

Una altra pri­o­ri­tat de la direc­tora és el pro­jecte pedagògic del Comebe: “Tenim mol­tes visi­tes esco­lars. Una de les coses que més em va moti­var quan vaig entrar va ser con­ti­nuar el pro­jecte i remun­tar-lo.” Just quan va entrar a la direcció, al cen­tre d’inter­pre­tació 115 Dies s’hi podia veure l’expo­sició On són? 85 anys d’exhu­ma­ci­ons de fos­ses comu­nes de la Guerra Civil a Cata­lu­nya. En paral·lel, van mun­tar acti­vi­tats per a les esco­les, “per atraure la seva atenció”, i van ofe­rir una pro­posta edu­ca­tiva, en què ofe­rien el visi­o­nat del docu­men­tal La lli­breta del Dr. Gras, que narra la història del Mas de Santa Mag­da­lena, a Móra d’Ebre, la fossa comuna de la Guerra Civil més gran que s’ha obert mai a Cata­lu­nya (entre el 2020 i el 2021 es van recu­pe­rar les res­tes de 177 excom­ba­tents de la bata­lla de l’Ebre).

Per a aquesta tar­dor s’està pro­gra­mat una nova expo­sició, al cen­tre 115 Dies de Cor­bera d’Ebre, sobre el paper de les dones durant la Guerra Civil. Comis­sa­ri­ada per la his­to­ri­a­dora Mary Nash, s’obrirà al novem­bre i, poste­ri­or­ment, vol­tarà pels muni­ci­pis del Comebe i per altres que hi esti­guin interes­sats. “Estem tre­ba­llant en el pro­jecte pedagògic al vol­tant de l’expo­sició, i volem que no només sigui tem­po­ral per acom­pa­nyar l’expo­sició, sinó que es quedi com un recurs per a les esco­les.” De fet, Farnós des­taca que es van fent pas­sos “per anar incor­po­rant la trans­ver­sa­li­tat de gènere a les col·lec­ci­ons dels museus: a Batea [al cen­tre d’inter­pre­tació Hos­pi­tals de Sang], ja s’hi parla, de les auxi­li­ars sanitàries, i al 115 es va remo­de­lar un espai per incor­po­rar la visió del paper de la dona”.

Poten­ciar el turisme de memòria a l’aire lliure és una altra de les línies ober­tes. Espais històrics com les trin­xe­res de la Punta del Duc de la Pobla de Mas­sa­luca, el Coll del Moro de Gan­desa o les Cases Cai­gu­des del Pinell de Brai esde­ve­nen ini­ci­a­ti­ves pio­ne­res de turisme de memòria al país. Farnós vol treure la memòria dels museus: “Per a un públic adult, els museus estan molt bé, però després hi ha un públic fami­liar i un públic jove que busca altres mane­res de visi­tar i d’apren­dre. I això ho inten­tem fer amb el pro­jecte pedagògic a les esco­les, de tras­pas­sar el museu i por­tar-lo a l’escola, però també a l’aire lliure, per tenir accés a un públic que és més actiu.” En aquest àmbit, el Comebe ha fixat dues rutes senya­lit­za­des, tot i que no s’estan pro­mo­ci­o­nant tal com s’hau­ria de fer i per això les volen poten­ciar. Aques­tes rutes són la Vall Closa, al Pinell de Brai, i la ruta de la Pau, un tra­jecte d’uns 80 quilòmetres que enllaça diver­sos pobles de les Ter­res de l’Ebre amb espais rela­ci­o­nats amb el con­flicte bèl·lic. “Volem dis­se­nyar noves rutes d’ori­en­tació; és una manera de poten­ciar la visita a l’aire lliure i als espais de la bata­lla de l’Ebre”, diu Farnós, que avança que el pro­jecte l’ini­ciarà l’any vinent.

L’aposta pel turisme de memòria, però, topa amb un pro­blema: “Molts d’aquests pobles encara no estan pre­pa­rats per rebre turisme, i tenen poca res­tau­ració, poc allot­ja­ment..., però és un camí que s’ha de fer en paral·lel.” Per a Farnós, “un dels objec­tius és rever­tir a la soci­e­tat i al ter­ri­tori i poten­ciar aquests espais com una sor­tida soci­o­e­conòmica via­ble per a aquests muni­ci­pis i, a més, amb uns valors lli­gats a un turisme sos­te­ni­ble, de qua­li­tat”. Per a ella, el focus s’ha de posar en les esco­les: “A aques­tes gene­ra­ci­ons ja els queda lluny fins i tot la Tran­sició, que òbvi­a­ment ni l’han vis­cuda ni la sen­ten seva. A la Terra Alta, la Guerra Civil és un fet que encara està molt a la pell i de manera molt diària. En els pro­jec­tes pedagògics es nota la diferència entre els alum­nes de la Terra Alta i els de la resta del país, de com viuen els records de la Guerra Civil, perquè pel que fa al pai­satge i en l’aspecte social encara la tenen allà cada dia: les res­tes, les ruïnes, els espais de la bata­lla... Per­ma­nent­ment és allà, tot i el silenci que encara plana”, sen­ten­cia.

ELS ESPAIS A L’AIRE LLIURE

A la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre s’hi poden visitar 24 espais relacionats amb la Guerra Civil, com el Fort de Milet de Caseres; les Devees de la Fatarella (a la imatge) i la serra de Pàndols (cota 705), un espai clau de la batalla de l’Ebre

MEMORIAL DE LES CAMPOSINES

Les Camposines, a la Fatarella, va esdevenir un nus de comunicacions estratègic durant la batalla de l’Ebre. Avui, construït sobre una antiga trinxera, el Memorial de Camposines és l’espai de dignificació dels combatents que hi van perdre la vida

115 DIES, A CORBERA D’EBRE

El centre d’interpretació 115 dies, a Corbera d’Ebre, és el més visitat dels cinc que gestiona el Comebe. S’hi dona una visió de la que va ser la batalla més dura i sagnant de la Guerra Civil. Està a tocar del Poble Vell de Corbera, derruït durant la guerra

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor