Temps d’Agres castanyes
El novembre ens convoca a una certa celebració de la mort. Aquesta selecció, efectivament, també porta implícites unes quantes garrotades, algunes de còmiques, tot i que la majoria colpegen tant el ventre com l’ànima. Són temps de castanyes; el mèrit és com digerir-les i aprendre dels pous de dolor que s’obren.
Autoria:
Pols de diamant
El Dani i l’Aleix són dues persones d’entorns diferents. Com als dos protagonistes de Smiley, de Guillem Clua (de moment, dues obres de teatre i una sèrie), la diferència els magnetitza, com als dos pols oposats d’un imant. Pols de diamant identifica el risc de viure la diversitat en una situació que desarma. El text, en comptes de descobrir una voluntat de notorietat, revela un error que es comet per la por de dir la veritat. És aquest engany íntim (en part, a ell mateix) el que destrueix el diamant. L’amor, però, segueix vagant com aquell ideal en què es podria anar al concert de Rihanna, un altre diamant seductor que ressona en la biografia íntima d’aquesta parella.
Companyia: D’irque & Fien Dia i lloc:
Carrousel des moutons
La companyia D’irque & Fien té molt estudiada cada acció i, sobretot, la manera d’incorporar una persona del públic que els ajudi en la seva esbojarrada evolució. Hi ha un cert aire de clown excèntric que no gasta ni una sola paraula. De les partitures que s’interpreten s’identifica amb claredat la universal a totes les escoles bressol europees (Frère Jacques). A Carrousel des moutons, mana la simplicitat i l’espectacularitat. Les fundes nòrdiques d’avui no patinen amb la lleugeresa d’un llençol de seda dels contes de sempre.
Autoria: Mariano Saba Dia i lloc:
LoS finales felices son para otros
Autoria: Richard O’Brian Dia i lloc:
The rocky horror show
Autoria: Jaume Forés i Laura Riera Dia i lloc:
stand 68. Guinea Equatorial
Els dos guies juguen molt bé la seva clau de paròdia: de ser hospitalaris i regalar cacau a sentir-se cada cop més incòmodes amb el seu ridícul uniforme. Un senzill esperit crític obliga a qüestionar què amaga la llei dels secrets d’estat. Tot el que queda sota l’estora i no es ventila, acostuma a fer olor de podridura. Estand 68: Guinea Equatorial sap il·lustrar les contradiccions (i grans silencis d’estats) amb un quadre lúcid, fresc, divertidament ridícul, aportant molta informació sense col·lapsar i deixant molts interrogants que seria bo anar resolent. La consciència de l’europeu occidental és molt limitada.
Autoria: Queralt Riera Dia i lloc: Dissabte, 28 d’octubre, a l’Escenari Brossa (fins al 12 de novembre)
DONA